Hogyan válasszon páraelszívót konyhájába

A konyhai páraelszívó nem csak a főzés során keletkező kellemetlen szagok megszüntetésére szolgál – a sütés és a főzés során feloldott zsírokat is megszűri és kivonja. Páraelszívó nélkül könnyen lerakódhatnak a falakon, mennyezeteken és készülékeken, és ez az iszap a porral keveredve ragacsos maradványt képez, amelyre undorító ránézni.

tartalom

 1. Páraelszívók választéka
 2. A rendszer teljesítménye
 3. Szűrők
 4. Kiválasztási kritériumok
 5. Melyik típusú motorháztető a legjobb?
 6. Videó a konyhai páraelszívó kiválasztásáról
Hogyan válasszunk páraelszívót

A páraelszívók típusai

A mai modellválasztékban könnyű összezavarodni; az első dolog, amit tudnunk kell, hogy működési elvüket tekintve a következők lehetnek

 1. keringető ventilátorok;
 2. átfolyás;
 3. univerzális.

Áramlás

Áramlásos motorháztetők

Ez a készülék a főzőlapról beszívja a füstöt és a gőzöket, és a szellőzőcsatornába szívja ki őket. A recirkulált levegőt a nyomáscsökkenés miatt a kültérről vagy más helyiségekből szívott levegővel helyettesítik. A legolcsóbb ilyen típusú modellekben a levegőt vagy egyáltalán nem, vagy olajszűrőkkel szűrik.

Előnyök

 • Nem igényel finom szűrőt a szagok eltávolításához;
 • alacsony karbantartási igény.
 • alacsony költségű;

Hátrányok

 • Szellőzőcsatornához való csatlakoztatásra van szükség, ami jelentősen csökkentheti a készülék kapacitását, különösen, ha a páraelszívó és a szellőzőablak között nagy a távolság;
 • Nagy szükség van a friss levegőre, amely nélkül a konyhában a szén-monoxid szintje megemelkedhet.
 • magas zajszint és magas energiafogyasztás, mivel a levegő hatékony beszívásához nagy szívási sebességre van szükség;

Keringő

Keringtető páraelszívók

A gőzök és füstök ezekben az egységekben két tisztítási szakaszon mennek keresztül. Az olajszűrők először a zsírrészecskéket, majd az aktívszénszűrők a levegőben lévő finomabb szennyeződéseket (amelyek a szagokat okozzák) fogják fel. A legmodernebb recirkulációs páraelszívók képesek a konyhai levegőből a szennyeződések akár 95 százalékát is eltávolítani. A kombinált konyha és étkező, ez egy fontos jellemzője.

Előnyök

 • Önállóan működik, nem függ a közművektől, és nem igényel állandó levegőellátást;
 • A ventilátor sebessége változtatható, ami különösen hasznos a különböző ételek főzésekor, és segít csökkenteni az energiafogyasztást.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk húsdarálót

Hátrányok

 • Nehéz karbantartani őket, és a szénszűrők állandó cseréjét igénylik;
 • magas érték.

Sokoldalú

Univerzális páraelszívók a konyhában

Ezek a páraelszívók ötvözik a közvetlen és a keringtető áramlású páraelszívók összes előnyét. Ezt azonban nagyrészt érzékelők és automatikus vezérlőrendszerek alkalmazásával érik el, amelyek jelentős többletköltséget jelentenek a termékhez.

Az egységeket az Ön igényei szerint tervezhetjük és építhetjük:

 1. Függő típus (csak keringtető típus esetén) – ha nincs lehetőség a szellőzőcsatornára való csatlakozásra
 2. A kupolás (kéményes) páraelszívókat a tűzhely fölé szerelik, és a szellőzőcsatornába csatlakoztatják; a szigetpáraelszívó a kupolás páraelszívó egy típusa, amely bárhová felszerelhető a mennyezeten;
 3. A beépíthető páraelszívókat szekrénybe vagy más konyhabútorba történő beépítésre tervezték.

Egyes modelleket kifejezetten a sarkokba történő beépítésre terveztek. Kis konyhákban, ahol nincs más lehetőség, mint a tűzhelyet a sarokba szerelni, ez lehet az egyetlen lehetőség.

Kisméretű konyhákhoz is kapható Domino kivitelben: kihúzható páraelszívó kihúzható kerettel, amely a főzőlap tetejére, a munkalapra, a főzőlap hátuljára vagy oldalára helyezhető.

Egység teljesítménye

Ez a készülék egyik legfontosabb kritériuma, a konstrukcióval, a teljes méretekkel és a működési elvvel együtt. Kezdetben a készülékeket egy vagy két ventilátorral lehet felszerelni. Az előbbi mindenesetre zajosabb lesz, még azonos kimenet mellett is.

A páraelszívó elszívó kapacitása azt mutatja meg, hogy mennyi levegőt (köbméterben) képes tisztítani (elszívni) 1 óra alatt. Először mérje fel a teret, és számítsa ki a szoba méreteit, majd a berendezési tárgyakat. Vonja ki a bútorok térfogatát a konyha térfogatából. A kapott érték az a levegőmennyiség, amelyet a motorháztetőnek képesnek kell lennie kezelni. Nagyobb teljesítményű konyhai készüléket lehet vásárolni, hogy extra kapacitással rendelkezzen, de alacsonyabb teljesítményű készüléket nem szabad vásárolni – bár megbirkózik a főzési füsttel és szagokkal, nem tudja hatékonyan megtisztítani a konyha teljes levegőjét, és ezért szivárogni fog más helyiségekbe.

Bekapcsolási, vezérlési és üzemmódbeállítások használhatók

Mechanikus gombok és kapcsolók – Főleg az alacsony árú modellekre szerelve ez az opció a megbízhatóság és a kényelem szempontjából optimális, de

 1. azok a kezelőszervek, amelyek az ujj érintésére reagálnak;
 2. A csúszkák és redőnyök olyan vezérlőelemek, amelyeket elforgatva vagy mozgatva állíthatók be a készülék működési paraméterei, például a ventilátor sebessége, a lámpa fényereje, a beállított üzemidő stb;
 3. Az érintőgombok és -panelek olyan kezelőszervek, amelyek az ujj érintésére reagálnak.
Olvasson tovább  LG F-1496AD3

A gombok és kezelőszervek típusától függetlenül a páraelszívók felszerelhetők LCD-képernyőkkel és programozóegységekkel. Ezek az opciók lehetővé teszik a működés idejének és időtartamának, a levegő időszakos tisztításának indítási idejének és egyéb paramétereknek a beállítását. Ezenkívül a programozható készülékek több szabványos üzemmóddal is rendelkezhetnek, pl. sütéshez vagy főzéshez, és az alkalmazott főzőzónák számától függően. A motorháztető távirányítóval is felszerelhető a könnyű kezelhetőség érdekében.

Szűrők

A tisztítóelemekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy azok lehetnek eldobhatóak vagy újrafelhasználhatóak. A halogén készülékeket leggyakrabban a szagok tisztítására használják (ritkábban a zsírrészecskék levegőből történő kicsapására). Minden ilyen patron egy bizonyos használati időre van tervezve, amely után ki kell cserélni.

újrafelhasználhatóak, nagyon finom fém (rozsdamentes acél vagy alumínium) vagy polimer (akril) hálóból készültek. Az ilyen szűrőt rendszeresen ellenőrizni és mosni kell, ha erősen szennyezett a zsír- és porszemcsékkel.

Gyakorlatilag minden páraelszívó világítással van felszerelve. A legolcsóbbak izzókat használnak, a legdrágábbak LED és halogén izzókat. Ez utóbbiak előnyösebbek, mert gazdaságosabbak és alacsony színhűségűek, így az ételek még gyenge fényviszonyok között is jól néznek ki.

Kiválasztási kritériumok

A motorháztető kiválasztási kritériumai

Az emberek általában a színt, a formatervezést és a konstrukciós jellemzőket keresik. De először is kezdjük azzal, hogy meghatározzuk azokat a jellemzőket, amelyek elsősorban a készülék minőségét és hatékonyságát befolyásolják:

 1. Teljesítmény. A modell kiválasztásakor érdemes előre kiszámolni, hogy mire van szüksége, és összehasonlítani, hogy megfelel-e az igényeinek.
 2. Működési elv. Ez is elsősorban a konyha teljes területétől, a bútorok mennyiségétől és a friss levegő bevitelének kapacitásától függ. A bútorokkal túlterhelt kis helyiségek esetében elengedhetetlen a nagy teljesítményű szívórendszer – különben nem tudja megakadályozni, hogy a zsiradék összegyűljön a készülékek és bútorok felületén.
 3. A szűrők konfigurációját a főzőfelület használatának intenzitása szerint kell megválasztani. Ha a házban sokan laknak, akik inkább házi készítésű ételeket fogyasztanak, akkor nem szabad spórolni a szűrőkön.
 4. A munkalap méreteinek nagyobbnak kell lenniük, mint a főzőlap főzőfelülete.
 5. Minden más funkciót és opciót a vásárlási költségvetésnek megfelelően kell kiválasztani.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk légkondicionálót egy lakás és egy ház számára?

Melyik páraelszívó a legjobb választás

A motorháztetőgyártók száma folyamatosan nő, de az újonnan érkezők, különösen Kínából, az árat kivéve büszkélkedhetnek. A legjobb páraelszívók már évek óta léteznek:

 1. Bosch – jó ár-érték arány, rozsdamentes acél kivitel és jó modellválaszték mind a kedvező, mind a prémium árkategóriában.
 2. A MAUNFILD egy brit gyártó, amely a legjobb minőségűnek számít a költségvetési modellek között, amelyek többsége kis konyhákhoz készült.
 3. Az Asko egy prémium kategóriás készülék, amely magas minőséget és funkcionalitást kínál, de nem olcsó.
 4. A legjobb – olasz stílusú páraelszívók, amelyek modern és rendhagyó kialakításukkal rendkívül jól megfelelnek a nagy konyhák igényeinek.
 5. Olyan gyártók katalógusait is megtekintheti, mint a Shindo, Kronasteel, Gorenje és E
 6. KOR.

!

A következő cikkekben megmutatjuk, hogyan válassza ki a megfelelő gázfőzőlapot és a konyhai főzőlap kiválasztásának titkait.

Hogyan válasszunk egy motorháztetőt a konyhába

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: