Hogyan fedjük le helyesen a rózsákat télire

Minden rózsa szubtrópusi. Az enyhe éghajlatú természetes környezet nem igényel nyugalmi időszakot. A rózsák ma már olyan kontinentális területeken találhatók meg, ahol nem tudják fedett helyen túlélni a telet. A fajták kiválasztása, zónázása, a növények téli előkészítésének különböző módjai és a helyes borítás lehetővé teszi a kertek rózsákkal való díszítését Oroszország minden régiójában.

Hogyan takarjuk le a rózsákat télire

Mely rózsák nem igényelnek védelmet?

Oroszország középső övében egyes rózsafajták fedél nélkül is képesek téli álmot aludni. Ez a cserjék fajtatulajdonságaitól függ. A rózsacsípőre oltott cserjék könnyen túlélik a telet Moszkva külvárosaiban. Ne takarjuk a parkokban a száras fajtákat – télen hókabát alá kerülnek.

Nem félnek a fagytól, fedetlenül telelnek át a középső övben:

 1. park rózsák –Lavinia, Pink Grotendorst Rietausma, Hansa, Adelaide;

 2. Rózsa hibridek– rücskös, alba, spinosissima;

 3. Kanadai és amerikai szelekciójú fajták és hibridek– Fekete mágia, Blanc Double de Coubert, Red Intuition, Sir Thomas

 4. pton, El Dorado, Elina, FruDagmar Hastrup, Ingrid Bergman, Samuel Holland kapitány, FrauKarl Druschki;
 5. Plethora– Paul Scarlet, Alkimista, Eloha, Mont Blanc.

A lista nem teljes; a nemesítők olyan fajtákat hoztak létre, amelyek a moszkvai régióénál is zordabb körülmények között, fedél nélkül telelnek át.A télállóságot a jellemzők kategóriái határozzák meg:

 1. Abszolút télálló– Télen is ellenálló, kacsázás nélkül, tűri a telet – 40 0 .

 2. Hőálló– határ – 34 0 C, függőlegesen.

 3. Közepesen télálló– Tartsa a földhöz hajlítva, -28 °C-nál nem alacsonyabb hőmérsékleten 0 .

Új palánták vásárlásakor érdemes alaposan elolvasni a jellemzőket, figyelve a télállóság mértékére.

A téli felkészülés szakaszai

Ahogy az őshonos növények felkészülnek a télre, lehullatják leveleiket. A rózsa örökzöld; a telet rügyekkel tölti. erőszakkal eltávolították, mielőtt meleg gubóba helyezték volna. A rózsabokrok fagyállóvá tétele azonban a végső fázis. A növényt fiziológiailag fel kell készíteni a nyugalmi időszakra.

A borító teszi a dolgát:

 1. Ha az ágak védelem és gyökértáplálás nélkül maradnak szabadon, hamarosan kiszáradnak, és a nedvesség elszökik.

 2. Az óvóhely belsejében sajátos mikroklíma jön létre enyhe hőmérséklet-ingadozással és állandó relatív páratartalommal.

 3. A gyökerek kedvező körülmények között, hővédelem alatt pihennek.

Őszi műtrágyák

Az áttelelésre való felkészülés: Augusztusban kezdjük. A kálium-, kalcium- és foszforsók a bokrokat ellenállóvá teszik.

Készítse el a vegyületet:

 1. Szuperfoszfát – 25 g;

 2. Kálium-szulfát – 10 g;

 3. Bórsav – 2,5 g;

 4. víz – 10 liter.

Szórjuk nedves talajra 10 liter per 4 m2 -re.

Egy hónap elteltével használjon 1 kg hamut 10 liter vízben. A lombtrágyázás hatékony. Háromszorosára hígítsuk a talajöntöző vegyületeket, száraz, felhős időben alkalmazzuk.

A második őszi trágyázást általában szárazon végezzük. Kint hideg van, a gyökerek nem működnek jól, a pangó nedvesség rothadáshoz vezet. Szórjon száraz hamut a bokrok alá. Lazítja a talajt és véd a kártevők és betegségek ellen. Szórjon a talajra szuperfoszfát- és kálium-szulfátgranulátumot is, de ne együtt.

Metszés

Hogyan fedjük le helyesen a rózsákat télire

A park és a földi rózsák nem igényelnek metszést. A botanikus rózsákat csak regenerálódás céljából lehet visszavágni. Minden más bokrot meg kell metszeni a takarás előtt. El kell távolítani a rügyeket, száraz, törött, éretlen és gyenge ágakat. Távolítsa el a leveleket. A bokor ecsetelése későn történik, hogy ne provokáljuk a növekedést.

A metszés típusai:

 1. hosszú, 9-10 rügyet hagyva a hajtáson;

 2. közepes: 5 rügy egy hajtáson, kb. 35 cm magas;

 3. rövid, 2 rügy marad a száron.

Vannak bizonyos ökölszabályok – az első évben rövidre kell vágni, és utána csak formázni kell. A Polyanthus, Tea-Hybrid, Floribunda és Grandiflora évente 5 rügyet formál. A parkrózsákat meg kell metszeni, a kúszórózsákat 35-40 cm-re kell visszavágni, hogy pótlóhajtásokat képezzenek. A többihez nem kell hozzányúlni, mivel a virágok a tavalyi hajtásokon képződnek.

A vágás célja, hogy néhány szárat hagyjunk hátra, amelyek laza, száraz gubóban maradnak. A növény sajátossága, hogy a nedv mozgása az ágak mentén fagypont alatti hőmérsékleten is folytatódik, amíg a bokor el nem alszik. Éjszaka a víz megfagy a sejtekben, felszakítva azokat, napközben felolvad, és rágógumit termel. Ahhoz, hogy a sebek gyorsabban gyógyuljanak, sok levegőre van szükség. A nedves területek rothadást okoznak, és a cserje télen elpusztulhat. Ezért hagynak hátra néhány erős ágat.

Metszési szabályok:

 1. A metszőollónak tisztának és élesnek kell lennie.

 2. Vágja le a vágást ferdén, 0,5 cm-re a rügytől.

 3. A fehér, fás szívfa metszése.

 4. Csak egy hajtás maradhat.

Gombaölő szerekkel történő bokorkezelést követően. 3%-os réz-szulfát oldat, Topaz, Bactophyt, Skor, az utasításoknak megfelelően hígítva, megteszi.

Téli menedék

A cserjék képesek ellenállni a hidegnek -(5-7)0 Több napig fedél nélkül. Amikor hideg időjárás beáll, a talaj egy centiméterre megfagyott, és nem olvad, elkezd szigetelni. Ebben az időben száraz, könnyű komponenseket kell szórni a gyökerekre, egyidejűleg a gyökereket lefedve és levegőt hagyva a száraknak. Tegyünk tölgyfaleveleket és fenyőtűket a halom tetejére – ezek nem rothadnak el és nem tömörülnek. Tegyük a lapnikot a tetejére, fedjük le agrile-vel.

Figyelem! A tőzeg, a fűrészpor, a homok egyáltalán nem alkalmasak – nedvességgel telítve sűrű kéreg keletkezik.

Alkalmas a melegebb régiók enyhe és rövid téljeihez. Fontos, hogy időnként szellőztessünk, hogy a gallyak ne pusztuljanak el.

Rózsák teleltetése orosz éghajlaton

Hogyan védjük a rózsákat a régiókban, elmondjuk, a Krasznojarszk virágüzletének tapasztalatait, a Subz becenévvel, 25 éves tapasztalattal a rózsákkal egy hosszú 40 fokos télen. O. Berezovskaya, Ph.D. in Biology, Senior Researcher, Botanikai Intézet FEB RAS munkái.. Erre példa a Helga és az Ussurochka polyanthus rózsa fejlett fajtái. Egy szakember évek óta dolgozik a rózsák téli megőrzésén a Távol-Keleten. Használjuk az információkat és tippeket a rózsák téliesítéséről Daria Tayozhnaya amatőr kertész középső övében, az észak-nyugati gyűjtő Elena Murina-ban.

Minden régiónak megvannak a maga éghajlati sajátosságai és anomáliái.A javasolt naptár nem dogma, csak egy durva útmutató a rózsák téli takarásához:

 1. Közép-Oroszország – november első évtizede.

 2. Déli régiók, Kuban, Észak-Kaukázus – november vége.

 3. Szibéria, az Ural, Északnyugat – október második fele.

 4. Primorjéban és a Távol-Keleten: október közepe-vége, november 1. évtizede.

A lenyűgözött emberek megosztják titkaikat az újoncokkal.

Rózsák a moszkvai területen

A műtrágya, gombaölő szeres kezelés a metszés után minden régióban kötelező. A bokrok környékéről el kell távolítani a növényi törmeléket, és tiszta földet kell hagyni. Gallyakból vagy más, a nedvességet nem megkötő anyagokból készült ágyat helyezünk rá.

A bokor földi részét a lehető legalacsonyabbra engedje le, a fajtától és a fajtától függően. Ha az ágak gallyak vagy magas ágak, akkor azokat felhúzzuk és az előkészített gézágyra tűzzük. Meleg időben végezze a munkát, amikor az ágak rugalmasak. A vastag törzseket, bólákat fokozatosan kell lehajlítani, a helyzetet mankóval és kötéllel kell rögzíteni. Vagy kötegeljük a bokrot, vagy tűzzük fel külön – a helytől függ.

A tél közepén a moszkvai régióban nem ritka az olvadás, ezért veszélyes a bokrot földdel fedni – kiolvadhat. Készítsünk egy keretre épített menedéket úgy, hogy a sátor ne érjen a hajtásokhoz, de lélegző legyen. Az előrehajló ágakat vagy bokrokat mulcsozó szigetelőanyagokkal – tölgyfalevéllel, tűlevelű lombokkal – borítják. Vékony nyírfaágakkal, bozótfával, náddal. A feltöltés fölé drótívekből vagy deszkákból álló keretet kell felállítani.

A legjobb boltozatburkoló anyag 2 réteg fehér 60g/cm2 agrogyapot. Alkalmasak az ömlesztett termékekből készült polipropilén zsákok. A keret fölé feszített anyagok megvédik az első fagyoktól, majd egy hóréteg megfelelően felmelegíti a bokrot. A keret módszer megbízható, és lehetővé teszi, hogy szellőztetni a téli melegben.

Egy kis bokor ívek nélkül is lefedhető, ha az ágakat sátorba helyezzük, és az agrofibre-t minden oldalról rögzítjük, hogy ne fújja el a szél. Fontos, hogy a kapszulában levegő legyen, és a szárak ne érjenek a lombkoronához.

Telelés az Uralban és Nyugat-Szibériában

Hogyan takarjuk le a rózsákat télire

Az éghajlat zord; télen kemény és tartós fagyok vannak. Rengeteg hó, de későn esik, a fagyott talajon. Ezért fontos, hogy kombinált menedéket használjunk. Először melegítsük fel a gyökérzetet egy könnyű aljzattal, majd építsünk egy keretes légvédelmet. Ezután takarjuk le hóval. Ez lehetővé teszi, hogy tavasszal fokozatosan eltávolítsa a takarót, megakadályozva ezzel a bokor hervadását.

A száraz, légszáraz burkolatra egy szellőzőnyílásokkal ellátott fakeretet helyeznek. Megvédi a termést a szúrós széltől, amely -50 °C alá süllyed 0 .

Egy krasznojarszki virágárus Subz becenév alatt 25 éve termeszt rózsákat szélsőséges körülmények között. Kelet-Szibériában – meggyőződése szerint – nem lehet rózsát tartani drótkerítés alatt. Az ágak súlyos és hosszan tartó fagy esetén megfagynak, és a rózsa elpusztul. Vágja vissza 15-20 cm magasságig, 3-5 rügyet hagyva, de csak kemény fagy után. Töltsük meg a fészket száraz földdel vagy komposzttal. Ez az, a hó elvégzi a következő munkát. A fő veszélyt a cserje számára a téli álomból való felébredés jelenti. A növény biológiai égést kap – az ágak életre kelnek a nap alatt, de a gyökér alszik, nem ad táplálékot. Ezért, amint az időjárás megengedi, a földdel együtt ki kell gereblyézni a halmot, de az ágakat most már agrile-vel kell letakarni. A gubó alatt a növény júniusig fejlődik, és bolyhos és zöld lesz.

Krasznojarszktól 200 km-re északra ez a módszer sem alkalmas. A rózsát konténerekben úgy neveljük, hogy a teleltetéshez külön helyiséget készítünk (-2-4) hőmérsékleten0 . A szenvedélyes emberek bármilyen környezetben megtalálják a módját, hogy álomkertet hozzanak létre.

Hogyan lehet megmenteni a rózsákat télen Szentpéterváron

Rugosa hibridek, kanadai fajták, régi télálló rózsafajták jól telelnek át védelem nélkül. Hogyan őrizzük meg a hőséget kedvelő szépségeket?

Egy olyan régió, ahol a tél bizonytalan és az időjárás gyakran változik, nem alkalmas telelésre. A bokrokat nem szabad letakarni – télen nedves, és a bokrok elrohadnak. Tehát kell egy lapnik és egy keret egy kifeszített sátorral.

 1. Készítsen erős drótkötegeket, és helyezze őket keresztben a bokor fölé.

 2. A menedék magassága 50-60 cm, és az ágak nem érnek az ívek fölé dobott ruhához.

 3. A 60 g/cm2 agril 2 rétegű borítás egyenletesen leengedett, hogy még egy vékony hóréteget is megtartson. Szorosan rögzítse a talajhoz a széleinél, biztonságosan.

 4. A tetejére polipropilén zsákok is rögzíthetők az esővédelem érdekében.

Ilyen burkolat alatt a rózsakert tavaszig megmarad anélkül, hogy kihullna. Márciustól kezdve a védelmet rétegenként távolítják el, hogy a talaj felmelegedhessen. Az utolsó réteget azután távolítják el, hogy a bokor hajtásokat és leveleket fejlesztett.

Téli takaró a rózsák számára Primorjéban

Egy instabil éghajlatú régióban, nedves levegővel, erős széllel és ősszel hirtelen 15-20 Celsius-fokos változással. Hogyan lehet megmenteni a rózsákat a fagy és az olvadás ellen?. A hőigényes fajtákat csak konténerben szokás termeszteni, és télire a pincében, mínusz 2-4 fokos hőmérsékleten tárolni.

A légszáraz módszer bevezetése lehetővé tette a parkokban a kúszó- és magas rózsák ültetését. A növények jobban nőnek a földben és gyorsabban virágoznak.

Miután így vagy úgy, de az előkészített cserjéket az ágyra fektettük, a rothadás ellen Burgundi folyadékkal (25-50 g szódabikarbóna, 20-40 g réz-szulfát, 25 g mosószappan 10 liter vízben) kezeljük őket. Réz-szulfát oldatba kevert agyaggal tömítse be a vágásokat.

Borítás:

 1. Tegyen 15 x 15 vagy 20 x 20 cm-es fát a meghajlított bokrok közé.

 2. Tegye le a réselt fadeszkákat.

 3. Miután a talaj 3 cm-re megfagyott, fektessen kartont a deszkákra, fedje be 7-10 cm vastagságú száraz tölgyfa mulccsal, feszítse ki a polietilén fóliát és a hálót a tetejére.

 4. A pajzsok alá rakott csali a rágcsálók számára.

A tetején lévő fólia távol tartja a nedvességet a bokroktól. A keret alatti ágakat egy légréteg védi, és a sátor 15-20 cm-rel magasabban helyezkedik el. Amint a napsugarak világosabbá válnak, megkezdődik a tavaszi szellőztetés. Rétegenként távolítsa el a borítót.

Következtetés

Nincs lehetőség a rózsák téli takarására – teljesen télálló fajták állnak rendelkezésre, vagy konténerben termeszthetők. Minden régióban megtalálják a módját annak, hogy a termofil királyrózsákat a nem megfelelő éghajlaton is megőrizzék.

Olvasson tovább  Acidanthera: ültetés és gondozás
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: