Hogyan válasszunk hajót

A modern vízi járművek választéka vadászathoz, halászathoz vagy egyszerűen csak kikapcsolódáshoz ma már nagyon széleskörű. A vevőnek csak el kell döntenie, hogy milyen jellemzőkkel, milyen anyagból készül ez vagy az a hajó, és ki kell választania a legjobb opciót.

A cikk tartalma

tartalom

 1. A legjobb hajóépítők
 2. Hajótípusok
 3. Kiválasztási paraméterek. Mire kell figyelni a hajó kiválasztásakor?
 4. Hogyan válasszunk egy PVC csónakot
a hajó kiválasztása

A legjobb csónakgyártók a szabadtéri tevékenységekhez és a halászathoz. Melyiket válasszuk??

Számos gyártó elsajátította a halászhajók gyártását, de nem mindegyikük képes biztosítani termékeik maximális minőségét. Tekintettel arra, hogy a minőség ebben az esetben a biztonság szó szinonimája, a választást azoknak a márkáknak kell megadni, amelyek mindenki radarján szerepelnek:

 1. Solar;
 2. Márc
 3. n;
 4. Korsar;
 5. Fregate;
 6. Ivolga;
 7. JARZ;
 8. Mnev.

A fent említett márkák termékeinek jellemzői megtalálhatók az interneten. Ezek mellett érdemes elolvasni a valódi felhasználók véleményét is, akik kipróbálták a modelleket a vízen, és azonosították mind az erősségeket, mind a gyengeségeket.

Hajótípusok

A modern hajók kialakítása és műszaki jellemzői teljes mértékben az anyagtól függnek, amelyből készültek. E tekintetben a piacon kapható modellek több fogalmi csoportra oszthatók.

Fából készült hajók

Fából készült hajók

Természetes fából készült, megfelelően kezelt és szárított modellek. Különbséget kell tenni a természetes fából készült, gyantával kezelt csónakok között, amelyeket a tengerparti lakosok helyhez kötött vízi járműként használnak, és a rétegelt lemezből készült, modernebb társaik között, amelyeket a tóhoz szállítottak a lövészárokban. Teljesítményük és tartósságuk meglehetősen jó. A méretek az adott modell kialakításától függően nagymértékben eltérhetnek.

Előnyök

 • Olcsó;
 • Alkalmas szabadtéri tevékenységekhez, vadászathoz és halászathoz;
 • Könnyűsúly;

Hátrányok

 • Idővel a fa elkezdi “meginni” a vizet, és kiszárad;
 • Szükségük van egy kocsiszállító kocsira;
 • A festék rendszeres frissítését és mindenféle vegyülettel való impregnálását igényli;

Műanyag csónakok

Műanyag csónakok

A műanyag csónakok szerkezetileg hasonlóak a fából készült csónakokhoz, de az anyag sajátosságai miatt nincs sok hátrányuk. Különösen a műanyagnak sokkal nagyobb a mechanikai szilárdsága, nem fél a közvetlen napfénytől és a nedvességtől, nem vetemedik vagy bomlik az idő múlásával. Hátránya a meglehetősen nagy súlya, és a nyílt lángforrásnak kitéve deformálódhat.

Előnyök

 • Nagy tartósság;
 • A hajók merev farral rendelkeznek, és lehetővé teszik a motor felszerelését;
 • Alkalmas a legkülönbözőbb körülmények között történő használatra;
 • Nem deformálódik és nem zsugorodik;
 • Nem fél a víztől és a napfénytől;

Hátrányok

 • Nehéz és terjedelmes;
 • Kocsiszállító kocsi használatát igényli;
 • A költségek meglehetősen magasak;
 • Törés esetén meglehetősen magas költséggel javítható;

Gumicsónakok

gumicsónakok

Kompakt és viszonylag tartós hajók nagyon kedvező áron. A legtöbb ilyen modell súlya 12-15 kilogramm, ami lehetővé teszi, hogy a kezében hordozza azt. A felfújható gumicsónakok 2-3 különálló hengerből állnak, amelyeket válaszfalak és felfújható fenék választ el egymástól. Méretük is változik – együléses és 4-5 személy egyszerre történő szállítására tervezett modellek egyaránt kaphatók.

Előnyök

 • Kompakt méret;
 • Alacsony költségek;
 • könnyen használható;
 • Alacsony súly;

Hátrányok

 • A gumi hajlamos csomósodni és repedezni, ami használhatatlanná teszi a hajót;
 • Nagyon fél a nedvességtől és a homoktól;
 • Alaposan és hosszú időn keresztül kell szárítani és tisztítani őket;
 • rövid élettartam;

PVC csónakok

Gumicsónakok

A vinil-kloridot maximális szilárdság és merevség jellemzi, nem fél a nedvességtől és a közvetlen napfénytől, tökéletesen elviseli a kemény felületekkel való érintkezést, és nem hajlamos az öregedésre, a megtapadásra és a repedések és hasadékok kialakulására. A ma gyártott PVC csónakok különböző méretekben és kivitelben kaphatók, így kivétel nélkül minden felhasználási célra alkalmasak.

Előnyök

 • Stabil, megbízható, szívós;
 • Engedélyezett motorral rendelkezni;
 • Különböző modellek és méretek;
 • Nem lehet őket gondozni vagy tárolni;
 • hosszú élettartam;

Előnyök

 • Nagy súly;
 • Nagyon drága;

A választás paraméterei. Mire kell figyelni a hajó kiválasztásakor?

kiválasztási kritériumok

Transom

Napjainkban a hajók oroszlánrészét azért vásárolják, hogy külső motorral használják őket. Ebből a célból a csónaknak rendelkeznie kell egy merev hátsó résszel – az úgynevezett farral, amely speciális zárakkal van a motorhoz rögzítve. Fából vagy műanyagból készült csónakok esetében a hajó farának olyan alakúnak kell lennie, amely lehetővé teszi a motor felszerelését. Ha csak lapátüzemet terveznek, ez az elem és jellemzői elhanyagolhatók.

A hajó kapacitása

Általában a kiindulási pont az ülőhelyek száma – a piacon kapható hajók együléses, kétüléses, háromüléses stb. kivitelben vannak. Az ülések számának meghatározására szolgáló hagyományos képlet a “személyek száma+1”: még egyszemélyes üzemeltetés esetén is előnyben kell részesíteni a kétüléses hajót, amely maximális kényelmet biztosít minden üzemmódban, és lehetővé teszi, hogy sok felszerelést vigyen magával.

Fenék típusa és kialakítása

A műanyag vagy fából készült hajók esetében a vevőnek nincs sok választási lehetősége. Csak merev fenék áll rendelkezésre, amely a hajó meghosszabbítása. A gumi és PVC csónakok esetében nagy a választék:

 1. Egyrétegű alsó. A legvékonyabb, legpuhább fenék. Ez a sorsa csak az olcsó gumicsónakoknak;
 2. felfújható fenék. A csónak egy levegővel felfújt különálló henger, amely némi stabilitást biztosít és véd a hidegtől;
 3. Kemény összecsukható fenék. PVC csónakok és fejlett gumi modellek. Az összecsukható kialakítás a csónak része, és nemcsak maximális stabilitást biztosít, hanem azt is, hogy szükség esetén állva horgászhasson;
 4. AirDeck formafaktor. Vastag PVC rétegből készült fenék, amely számos csatornával van átszúrva. Az eredmény egy olyan hajó, amely merev és stabil, ugyanakkor elég kompakt a szállításhoz.

Teherbírás és szállítási méretek

A legtöbb modern csónakmodell teherbírása 100 és 700 kilogramm között mozog, és azok a modellek, amelyek legfeljebb 200 kilogrammot képesek szállítani, nem igényelnek regisztrációt és műszaki ellenőrzést. Ez a paraméter közvetlenül kapcsolódik az ülőhelyek számához – minél nagyobb a hajó befogadóképessége, annál nagyobb a névleges teherbírása. Kiválasztása egy hajó megvásárlására, meg kell fordítani nagy figyelmet erre a paraméterre, összehasonlítva azt a személyek számával, akik rendszeresen utaznak rajta, valamint a poggyászuk mennyiségével.

A hajó szállítási méretei és súlya nem kevésbé fontosak. A gumi és PVC modellek viszonylag kompaktak, és szállításukhoz egy speciális hordtáska használható. De sokkal nehezebb a műanyag és fa csónakokkal: csak a lakókocsi tetején vagy egy speciális kocsin lehet szállítani őket.

Hogyan válasszunk egy PVC csónakot?

Ezeket a tulajdonságokat szem előtt tartva, a PVC csónakok a leglogikusabb és legésszerűbb vásárlás a mai napig. PVC-ből készült univerzális csónak kiválasztásakor meg kell győződnie arról, hogy annak jellemzői legalább a következők:

 1. A hajótest hossza – 280-350 cm, a konstrukció – két- vagy háromüléses;
 2. Szállítási súly – 20-25 kilogramm;
 3. Teherbírás – 200-300 kilogramm;
 4. PVC sűrűsége – 750-800 g/cm3 és több;
 5. Az alja vagy merev, vagy az AirDeck koncepció szerint készül;
 6. Külső motor használata esetén kötelező a farokrész beépítése.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon búvárruhát és a hajó kiválasztásának titkait.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk tokot
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: