Hogyan válasszunk SSD-t: Egyszerű és hasznos tanácsok

Ha élvezni szeretné a számítógépen végzett munkát, érdemes merevlemezét szilárdtest-meghajtóra cserélni. Egy SSD telepítése többszörösen felgyorsítja a rendszert. Csak ki kell választani egy adott modellt. És ne vásároljon olyan meghajtót, amelyet a hardver nem támogat.

SSD

SSD-k sokfélesége

Eredetileg minden szilárdtest-meghajtó ugyanahhoz a formátumokhoz tartozott. Az alaplaphoz SATA interfészen keresztül csatlakoznak, mint minden merevlemez. Hamarosan azonban ennek a csatlakozónak a sávszélessége elégtelenné vált. Ennek eredményeképpen ma már háromféle SSD-típus található a boltok polcain:

 1. Külső SSD – Általában USB 3-on keresztül csatlakoztatva.0 vagy USB 3.1. Leggyakrabban mindenféle médiafájl tárolására használják. Nem érdemes megvenni, ha az operációs rendszert szeretné felgyorsítani.

 2. SATA-csatlakozót használó belső SSD-k – a 2,5 hüvelykes formátumban megszokott meghajtó. Szerény, de nem indokolatlanul kicsi méretben. Az ilyen típusú SSD-k a használt interfész határán mozognak, és nem teszik lehetővé az adatok 550 MB/mp feletti sebességű olvasását.

 3. SSD M.2, ez utóbbi egyre népszerűbb. Ezek a legkisebb méretűek, és PCI-Express sávokon keresztül működnek, lehetővé téve a másodpercenkénti gigabájtos átolvasási sebességet! De nem minden alaplap rendelkezik dedikált foglalattal.

Természetesen ezek korántsem az SSD-k összes típusa. Egyszerűen a többiek nem olyan széles körben elérhetőek. De azért említsük meg őket:

 1. Az SSD a PCI-Expresshez csatlakozik – gyakran 780 MB/s vagy annál jobb adatátviteli sebességgel büszkélkedhet. PC-kben és szerverekben használatos.

 2. mSATA SSD – kis méret, 550MB/sec.

 3. SATA Express SSD, akár 40%-kal gyorsabb teljesítményt nyújt, mint a SATA III SSD-k. Ez a korlátozás azonban már nem biztos, hogy megfelel a mai felhasználóknak, ezért ez a foglalat viszonylag ritkává vált a modern alaplapokon.

 4. SSD M-nyílással.2 A SATA nem különösebben gyors olvasási vagy írási interfész, ezért a modern PC-tulajdonosok számára nem túl érdekes.

 5. M.2 PCI-Express SSD a SATA Express modellekhez hasonló sebességet biztosít.

Röviden, az SSD-k kínálata folyamatosan bővült. Mi a helyes módja egy ilyen eszköz kiválasztásának??

A számítógép ellenőrzése

Az első lépés annak megállapítása, hogy a számítógép milyen SSD-ket támogat. Ha laptopot használ, ellenőrizze a kézikönyvét, vagy keresse a gyártó hivatalos weboldalán a specifikációkat.

Ahogy fentebb már említettük, jelenleg kétféle SSD-típus a legnépszerűbb. A legtöbb asztali számítógépben van SATA-csatlakozóhoz tervezett SSD, mivel szinte minden modern alaplap rendelkezik ilyennel. Ez az az interfész, amelyhez a legtöbb laptopban a merevlemez csatlakozik, és könnyen lecserélhető SSD-re.

Ha azonban laptopja vagy asztali számítógépe M.2 aljzat, akkor vegyen egy dedikált meghajtót. Csak ne feledje, hogy figyeljen arra, hogy milyen típusú memóriát használ – egyes SSD-k ebben a foglalatban nem büszkélkedhetnek különösen nagy olvasási és írási sebességgel. Az M.2 különböző sebességgel is kapható, ami lehetővé teszi a nagymértékben eltérő sebességek elérését. Lásd az alaplap vagy a notebook egészére vonatkozó részletes specifikációkat. Meg kell tudnia, hogy milyen típusú kulcs rendelkezik az M foglalattal.2:

 1. A B-billentyű azt mutatja, hogy az interfész a PCI-Express 2.0×2. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 800 MB/s sávszélességre számíthat. Válassza a gyorsabb SSD-t, ha a közeljövőben új alaplap vásárlását tervezi.

 2. Nos, az M-billentyű azt jelzi, hogy PCI-Express 3 buszt használ.0x4, amelynek maximális támogatott sávszélessége körülbelül 3 GB/s.

Olvasson tovább  Hogyan változtathatja meg a nyelvet a Mac számítógépén

A B-kulcsos SSD-k egyik oldalán a terminál területén van egy bevágás, míg az M-kulcsos SSD-k a másik oldalon. Egyre több olyan egység kapható azonban, amelynek mindkét oldalán vannak kivágások, így az M foglalatba illeszkedik, ami lehetővé teszi, hogy az M-Slot a meghajtóba illeszkedjen.2 bármelyik billentyűvel.

De ez még nem minden! Ha laptopja van, akkor egy M.2 csak kis mennyiségű helyet fog kiosztani. Ahogy azt már sejthette, az SSD-k különböző hosszúságban kaphatók, így előfordulhat, hogy nem fér el a rendelkezésre álló tárhelyen. Az ilyen SSD-ket méreteik alapján három típusba sorolják: 2242, 2260 és 2280. Az első két számjegy a 22 mm-es szélességet, az utolsó kettő pedig a hosszúságot jelzi. Ne menjen rosszul a vásárlás, ha veszel egy 2280 formázott meghajtó, ha a 2260 csak a hely a fedélzeten a 2260.

Memória kapacitás

Memória kapacitás

Valószínűleg az első dolog, amit el kell döntenie, hogy mennyi memóriára van szüksége. Ez határozza meg, hogy mennyit kell költenie…

Ha csak operációs rendszert szeretne az SSD-lemezre helyezni, akkor a 250 GB-os modellel is beéri. Még több pénzt takaríthat meg, de ebben az esetben fennáll annak a veszélye, hogy bizonyos nagyméretű programok nem akarnak települni a C meghajtóra, például a videószerkesztő szoftverek. És tartalékolnia kell némi helyet a helyreállítási pontok számára, hogy az operációs rendszerét újra működésbe hozhassa, ha valami történik vele.

Ha nem csak az operációs rendszert és néhány játékot szeretne az SSD-lemezre helyezni, akkor az 500 GB-os modell a jobb választás. Ebben az esetben ajánlott az összes fényképet is átvinni az új meghajtóra. Ezek ezután szinte azonnal betöltődnek bármelyik megjelenítőben.

Végül, SSD 1TB vagy még több memóriával szükséges azok számára, akik még a médiaadatokat is tárolják rajta. Vagy azok számára, akik nem kívánnak csupán néhány játékra szorítkozni. Ez az egyetlen ésszerű megoldás azon laptop-tulajdonosok számára, akik nem tudnak két meghajtót használni. Vagy választhat egy kisebb modellt is, de akkor mindig kéznél kell lennie egy külső merevlemeznek. Vagy telepítsen SSD-lemezt az optikai meghajtó helyett, ha a laptopja rendelkezik ilyennel.

Olvasson tovább  4 módja a rejtett mappák megnyitásának a Windows 10-ben

Egyébként ne feledkezzünk meg a külső SSD-kről sem. Professzionális videós alkalmazásokhoz érdemes lehet egy pár ilyen tartozékot beszerezni, és a nagysebességű interfészek egyikével vagy másikával csatlakoztatni őket.

Flash memória típusa

Ha azt hitte, hogy ezzel véget ért az SSD-kiválasztási folyamat, akkor meg fog lepődni. Azt is át kell gondolnia, hogy milyen típusú flashmemóriát épített be a meghajtóba.

A memóriachipek közötti fő különbség az, hogy az egyes cellák hány bitet tárolnak. A legnépszerűbb memóriatípusok a következők:

 1. SLC – egy cella csak egy bitet tárol, de akár 100 000 bitet is támogat. Felülírási ciklusok;

 2. MLC – egy cella két bitet tárol, de csak 3000 írási ciklust támogat;

 3. TLC – egy cella akár három bitet is tárol, és csak 1000 írási ciklust támogat.

És minél több bitet tartalmaznak az egyes cellák, annál hosszabb ideig tart az olvasás és írás. Az SLC memória a legdrágább. Ugyanakkor a szerkezete nem teszi lehetővé, hogy 64 GB-nál nagyobb kapacitású chipeket kapjon. Ezért szinte minden gyártó a másik két memóriatípust választotta.

Ne ijedjen meg az elégtelen írási ciklusoktól! Ha az SSD-gyártók 3000 ciklust állítanak, ez azt jelenti, hogy a 100 GB-os meghajtójuk 300 TB adatot “emészt meg”. Vagy ennek kétszerese, ha az SSD 200 GB-os. Ez egy újabb ok arra, hogy manapság nagyobb memóriakapacitású meghajtót vásároljon.

A TLC technológia a hagyományos USB flash meghajtók örökségéből származik. Ez az oka annak, hogy ez a memória meglehetősen olcsó. A nagyobb kapacitású SSD meghajtóban pedig a technológiát is továbbfejlesztették, hogy egy kicsit robusztusabbá tegyék. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy meglehetősen lassú – általában csak 500 MB/s sebességet lehet belőle kicsikarni. De ha a számítógép csak SATA-csatlakozókkal rendelkezik, akkor ez több mint elég. És ne felejtsük el, hogy ez minden bizonnyal gyorsabb, mint amit a merevlemezes meghajtók képesek elérni.

Memóriavezérlő

Memóriavezérlő

Minden SSD másik létfontosságú eleme a vezérlő. Nagyjából ez az a chip, amely feldolgozza a memória tartalmát. Ha a vezérlő lassú, még a legjobb memóriatípus sem fogja megmenteni – egy SSD egy normál flash meghajtóhoz fog hasonlítani.

Manapság a memóriavezérlőket csaknem egy tucat nagy és kisebb elektronikai alkatrészgyártó cég gyártja. Javasoljuk, hogy figyeljen a következő márkákra:

 1. Samsung – a dél-koreai óriás saját meghajtóiba ágyazza be vezérlőit, és külsőleg is értékesíti azokat. Ezek a chipek általában tisztességes méretű gyorsítótárral rendelkeznek. A vezérlők sokáig lassú, következetlen adatírástól szenvedtek. A 850 EVO és PRO sorozatú SSD-kbe épített chipkészlettel kezdve azonban ezt a problémát megoldották.

 2. SandForce – az e cégtől származó vezérlők nem rendelkeznek “külső” gyorsítótárral. Tökéletesen tolerálják a többszálú írást, nem is beszélve az olvasásról. Ha maga a memória jó, akkor rendkívül nagy sebességre számíthat. De a forgalmas területeken még mindig csökken, és még az adatok törlése után sem áll helyre, körülbelül egyharmadával csökken.

 3. Az Intel az SSD-k egyik korai alkalmazója. Ahogy mondani szokták, évek óta a memóriavezérlők és más SSD-alkatrészek körében járja a tömböt. Nem meglepő, hogy termékeiket széles körben használják szerveralkalmazásokban. A vezérlői a lehető legstabilabbak az adatok beolvasásakor. De nem mindig tudnak gyors írási sebességgel büszkélkedni.

 4. Indi

 5. nx – a vállalat termékei nagy írási teljesítményükről ismertek. A sebesség ebben az üzemmódban majdnem megegyezik az információ olvasásakor megjelenő sebességgel! Ezért ajánljuk az ezzel a chippel ellátott SSD-ket nagy fájlok – például HD-filmek – tárolására. Az Indi vezérlők
 6. nx és clean támogatás, de valamivel rosszabbul teljesít, mint az Intel vezérlők. Vegye figyelembe azt is, hogy a teljesítmény a memória mennyiségétől függ.
 7. JMicron – ez a legrosszabb választás. Manapság az SSD-kben rendkívül ritkák az e cégtől származó vezérlők. Ők az első generáció. Általában apró gyorsítótárral rendelkezik, ami miatt a meghajtó rendszeresen rövidzárlatot okoz. Felejtse el a nagy teljesítményt.

 8. Marvell – ez a vállalat rendkívül gyors vezérlőket gyárt, amelyek nem riasztják el az SSD-gyártókat az árcédulájukkal. A legjobbak szerverkörnyezetben. Kizárólag írási módban nem a legjobb teljesítményt nyújtják – az írási sebesség sokkal alacsonyabb lesz, mint az olvasási sebesség.

Nem is beszélünk a többi cégről. De nem azért, mert a termékeik szinte soha nem találhatók az ebben az országban értékesített SSD-kben. Éppen ellenkezőleg, a helyzet egyszerűen hihetetlenül gyorsan változik. A Realtek például csatlakozott a memóriavezérlő gyártásához. És nem kétséges, hogy más félvezető óriások is belépnek erre a piacra.

De nem kell aggódnia amiatt, hogy más kínai SSD-gyártók mit dobnak piacra. Javasoljuk, hogy csak jó hírű cégtől vásároljon SSD-ket, és csak garanciával – csak így lehet biztos a minőségükben.

Következtetés

Mostantól tudod, hogy az SSD kiválasztása nem olyan nehéz. Jelenleg nincs túl sok változata ezeknek a meghajtóknak, hacsak nem osztjuk őket a használt memória típusa szerint. A legnehezebb dolog eldönteni, hogy mennyit hajlandóak vagyunk költeni.

Olvasson tovább  Nyelvi csomagok hozzáadása a Windows 10-ben
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: