Hogyan kell helyesen tárolni a vetőmagokat

A zöldségtermesztés minősége és mennyisége, valamint a virágok dekorativitása számos tényezőtől függ. Az egyik a kondicionált vetőmag használata. Erős, betegségektől mentes és időjárásálló növényeket csak jó minőségű magokból lehet termeszteni, amelyeket saját magad gyűjthetsz. De ebben az esetben meg kell menteni őket, hogy ne veszítsék el a csírázóképességüket, és a következő szezonokban barátságos csírákat adjanak.

Hogyan tároljuk a megfelelő vetőmagokat

Tárolási feltételek

A vetőmagok tárolására vonatkozó szabályok betartása közvetlenül kapcsolódik a vetőmag minőségének megőrzéséhez. A mag mag maghéjból, embrióból és endospermiumból – a tápanyagforrásból – áll. Fontos, hogy a tárolás során ne hagyjuk, hogy ez utóbbi romlani vagy szétesni kezdjen, mert akkor a csíra elpusztul – a mag elveszíti csírázóképességét. A magok minőségének megőrzéséhez szükséges feltételek pontosan ellentétesek a csírázáshoz szükséges feltételekkel.

Világítás

A vetőmagok organikusak. És minden szerves termék esetében a napfény egy aktivátor. Ennek hatására a csíra felébred nyugalmi állapotából, és elkezdi használni az endospermiumot. Ennek megelőzése érdekében a magokat sötétben kell tartani. Az átlátszatlan tartályok hasznosak lehetnek. Ha üvegedényeket készítenek, azokat sötét helyen kell tartani, ahol nem éri fény, különösen nem napfény.

Páratartalom

A magas szivárgás a maghéj felpuhulását okozza. Ha nem optimális körülmények között (fény, hőmérséklet) csíráztatják, akkor fokozatosan elrohad. A tárolás során a páratartalomnak alacsonynak kell lennie, és a magokat jól meg kell szárítani, mielőtt leteszik. Nem elegendő szárazon leszedni őket a növényekről.

A következő szezonig történő tároláshoz a betakarítás után a napon szárítják, de nem sokáig, hogy jól felaprózódjanak. A magokat 3 hétig szárítják 32-35 °C-on, majd hosszú ideig tárolják. Csomagolja fóliával bélelt zacskókba, amelyek a lehető leglégmentesebbek lehetnek.

Hőmérséklet

A fény, a páratartalom és a hőmérséklet egyaránt befolyásolja az embrió ébredését, amely táplálkozni és csírázni kezd. A legtöbb növény ezt akkor teszi, amikor a hőmérséklet 15 °C fölé emelkedik. Annak érdekében, hogy a vetőmag nyugalmi állapotban maradjon, az alábbi értékeken tárolják.

Hogyan kell tárolni a népszerű zöldségnövények vetőmagját

Véleményünk szerint a legjobb, ha a magokat kis edényekben tároljuk. Papír- és fóliazsákok, gyufásdobozok alkalmasak. Mindig feltüntetik a terményt, a fajtát és a betakarítás évét. Ha több fajta van ugyanabból a növényből, csomagolja őket üvegekbe vagy más tárolóedényekbe. Ezeket is a termésszámmal jelölik. Tegyünk szilikagélt minden üvegbe a nedvesség felszívódása érdekében. Ez egy cipősdobozban található.

Olvasson tovább  35 érdekes tény az almáról

Uborka

A magokat különböző növényekből takarítják be. Jól kiszárítják és tárolják őket,két fontos előfeltételnek megfelelően:

  1. A tartály tömörsége, amely nem engedheti be a nedvességet.

  2. Tartsa a hőmérsékletet 5 és 10 °C között.

Tegye a magokat tartalmazó üvegeket vagy tartályokat a pincébe az optimális hőmérséklet érdekében. A tartályokba nedvességelnyelő anyagot kell helyezni.

Paradicsom

A magas csírázási arány fenntartása érdekében a magot sötét helyre kell küldeni, mivel a fény gyorsan ébredésre serkenti a csírát. A helyiség hőmérsékletének 10-15 °C között kell lennie. Ezeknél az értékeknél az embriók gyakorlatilag anabiózisban vannak, és nem pazarolják az endospermiumot. A hőmérsékletnek stabilnak kell lennie. Ha nem tudod ezt a szobádban megtenni, akkor javasoljuk, hogy a magokat egy hideg szobában helyezd el.

A második fontos paraméter a vetőmagok minőségének megőrzése érdekében a levegő páratartalma. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a talaj optimális nedvességtartalma 30-40 %. Maximális megengedett érték -55%. Ha a páratartalom a kritikus küszöbérték fölé emelkedik, a magok megromlanak és penészedni kezdenek. Kiszáradás esetén, amikor a szint a megengedett minimum alatt van, a magok elpusztulnak.

Dinnye

Hogyan kell helyesen tárolni a vetőmagokat

Csak a kiváló minőségű vetőmagok adnak gazdag, fajtajellegű töktermést. A vetőmagboltokban kaphatókat kalibrálják, szárítják és speciális fagyasztókban tárolják. Általában már fertőtlenítve és növekedésserkentővel kezelve érkezik. Ez közel 100%-os csírázási arányt eredményez.

A saját betakarítású vetőmagok azonban még a következő szezonban sem mutathatnak ilyen mutatót, nem is beszélve a hosszabb tárolásukról. A fő ok: Hibás betakarítás és tárolás. Először is, a vetőmagokat megfelelően elő kell készíteni. A magok kinyeréséhez válasszon érett tököket, távolítsa el őket, mossa le a maradék pépet, és tegye őket vékony rétegben egy meleg, szellőztetett helyiségbe. Állandó hőmérsékleti rendszer fenntartása. A maximálisan megengedett hőmérséklet 35°C.

A szárított magvakat csomagolja papírzacskókba vagy vászonzsákokba. Hosszú ideig tárolhatók üvegedényekben. Véleményünk szerint, mivel a magasabb páratartalom és hőmérséklet a héj felpuhulásához és az embrió felébredéséhez vezet, nagyon fontos, hogy a helyiségben optimális körülményeket tartsunk fenn.

A csírázó dinnyemagok fenntartásának követelményei

Páratartalom

50-60%

Hőmérséklet

14-16°

Világítás

Ki a fényből

Véleményünk szerint jobb, ha vetés előtt ellenőrizzük a magokat, hogy biztosan kicsírázzanak, mert a hőmérséklet-ingadozást otthon nem mindig lehet elkerülni. Ezt követően a teljes vetőmagot fertőtleníteni kell, hogy csökkentsük a magok elhalásának vagy a betegségek miatt kicsírázó palánták kockázatát.

Olvasson tovább  Rhododendron: Ültetés és gondozás a szabadban

Bors

A borsmagok 5 évig nem veszítik el csíraképességüket, ha a tárolási feltételeket betartják. Használjon papírzacskókat vagy gyufásdobozokat tárolásra. A minőségromlás fő okai a hőmérséklet és a páratartalom ingadozásai:

  1. Ha a hőmérséklet magas, a magok elpusztulnak. De ennek is közvetlen következménye lenne, ha a higany 0 °C alatt lenne. A csípős és édes paprikafajták csírázásának megőrzéséhez az optimális hőmérséklet 10-12 °C .

  2. A levegő nem lehet túl száraz, de nem is lehet túl párás. Az optimális értékek 55-60%.

A vetés előtt a magokat a tiltott magok eltávolításával ki kell válogatni. Gombaölő szerrel és növekedésserkentővel is kezelni kell őket. Ez utóbbi felgyorsítja a csírázást.

Mellékesen megjegyzem!A borsmagok legkönnyebben a hüvelyükben tartósíthatók. Egyszerűen akassza fel őket egy szellőző, alacsony páratartalmú helyiségben, és közvetlenül a vetés előtt vegye ki őket.

Dill

A tárolási fázis folytatása előtt egy kis türelemre van szükség. A magok először a növényen száradnak ki, és veszik fel jellegzetes barna színüket. vágja le az esernyőket, és tegye ki őket meleg helyre száradni. Jól kell szellőztetni. Nem javasoljuk a mikrohullámú sütőben vagy sütőben való szárítást. A magok kiszáradnak, de nem csíráznak ki, és csak konyhai célokra használhatók fel.

Amikor a magok természetes állapotukban megszáradtak, át lehet őket helyezni üvegedényekbe, papírzacskókba vagy szövetzsákokba. Az üveg nem lehet légmentesen zárva. Enélkül a baktériumok elpusztulnak. Vigye a tartályt olyan helyre, ahol a hőmérséklet 8 és 10 °C között, a páratartalom pedig 50 és 60 °C között van. A hűtőház alsó polca is alkalmas.

Fokhagyma

Hogyan kell helyesen tárolni a vetőmagokat

A fokhagymagumókat vagy -hagymákat tegye újságpapírba vagy kartondobozba, és tartsa sötét, száraz helyen, ahol a hőmérséklet nem csökken 18 °C alá. A megfelelő páratartalom biztosítása érdekében hamut vagy lisztet használnak. Ebben az esetben öntsük a kiválasztott terméket a doboz aljára és oszlassuk el 2-4 cm-es rétegben, fektessük rá a fokhagymát és fedjük le liszttel vagy hamuval. Ebben az esetben a hőmérséklet nem csökkenhet 20 °C alá.

A zöldségnövények vetőmagját rétegezni kell. A tél végén, amíg még van hótakaró, a magokat vászonzsákokba töltik, és a hó alá temetik. Vetés előtt mindig szárítsa és fertőtlenítse a magokat.

Olvasson tovább  Hogyan kell termeszteni a karfiolt a szabadban

A tárolás helye

A magok tárolására a száraz és hűvös helyiségek a legalkalmasabbak. Nem szabad, hogy nedvesség legyen. Ha a konyhában páraelszívó van, javasoljuk, hogy a tárolót egy szekrény felső polcára helyezze. A kamrában tárolható. Biztosítsa, hogy a higanyszonda higanyszála ne emelkedjen 20°C fölé. A megfelelőbb érték 15 °C. De nem hisszük, hogy ezt a lakótérben biztosítani lehet.

A hűtőház vetőmagok tárolására is alkalmas. Tegye a tárolóedényt az alsó polcra, és tartsa a hőmérsékletet 0-5°C között. Hűtőszekrényben történő tárolás esetén nem szabad megengedni a megadott tartományon kívüli hőmérséklet-ingadozást, különben a magok csírázása jelentősen csökken.

Ha hosszú ideig tárolják, a fagyasztóban lefagyaszthatók. De ha ezt a módszert választja, akkor meg kell győződnie arról, hogy a készülék nem megy ki a rendből, és nincs áramszünet. Ez utóbbit egy generátorral lehet kezelni. Ha a fagyasztó meghibásodik, a magokat azonnal fel kell használni – különben nem lesz megfelelő minőségű.Lépésről-lépésre útmutató a magok lefagyasztásához és felhasználásához:

  1. A szárított magokat üvegekbe tesszük, és a fagyasztóban -15°C-on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten lefagyasztjuk.

  2. Vegye ki a tárolóedényt a fagyasztóból, és hagyja az asztalon körülbelül 12 órán át a vetés előtt. Ez megakadályozza, hogy a falakon páralecsapódás alakuljon ki.

  3. Ha az üveg nyitva van, és 2 napig ki van téve a levegőnek.

Egy jó tanács!Fagyasztott formában, speciális vetőmagos üvegekben tárolja. Ez utóbbiakat gyors szárazfagyasztási eljárásnak vetik alá hűtőkonténerekben, amelyeket évente legfeljebb kétszer nyitnak fel.

A vetőmagok tárolási ideje

Mivel az endospermium a természetes folyamatok során fokozatosan romlik, a vetőmag minősége csökken. Úgy véljük azonban, hogy az erózió mértéke hasonló körülmények között növényenként eltérő.

Az endospermium leggyakrabban keményítőből áll, amely elég hosszú ideig eltartható. Egyes növényekben azonban olajokban gazdag. Az utóbbiak sokkal gyorsabban romlanak, megrövidítve a csíra életképességét.

Csírázási idő (években)

Paszternák, hagyma

1-2

Póréhagyma, petrezselyem, kapor, spenót, sóska

2-3

Sárgarépa, paprika, salátafélék

3-4

Padlizsán, cékla, karfiol

3-5

Káposzta, brokkoli, retek, paradicsom, sütőtök

4-5

Borsó

4-6

Kukorica, bab

5-7

Dinnye, cukkini, uborka

6-8

Általában 1 évig tárolja a vetőmagokat. De ha megfelelően csinálod, akkor jelentősen meghosszabbíthatod az eltarthatósági idejüket.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: