Hogyan válasszunk táblagépet munkához – szakértői tippek

Amikor egy táblagépet választunk a munkához, érdemes először meghatározni, hogy mit tervezünk vele csinálni. Ez határozza meg a legmegfelelőbb műszaki jellemzőket.

tartalom

 1. Mire figyeljünk, amikor egy táblagépet választunk a munkához?
 2. A tablet kiválasztásának fő kritériumai
 3. Válasszon egy tabletet a taxis munkához
 4. Tablet kiválasztása a dokumentumokkal való munkavégzéshez
 5. A legjobb táblagépgyártók
Hogyan válasszunk egy táblagépet a munkához

Hogyan válasszon egy táblagépet a munkához: mit kell keresni

A legfontosabb kritériumok, amelyeket figyelembe kell venni a munkához szükséges táblagép kiválasztásakor, a következők

 1. Képernyőméret és felbontás;
 2. SIM-kártya foglalat jelenléte, mobilinternet támogatás;
 3. Általános teljesítmény;
 4. A belső tároló térfogata;
 5. Akkumulátor kapacitás;
 6. Operációs rendszer.
 7. Szintén fontos a készülék gyártója.

A tabletta kiválasztásának fő szempontjai

Képernyő mérete és felbontása

képernyőfelbontás

A képernyő átlója és felbontása közvetlenül meghatározza a táblagép gyakorlati tulajdonságait. A megfelelő beállításokat azonban a készülék tervezett használata alapján kell kiválasztania.

A kis képernyő átlója (6-8 hüvelyk) jó “statikus” munkához. Használhatók például taxikban navigátorként és olyan eszközként, amelyen a taxiszolgáltatás kliense fut; vagy videómegfigyelő rendszerekben távoli kijelzőként; és más hasonló alkalmazásokban.

A nagy képátlójú képernyők jót tesznek az “aktív” munkának. Használhatók dokumentumok megtekintésére és szerkesztésére; speciális katalógusalkalmazások futtatására (áruforgalmazók és értékesítési képviselők számára); adatbázisokhoz való csatlakozásra; különböző digitális rendszerek távoli felügyeletére stb..

A következő paraméter a képernyő felbontása. A legtöbb esetben nem számít. De nem, amikor a tervezők, mobilfotósok, operátorok, művészek, építészek és más grafikai szakemberek számára kell tabletet választani. Különösen fontosak az ilyen alkalmazásokhoz a nagy felbontású képernyők – 2K, QHD (kifejezetten QHD, nem qHD), valamint 4K. Az Apple iPad táblagépeken használt Retina kijelzők is megfelelőek.

SIM-kártya foglalat, mobilinternet támogatás

Mivel a táblagép egy mobil eszköz, a rendeltetése maga után vonja az otthoni vagy irodai használatot. Ezért az internethez való folyamatos hozzáférés érdekében szükséges, hogy a készülék SIM-kártyahelyet tartalmazzon, és támogassa a 3G és 4G mobilhálózatokat.

A támogatott mobilkommunikációs szabvány határozza meg az adatátvitel maximális sebességét. Különösen:

 1. 3G – elég gyors mobilinternet, amely elegendő az e-mail böngészéshez, az üzenetküldőkhöz való hozzáféréshez, az SSH és hasonló szabványok segítségével történő távvezérlés megnyitásához stb..;
 2. A 4G nagyon gyors mobilinternet, amely elegendő a videostreaminghez, videokonferenciákhoz, RAdmin, Teamviewer és hasonló protokollokon keresztüli hozzáféréshez, valamint egyéb célokra.

Így a munkahelyi használathoz ajánlott olyan táblagépet vásárolni, amely a modern szabványoknak megfelelően SIM-kártyák számára kialakított résszel és mobilinternet-támogatással rendelkezik.

Általános teljesítmény

A táblagép általános teljesítményét – mind az egyes erőforrás-igényes feladatok végrehajtása, mind a több alkalmazás közötti váltás során – két paraméter befolyásolja: a processzor teljesítménye és a RAM-kapacitás.

Processzor

Processzor

Processzor – a táblagép legfontosabb funkcionális eleme. Ezenkívül szinte minden Android-eszköz az úgynevezett SoC-n alapul, amely tartalmazza mind a feldolgozó magokat (ugyanazt a processzort), mind a további modulokat, például a grafikus gyorsítót és a modemet. Ennek eredményeképpen minél jobb a chip általános teljesítménye, annál jobban teljesít a táblagép.

 1. A legerősebb chipek a Qualcomm Snapdragon 800-as sorozat, a legerősebb pedig 2017 őszétől a Qualcomm Snapdragon 835. Ennek következtében, ha nagy teljesítményű tabletre van szükség, érdemes figyelmet fordítani ezekre a processzorokra. A chipek hátránya a magas ár, ezért csak akkor vásároljon velük felszerelt eszközt, ha erre közvetlen szükség van – például ha az eszközt távoli rendszerkezelésre vagy gyors üzleti folyamatok kezelésére kívánja használni.
 2. Kevésbé igényes feladatokhoz, például navigátorként vagy távoli képernyőként való használathoz válassza a kínai MediaTek cég zászlóshajó processzorait, amelyek a sorban szerepelnek He
 3. o. Természetesen nem olyan “gyorsak”, mint a Snapdragon chipek, de a legtöbb felhasználó számára még mindig elegendő teljesítményt nyújtanak.
 4. A Qualcomm Snapdragon 600-as sorozatú processzorok a MediaTek chipek olcsó alternatívája. A fő hátrányuk nem a legjobb modem. Ezért, ha a legnagyobb sebességű internet-hozzáférést szeretné, nem ajánlott ezeket a chipeket választani.
 5. De a régi MediaTek chipeken, valamint a Qualcomm Snapdragon S-line és 400-line chipeken alapuló ultra-budget tablettákat csak akkor lehet megvásárolni, ha nagyon korlátozott költségvetéssel rendelkezik. Az ilyen eszközök teljesítménye sok kívánnivalót hagy maga után – de még mindig jobb lesz, mint az Allwinner vagy a Rockchip processzorokkal felszerelt eszközök.

De mindez csak az Android táblagépekre igaz. Az Apple iPad a saját A-tartományát használja, a Windows-alapú eszközök pedig Intel processzorokkal működnek. Leggyakrabban ezek a tabletták meglehetősen kiegyensúlyozott hardver- és szoftverkomponenssel rendelkeznek, így figyelmen kívül hagyhatja a processzort.

RAM-kapacitás

A második paraméter, amely meghatározza a táblagép teljesítményét, a RAM mennyisége. Minél magasabb, annál gyorsabban vált a készülék a különböző feladatok között.

A “működő” Android és Windows 10 táblagépekhez szükséges minimális RAM-mennyiség (2017 őszétől) 2 GB. Csak ekkora RAM-mal ritkák lesznek a késések és a lassulások. Természetesen, ha a költségvetés lehetővé teszi, érdemes 3-4 GB RAM-mal rendelkező táblagépet vásárolni.

A Windows operációs rendszert futtató, mobil üzleti folyamatok kezelésére, grafikai szerkesztésre vagy akár háromdimenziós tervezésre szánt munka-táblagépek esetében még több RAM-ra lesz szükség – 6 GB-ról.

Az Apple táblagépek esetében sem kell aggódnia ezen szempont miatt, mivel kiegyensúlyozott hardver- és szoftverkomponenssel rendelkeznek, és nagymértékben optimalizálva vannak a harmadik féltől származó szoftverekre.

Belső tárolókapacitás

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a belső tárolókapacitás nem számít túl sokat az üzleti táblagépek esetében. De nem így van. Például a Navitel navigációs rendszer térképkészlete körülbelül 2 GB belső tárhelyet foglal el, míg a Microsoft Office 365 teljes asztali kliense körülbelül 8 GB-ot. Az USB-pendrive-ot az operációs rendszer és más programok tárolására is használhatja.

Ennek következtében az Android és iOS táblagépek esetében a minimálisan szükséges állandó tárolókapacitás 16 GB. A Windows asztali kliensen azonban már 32 GB van. Mindenképpen ajánlatos extra kapacitással rendelkező modellt választani, mert akkor nem kell aggódnia a további szoftverek telepítésével.

Az is jó ötlet, hogy olyan modelleket válasszon, amelyek memóriakártya-nyílással rendelkeznek. Ennek a bővítésnek köszönhetően mindig lehetőség lesz egy MicroSD flash meghajtó csatlakoztatására és a felhasználói adatok másolására.

Az akkumulátor kapacitása

az akkumulátor kapacitása

Az akkumulátor kapacitása közvetlen hatással van a táblagép akkumulátorának élettartamára. Minél magasabb, annál tovább “él” a készülék újratöltés nélkül. Bár a pontos akkumulátor élettartama közvetlenül függ a táblagép használati forgatókönyveitől: például navigációs módban szó szerint “elégeti” az akkumulátor energiakészletét, de a dokumentumok önálló megtekintésében – nagyon gazdaságosan és gondosan fogyasztja az áramot.

Az akkumulátor élettartamának többé-kevésbé specifikus mérőszámát az olyan paraméterek adják, mint a SOT – képernyő bekapcsolási idő. Amikor a kijelző aktív, a táblagép eléggé “falánkul” fogyasztja az energiát. Természetesen más tényezők, például az adatátvitel, a szinkronizálás, a GPS működése és még sok más tényező is hatással van az akkumulátor élettartamára.

Mindazonáltal az akkumulátor élettartamát egy egyszerű összefüggés alapján is meg lehet becsülni – “1000 mAh egy akkumulátorban 1 óra SOT-ot biztosít”. Tehát egy 4000 mAh-s akkumulátorral rendelkező táblagép körülbelül 4 óra aktív használat után, egy 6000 mAh-s akkumulátorral rendelkező táblagép pedig körülbelül 6 óra után kér töltést.

Mivel a táblagépeket általában az irodán kívül és a töltőtől távol használják, érdemes a legnagyobb akkumulátor-kapacitású modelleket választani.

Operációs rendszer

A telepített operációs rendszer számos teljesítményparaméterre hatással van. A három legelterjedtebb a piacon ma a Windows 10, az Android és az iOS.

 1. A Windows 10 valószínűleg a legjobb operációs rendszer irodai dolgozók és szakemberek számára. Az ismerős környezet, az asztali alkalmazások (köztük a Microsoft Office) futtatásának lehetősége és a rendszergazdák számára biztosított további funkciók ideálisak a táblagépek számára, amelyeket a tervek szerint különböző üzleti folyamatok távoli kezelésére használnak majd.
 2. Az Android egy meglehetősen sokoldalú operációs rendszer. A Google Play Marketben elérhető számos alkalmazással a navigációtól kezdve (ami például a taxisofőrök, kézbesítők vagy logisztikusok számára fontos) a dedikált mobil IDE-ben történő alkalmazásfejlesztésig mindenre használható. Így szinte bármilyen munkafolyamathoz alkalmas.
 3. Az iOS operációs rendszer ideális a kreatív szakemberek számára. A rengeteg grafikai szerkesztő, videószerkesztő és egyéb eszköz elérhetősége miatt valószínűleg a legjobb platform a tervezők, layouttervezők, fotósok stb. számára.. A dokumentumokkal való munkához is jó, bár biztosan nem olyan jó, mint a Windows.

Tablet kiválasztása a taxis munkához

A guruló tábla

Mint a fentiekből kitűnik, a következő eszközök alkalmasak a taxiban való munkavégzésre:

 1. 6-8 hüvelyk képátlójú képernyő. Egy ilyen táblagépet az autó műszerfalára lehet szerelni, és nem fogja eltakarni a kilátást a szélvédőn keresztül;
 2. SIM-kártya foglalat és mobilinternet – erre van szüksége. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag az összes navigátor – a Navitel-től a Yandexig.Navitel – támogatja az offline térképeket. Naprakész forgalmi információk letöltése az internetről, és szükség esetén az útvonal kiigazítása. Ezenkívül egyes taxis szolgáltatásokhoz hálózati kapcsolatra van szükség;
 3. Processzor. A MediaTek He
 4. o. X sorozat, ha a költségvetés lehetővé teszi, P sorozat, ha a költségvetés korlátozott;
 5. Rendelkezésre álló memória. Legalább 2 GB, de ha nagyon korlátozott költségvetéssel rendelkezik, és hajlandó elviselni a sok “féket” – akkor kaphat egy készüléket 1-1.5 GB;
 6. Belső tárolókapacitás. Legalább 16 GB – a navigátorok sok adatot gyorsítótáraznak;
 7. Az akkumulátor kapacitása. Minél nagyobb, annál jobb;
 8. Operációs rendszer – Android. Több navigációs, taxiszolgáltatási ügyfélalkalmazást és egyéb, a taxisofőrök számára szükséges eszközt kínál, mint az iOS.

!

De a Windows táblagép vásárlását jobb elkerülni.

Válasszon táblagépet a dokumentumokkal való munkához

A következő konfiguráció a legjobb megoldás a dokumentumokkal való munkához:

 1. A képernyő átlója 10-11 hüvelyk. Lehet nagyobb is, ha nem kényelmetlen;
 2. SIM-kártyahely és mobilinternet – szükséges. Például az e-mailben érkező dokumentumok gyors megnyitásához;
 3. Processzor. Android táblagépek – jobb Qualcomm Snapdragon teljesítmény. iOS és Windows táblagépek esetében – nem különösebben fontos;
 4. RAM-kapacitás. Legalább 4 GB – csak így nem fog késedelemmel szembesülni a nagyméretű táblázatok vagy a sok képet tartalmazó PDF-ek esetében. Ha szűkös a költségvetésed, akkor 2 GB RAM is elég, de számolj kisebb (de nem kevésbé bosszantó) késésekkel;
 5. Belső tárolókapacitás. Android és iOS esetén legalább 16 GB, Windows esetén legalább 32 GB;
 6. Az akkumulátor kapacitása. Hasonlóképpen, minél több, annál jobb.

A legvitatottabb kérdés az operációs rendszer.

WindowsA natív többablakos módnak és az asztali alkalmazások támogatásának köszönhetően gyakorlatilag korlátlan lehetőségeket biztosít a dokumentumokkal való munkavégzéshez. Ezenkívül, ha a táblagép teljes méretű USB-porttal van felszerelve, csatlakoztathat hozzá billentyűzetet, nyomtatót, szkennert, egeret vagy bármilyen más irodai eszközt. A Windows operációs rendszer felülete azonban meglehetősen gyengén optimalizált az érintésvezérlésre.

AndroidSokkal jobban optimalizált az érintéses működésre, de korlátozott dokumentumszerkesztési funkciókkal rendelkezik. Még az irodai csomagok sem kínálnak elegendő funkciót és kényelmet. A többablakos módot is csak az Android 7-ben vezették be.0 és újabb.

iOS operációs rendszerViszonylag jól alkalmas a dokumentumokkal való munkára. De ismét csak meglehetősen korlátozott eszköztárral rendelkezik a szerkesztők terén, és kevesebb ilyen alkalmazás van, mint az Androidhoz. A többablakos üzemmódot csak az iOS 10 és az újabb iOS 10-ben vezették be, és az iOS 11 bevezetett egy nagyon érdekes Drag’n’Drop funkciót, amely még kényelmesebbé tette az ilyen tablettákkal való munkát.

A legjobb tablet gyártók

A legjobb táblagépgyártók között aAndroidki lehet emelni:

 1. Lenovo;
 2. Huawei;
 3. Samsung;
 4. Xiaomi.

Minőségi hardver az operációs rendszerbenWindowstermel:

 1. Lenovo;
 2. Acer;
 3. Asus;
 4. Microsoft.

Csak egy vállalat készít iOS-tabletta készülékeket – az Apple.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon egy táblagépet az internethez, a gyermeknek szánt tabletta kiválasztásának titkait és egy teljes útmutatót a 10 hüvelykes tabletta kiválasztásához.

Olvasson tovább  Hogyan válasszon hangkártyát a számítógépéhez
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
 1. Dániel

  Milyen funkciók és tulajdonságok a legfontosabbak egy munkához használt táblagép kiválasztásakor?

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: