Hogyan válasszunk könnyűfém keréktárcsákat

A könnyűfém keréktárcsák jelenleg nagyon népszerűek az autósok körében. Kiváló gyártási és kiegyensúlyozási pontosság, alacsony üres tömeg, nagy megbízhatóság és a stílusok és formatervek hatalmas választéka – ezek és sok más tulajdonság hozzájárult ahhoz, hogy a drága külföldi autókon és a régi “taz”-okon is “öntött” lemezeket láthatunk bélyegzett vaslemezek helyett. Mindössze arra van szükség, hogy egy autótulajdonos, aki modernizálni szeretné autóját, megfelelő paraméterekkel rendelkező keréktárcsákat válasszon az autójához.

könnyűfém keréktárcsák kiválasztása autójához

!

Javasoljuk, hogy olvassa el egy szakértő cikkét a legjobb fékbetétek kiválasztásáról és a féktárcsák kiválasztásának titkairól.

Top könnyűfém keréktárcsák autókhoz

Hagyományosan a legjobbaknak az autótuning és a motorsport legendás gyártóit tartják, akiknek a neve évek óta mindenki fülében van:

 1. Alpina
 2. abus
 3. Vossen
 4. AEZ
 5. Rondell
 6. Dezent
 7. Borbet
 8. VOLK

A fenti márkák katalógusai számos modellt tartalmaznak, amelyek minden ízlésnek megfelelnek és minden járműhöz illeszkednek. A gyönyörű kerekek kiválasztásakor nemcsak a műszaki specifikációkra, hanem a teljesítményjellemzőkre is figyelni kell, amelyeket olyan emberek emeltek ki, akik konkrét modelleket használtak a vaslovakon. Nem nehéz megtalálni őket – elég, ha regisztrál a megfelelő tematikus autós fórumokon és közösségi hálózatokon.

Öntött kerekek típusai

A modern, öntött ötvözetből készült kerekek nagy szilárdságú alumíniumötvözetekből készülnek, és a legpontosabb optikai berendezésen vannak kiegyensúlyozva, ami tökéletes egyenletességet és kifutást biztosít vezetés közben. Minden keréktárcsa két fő csoportra osztható.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk féktárcsákat

Klasszikus könnyűfém keréktárcsák

Klasszikus könnyűfém keréktárcsák

speciális alumíniumötvözetből, öntéssel készülnek, ami biztosítja az egységes szerkezetet, a helyes geometriát és egyensúlyt. Speciális berendezéssel fejezik be, hogy az egyensúlyt szinte nullára csökkentsék, és speciális lágyítószerrel vonják be az esztétikus megjelenés érdekében.

Az érdemek

 • Különböző stílusok és minták;
 • Tökéletesen kiegyensúlyozott;
 • Könnyen használható és könnyen karbantartható;
 • Nagy merevség;
 • Méret 13 és 25 hüvelyk között;

Hátrányok

 • A puha alumínium könnyen megsérül a kemény felületekkel való érintkezés és a kátyúba ütközés után;
 • A csúcsmodellek drágák;
 • repedésre hajlamos;

Kovácsolt könnyűfém keréktárcsák

Kovácsolt könnyűfém keréktárcsák

A fentiekhez hasonló módon “kovácsolták”, de az öntés után az öntöttvas tárcsa felületét megmunkálják, hogy jelentősen növeljék a mechanikai szilárdságot és csökkentsék a teljes súlyt. Széles körben használják a motorsportban és a professzionális tunerek, akik számára a súly ugyanolyan fontos, mint a stílusos design.

Előnyök

 • Jól néz ki;
 • Kiváló kiegyensúlyozás;
 • Robusztus és kopásálló;
 • Különböző színek és minták;
 • Alacsony súly;

Hátrányok

 • Törékeny, és egy mély kátyúba ütközve megrepedhet;
 • Magas árú;

A könnyűfém keréktárcsák kiválasztásának fő kritériumai

A könnyűfém keréktárcsák kiválasztási kritériumai

Az “öntvények” kiválasztása egy adott autóhoz mindig számos komoly probléma megoldását jelenti, amelyek a lemezek meghatározott paramétereinek a gyártó által bejelentett paraméterekkel való megfelelőségének meghatározásával kapcsolatosak. Figyeljen a következő szempontokra.

Öntött tárcsa átmérője

közvetlen hatással van a kerék teljes méretére és az adott járműhöz való illeszkedésre. 13″ és 23-24″ közötti átmérőben kapható.

A legnépszerűbb “népszerű” méret 14-17 hüvelyk – ez a korong a modern orosz autókra és a külföldi autókra szerelt korong. Minél nagyobb az öntött műgyanta kerék átmérője, annál jobban néz ki, és annál merevebb lesz, ha rossz utakon közlekedik.

A legkisebb és legnagyobb átmérőnek pontosan meg kell felelnie a jármű gyártójának előírásainak. Az ajánlott szélesség túllépése azt eredményezheti, hogy a tárcsa a kerék kifordításakor a szárnybetétre tapad, és súrlódik a kerékívhez, vagy kisebb átmérőjű tárcsa beszerelése gyakran lehetetlen, mert a féknyereg egyszerűen a tárcsához simul.

Olvasson tovább  Hogyan válasszon tolatókamerát autójához?

Dimenzió

Egy adott kerék járműhöz való rögzítéséhez használt csavarok számának és méretének mérőszáma. Ezt a paramétert a jármű gyártója határozza meg, és a tárcsát a keréktárcsán lévő rögzítőfuratok számához és átmérőjéhez igazítják. A hagyományos BMW 5×120 például azt jelzi, hogy a kerék rögzítéséhez öt darab 120 milliméteres csavart használnak.

A központi tengelycsap furatának átmérője

Meghatározza a jármű kerékagyában lévő középső furat méretét, amelyet a könnyűfém keréktárcsa rögzítési helyeként kívánnak használni. A leggyakoribb értékek gyakran a következők: 71.5, 72.8, 74.2 milliméter.

Válasszon olyan könnyűfém keréktárcsákat, amelyek átmérője a jármű tengelytávjának és a gyári specifikációknak megfelelő.

Ha a tárcsák nem a felni közepét tükrözik, akkor a felni közepét módosító távtartó segítségével lehet őket felszerelni. A távtartó egy speciális, változó átmérőjű burkolat – egyik fele a tárcsa külső átmérője, a másik fele a tengelycsap külső átmérője;

Porckorong kiálló porckorong

Az a paraméter, amely megadja, hogy a tárcsa peremétől milyen messze van az ülőfelület. Ezt az ET betűkkel jelölik, és milliméterben mérik. minél magasabb az érték, annál távolabb van a tárcsa közepe a peremtől, és annál mélyebben “ül” a kerékjáratba. Például az 20-as eltolású kerekek jobban ki fognak állni az ívből, mint az 47-es eltolásúak ugyanazon az autón. Ezt a paramétert csak az adott jármű gyártójának ajánlásai szerint szabad kiválasztani.

Tárcsa szélessége

Minél szélesebb a kerék, annál nagyobb a gumiabroncs érintkezési felülete az úttal, és annál jobb a funkciója. A fokozott kátyúsodás negatív tényező: a jármű túlságosan “ugrik” az egyenetlen utakon. Az öntött kerekek egy szélességű, a négy kerék azonos szélességű kerekeként és több szélességű, az első és a hátsó tengelyhez eltérő szélességű kerekekként is kaphatók. Ez utóbbi általában a sportautóknak van fenntartva, és jobb kezelhetőséget és járműdinamikát biztosít.

A lemez súlya

Fontos jellemző a különböző motorsportok résztvevői számára. Minél nagyobb a kerék tömege, annál nagyobb a rugózatlan tömeg, és annál rosszabb a gyorsítás és a fékezés dinamikája. A versenyzők éppen ezért próbálnak könnyű kovácsolt felniket használni, és speciális versenyabroncsokkal “patkolni” őket. Az ilyen manipuláció csökkenti a gyorsulás dinamikáját 0.4-0.5 másodperc a 0-100 kilométer/órás sebességtartományban.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk csörlőt

!

A következő cikkben elmondjuk, hogyan válassza ki a megfelelő fékfolyadékot. A szakértő beszél a legjobb gyártókról, típusokról, a fő kiválasztási kritériumokról és sok érdekes trükkről a fékfolyadék kiválasztásához.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: