Mosás szódabikarbónával (szódabikarbóna és kalcinált szóda) – hogyan kell helyesen használni

Annak ellenére, hogy manapság a mosószerek és porok választéka nagyon széles, sok háziasszony inkább az egyszerű háztartási szereket, például a szódabikarbónát, az ecetet, a citromsavat stb. használja.. A szódának számos előnye van – kiváló tisztító, szagtalanító és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, ártalmatlan az emberi szervezetre, és nagyon kevés pénzbe kerül. A szódabikarbóna ezen tulajdonságai megadhatják a tisztításhoz és egyéb tevékenységekhez szükséges eredményeket, valamint pénzt takaríthatnak meg a háztartási költségvetésben. A szódabikarbóna egyik fő felhasználási területe a ruhák mosása. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mit lehet mosni ezzel a mosószerrel, hogyan kell megfelelően csinálni, hogy lehet-e szódabikarbónát használni a modern mosógépekben.

Mosás szódabikarbónával (szódabikarbóna és szódabikarbóna): hozzáadható a mosógéphez, hogyan kell helyesen alkalmazni?

A szódabikarbónás mosás jellemzői és hatékonysága

Ezt az anyagot mosáskor használják:

 1. Hatékonyan tisztítja a ruhákat.

 2. Puhítja a szövetet.

 3. Javítja a színes tárgyak színét és enyhén fehéríti a fehér anyagokat.

 4. Megszünteti a kellemetlen szagokat, még a tartós szagokat is, mint például az izzadtság, cigarettafüst.

 5. Lágyítja a kemény vizet (a kemény víz megnehezíti a ruhák mosását).

 6. Ruhák fertőtlenítése, különösen akkor, ha a speciális termékek használata allergiás reakciót okozhat. A szódabikarbóna megakadályozza a patogén mikroflóra kialakulását, eltávolítja a penészt és számos baktériumot. Ha automata vagy félautomata mosógépben használják, nem jelenik meg gomba és nem keletkezik dohos szag.

 7. Lágyítja a ruhákat (a szódabikarbóna ezen tulajdonsága lehetővé teszi, hogy helyettesítse a textillágyítót).

A szódabikarbóna tökéletesen ellátja mindazokat a feladatokat, amelyeket egy drága mosószertől elvárna. Egy használat elég ahhoz, hogy meggyőződjön a hatékonyságáról. De jobb, ha nem csak szódabikarbónával mosunk, hanem gélt készítünk további összetevőkkel, például mosószappannal és az Ön által választott illóolajjal (ha a családtagok nem allergiásak). A gélről és elkészítéséről a cikk végén olvashat.

Biztonságos a szódabikarbónás mosás?

Igen, a szódabikarbóna a legtöbb mosáshoz használható.Csak akkor ne használja, ha az anyag érzékeny és nem tűri a legkisebb agressziót sem. Ez az anyag:

 1. Gyapjú és selyem.

 2. Szintetikus szövet.

 3. Membrán szövet.

 4. Szennyezett szövetek.

 5. Bőr és dermantin.

 6. Velvet.

 7. Szarvasbőr.

 8. Corduroy.

 9. Gumírozott szövetek.

Nem használható színes tárgyak tisztítására sem, amelyek kifakulhatnak. Más esetekben a szódabikarbóna tisztán, házi mosószer-keverékek részeként, a közönséges mosószer adalékaként, előáztatáshoz, vagy a mosószerhez való adalékként használható. Kézi mosásban és mosógépben is használható. Mind a közönséges szódabikarbóna, mind a kalcinált szóda használható.

Ha azt hiszed, hogy a szódabikarbóna valamilyen káros vegyi anyag, a szakértők sietnek biztosítani téged – nem az. Ez egy közös dehidratált nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna). Egyszerűen melegítse fel 160°C-ra, hogy megszabaduljon a felesleges nedvességtől. A dehidratálásra azért van szükség, hogy a mosószer készítésekor és használatakor ne keletkezzen sok hab. A szódabikarbóna maga is aktívabbá és hatékonyabbá válik, ahogy a hatóanyag koncentrációja növekszik. A kalcinált szóda megvásárolható a barkácsboltban, vagy elkészítheti saját maga, ha az élelmiszer-összetevőt sütőben a kívánt hőmérsékletre (160-200 °C) melegíti egy pergamenpapírral borított tálcán. A kezelés időtartama legfeljebb egy óra. Ezt a mosószert szorosan lezárt zacskóban vagy más tartályban kell tartani, mivel a nátrium-karbonát könnyen felszívja a vizet, hidrátot képezve (visszaalakul szódabikarbónává).

Olvasson tovább  Hogyan kell mosni egy futócipőt a mosógépben | Szakértői anyag

Érdekes módon a nátrium-karbonát az első vagy második helyen áll (és ezért minden más összetevőt felülmúl) az olyan jól ismert márkák összetételében, mint a ProcterGamble, az Amway. Ezt az összetevőt nemcsak tisztító hatása miatt adják a mosószerekhez, hanem azért is, mert megakadályozza a vízkő képződését a mosógépekben, és csökkenti a víz keménységét. És javítja a zsírmolekulák kötődését a pormolekulákhoz. Tehát a fogyasztó valójában dehidratált szódabikarbónát fizet, amikor drága mosószert vásárol.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a szódabikarbóna gyakorlatilag semleges sav-lúg egyensúlyú (pH-8,1), és széles körben használják a főzésben és egyéb háztartási célokra, beleértve a mosás segítését is. A kalcinált szóda lúgosabb (pH 11), így mosóereje nagyobb, de nem használják élelmiszer-feldolgozásra, csak háztartási és ipari felhasználásra.

Kalcinált vagy alumínium szódabikarbóna – melyiket válasszuk?

Mosás szódabikarbónával (szódabikarbóna és kalcinált szóda): lehet-e mosógépbe adni, hogyan kell helyesen alkalmazni?

Hogy melyik szódabikarbóna a legjobb a mosáshoz, az a háztartásbelieken múlik. Ez a kéznél lévő mosószer típusától, a ruhák szennyezettségi fokától és a szövet összetételétől függ. A közönséges élelmiszeripari tisztítószer mindenki konyhájában megtalálható és könnyen hozzáférhető. A kalcináltat keresni kell, mivel nem minden szupermarketben és barkácsboltban kapható. Igaz, hogy a digitális technológia napjainkban nem nehéz nátrium-karbonátot rendelni a weboldalon. Ne feledje, hogy a szódabikarbóna jó megoldás az enyhe szennyeződések, puha foltok esetén. A kalcinált szódabikarbóna nagyszerű fegyver a nagyon makacs szennyeződések, például a zsír, tea, kávé, fű, vörösbor stb. ellen.. És olyan esetekben is használható, amikor erős fehérítésre van szükség.

A szódabikarbóna biztonságos kezelése a mosásban

Bár a szódabikarbóna biztonságos és természetes anyag, óvatosan kell használni.Tartsa be ezeket az óvintézkedéseket, különösen, ha koncentráltabb szódabikarbónát használ:

 1. Csak kesztyűt viseljen. A bőrrel közvetlenül érintkezve irritációt okozhat, a bőr nagyon száraz és repedezett lehet. A kéz védelmére a háziasszonyok által mosogatáshoz és takarításhoz használt közönséges gumikesztyűk alkalmasak.

 2. Ügyeljen arra, hogy az anyag ne érintkezzen a szemmel vagy a nyálkahártyával, különben kellemetlen érzések lépnek fel. Ha ez megtörténik, mossuk le az érintkezés helyét bő folyóvízzel.

 3. Ne használja érzékeny szövetek, gyapjú, szőrme és pehely tisztítására.

 4. Ne mosson sötét, színes anyagokat, amelyek kifakulhatnak, különösen ne magas hőmérsékleten.

 5. Ne lépje túl a gyógyszer adagját, különösen meszes anyagot használva, különben negatív hatással lehet a szöveti rostokra.

 6. Minél forróbb az oldat (különösen a kalcinált!), annál aktívabbá válik az anyag. Ha egy háziasszonynak nem okoz gondot a szódabikarbónával való mosás hideg vízben, ugyanez a mennyiség forróbb vízben kémiai égési sérüléseket okozhat – egy másik erős érv az adagolás szabályozása mellett. Ha a szódabikarbónát boltban vásárolja, a csomagoláson biztosan lesz egy használati utasítás. Olvassa el és tartsa magát hozzá.

Olvasson tovább  Hogyan kell mosni a fehér edzőcipőket

Tartsa be a száraz szódabikarbóna tárolására vonatkozó utasításokat is. Ügyeljen arra, hogy a csomagolásra ne kerüljön víz, különben az anyag megszűnik laza lenni, megkeményedik, tulajdonságai megváltozhatnak.

A lúgos szóda vagy szódabikarbóna használata a kívánt hatástól függően

A nátrium-karbonát ilyen módon és ilyen mennyiségben alkalmazható:

 1. A ruhák (törölközők, ágyneműk, fehérneműk, babaruhák és pelenkák) lágyításához adjon 50 gramm szódabikarbónát az öblítőszer fiókjába (ha mosógépet használ). Aktiválja az extra öblítés funkciót. Ha kézzel mossa a ruhákat, 5 liter vízhez adjon 5 gramm anyagot, és mosás után, de öblítés előtt 20 percig áztassa a ruhákat.

 2. Kemény szennyeződések esetén keverjen bele 250 ml tisztítószert mosás előtt. víz, 40 ml. Asztali ecet 6%-os vagy 9%-os állagban, 30 gramm nátrium-karbonát. Nedvesítse be a foltot a keverékkel, várjon 15 percet, súrolja le ecsettel.

 3. Az 5 év alatti gyermekek ruháinak foltjainak eltávolításához vegyen 2 liter vizet, adjon hozzá egy-egy evőkanál szódabikarbónát és hidrogén-peroxidot. Áztassa fél órán át, majd alaposan öblítse le.

Néhány evőkanál szódabikarbónát adhatunk hozzá mind mosáskor, mind áztatáskor vagy öblítéskor. Nedves és száraz törlésre egyaránt használható. Nedves tisztítás víz és szódabikarbóna pasztával (adhat hozzá egy teáskanál ecetet, hidrogén-peroxidot). Vigye fel a pasztát a foltra, dörzsölje be ecsettel, 20 percig hagyja hatni, majd öblítse le. Szükség esetén az eljárás 2-4 alkalommal megismételhető. A vegytisztítás azokra az esetekre való, amikor a mosás nem lehetséges, és meg kell szabadulni a foltoktól (és a bűztől). Ehhez szórja meg a foltot szódabikarbónával, vagy helyezzen a foltra egy szódabikarbónával töltött fehér ruhás zacskót. Csomagolja be a szövetet egy porszívóba, és hagyja ott fél napig. Ezután csomagolja ki a zsákot, súrolja le a port egy kefével, és akassza fel a ruhát, hogy néhány órán át szellőzzön.

Szuper mosogatószer szódabikarbónával

A helyi háziasszonyoknak van egy környezetbarát házi készítmény receptje, amely tökéletesen megbirkózik a ruhák, vászon és más szövetek legtöbb foltjával. Ugyanolyan jól működik, mint a kereskedelmi mosószer vagy gél. A receptben nincsenek potenciálisan káros összetevők, amelyek allergiás reakciót okozhatnak, vagy más módon károsíthatják az emberi egészséget vagy a környezetet.

A gél ezeket az összetevőket tartalmazza:

 1. Kalcinált szóda. Mint már említettük, ez a vásárolt mosószerek fő és teljesen biztonságos összetevője. Az első mosási ciklus során a nátrium-karbonát felszabadítja az ipari mosószerekben lévő vegyszermaradványokat a szövetszálakból.

 2. Normál mosószappan.Régebben széles körben használták a mosodában, mára méltatlanul feledésbe merült, de hatékonysága természetesen nem veszett el.

 3. Illóolaj, ami finom illatot ad a dolgoknak. Ha baktériumölő mosószert használ, akkor a mosógép belseje és szerelvényei is fertőtlenítésre kerülnek. Ez lehet teafaolaj, bármilyen tűlevelű olaj. De még ha nem is ad hozzá illóolajat, a ruháknak nem lesz mosószappan illata. A mosás után csak a tisztaság illata marad. Különösen, ha kint szárítod.

Olvasson tovább  Hogyan mossuk a bundánkat

Nem habosítja a gélt, de nagyon hatékony a mosószerekben. De ne feledje, hogy itt is ugyanaz a szabály érvényes, mint a tiszta szódabikarbóna esetében – soha ne mosson selyem, vászon, gyapjú vagy szintetikus ruhákat. Erre a célra a legjobb, ha babasampont vagy alternatívát használ.

A szódabikarbóna alapú mosógél előállításának eljárása

Mosás szódabikarbónával (szódabikarbóna és kalcinált szódabikarbóna): hozzáadhatom a mosógéphez, hogyan kell helyesen használni?

A gélt nagyon könnyű elkészíteni, és bár a folyamat némi időt vesz igénybe, több hétre elegendő mosogatószert kapunk belőle:

 1. Fogjuk azt a reszelőt, amelyet a konyhában használunk az ételek darálásához, és dörzsöljünk rá 100 grammot vagy egy fél normál darab mosószappant. Ne aggódjon a reszelő miatt, semmi baja nem lesz, csak mossa el, és a jövőben rendeltetésszerűen használja. Ha nincs reszelőnk, akkor bármilyen módszerrel, például késsel is ledarálhatjuk a szappant.

 2. Forraljunk fel 3,5-4 litert. Adjon hozzá még egy kis vizet (a több folyadéktól a gél jobban folyik). A legjobb, ha nem csapvízről van szó, mivel az klórt és más káros adalékanyagokat tartalmazhat.

 3. Öntsön egy darab szappant a forrásban lévő vízbe, és keverje meg, hogy gyorsan és egyenletesen feloldódjon.

 4. Ugyanannyi kalcium-hidrogén-karbonátot adunk a szappanoldathoz. Ez körülbelül 100 gramm. vagy 4 evőkanál. . Keverés.

 5. Kapcsolja le a hőfokot, és várja meg, amíg a folyadék kihűl és megszilárdul. Néhány órát vesz igénybe.

Miután a gél kihűlt, öntse tárolóedényekbe. Használhat használt tejporos palackot vagy egyliteres műanyag tejes palackokat.

Körülbelül 250 gramm szódabikarbóna gél mosásonként. Az extra mennyiség nincs hatással a szövetek szerkezeti integritására, így nem kell túlzásba vinni, de jobb, ha nem viszi túlzásba, mert a hatás ugyanaz.

A szappanból és szódabikarbónából készült mosogatószer előnyei

Ez a mosószer számos előnnyel rendelkezik az ipari mosószerekkel és még a közönséges szódával szemben is:

 1. Természetes összetétele és a lehetőség, hogy az edények mosogatására és a konyha minden felületének tisztítására használható, beleértve az ablakokat és a sütőt is.

 2. A termék univerzális, alkalmas különböző típusú mosógépekben való használatra – automata, félautomata és félautomata mosógépekben. És áztatáshoz, majd kézi mosáshoz.

 3. Öntse a gélt a por számára kialakított rekeszbe, vagy töltse közvetlenül a dobba a mosni kívánt ruhákra. Tehát tényleg semmi bonyolult nincs a használatában.

 4. Az Eco-gel könnyen kiöblíthető. Az extra ecetet használhatja a ruhák puhítására és kiöblítésére. Adjon 150-250 millilitert közvetlenül a mosógép öblítőszeres rekeszébe. Vagy öblítse ki ruháit kézzel.

 5. Olcsó, de hatékony összetevők.

 6. Makacs szennyeződések lemosása.

Összefoglalva, a szódabikarbóna valóban alkalmas szinte minden mosható tárgyhoz és szövethez. A szódabikarbóna pedig még jobb. A nátrium-karbonátot és mosószappant tartalmazó gél nemcsak a ruhák tisztítására alkalmas, hanem szinte bármilyen háztartási mosószer helyettesítésére is használható.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: