Hogyan lehet egy dátumot termeszteni egy kőből

A datolyapálma, más néven datolyapálma vagy ziziphus, egy kis nemzetség Afrikából és Eurázsiából. 17 faj nő a vadonban. A pálmafélék családjának tagjai fák vagy alacsony cserjék, amelyek zamatos, édes gyümölcsöket teremnek a szabadban. A datolyapálmát már az i. e. 4. évezredben említik a történelmi dokumentumok.. Mezopotámiában. Számos fajta a típusfajból származik. Néhányan képesek közepes hosszúságú körülmények között is növekedni. De ha otthon termeszted a datolyát egy kőből, akkor otthon kell tartani őket: a generatív szaporítási módszerrel elveszítik a fajtajellegüket (hidegtűrés).

A vetőmag előkészítése

Hogyan termeljünk datolyát egy kőből

A datolyamag kemény héjjal van bevonva. Ez megakadályozza a gyors csírázást. Véleményünk szerint, hogy nagyon gyorsan kicsírázzanak, a maghüvelyekA megfelelő feltételeket a megfelelő időben kell biztosítani:

 1. Vegyünk egy termoszlombikot, amelyet tiszta, enyhén felmelegített olvasztott vízzel töltünk meg. Helyezze a palántákat két napra a virágföldbe. A hatékonyság növelése érdekében adjon hozzá néhány csepp biostimulánst.

 2. Ezután a magokat helyezzük át egy hidrogéllel, szivacsmohával vagy legalább fűrészporral teli edénybe. Zárja le az üveget, és helyezze a csírázáshoz megfelelő hőmérsékletű – 30-35 °C – fűtőtest közelébe.

 3. 3-4 hét múlva ellenőrizze a megduzzadt magokat, hogy szárazak-e, majd folyamatosan figyelje őket, amíg ki nem hajtanak.

Vannak radikálisabb módszerek.A csíráztatáshoz forró vizet és csiszolópapírt használnak:

 1. Tegyük a mohát egy sekély tálba, öntsük rá a forró vizet. 10 percig inkubáljuk, így kivonjuk a folyadékból. A forró víznek való kitétel enyhén felpuhítja a kemény héjat és felgyorsítja a csírázási folyamatot.

 2. A héjat éles eszközzel szúrják át. Egy alternatív módszer a maghüvely csiszolópapírral való dörzsölése. A bevitel lehetővé teszi, hogy a folyadék gyorsabban bejusson a héj alá, így lerövidül az első csírákra való várakozási idő.

Óvatosságra intő szó!

Ha a csírázási szakaszt kihagyjuk, a palánták hónapokkal később kelnek ki.

Ültetés

Ha a magokat szubsztrátummal ellátott edényben csíráztatjuk, akkor a palánták kelése után ültetjük ki őket. Amint a magok ellenőrzése megtörtént, és a csírázás látható, a magokat 10-12 cm magas, laza, nedves, több összetevőből álló földdel ellátott cserépbe helyezzük. A vetés előtti rövid előkészítéssel, amelynek célja a héj károsítása, az eljárás árnyaltan történik.

Olvasson tovább  Milyen zöldségeket lehet fagyasztani télire, fagyasztási technológia

A virágföld előkészítése

A datolyapálma gyorsan nő és megfelelően fejlődik, ha megfelelőek a feltételek. Mivel törékeny gyökérzettel rendelkezik, olyan aljzatot kell választania, amely a legjobban megfelel az igényeinek. A datolyapálma a könnyű és laza talajt szereti. Megvásárolható a kertészeti boltban, és használatra kész, vagy saját maga is elkészítheti. Vegye az összetevőket egyenlő arányban:

 1. gyeptalaj;

 2. tőzeg;

 3. Homok.

Ha az aljzatot nem kell fertőtleníteni, az önvetett aljzatot kezelni kell. Szükséges a kórokozók, a gyomok magjainak és a kártevők esetleges lárváinak elpusztítása. Ennek hatékony módja az elégetés. Helyezze a hordozót 200 °C-ra előmelegített sütőbe 20 percre. Egy alternatív módszer a talaj bőséges megszórása mangán- vagy gombaölő szeres oldattal.

Vetési technika

Nem túl széles edényt kell választani, hogy a növény gyorsan és megfelelően tudjon növekedni. Mivel a datolyapálma gyökerei függőlegesen fejlődnek, úgy gondoljuk, hogy a tartály magassága fontos. Az edény alján feküdt egy réteg apró kövek, claydite mint vízelvezető. A pangó víz végzetes a növény számára, de a jó vízelvezetés lehetővé teszi a felesleges nedvesség távozását.

Közvetlen vetés – az eljárás egyszerű. A lépések sorrendje:

 1. Töltsön meg egy megfelelő edényt virágfölddel, és készítsen benne egy lyukat.

 2. Mártsuk be az előzetesen csiszolt követ.

 3. Az ültetési anyagot takarjuk be földdel és öntözzük meg kíméletesen. Használjon enyhén felmelegített állóvizet.

 4. Az edényt meleg helyiségbe kell helyezni; ahogy az aljzat kiszárad, úgy nedvesedik, de nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon.

Átültetés

Ha közös edénybe ültetik, a fiatal növényeket a 2. lombozat megjelenése után külön edénybe kell átültetni. Az eljárást az átültetés módszerével végzik, a talajrögöt megtartva. A gyökérzet integritása nem sérülhet. Ha megsérül, a datolya nem tud gyökeret ereszteni, és elpusztul.

Az első 5 év alatt a datolya növény erőteljesen fejlődik, gyökértömege növekszik, ezért évente át kell ültetni egy mélyebb és szélesebb cserépbe. Ezt követően 2-3 évente, a talajviszonyoktól és a gyökérfejlődéstől függően. A szubsztrát savanyodása és a vízelvezető lyukakból való gyökérkiemelkedés jelzi az újratelepítést.

Olvasson tovább  Hogyan termesztjük a litchi-t egy kőből otthon

Hogyan termeljünk datolyát egy kőből

A datolyapálma gondozása

A trópusi menekülés trópusi hangulatának elsajátításához hozzon létre egy árnyékos helyet a datolyapálmával, és biztosítsa a megfelelő feltételeket. A sikeres növekedéshez a datolya növénynek a természethez hasonló mikroklímára van szüksége.

Életkörülmények

Név

Leírás

Megvilágítás

A közvetlen napfény megégeti a datolya érzékeny levéllemezeit – a ragyogó naptól a sok szórt fény biztosításával védik meg.

A félárnyékban a növény szintén elnyomott lesz, amit a levelek szélén megjelenő sárgulás jelez.

A legjobb megoldás– ablakpárkányok a keleti és nyugati ablakok közelében. Ha a napsütéses napok nem elegendőek a régióban, akkor extra fényt kell biztosítani. Ugyanígy járjunk el, ha datolyapálmát helyezünk északi fekvésű ablak mellé

Hőmérséklet

Az optimális hőmérsékletet nem könnyű elérni: nyáron, amikor a szobahőmérséklet 23-25°C között mozog, a datolyabogyónak 17-21°C közötti hőmérsékletre van szüksége.

Télen a növénynek pihenésre van szüksége, és a hőmérsékletet 13-15 °C-ra kell csökkenteni. Kritikus minimum – 11°C

Páratartalom

Az optimális páratartalom 40-50% között van.

Magas fokú öntözés – gombabetegségeket idéz elő. A növényeket azonban nem szabad olyan fűtőberendezések közelében hagyni, ahol a levegő túl száraz.

Ha van egy radiátor az ablakpárkányon, akkor a páratartalom növelése érdekében elhelyezhet egy edényt vízzel

A páratartalom növelésére a levelek permetezése és törlése alkalmazható. A víz megkönnyíti a növény légzését és biztosítja a szép megjelenést. Véleményünk szerint a heti egy meleg zuhany egészségesebbé teszi a datolyafát: lemossa a port és megakadályozza a pókháló atkát. A legfontosabb, hogy a gyökérlabda ne legyen túl nedves.

Öntözési ütemterv

Nyáron a túlságosan kiszáradt talaj végzetes. A növény nedvességhiány miatti stressz elkerülése érdekében bőségesen öntözze a datolyát. A permetezés és a zuhanyozás az öntözési eljárás részét képezi. Az ősz beköszöntével az öntözés gyakoriságát és mennyiségét csökkenteni kell. Télen az öntözést szinte teljesen leállítják. Csak a talaj kiszáradása után nedvesítse meg. Az öntözéshez szobahőmérsékletű csendes vizet használnak. Nem tartalmazhat nehézfém szennyeződéseket.

Olvasson tovább  Kültéri borsó: ültetés, gondozás és betakarítás feltételei

Műtrágyák és műtrágyák

A datolya díszítő minőségének megőrzése és az immunitás elősegítése érdekében a talajkeveréket trágyázni kell. Ha a cserepet tápanyagban gazdag talajba vetették, az első trágyázásra csak a következő szezonban kerül sor. Az aktív vegetáció kezdete után az alkalmazások gyakorisága havonta kétszer történik. Ősszel növelje az időközöket. Amikor a növény nyugalmi állapotban van, ne trágyázzon.

Védekezés a betegségek és kártevők ellen

A kártevők – álpikkelyek, pókhálós atkák, levéltetvek – tömeges elterjedése esetén a datolya növényt rovarölő szerrel kezeljük. Ha a fertőzés csekély mértékű, a következő intézkedések biztonságosak. Úgy gondoljuk, hogy a szappan nagyon jól működik a fent említett kártevők ellen.

A folt kialakulása által okozott díszítő kár. Apró, különböző alakú és méretű barna foltok formájában jelenik meg. Fokozatosan nagyobbak és szögletesebbek lesznek. A betegség okai a következők:

 1. Rendszeres túlöntözés és pangó folyadék a gyökerekben;

 2. Hideg és kemény vízzel való öntözés;

 3. Alacsony hőmérséklet.

A növény szép megjelenésének visszaállításához korrigálja a gondozási intézkedéseket és változtassa meg a körülményeket. A sérült területeket el kell távolítani. A növény hamarosan elkezd regenerálódni.

Veszélyes betegség: a penicillózis. A kórokozó a gombaspórák. Amikor kifejlődnek, a fiatal hajtások csúcsát fertőzik meg. Az elszáradt területek először sötétek, majd 10 nap múlva fehér foltok jelennek meg a datolyaleveleken. A hajtások fokozatosan súlyosan deformálódnak. Spóraképződés:

 1. 70-80%-os megnövelt nedvességtartalom;

 2. Szennyezett talaj vagy virágföld használata;

 3. 17 °C alatti alacsony hőmérséklet a vegetációs időszakban;

 4. A növény közvetlen napfénybe helyezése.

A pálmafa megmentése érdekében először a következő okokat kell kezelni. Ezután a spórákkal fertőzött leveleket levágják. A datolyapálmát gombaölő szerrel permetezik. Súlyos betegség esetén a kezelést 10 nap múlva meg kell ismételni.

A datolya dísznövény. Könnyen termeszthető magról magról. Azonban nem fog termést hozni, és csak magas díszítőértéke miatt fogják élvezni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: