Hogyan tisztítsuk meg a mosógépet otthon

A mosógép tisztítása 1-2 havonta legalább egyszer szerepel a teendők listáján. Ha hosszú szőrű háziállatokat tart otthon, vagy ha gyakran mos gyapjút, gyakrabban kell tisztítania a készüléket.Miért végezze el ezt az eljárást:

 1. Megelőző intézkedésként, a készülék meghibásodásának megelőzése érdekében.

 2. A mosás minőségének magas szinten tartása. Ennek oka lehet a nem megfelelő vagy elégtelen vízellátás, vagy a fűtőelemen felhalmozódott vízkő, ami megakadályozza, hogy a víz megfelelő hőmérsékletre melegedjen.

 3. A hosszabb mosási idő, a magasabb víz-, mosószer- és energiafogyasztás elkerülése érdekében.

 4. A mosógép belsejében és mechanizmusában a gumirészek a gomba és a penész kialakulásának megakadályozása érdekében. A penész nemcsak dohos, dohos szagot áraszt a készülékből és a szennyesből, hanem komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

 5. A penész és a penészgomba elszaporodásának, a belső térben lévő mosószer-maradványok, a rágógumitömítésen lévő szennyeződések, a szivattyú bemeneti szűrőjén lévő szennyeződések, haj és apró tárgyak, a bemeneti tömlő szűrőjén lévő rozsda és homok megelőzése érdekében.

 6. A működési zavarok kiküszöbölése érdekében, ha a mosási ciklus akaratlanul megszakadt, vagy ha valamelyik parancs nem hajlandó végrehajtani a parancsot.

Tisztítsa meg a mosógépet kívülről és belülről is. Ez a készülékek ajánlott kiindulási pontja. Cikkünkben lépésről lépésre útmutatást talál arról, hogyan tisztítsa meg otthon a mosógép burkolatát és minden fontos belső alkatrészét.

Hogyan tisztítsa meg a mosógépet otthon

Hogyan tisztítsa meg a mosógép külsejét és kezelje a poros tálcát?

Mielőtt bármilyen karbantartási munkálatot végezne a készüléken, mindig válassza le a készüléket a hálózatról, hogy elkerülje az esetleges áramütést.Ezután ezzel az eljárással tisztíthatja meg a mosógép külsejét:

 1. Nedves ruhával vagy szivaccsal törölje át a készülék összes falát – ha makacsul szennyezettek, használjon normál mosogatószeres mosogatószert.

 2. Tisztítsa meg az első szűrőt, amely a mosóvizet a gépbe vezető tömlőn található. Ezt a tömlőt a tisztításhoz le kell csavarni. Előtte zárja el a vízcsapot. A tömlőt belsőleg tisztíthatja egy pamuthegyű pálcika vagy például egy gézzel vagy kötéssel ellátott toll segítségével. Ha sikerült lecsatlakoztatni a tömlőt, akkor helyezze azt egy magasnyomású mosó alá, amely szó szerint kiüti a szennyeződést.

 3. Tisztítsa meg a második szűrőt, amely a készülék alján található, és a folyadék elvezetéséért felelős. Miután kicsavarta, várja meg, hogy a maradék víz lefolyjon, majd használjon egy vattapamacsot.

Olvasson tovább  6 módszer a foltok eltávolítására a szőnyegből

Nemcsak a mosószer-maradékok halmozódnak fel a mosószer- és kondicionálószer-fiókban néhány hét használat után, hanem mindenféle szennyeződés is. Annak érdekében, hogy a hűtőszekrényben ne alakuljon ki penész és ne szaporodjon el, azt rendszeresen tisztítani kell. Ugyanazokkal a ragadt mosószer-maradványokkal tisztítható.Ha az eredmény nem az, amire számít, akkor használhatja ezeket a termékeket:

 1. – 1 rész víz és 1 rész szódabikarbóna vagy szódabikarbóna oldata. Öntsük a keveréket a tálcába körülbelül egy órára, majd szivaccsal töröljük le.

 2. – 0,5 liter víz és 0,5 csésze asztali ecet keveréke. Hagyja a tálcában 3-4 órán át, áztassa be, majd tiszta, nedves ruhával vagy szivaccsal törölje le.

 3. – Citromsav vízzel hígítva. Öntsük a tálcába ugyanígy, hagyjuk néhány órát állni, áztassuk be.

Egyes mosógépmodelleknél a mosószeres fiók teljesen eltávolítható és folyó víz alatt kiöblíthető. Minden mosás után törölje szárazra a tálcát, és nem igényel további ápolást.

Hogyan tisztítsuk meg a mosógép ajtaját, beleértve a tömítő gumit is?

A mosógép ajtaja, valamint az ajtó és a szekrény közötti terület gyakran szemetet, homokot, szőrszálakat és szöszöket gyűjt. Amikor mosás után kiüríti a szennyest, a ruhák érintkeznek ezekkel a szennyeződésekkel, és előfordulhat, hogy újra ki kell mosni őket. Ennek megelőzése és a tömítésen kialakuló penészesedés megakadályozása érdekében a lehető leggyakrabban tisztítsa meg az ajtót. Használhatja a mosószappan és a szódabikarbóna vízzel kevert oldatát. Ez a tisztítószer fertőtlenítő hatású. De elvileg bármilyen mosószert használhat, beleértve a mosogatószert is. Alaposan szappanozza be az ajtót és a gumit anélkül, hogy a szekrény műanyagához érne. A tömítést különösen alaposan kell kezelni, a gumi minden ránca között törölgetve. Hagyja a szappanoldatot fél órán át, majd használjon nedves ruhát vagy szivacsot és citromsavoldattal vagy vízzel hígított fehér szeszes itallal átitatott ruhát.

Hogyan kell vízkőmentesíteni a mosógép biztosítékát, tartályát és dobját?

Hogyan tisztítsuk meg a mosógépet otthon

A fűtőelem vagy elektromos csőfűtés a mosógép szíve. Ha eltörik, a víz egyszerűen nem melegszik fel, az o-gyűrűk elkezdenek vizet szivárogtatni a csapágyakhoz, amelyek szintén meghibásodnak, és a készülékek használhatatlanok lesznek. A fűtőelem gyakrabban tönkremegy, mivel vízbe van merítve, és vízkő képződik rajta, mivel a csapvíz kalcium- és magnéziumsókat tartalmaz. És minél keményebb a víz, annál gyorsabban képződik a vízkő. A mosáshoz nem lehet desztillált vizet használni, ezért minden mosáshoz speciális mosószert kell használni, amely semlegesíti a vízben lévő kemény sókat, pl. Calgon. Ez a termék nemcsak a vízkőlerakódást akadályozza meg, hanem fokozza a mosógép teljesítményét is, így a mosószer hatékonyabbá válik, és a mosás eredménye is jobb lesz. A Calgon azonban hatékonyan megakadályozza a vízkő kialakulását, és ha már megjelent a vízkő, mit kell tennie ebben az esetben?? A mechanizmus tisztításához vásárolhat kész mosószereket, vagy használhat népi recepteket. A szakosodott termékek hatékonyabbak és könnyebben használhatók, ezért a legjobb, ha a következő termékeket választjuk.Íme egy gyors áttekintés a legnépszerűbb fűtőelemekről, dob- és tartálykőeltávolítókról:

 1. Beckmann. Csak akkor hatékony, ha nagyon kevés vízkő van jelen, és rendszeres használat esetén nagyon jól eltávolítja azt.

 2. Topperr 3004. Mosogatógépekben is használható, nem csak mosógépekben.

 3. Schnell Entkalker. Erős por a nagy mennyiségű vízkő eltávolításához.

 4. Mágikus erő. Ez a termék gél és por formájában kapható, és hatékonyan távolítja el a vízkőlerakódásokat.

 5. Filtero 601. Speciális termék a vastag vízkőlerakódások hatékony eltávolítására. 3 havonta egyszeri használatnál gyakrabban ne használja.

 6. Dr. TEN és a vízkő elleni kezelés. Az orosz és fehérorosz megfelelőket bármely háztartási készülék vízkőmentesítésére használják.

Olvasson tovább  Kimoshatom a puha bőrt?

Mindenkinek más a vízkeménysége, így a vízkőoldók, amelyeket egyes felhasználók kedvelnek, másoknak egyáltalán nem megfelelőek. Egyes tisztítószerek nagyon kényelmes, egyszeri használatra alkalmas adagolási formában kaphatók. Javasoljuk, hogy vásároljon több készítményt a teszteléshez és a legjobb kiválasztásához. A fűtőelem vízkőmentesítésének minőségét a mosógép kitekerése nélkül nem tudja értékelni, de láthatja, hogy a dob milyen jól tisztul.

Hogyan tisztítsuk meg a mosógép mechanizmusát rögtönzött mosószerekkel?

Előfordulhat, hogy kifogyott a mosószer, és nincs ideje vagy pénze újat venni – hogyan járjon el?? Segítségünkre jönnek a jól bevált házi népi receptjeink.Ebben az esetben a vízkőmentesítés, tisztítás és fertőtlenítés, a penész és a kellemetlen szagok eltávolítása a legjobb megoldás:

 1. Citromsav. 20-30 gramm port veszünk 1 kg-os hordókapacitásonként. Öntse a tálcába, mossa a legmagasabb hőmérsékleten, ne töltse a szennyest a dobba.

 2. Használjon szódabikarbónát (vagy lehetőleg szódabikarbónát). Öntsön annyi mosószert, amennyi belefér a poros tálcába. A szódabikarbónás csomag egyik felét szintén a mosódobba önthetjük. Váltson rövid mosásra, és válassza ki a legmagasabb hőmérsékletet, amit ebben az üzemmódban elérhet. Futtassa a mosást mosás nélkül.

 3. Fehérítő (vagy sima fehérítő). A vízkő nem távolítja el, de segít a penész és a kellemetlen szagok megszüntetésében. A tisztításhoz öntse a mosószert a poros tartályba és a dobba. Ezután válassza a leghosszabb mosási ciklust 90-95°C-on. Öblítés előtt 1 órát szüneteltesse a mosógépet, majd folytassa a mosást. Az első ciklus után kapcsolja a készüléket “Gyors” üzemmódba, válassza ki a 30 fokos hőmérsékletet, hogy eltávolítsa a maradék fehérítőt a mechanizmusból.

Egy szakértői tipp – ha szódabikarbónát vagy citromsavat használ, a mosást még lefekvés előtt kezdje el. Öntse bele a mosószert, kapcsolja fel a hőfokot a legmagasabb fokozatra, várja meg a ciklus felét, majd állítsa a készüléket várakozásra. Vegye ki a mosógépet a szünetről reggel. Egy éjszaka alatt a lepedék jobban feloldódik, mint 1,5-2,5 óra normál mosás alatt. Ezt évente legfeljebb négyszer teheti meg.

Olvasson tovább  Hogyan lehet megszabadulni a friss és állott vörösbor foltoktól?

Mit lehet tenni a szükséges tisztítás gyakoriságának csökkentése érdekében?

Azzal, hogy mosógépét jó állapotban tartja, kevesebb időt fordíthat az általános takarításra.Mit tehet megelőzésképpen:

 1. Mosáskor használjon mosószereket a vízkő kialakulásának megelőzésére és a mosó-szárítógép belső szerkezetének védelmére. Ha olyan terméket használ, mint a Calgon, de hirtelen elfogy, adjon 4 evőkanál szódabikarbónát a dobhoz; ez lágyítja a vizet.

 2. Mosás után mindig törölje ki és szárítsa meg a mosószeres fiókot.

 3. Tartsa szemmel a vízelvezető rendszert. Minden mosási ciklus után engedje le az összes vizet. Ha a dobban áll, az azt jelzi, hogy a szűrő eltömődött. A dobban lévő víz rozsdát, penészt és kellemetlen szagot okozhat.

 4. A készülék ajtaját mindig tartsa zárva. Mosás után 20-30 percig hagyja nyitva, miután minden felületet (és különösen a mandzsettákat) száraz, tiszta ruhával letörölte.

 5. Az ellenálló színezékekkel festett pamut- és vászonárukat lehetőség szerint havonta legalább egyszer, 50-60 fokon mossuk. Ez biztosítja, hogy ruhái tisztábbak legyenek, és megakadályozza a penész terjedését is.

A mosógép ilyen jellegű ápolása nemcsak azt teszi lehetővé, hogy ritkábban tisztítsa, hanem a készülék élettartamát is meghosszabbítja.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: