Hogyan válasszunk féktárcsákat

A fékrendszer minden autó aktív biztonságának lényeges eleme, ezért a hozzá való pótalkatrészek és különösen a féktárcsák kiválasztása, amelyek hatékonysága meghatározza a féktávolságot, mindenki számára nagyon fontos. A legracionálisabb választáshoz nem szükséges feltenni a kérdést: “Melyik felni a jobb?”?”A járműgyártó ajánlásait, a kereskedelemben kapható termékek műszaki előírásait és a saját vezetési stílusunkat gondosan elemezni kell. A fékteljesítmény javítása érdekében ne válasszon sportos, specifikus termékeket. Ennek valószínűleg nincs érzékelhető hatása, mivel a féktárcsán kívül számos más tényező határozza meg, ráadásul a jelenlegi jogszabályok tiltják, hogy a gépjármű tulajdonosa a fékrendszert módosítsa vagy megváltoztassa. Nézzük tehát közelebbről, hogy milyen lehetőségek közül választhatunk.

tartalom

 1. Standard féktárcsák
 2. Tanúsított sport kerekek
 3. Alkalmazási terület szerint osztályozott alkatrészek
 4. Összefoglalva

Standard féktárcsák

Standard féktárcsák

Ez a modellspecifikus termék teljesen megegyezik az összeszerelőszalagra szerelt termékkel, és csak néhány technológiai szempontból térhet el, például a furat pontossága, az ötvözet neve, amelyből készült, és a hűtés hatékonysága tekintetében. Ez utóbbi különösen fontos, mivel így elkerülhető a szerkezet túlmelegedése és a fékfolyadék felforrása. Általában különbséget tesznek szellőztetett és nem szellőztetett lemezek között. Az első és a második típus közötti különbség a két munkafelület közötti speciális válaszfalak és merevítő bordák, amelyek a lehető legjobb hőelvezetést biztosítják.

!

Olvassa el egy szakértő cikkét a fékbetétek kiválasztásáról és az autójához való fékfolyadék kiválasztásának titkairól.

Standard nagy teherbírású féktárcsák

Általában ezek a termékek is modellspecifikusak, geometriai méreteik megegyeznek a gyárilag gyártott termékekével, és a nagyobb ötvözetsűrűség, valamint a perforációk és a munkafelület speciális barázdázottsága révén jobb teljesítményt ígérnek. A barázdák a súrlódási erő növelése mellett elősegítik a kopás és az égési gázok eltávolítását is, különösen súlyos fékezési körülmények között. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ilyen konstruktív megoldások a fékmechanizmusok hatékonyságát kismértékben növelik, de hozzájárulnak a súrlódó betétek intenzív kopásához.

Hibás féktárcsák felismerése

Sajnos ez az a termékcsoport, amelyet leggyakrabban engedély nélkül másolnak, és a piacot szó szerint elárasztják a hamisítványok. A nem szabványos lemezek fő jellemzői a következők:

 1. Fékezés közbeni kifutás (ez a tárcsa enyhe görbülésének a jele, ami a durva kezelésnek vagy a már működés közben bekövetkezett vetemedésnek tudható be, mivel a gyártás során olcsó ötvözetet használtak);
 2. kifutás vezetés közben (ez a hiba sokkal súlyosabb, ilyen esetben nem lehet autót vezetni, és a tárcsát azonnal ki kell cserélni, a fékhatásról nem kell beszélni);
 3. Gyors fékbetétkopás (ez az állapot csak hosszabb használat után észlelhető, és általában alacsony sűrűségű fémre, rossz minőségű marásra és átgondolatlan perforációs mintázatra utal);
 4. barázdák és hornyok a tárcsa felületén, különösen a tárcsa külső szélén (ez a hiba az ötvözet nagyon alacsony minőségére és az öntöttvas alacsony minőségére utal).
Olvasson tovább  Melyik légszűrőt válasszuk

Ez utóbbi azért is lehetséges, mert a tárcsa és a súrlódó bélés anyaga nem illeszkedik jól egymáshoz.

Tanúsított sporttárcsák

Tanúsított sportféktárcsák

Ez a megoldás csak agresszív vezetési szokások esetén megfelelő, illetve akkor, ha az autó átfogó tuning- és finomítási munkálatokon esik át. A fém cermet a sporttárcsák anyagaként használatos, amely ellenállóbb a túlmelegedéssel szemben, és szélsőséges körülmények között is képes dolgozni, anélkül, hogy megvetemedne vagy hőre képlékennyé válna. Általában ezek a termékek nagyobb átmérőjűek, ami nem igényli az eredeti felnik megőrzését. Ezek a sportos módosítások beépítésére irányulnak, ezért a tervezők különös figyelmet fordítottak a súlycsökkentésre, ami negatív hatással van a szabályozás szolgálati idejére.

Kaphatók teljes kerámia féktárcsák is, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, de árban a töredékét érhetik el egy elfogadható árú autónak. A féknyergek cseréjét is megkövetelik a nagyobb teljesítmény átfogó megközelítése érdekében, ami jelentős módosítást tehet szükségessé, amely dokumentációt igényel.

A gyártó kiválasztása

Nagy teherbírású szabványos féktárcsák

Most jön a féktárcsa márkák kiválasztása. A legtöbb esetben a választás a termék árától függően három fő kategóriába sorolható.

 1. A legköltséghatékonyabb megoldások az olyan márkák lemezei, mint a FERODO, STAR
 2. NE”, “ABE”, “TEXTAR”, valamint a hazai gyártók termékei. Ha a csendes vezetést kedveli, és egy elfogadható árú autóval rendelkezik, ezek a tárcsák megérik a befektetést, és tartósságuk magától értetődő.
 3. A drágább termékek, amelyeket akár külföldi prémium kategóriás autókba is felszerelhetünk, nagyobb méretekkel tűnnek ki, és nagyobb tömegű, nagy teljesítményű járművekben való használatra szánták őket; ezek közé tartoznak a Zimmermann, a RoadHouse és az ATE tárcsák.
 4. A harmadik kategória árazása teljes mértékben a teljesítmény és a célközönség szerint alakul, mivel sportos vezetésre szánták őket: VALEO, “
  EMBO, BOSCH.

A minőség ellenőrzése

A féktárcsák minőségének ellenőrzése

Érdemes megjegyezni, hogy a mai környezetben rendkívül nagy a kockázata annak, hogy egy híres márka termékét utánzó hamis alkatrészt kapunk, ezért fontos, hogy ne csak a csomagolásra, hanem a gyártás vizuális minőségi jeleire is figyeljünk. oktatás 1 A csomagolás nem csak a csomagolásra, hanem a gyártás vizuális minőségi jeleire is.

 1. A legtöbb gyártó, akinek fontos a hírneve, a féktárcsákhoz öntött fém alapanyagokat használ, így a nem dörzsölt felületek nagyon kevés egyenetlenséggel rendelkeznek, és szinte sima felületűek, ami különösen a szellőzőcsatornák belső felületén figyelhető meg.
 2. Ezután ellenőrizze a felületek megmunkálásának minőségét: minél kevésbé nyilvánvalóak az esztergapados hornyok, annál jobb minőségű a megmunkálás és annál hosszabb ideig tart a tárcsa. Közvetve a fém megnövekedett sűrűségét is jelzi, ami szintén pozitív hatással van a tartósságra.
 3. Figyelmet kell fordítani továbbá a porckorong tengelyirányú görbületére is. A kis eltérések vizuális észlelése rendkívül nehéz, de egy erős torzulás még ezzel az egyszerű ellenőrzéssel is fel fog tűnni.

Hamisítási kritériumok

 1. A hamisított alkatrész észrevehetően könnyebb, mint az eredeti, ami az anyag kisebb sűrűségének és a lágyabb, jobban formálható ötvözetek használatára való törekvésnek köszönhető.
 2. A valódi márkás féktárcsák vastagsága mindenütt azonos, ami könnyen ellenőrizhető a féknyergekkel. Ezen túlmenően a szellőzőnyílásokat a szögek hiánya és a bordák sima átmenetei jellemzik, amelyek nagyobb szilárdságot és ellenállást biztosítanak a torzulással szemben. A megkérdőjelezhető termékeket elavult vagy félig egyedi technológiákkal gyártják, és ezért nem állnak rendelkezésre ilyen kifinomult öntési mechanizmusok.
 3. A legtöbb gyártó az eredeti csomagoláson kívül speciális hologramokat, valamint az egyes részek egyedi számait is bevezetik, amelyek lehetővé teszik, hogy megvédjék magukat a hamisítványoktól.

Az alkatrészek osztályozása a célkritérium szerint

kerékosztályozás

Érdemes megjegyezni, hogy minden gyártó termékkínálata nemcsak különböző árkategóriájú termékeket tartalmaz, hanem a célpiac számára is, ami meghatározza a minőséghez való hozzáállást.

 1. Előnyben részesülnek a gyártósorra szánt alkatrészek, azaz az autógyártó egyedi követelményei szerint gyártott eredeti termékek.
 2. A második csoportba az utópiaci felhasználásra szánt tárcsák tartoznak, azaz a már nem gyártott járművek javításakor vagy szervizelésekor történő beszerelésre. A termékek ezen kategóriájával szemben támasztott követelmények sokkal alacsonyabbak, mivel a gyári garancia már nem alkalmazható, és a szerkezet általános kopása nem teszi lehetővé, hogy érezzük a különbséget egy kiváló minőségű lemez és egy középáras kategória része között.
 3. A harmadik csoportba a harmadik világ országaiban történő értékesítésre szánt lemezek tartoznak. Ezeket az alkatrészeket általában licenc alapján gyártják itt. Ezek a cégek elavult technológiát és anyagokat használnak, és túlságosan is specifikálnak.

!

Érdemes megjegyezni, hogy még a jól ismert gyártók sem utasítják el az ilyen kereseti módszert, mint a licencértékesítést, így a lemez megvásárlásakor ne csak a márkára, hanem az országra is figyeljen, ahol az alkatrészt gyártják.

Összefoglalva


A lényeg

Összefoglalva, soha ne vásároljon kétes termékeket, mivel a költségmegtakarítás nem feltétlenül éri meg azt a kockázatot, amelyet a fékteljesítmény csökkenése esetén vállal.

 1. Ha jó futásteljesítményű autóval rendelkezik, és a vezetési stílusa többé-kevésbé nyugodt, az alacsonyabb árú utángyártott felnik ideálisak.
 2. Viszonylag új és drága autók esetében célszerű a gyártó által ajánlott eredeti alkatrészeket választani, emellett nem szabad úgynevezett “sporttárcsákat” használni. Ne feledje, hogy a fékrendszer hatékonyságának javítása komplex diagnosztikával, beállítással, a fogyóeszközök cseréjével és nagyobb teljesítményű tárcsák beszerelésével érhető el, nem ad megfelelő eredményeket az egész rendszer korszerűsítésének átfogó megközelítése nélkül.
 3. Mindig alaposan ellenőrizze a féktárcsákat új féktárcsa vásárlása előtt és a használat kezdeti időszakában is, hogy segítsen kiszűrni a hamisítványokat, illetve megelőzni a túl gyors féktárcsa-romlásból eredő súlyos következményeket.
 4. Ne feledje, hogy a tartósság és a féktávolság legfontosabb meghatározója a kivitelezés minősége, nem pedig a nagy név, mert bármelyik, még a legismertebb vállalat is a harmadik világ országaiban gyárt, amelyek olcsó termékeket állítanak elő a helyi piacokra

!

A következő cikkben elmondjuk, hogyan válassza ki a megfelelő könnyűfém keréktárcsákat az autójához. Ismerje meg a legjobb gyártókat, a legfontosabb kiválasztási kritériumokat, az autókkal való kompatibilitást és rengeteg trükköt a könnyűfém keréktárcsák kiválasztásához.

Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki az autóriasztót
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: