Hogyan lehet narancsot termeszteni egy kőből

A trópusi és szubtrópusi éghajlatú országokban a narancsot ipari mennyiségben termesztik. Oroszország azonban nem narancstermelő ország: bár a Fekete-tenger partvidékén megfelelőek a termesztéshez szükséges feltételek, az ország citrustermelése nem haladja meg az évi néhány tonnát. Más régiókban az éghajlat miatt a narancsot csak télikertben, üvegházban vagy ablakpárkányon lehet termeszteni.

Hogyan termesszünk narancsfát magról

A vetőmagok kiválasztása és előkészítése

A legegyszerűbb módja annak, hogy a magot a boltban vásárolt gyümölcsökből szerezzük be. Szedje le az érett citrusféléket, amelyek nem mutatják a betegség jeleit. Fajtaazonosságukat azonban nem lehet meghatározni.

A Merkeulsky fajtát beltéri termesztéshez előnyben részesítik. De a magokat szaküzletben kell megvásárolni. Ennek a fajtának a narancsfája nem haladja meg az 1 m-t, és jól illeszkedik az ablakpárkányra. Kedvező mikroklímában évente akár 40 narancsot is termelhet.

Vetőmag

Hagyományosan 2 fázisra oszlanak: előkészítő és fő fázisra. Először készítsük elő a tárolóedényt: vegyünk kis cserepeket, ahol a narancssárga növények jól fogják érezni magukat a fejlődés első évében. Véleményünk szerint kis csészék is használhatók, de akkor a palántákat nagyobb edénybe kell átültetni, miután néhány valódi levél kialakult.

A vetőmagok előkészítése

Ha a magokat boltban vásároljuk, nem kell előzetesen előkészíteni. De a csírázás felgyorsítása érdekében 8-12 órán át vízben áztathatjuk őket. A saját magok kinyeréséhez a kiválasztott gyümölcsök magjait kell kinyerni. Válasszon nagy, sűrű és ép, a héjon nem sérült példányokat. Hámozzuk le a gyümölcshúst, öblítsük le tiszta vízzel.

A magokat 20 percig áztassa mangán- vagy gombaölő oldatban, hogy fertőtlenítse őket. Ezután áztassa be vízbe és növekedésserkentőbe a gyorsabb csírázás érdekében.

A virágföld kiválasztása

A narancsfa könnyebben fotoszintetizál, ha termékeny, morzsalékos szerkezetű és jól szellőző talajban nevelik. A jó vízelvezetés segít elkerülni a gyökerekben pangó nedvességet, ami a szürke rothadás kialakulását idézi elő. Ha nincs ideje saját maga elkészíteni az aljzatot, akkor a kész citrusfélék virágföldje ideális. Kívánságra, saját maga is készíthet szubsztrátumot kerti földből, gyepföldből (2 részből), tőzegből, folyami homokból (1 részből).

A homok szükséges a kerti talaj levegőztetési tulajdonságainak növeléséhez. Lehetőség van mindkét komponens használatának teljes kiküszöbölésére, ha az egyik hiányzik. Alternatív megoldás a tőzeg és a gyeptalaj egyenlő arányú keverése. Ha maga készíti a virágföldkeveréket, mindig fertőtlenítse azt. Három módszer hatékony:

gőzfürdő használatával

Gőzölés 1,5-2 órán át

A sütőben

A magokat 20 percig 200 °C-on melegítsük

Forró víz használata

A magokat áztassa be forró vízbe

Vetési technológia

Mivel a narancsok nagyon erősen reagálnak a gyökérzetben pangó vízre, a gyökérrothadás megelőzhető a cserép alján lévő lyukakkal. A felesleges víz öntözés után elfolyik rajta keresztül.Ezután kövesse az algoritmust:

 1. A kiválasztott tartály alját finom kaviccsal, törött téglával borítják. Az építőanyagok vízelvezetőként fognak működni.

 2. Terítse rá az aljzatot, és óvatosan tömörítse össze.

 3. A közepén kb. 2 cm-es üreget készítünk, az oldalától 3-5 cm-t félretéve, és biztonsági tartalékként 1 helyett 2 magot teszünk bele.

 4. Öntözze meg és vigye az edényt meleg, sötét helyiségbe.

A tartály ott marad, amíg a palánták meg nem jelennek. A csírázás felgyorsítása érdekében fedjük le a palántákat egy zacskóval vagy üveggel, hogy mini-üvegházi körülményeket teremtsünk. Rendszeresen szellőztesse őket. Ez a kezelés megakadályozza, hogy az aljzat megsavanyodjon, és lehetővé teszi, hogy a levegő a csírázó magvakhoz jusson.

A magok csírázása a vetés után körülbelül 1 hónapig tart. Amint láthatóvá válik, távolítsa el az üveget vagy a fóliát, hogy a palánták ne melegedjenek túl és ne fulladjanak meg. Helyezze át a narancsos növényeket tartalmazó edényt egy világos ablakpárkányra, és gondoskodjon a megfelelő hőmérsékletről – 22-25 °C. Amikor az összes mag kicsírázott, kihúzzák őket, és csak a legerősebbeket hagyják meg. A fiatal gyökerek károsodásának elkerülése érdekében vágja le a gyengéket a tövüknél.

Karbantartási feltételek

A narancsfa gyors növekedésének kulcsa a természetes környezethez hasonló mikroklíma kialakítása. Huzatmentes helyen, üveghez közel, hogy minél több napfény jusson a növénybe – 50-75%. Ha a tárolót a kerettől 2 m távolságra helyezzük el, ez az érték 10%-ra csökken, ami a terményt károsítja.

A narancsnak nagyon érzékeny gyökérzete van, amely nem tűri a túlhűtést. A cserepet csak meleg ablakpárkányra tegye. Mivel az érett fa koronája elágazó, szélesnek kell lennie. A hideg és szűk lehetőségek egymásra helyezett normál táblák használatával korrigálhatók.

Világítás és helyszín

A citrusfélék genetikailag arra vannak kondicionálva, hogy egész évben hosszú, világos napokra van szükségük. Napi 12 óránál kevesebb ideig nem szabad kitenni. Véleményünk szerint ennek a feltételnek a biztosítása az első lépés a narancs bőséges virágzása és termése felé mesterséges környezetben. Ha a növény nem kap elég fényt, akkor állandó stressznek van kitéve. Depressziós állapotban a növény nem képes normális fotoszintetikus folyamatokra, ami idővel kihat az immunitására és a díszítő minőségére.

A narancsfa és az üveg közelsége mellett vegye figyelembe az ablakok tájolását is, amikor a növényt tartalmazó edényt felszereli. A keleti és a nyugati oldal alkalmas. A növényt déli fekvésű ablakok közelében is elhelyezheti, de nyáron a déli órákban, amikor a nap nagyon aktív, és megégetheti a zsenge hajtásokat, árnyékolnia kell. Télen, ha nincs elegendő természetes fény, javasoljuk egy további fényforrás, például egy fito- vagy fénycső felszerelését.

Hőmérséklet és páratartalom

A narancs a trópusokról és a szubtrópusokról származik, és melegkedvelő. 25-29 °C-os hőmérséklet-tartományban aktív. Az optimális téli hőmérséklet 15-20 °C. A növény nem szereti a száraz levegőt, és nedves dzsungelben nő. A rendszeres locsolás, a cserép mellé helyezett vizes edénnyel segít a megfelelő páratartalom elérésében.

Vegye figyelembe a következőket is!A narancs kritikus nedvességtartalma 40%.

Hogyan kell gondozni a növényt

Hogyan lehet narancsfát termeszteni egy kőből

A narancs nem igényes termény. Bár nem igényelnek összetett gondozást, rendszeresen át kell ültetni őket. A stressz károsan hathat a növekedésre, és a növény-egészségügyi állapot folyamatos ellenőrzésével elkerülhető.

Öntözés

Mivel a növény vízigényes, az aktív vegetációs időszakban, azaz tavasszal-nyáron a narancsot minden nap öntözik. Használjon gondosan desztillált, nehézfémektől és sótól mentes vizet. A szűrőfolyadék egy alternatíva. Azonban nem tartalmaz egyszerre káros és jótékony vegyületeket. A többi vegetációs időszakban a gyökérlabdának nedvesnek, de nem túl nedvesnek kell lennie. A gyökerek túlzott nedvessége gombás betegségeket okoz.

Trágyázás

A makro- és mikrotápanyagok teljes körének felszívódása kedvezően hat a fotoszintézisre: a felszívódási sebesség jelentősen megnő. Ahhoz, hogy a növény minden tápanyaghoz hozzájusson, havonta kétszer – márciustól októberig – bőségesen kell trágyázni. A trágyázáshoz használjon speciális citrustrágyákat, vagy készítsen saját magának egyszerű formulákat. Vegyünk például egyenként 20 gramm kálium (kálium-szulfát), nitrogén (karbamid) és foszfát (szuperfoszfát) műtrágyát, és hígítsuk fel 10 liter vízben. Gyökéralkalmazással. A szerves anyagok közül a fahamu alkalmazása után jó eredményeket lehet elérni.

Koronaképződés

Az ötödik rend ágain gyümölcsösödés figyelhető meg, ezért véleményünk szerint figyelmet kell fordítani a korona kialakulására.Eljárás:

 1. A fásabb növekedés kialakítása előtt a középső tengelyt úgy kell megmetszeni, hogy a középső tengely 30 cm maradjon.

 2. 15 cm-es növekedés után vágja vissza, és hagyjon meg legalább 4 levélkéket. Mindegyik új hajtást hoz létre.

 3. Válasszon ki 3 erős, jól fejlett ágat, és vágja le a többit, hogy csontvázat alkosson.

 4. 15 cm-es növekedés után meg kell metszeni őket.

A metszés a fejlődés első 3-4 évében folytatódik. Ezután már csak nyírni kell, hogy a narancs egészséges és díszes maradjon.

Védelem a betegségek és kártevők ellen

A narancs növény erős immunrendszerrel rendelkezik, amelyet a helytelen gondozás vagy a zavarok gyengítenek. Ha a termesztési technikát nem követik, a növényt megtámadják ezek a kártevők:

 1. Sebhelyes bolha;

 2. lisztharmat;

 3. levéltetvek;

 4. pókháló atka.

A következő rovarölő szereket használják a védekezéshez. A gyártók a csomagoláson feltüntetik a használati utasításokat. Virágzás és terméskötődés idején ne öntözze. Lehetőleg biztonságos eszközök – biopreparátumok vagy népi módszerek.

Virágzás és terméskötődés

A narancsfák természetesen késő télen vagy kora tavasszal kezdenek rügyfakadásba. Virágzáskor a koronát hófehér, illatos virágzat borítja. Itthon ez a fázis legalább a 3. év után érhető el, de csak az oltás után. Ha ezt az eljárást nem végzik el, akkor akár 8 évig is eltarthat. A hőmérséklet egy másik fontos tényező. A fának a virágzás előtt 300 órán át 19 °C alatti hőmérsékleti stressznek kell átélnie.

A narancsot nem kell otthon beporozni. Ő egy önbeporzó növény. A legfontosabb, hogy a hőmérsékletet 25-27°C között tartsuk. Egy bizonyos küszöbérték felett a pollen steril lesz.

Amikor a hajtások ritkásak, távolítsa el a petefészek egy részét. Narancsfánként 15-20 levélnek kell lennie ahhoz, hogy a gyümölcsök beérjenek és a termés beérjen. Az érési időszak időtartama – 8-10 hónap. Véleményünk szerint ebben az időszakban különösen fontos, hogy rendszeresen etessük a növényt.

Ha megfelelően gondozzák, nem nehéz narancsot termeszteni a vidék közepén. Vágy és rengeteg idő.

Bővebben: Citrusos kert az ablakban – V. Dadikin.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: