Hogyan válasszunk vasalódeszkát: tippek és tanácsok

A vasalódeszkák megkönnyítik a vasalást és csökkentik a ruhák vasalásához szükséges időt. De nem csak erre képesek. Egyes modellek létrává alakíthatók, bútorba építhetők vagy ruhaszárítóvá alakíthatók. Ma elmagyarázzuk az egyes vasalódeszkatípusok előnyeit és hátrányait, valamint azt, hogy mire kell figyelnie vásárláskor.

Vasalódeszka kiválasztása
A cikk tartalma

Vasalódeszkák típusai

Hordozható padlós vasalódeszkák

Hordozható padlós vasalódeszkák

Ez az egyik legnépszerűbb tábla típus. Könnyen összecsukhatóak és gyakran a személy magasságához igazíthatóak. Sokan vasalótalppal, vasalóállvánnyal, hálózati aljzattal és kábeltartóval rendelkeznek.

Néhány hordozható deszka átalakítható létrává vagy ruhaszárítóvá és fordítva. Jó választás kis helyiségekbe.

Előnyök

 • kiváló fenntarthatóság;

  Állítható magasság (általában 30 cm);

 • Bárhol kivasalhatja ruháit, ahol csak akarja;
 • Egyes összecsukható táblák extra funkciókkal rendelkeznek. Előmelegítik a vasalófelületet, eltávolítják a felesleges gőzt, felfújják, így lehetővé teszik a kényes anyagok és a ruhadarabok apró részleteinek vasalását.
 • Összecsukható és elrejthető egy szekrény, ajtó vagy kanapé mögé;
 • Elég hosszú és széles a nagyméretű ruhák és ágyneműk vasalásához. Általában 120 és 125 cm közötti hosszúságban és 38 és 46 cm közötti szélességben kapható. Vannak 140 cm hosszú és 46 cm széles modellek is.
 • Széles modellválaszték, a legegyszerűbb, csak felsővel és lábakkal rendelkező modellektől a könnyen felszerelhető ruhaszárító deszkákig;

Hátrányok

 • Nyitott állapotban sok helyet foglal el;
 • Találnod kell egy helyet a tábla tárolására.

Asztali vasalódeszkák

Vasalódeszkák

Az asztali modelleket sík felületre, általában asztalra kell helyezni. Elég kompaktak – a munkafelület kb. 70-85 cm hosszú és 30-35 cm magas, könnyűek (1,5-3 kg) és kis csúszásmentes lábakkal rendelkeznek. Ezek a modellek ideálisak fehérneműk, kis méretű ruhák és gyermekruhák vasalásához. Könnyen tárolhatók – sok tábla egy kampóval a falra akasztható.

Olvasson tovább  Hogyan válasszon grillt otthonába

Előnyök

 • Kedvező ár (350 rubeltől);
 • Jó stabilitás;
 • Alacsony súly – könnyen szállítható;
 • Könnyen tárolható;
 • Kevés helyet foglalnak el;

Hátrányok

 • Nem alkalmas nagyméretű ruhák vasalásához;
 • nem rendelkeznek olyan extra funkciókkal, mint a vasaló vagy gőzfejlesztő állvány, kábeltartó, beépített aljzat és dugó

Presskarton dobozok

Könnyű vasalóasztal

Ezek a modellek gyakran teljes méretű fali tükrökbe vannak beépítve, de néha “el vannak rejtve” mágneses jelölőtáblák (gyermekek számára) vagy üvegből készült fotópanelek mögött. A tábla kibontásához az elejét oldalra kell csúsztatni.

A keretek gyakran vasalóaljzattal vannak felszerelve, és ugyanolyan méretű munkafelületekkel rendelkeznek, mint a hagyományos padlólapok.

Előnyök

 • Könnyen vasalható nagy ruhák és függönyök;
 • Nagy teherbírású modellek (20 és 50 kg között);
 • Könnyen össze- vagy lehajthatóak;

Hátrányok

 • Magas ár (15000-20000 rub);
 • Az olcsó transzformátorlapokat a gyenge konstrukció és ezáltal az alacsony tartósság jellemzi. Az átalakító mechanizmust pedig trükkös lehet meglazítani;
 • Nem lehet áthelyezni egy másik szobába;

Fiókos vasalódeszkák

Fiókos vasalódeszkák

A fiókos táblák nagyszerű választás kis lakásokba és azok számára, akik több helyet szeretnének megtakarítani. Szárítógéppel és mosógéppel kombinálhatók, és szekrénybe vagy bútorfalra szerelhető fiókokba is beépíthetők.

Előnyök

 • Helytakarékos;
 • Gyors vasalásra alkalmas;
 • Könnyen kihúzható rendszer;

Hátrányok

 • A kihúzó mechanizmus eltörhet;
 • Ezeknek a vasalódeszkáknak a maximális terhelhetősége 10-15 kg körül van;
 • Vasalófelületük kicsi;
 • Magas ár (15000-30000 rubel)

Vasalódeszka-transzformátor

Átalakítható vasalódeszka

A transzformátor táblák úgy néznek ki, mint egy fiókos szekrény/kosár, fekvőfelülettel. A munkalap szabványos méretű (kb. 120-130 cm hosszú és 35 cm széles), és gyakran vasalóállvánnyal van felszerelve. A szekrénytest négy, reteszelő mechanizmussal ellátott kerékkel rendelkezhet, ami növeli a termék mobilitását.

Előnyök

 • Kiváló stabilitás;
 • Jó ár egy 2 az 1-ben serpenyőért (5000-9000 dörzsölés);
 • A vasalódeszkát nem kell széthajtogatnia, ha kisebb tárgyakat vagy gyermekruhákat szeretne vasalni;
 • Multifunkcionális – ruhák tárolására és vasalására;

Hátrányok

 • alacsony mobilitás;
 • A magasságot nem lehet beállítani.

A vasalódeszka asztallap anyagának és méretének kiválasztása

Az asztallap anyaga határozza meg a vasalódeszka szilárdságát és tartósságát, míg a méret a könnyű használatot. Általában hőre lágyuló műanyagból, alumíniumból, acélból vagy fából készül.

 1. A hőre lágyuló műanyag az egyik legjobb vasalódeszka anyag. Könnyű anyag, így a vasalóasztallal ellátott vasalódeszka nem sokat nyom (4-5 kg). A hőre lágyuló felületek tökéletesen ellenállnak a magas hőmérsékletnek, a gőznek és a páratartalomnak, és tartósak.
 2. A fából készült munkalapok rétegelt lemezből vagy forgácslapból készülnek. Ez a legolcsóbb megoldás – a fából készült összecsukható vasalódeszkák ára 500-1500 rbl körül van. A fafelületek azonban nem túl tartósak, hajlamosak megduzzadni, lehámlani és idővel romlani.
 3. A fém asztallapok alumíniumból vagy acélból készülnek. Az alumínium modellek korrózióállóak és könnyűek, de hajlamosak a deformációra – könnyen meghajlanak és karcolódnak. Az acél munkalapok nagyobb súlyúak, de robusztusak és hosszú élettartamúak.
 4. A fém munkalapok állhatnak egyetlen lyukakkal ellátott fémlemezből vagy fémhálóból. A hálós munkalapok elvezetik a felesleges gőzt, de perforált nyomokat hagyhatnak a ruhákon. Ez egy jó lehetőség a gőztisztításhoz. A fém munkalapok erősebbek, de kevésbé gőzáteresztőek és nagyobb a súlyuk a hálós munkalapokhoz képest.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk ortopédiai párnát a nyaki osteochondrosisban alváshoz??

Vasalódeszka méretei

A vasalóasztal mérete 30 cm és 46 cm közötti szélességben és 70 cm és 150 cm közötti hosszúságban kapható. A kisebb termékek alkalmasak kis helyiségekbe és ideiglenes lakásokba, de gyors vasaláshoz és kis méretű ruhákhoz is.

Nagyobb modelleket kell választani, ha sok ágyneműt, törölközőt vagy függönyt kell vasalni. Természetesen, ha nem kell minden nap “halom” ágyneműt vasalnia, akkor vásárolhat egy 110-120 cm hosszú és 30-38 cm széles vasalódeszkát.

Döntse el a vasalódeszka felületét

A vasalódeszka huzatok pamutból és szintetikus anyagokból készülnek. A pamut könnyen mosható és lélegző, de ha olcsó festékeket használtak, kifakulhat. Ezért a legjobb, ha világos színű és mintázat nélküli borítású vasalódeszkákat választunk. Szintén olcsó pamut borítók nem tart sokáig.

 1. A poliésztert gyakran használják költségvetési vasalódeszkákhoz. A poliészter huzatok hajlamosak a vasalóhoz tapadni és statikus elektromosságot okozni. Akár 1-1,5 évig is eltarthat.
 2. A fémezett fonalakkal készült szöveteket tartják a legjobb szövetnek a borítókhoz. Tapadásmentesek, jól visszaverik a gőzt és a hőt, így mindkét oldalukon vasalhat. Ezek a termékek gyakran teflonbevonatúak, ami robosztussá és tartóssá teszi őket.

vásárláskor a fedél zárószerkezetére is figyelni kell. Az asztallaphoz gumiszalaggal, szalagokkal, tépőzárral vagy zsinórral rögzíthető. A gumírozott tokok a legmegbízhatatlanabbak, mert.. A gumiszalagok idővel megnyúlnak, a zsinórok a legtartósabbak.

Az is fontos, hogy a borító párnázott legyen (legalább 2 mm vastag). Megkönnyíti a vasalást, és megakadályozza, hogy a fémhálós felső rész nyomokat hagyjon a ruhákon.

Az ágybélések habszivacsból, poliuretán habból vagy szintetikus filcből készülnek. A forgácslaphoz vagy rétegelt lemezhez pedig nem ajánlott a batting, mert károsíthatja a lapot.. Nagyon nedvesek, így deformálhatják a fa felületet.

Stabilitás és támogatás

Vásárláskor figyeljen a lábak szélességére és rögzítési módjára. Ha a vasalódeszka lábai nem elég szélesek, a vasalódeszka stabilitása alacsony. A lábak alapjai szélesebbek, mint az asztallap, a legjobb eredmény érdekében.

Olvasson tovább  Melyik párna a legjobb az alváshoz - melyik alszik a legjobban?

Ha a lábak össze vannak csavarozva és össze vannak szegecselve a munkalapon, idővel meglazulhatnak. A szegecseket a legmegbízhatatlanabb rögzítési módszernek tekintik.

Annak érdekében, hogy a deszka ne csússzon el és ne karcolja meg a padlót, válasszon szilikon vagy gumikupakkal ellátott termékeket a lábakon.

Vásárláskor figyeljen a lábak alakjára. A T-lapokat tekintik a legstabilabbnak.

Rögzítő mechanizmusok – vasalódeszka magassága

Sok tábla magassága állítható. Az asztallap általában 20-30 cm-rel megemelhető (94-98 cm-ig).

A vasalódeszka magassága fokozatmentesen vagy fokozatmentesen állítható. A lépcsőzetes állítás 2-3 szinttel magasabbra emeli a vasalódeszkát, és a lépcsőzetes állítás lehetővé teszi, hogy a vasalódeszkát bármilyen magasságba állítsa. De idővel a végtelen magasságállítású modellek hajlamosak lazulni, és a szerkezet lazává válik.

Súlyok a vasalódeszkához, vasalóállványhoz és fiókok a szennyes tárolásához

A megfelelő vasalódeszka kiválasztása

Vásárláskor mindig figyeljen a vasalódeszka súlyára. Minél könnyebb a termék, annál könnyebb szállítani és kibontani. Ideális esetben a súlya 4-7 kg között van.

A termék könnyebbé tétele érdekében a gyártók perforált fémlemezeket, rétegelt lemezeket vagy vékony forgácslapot használnak. De vigyázzon – a túl vékony fából készült munkalapok gyorsan tönkremennek, a vékony fémhálós lapok pedig deformálódnak.

Vásárláskor ügyeljen a vasállványra. Az új európai állványok, amelyek két pozícióban tudják tartani a vasat, nem minden vasalóhoz alkalmasak. A felhasználók arra is rámutatnak, hogy gőz üzemmódban és ferdén, a kondenzvíz összegyűlik és a padlóra csöpög. A klasszikus vízszintes lábak bármilyen méretű vasalóhoz illeszkednek.

Egyes összecsukható vasalódeszkák fiókkal vagy szennyeskosárral rendelkeznek. A frissen vasalt ruhákat beleteheti, így értékes időt takaríthat meg.

Ezen kívül a vasalódeszkák gyakran olyan tartozékokkal és funkciókkal vannak felszerelve, mint például:

 1. Under Arm;
 2. Beépített hálózati aljzat és hosszabbító kábel;
 3. Vezetéktartó – megakadályozza, hogy a kábel a munkalapokhoz vagy a ruházathoz tapadjon;
 4. Felül – védi a kényes szöveteket (pl. bársony) a sérüléstől;
 5. Fűtés – a dolgok mindkét oldalon vasalva vannak;
 6. Vákuum – a szövetek “ragadnak” a munkafelülethez, nem csúsznak és nem gyűrődnek a vasaló alatt. Még könnyebbé teszi a vasalást, és lehetővé teszi, hogy tökéletes gyűrődéseket vagy nyilakat hozzon létre a ruhákon.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon minőségi törülközőt és a felmosórongy kiválasztásának titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: