Hogyan válasszon védőüveget okostelefonjához

A védőüveg kiválasztásakor figyelnie kell az okostelefonjával való kompatibilitásra és néhány más műszaki és működési jellemzőre.

tartalom

 1. Hogyan válasszon védőüveget az okostelefonjához: mit kell keresni?
 2. Fő kiválasztási kritériumok
 3. Legjobb gyártók
 4. Hogyan kell ragasztani a védőüveget
Hogyan válasszon védőüveget okostelefonjához

Hogyan válasszon védőüveget az okostelefonjához: mit kell keresni?

A védőüveg kiválasztásának fő kritériumai a következők:

 1. A védőüveg és az okostelefon kompatibilitása;
 2. A védőüveg kialakítása (rétegek száma és típusa);
 3. Vastagság;
 4. Oleofób bevonat jelenléte;
 5. Üvegszilárdság;
 6. Üveg típusa (fényes vagy matt).

Vannak speciális üvegtípusok is, de csak akkor válassza őket, ha különleges körülmények között kívánja használni őket.

A fő kiválasztási kritériumok

Kompatibilitás

Kompatibilitás

A kompatibilitás a legfontosabb kritérium a védőüveg kiválasztásakor. Az a tény, hogy a kijelzőn kívül ez a tartozék az okostelefon néhány más funkcionális elemét is lefedi, amelyek az előlapon találhatók. Közelségérzékelő például.

 1. A közelségérzékelőt úgy tervezték, hogy hívás közben kikapcsolja az okostelefon képernyőjét, és megakadályozza a véletlen megnyomásokat. Úgy működik, hogy optikai vagy ultrahangos hullámot bocsát ki, majd megméri, mennyi idő alatt verődik vissza egy tárgyról. Nagyjából így működnek például a lézeres távolságmérők.
 2. Az üveget a közelségérzékelő “tárgyként” érzékeli. És ha ezt az érzékelőt fedezi, az okostelefon kikapcsolja a képernyőt, amint megnyomja a hívógombot. Ez nagyon kényelmetlen, mert csak az aktív kijelzőn lehet “letenni”. Ezenkívül néhány modern okostelefon közelségérzékelőt használ az Always On Display vagy a Ambient Display engedélyezéséhez.
 3. Ezért van minden biztonsági üvegen egy speciális nyílás vagy lyuk a közelségérzékelő számára.
 4. Végül pedig a biztonsági üveg néha eltakarhatja az elülső hangszórót, ami a hívó fél hallásának csökkenését eredményezi.
 5. Így az okostelefonra ragasztott nem kompatibilis üveg ahelyett, hogy megvédi azt, számos, a készülék használatával kapcsolatos problémához vezethet.

Az okostelefon és az üveg kompatibilitását az utóbbi specifikációjából megtudhatja.

Ezenkívül a védőüveget nem ajánlott semmilyen módon “módosítani” otthon. A tartozék vágási vagy fűrészelési kísérletei a tartozék törését okozzák. Ennek következtében nagyon fontos, hogy olyan üveget válasszon, amely kompatibilis a használt okostelefonnal.

Külön meg kell említeni az okostelefonokhoz készült szemüvegeket, amelyek 2.5D képernyő. Ezeknek is 2.5D – azaz ívelt élekkel. Ebben az esetben megvédik a kijelző végeit az oldalirányú ütésektől.

A védőüveg felépítése

Az okostelefonok védőüvege általában többrétegű szövetből áll. A következő rétegeket tartalmazza:

 1. Ragasztó. Leggyakrabban szilikont használnak a tartozéknak az okostelefon kijelzőjéhez való ragasztásához. Az anyag kellően szoros illeszkedést biztosít, amely szükség esetén könnyen megszakítható, ha egyszerűen csak az egyik szélét kell körbehúzni. A szilikonréteggel ellátott tartozékok ajánlottak;
 2. Elszigetelés. Ez a réteg általában különböző műanyagból készül, és egy vastag és rugalmas fólia. Úgy tervezték, hogy sérülés esetén – például esés esetén – megakadályozza a törött üvegszilánkok kiszabadulását;
 3. Antireflexiós. Ez a réteg “üvegezi” az okostelefon képernyőjét, és védi azt a tükröződésektől. Ennek köszönhetően a kijelző még közvetlen napfényben is megőrzi élénk színeit és olvashatóságát;
 4. Védő. Ahogy a neve is mutatja, ez a réteg a karcolások, zúzódások és egyéb sérülések megelőzésére szolgál. Az üveg szilárdságának megadásakor az adott réteg szilárdságát kell megadni;
 5. Oleofób bevonat. Ez egy speciális bevonat, amely megkönnyíti az ujját a képernyőn való csúsztatást, valamint a tisztítást – a legtöbb szennyeződés az üveg felületéről egy száraz ruhával történő egyszerű mozdulattal eltávolítható.

Ez a legtöbb minőségi védőüvegben megtalálható konfiguráció, mivel ez biztosítja a legjobb teljesítményt.

Nem ajánlott az olyan üveg, amely nem tartalmazza a következő rétegek egyikét sem.

Üvegvastagság

Az üveg vastagsága részben meghatározza az üveg mechanikai szilárdságát. Ez a paraméter azonban csak közvetlenül határozza meg a tartozék ellenállását a különböző ütésekkel szemben. Optimális üvegvastagság 0.2-0.35 mm.

 1. A vékonyabb üveg csak a kisebb karcolások elleni védelemre szolgál. A frontális (frontális) sérüléseket egyszerűen nem tudják elnyelni ezek a tartozékok. Még a könnyű ütések is károsítják az üveget.
 2. A vastagabb szemüvegek jó védelmet nyújtanak a különböző frontális ütközések ellen. Még a súlyos sérülések sem okoznak kárt a tartozékban. A vastag üvegek azonban nem túl jól “élik túl” az oldalirányú ütéseket, és a végüket érő, látszólag könnyű ütések könnyen megrepednek.

Az okostelefon teljes védelme érdekében megvásárolhat egy vastag üveget és egy ütközőt, amely lefedi az elülső éleket. Ezután a készülék túlélheti az aszfalton vagy hasonló felületeken való “arc” esést anélkül, hogy kiálló élekkel rendelkezne. Inkább egy vékony fedőüveget terveztek a karcolások megelőzésére.

oleofób bevonat megléte

Az oleofób bevonatot, ahogy a neve is mutatja, úgy tervezték, hogy megakadályozza a zsíros ujjlenyomatokat. valójában nem véd teljesen az üvegszennyeződés ellen, de megkönnyíti a tisztítást. Nyomatok és egyéb “foltok” könnyen eltávolíthatók a tartozék felületéről egy egyszerű, száraz ruhával.

Az oleofób bevonat emellett simábbá és élvezetesebbé teszi az ujja csúsztatását a képernyőn. Ha tehát hozzászokott ahhoz, hogy a billentyűzetet végighúzva gépeljen, vagy ha gyakran böngészik hosszú listákat (például a közösségi hálózatokon található hírcsatornákon), akkor ez a fajta “fejlesztés” több mint ajánlott.

Sajnos az oleofób bevonat hajlamos a kopásra. Idővel spontán eltávolodik az üveg felületéről, különösen a billentyűzet területén (ha a felhasználó sokat sms-ezik). Az oleofób bevonat nem javítható, csak és kizárólag a tartozék cseréjére van szükség.

Az oleofób bevonat átlagosan 3-4 hónapig tart, még a legjobb üvegtípusokon is.

Üveg robusztussága

Az üveg szilárdságát speciális egységekben mérik, amelyeket H. Ellenállóságát azonban nem az ütésekkel, hanem a “karcoló” mechanikai hatásokkal szemben határozza meg. Tehát egy magas keménységi értékkel rendelkező üveg – például 8H vagy 9H – is könnyen összetörhet, ha erősen érintkezik egy hegyes tárggyal. De egy ilyen tartozékot elég nehéz megkarcolni, még akkor is, ha egy okostelefont ugyanabban a zsebben hordozol a kulcsokkal és egy kedvenc körömmel.

tartósság

!

A legoptimálisabb üvegkeménység 8H vagy 9H.

Üvegtípus

A biztonsági üvegek lehetnek fényesek vagy mattak. Ez a paraméter nagymértékben meghatározza a tartozék teljesítményét.

 1. A fényes biztonsági üveg a leggyakoribb típus. Valójában szinte minden ilyen tartozék ebbe a típusba tartozik. A fényes üveg rendkívül átlátszó (a legjobb minőségű modellekben akár 98%-os), és nem változtatja meg a képernyő megjelenését. Azonban kevésbé ellenáll a tükröződésnek, ezért a kijelző “képe” közvetlen napfényben olvashatatlanná válhat.
 2. A matt védőüveg kevésbé gyakori és a legtöbb esetben drágább, mint a fényes üveg. az ilyen tartozékok fő előnye, hogy jobban ellenállnak a közvetlen napfénynek, így a kijelzőn megjelenő kép még egy nyári délutánon is olvasható marad.

Mindazonáltal a rossz minőségű matt üvegek hajlamosak a szemcsésség megjelenésére – egy bizonyos szögben a képernyőn lévő kép vizuálisan deformálódik, különálló elemekre “morzsolódik”.

Válassza ki az üveg típusát – matt vagy fényes – az Ön preferenciáinak és az okostelefon tervezett használatának megfelelően.

Legjobb gyártók

Számos biztonsági üveggyártó van, akik kiváló minőségű tartozékokat gyártanak:

 1. Mokolo;
 2. Ainy;
 3. LuxCase;
 4. ando;
 5. Nillkin.

Hogyan kell ragasztani a védőüveget

A biztonsági üveg felhelyezése meglehetősen egyszerű. Csak egy kis odafigyelés kell hozzá.

 1. Válassza a legkevésbé poros környezetet. Az üveg ragasztása közben a képernyőre ragadt legapróbb pici pötty is jelentősen ronthatja a csatlakoztatott tartozék megjelenését;
 2. Vegyen egy plasztikkártyát. Bank, kedvezmény stb.. Nem kell aggódnia, nem fog megsérülni a ragasztás során;
 3. Törölje le a képernyőt vagy az okostelefon teljes előlapját nedves ruhával. Ha egy ilyen tartozék védőüveggel van ellátva – használja azt. Ha nem, akkor másikat is vehet, és előnyben kell részesíteni az alkohollal átitatott törlőkendőket;
 4. Törölje át a képernyőt vagy az okostelefon teljes előlapját száraz ruhával. olyan tisztítószert válasszon, amely nem hagy szöszöket vagy hasonló “törmeléket”. Gyakran a képernyővédőhöz száraz törlőkendőt mellékelnek, de ha nem, akkor bármilyen optikai törlőkendőt használhat;
 5. Győződjön meg róla, hogy az okostelefon képernyője vagy előlapja teljesen tiszta. Sem az alapfelületen, sem a széleken nem lehetnek foltok;
 6. Távolítsa el a szállítófóliát a védőüvegről a ragasztóoldalon. Ezt általában “1”-gyel jelölik. Figyelem! Ne érintse meg a ragasztóoldalt – onnan nem lehet eltávolítani a nyomatokat;
 7. Kezdje valamelyik saroktól, támassza az üveget a képernyőhöz vagy az okostelefon előlapjához, és kezdje el ragasztani. A levegő kipréseléséhez támassza a műanyag kártyát kívülről a rögzített “sarokhoz”, és mozgassa a ragasztó irányába. Figyelem! Kerülje az üveg túlzott hajlítását, mert az repedéseket okozhat;
 8. Miután felragasztotta az üveget az okostelefon előlapjára vagy képernyőjére, távolítsa el a második szállítási fóliát (általában “2”-vel jelölve).
 9. Kész! A védőfólia eltávolításához egyszerűen egy vékony, éles tárggyal szedje le, és fokozatosan emelje le, ne törődjön az esetlegesen keletkező repedésekkel.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon tokot az okostelefonjához és a telefon akkumulátorának kiválasztásának titkait.

Olvasson tovább  Az USB hibakeresés aktiválása Androidon
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: