Hogyan éljük túl a kapuzárási pánikot

Az élet során az ember elkerülhetetlenül szembesül a jogos életkori válságokkal. Ezek közé tartoznak a gyermekek (3, 7 évesek), serdülők és felnőttek fejlődési válságai.

A krízis (ógörögül “döntés, fordulópont”) olyan fordulópont, amikor a célok elérésének meglévő viselkedési stratégiái és eszközei elveszítik hatékonyságukat.

az egyén társadalmi és pszichológiai fejlődése nem lehetséges e fordulópontok nélkül.

Az egyik legnehezebb krízis az életközépi válság. Nehéz időkeretet szabni ennek az evolúciós válságnak. Vannak, akik már a 30-as éveikben vagy még korábban szembesülnek vele, másoknak 40-50 éves korukra értékelik át az értékeiket és élettapasztalataikat. A konkrét életkor a személyiségtől függ. Az utóbbi időben a tudósok egyre inkább megkérdőjelezik, hogy egy ilyen fordulópontnak köze van-e az életkorhoz. Egy USA-ban végzett tanulmány megerősíti, hogy a válaszadóknak csak egy része élt át válságot, amikor elért egy bizonyos életkort. Sokak számára a válság kiváltó oka az életükben bekövetkezett változás.

Bármi legyen is a válság oka, egyvalami közös az összes érintettben: a felnőttkorba való nehéz pszichológiai átmenet. Ez az átmenet fájdalmas élményekkel jár, mert az egyénnek komoly kérdésekkel kell szembenéznie:

Életközépi válság

Mi az élet értelme??

Ki vagyok én, ha levetkőzzük a társadalmi szerepeket, amiket játszom?? Miért élek, mi a küldetésem??

Az életközépi válság egyszerre vezethet személyes fejlődéshez és pusztuláshoz is. Egyesek számára ez a személyes újradefiniálásra és átirányításra ad lehetőséget. Miután megválaszolták az alapkérdéseket, tudatosabb szinten igazítják életüket, és valódi énjüknek megfelelően cselekszenek. Mások a külső változásokra összpontosítanak, megváltoztatják a körülményeiket, de hamarosan visszatérnek a megoldatlan problémákhoz.

Tünetek

Az életközépi válság fizikai, pszichológiai és szociális tünetekben nyilvánul meg.

 1. Fizikai: Az alvás iránti igény megváltozott, új betegségek jelentek meg, a test gyorsabban elfáradt és nehezebben megbirkózik a terheléssel.

 2. A pszichológiai jelek a legszélesebb körben képviseltetik magukat. Ez nem meglepő, hiszen a kapuzárási válság pszichológiai jelenség.

 3. A kapuzárási válság mély lényege, hogy az egyén már nem tudja, ki is ő valójában. Ezért a válság első és fő jele a szorongás, amely szélsőséges mértéket ölt. A régi énnek, a szocializált személyiségnek el kell tűnnie, és helyébe az igazi énnek kell lépnie.

 4. A fokozott szorongás elérheti a csúcspontot és pánikba fordulhat.

 5. Az elszalasztott lehetőségek miatti aggodalmakat (sok minden soha nem válik valóra) súlyosbítja az öregségtől és a halál elkerülhetetlenségétől való félelem.

 6. Az egyén magányossága a válság idején élesen érezhető. Gyakran saját akaratából elszigeteli magát a családjától és barátaitól. Úgy érzi, hogy a körülötte lévők nem értik meg a szenvedését, ezért jobb, ha nem próbálja megosztani azt.

 7. A felmerülő tapasztalatok az én belsősége felé irányíthatják a figyelmet. Ily módon az önvizsgálatra összpontosítanak, és megpróbálják értelmezni, hogy mi történik velük.

Olvasson tovább  13 jele annak, hogy egy lány kihasznál téged

A válság külső megnyilvánulásai

Mid-life válság

Az a személy, aki elérte ezt a kritikus fordulópontot az életében, gyakran a következőképpen próbálja megoldani a problémát.

 1. Vásároljon sportkocsit vagy motorkerékpárt.

 2. Viszonyod van egy mellékállásban. Egy fiatal szerető, vagy lehetőleg több – ez valószínűleg visszahozna valamit a régimódi életkedvéből, és lelassítaná az öregedés beálltát.

 3. Kilépek a munkámból. Ennyi időt és energiát áldozni egy olyan szakmára, amit az ember nem szeret. A vágy, hogy felzárkózzunk és végre megfeleljünk a sorsunknak.

 4. Megváltoztatni az arculatot, vagy egyszerűen csak elkezdeni vigyázni a megjelenésre, fiatalító eljárásoknak alávetni magunkat.

 5. Megyek a buliba: alkohol, szórakozás, éjszakai klubok.

 6. megváltoztatják a környezetüket a fiatalabbakkal szemben.

 7. Találjon egy új hobbit: tanuljon meg hangszeren játszani, kezdjen el festeni!.

 8. Új sportot űzni, leggyakrabban extrém sportot: ejtőernyős ugrás, versenyen való részvétel.

Mindezen viselkedések közös nevezője az, hogy az ember azt akarja tenni, amiről fiatalon álmodott, hogy “elkapja a fiatalságának farkát”, amely kicsúszik a kezéből. Tehát a legtöbb cselekedet (ez különösen igaz a férfiakra) hasonlít a “kamaszkori lázadásra” és az élet “felrobbantásának” vágyára.

Pszichológiai szempontból ezek mind elkerülési stratégiák. Ez az ember pszichéjének egyfajta védelme attól a megértéstől, hogy a probléma sokkal mélyebb, és nem korlátozódik a külső tárgyakra. A férfi elköveti ezeket az impulzív cselekedeteket, és ezek mögé bújik, mint egy paraván mögé. De ahhoz, hogy túljusson a válságon, túl kell élnie azt, ahelyett, hogy megpróbálna visszatérni a válság előtti, kamaszkori állapotába.

A férfiak és nők közötti különbségek

Eredetileg a “midlife crisis” kifejezést csak a férfi pszichológiában használták. A pszichológusok egyelőre nem tesznek nemi megkülönböztetést e jelenségre vonatkozóan. Az átértékelődés válságát, az “átmeneti” kort férfiak és nők egyaránt átélik. De a “fájdalompontjaik” eltérőek.

A nőknél ez a helyzet:

 1. kinézet: az arc és az alak már nem vonzó, megjelennek a ráncok és az első ősz hajszálak, a férfiak már nem fordítják el a fejüket, a nő elveszíti szexuális tárgyként való megítélését;

 2. Család: A gyermekek már nem igénylik annyira az anyai gondoskodást, önállóvá váltak; az életközépi válság az “üres fészek” szindrómával párhuzamosan alakul ki.

 3. Egészség: a menopauza és a termékenység elvesztése gyakran a nőiesség általános elvesztésének tekinthető.

 4. Itt a hormonális változások uralkodnak. A válság számos tünete a hormonok hatására bekövetkező fiziológiai változásokhoz kapcsolódik. Ez az oka annak, hogy a nőknél az életközépi válság leggyakrabban a menopauzával esik egybe.

 5. Anélkül, hogy anyának, szexuálisan vonzó nőnek érezné magát, új identitáspillért kell találni. És amíg ez nem történik meg, addig a válságnak nincs vége.

Olvasson tovább  A szülő-tanár konfliktus okai, megoldások

Férfiaknál:

 1. Karrier, pénz: Az élet közepén az anyagi siker és a karrier elérése kerül előtérbe, és ha a férfi úgy érzi, hogy ebben nem elégséges, elkerülhetetlen a válság;

 2. Magánélet: potenciaproblémák és az az érzés, hogy már nem vallhatja magát macsónak, ami arra készteti, hogy fiatalabb partnereket keressen.

Hogyan élnek át az emberek általában egy válságot?

Általában a kapuzárási válság két forgatókönyv szerint alakul ki.

 1. Egy bizonyos életkorig minden anyagi és karrierbeli magasságot elérni. Nem tudja, mit akar legközelebb. Az autók, a lakások és a tekintélyes állások nem hoztak boldogságot. Üresség van bennünk, és nem világos, miért kellene tovább élni. Néhányan ebben a helyzetben elkezdenek magukban keresgélni, hogy az élet értelmét az anyagiakon kívül másban találják meg. A lét kérdéseire a vallásban, a filozófiában és a filozófiában talál választ. Egyeseknek sikerül új célokat kitűzniük és újrafókuszálniuk magukat.

 2. Életed felénél még nem értél el semmit. Az élet nem úgy alakul, ahogy az ember szeretné. Az illető valami egészen másról álmodik. Egyszer régen, fiatalon azt gondolta, hogy 35 évesen háza, családja és saját vállalkozása lesz. De nem tudott belőle semmit sem szerezni. Elkezdi összehasonlítani eredményeit társai sikereivel, és elkeserítő következtetésekre jut. És akkor két utat választhatsz. Vagy megértik, hogy az anyagi javak nem a legfontosabbak az életben. Nem a külső anyagot kell felépíteni, hanem valamit meg kell változtatni magadban. Vagy az elérésre koncentrálsz, és minden energiádat arra fordítod, hogy megkapd, amit akarsz.

Hogyan lehet túlélni a válságot

Mid-life válság

A fő és közös feladat ebben a nehéz időszakban, amikor az ember újraértékeli és újragondolja az életét, hogy megértse, mi a fontos az életében.

Ha konkrétabb, konkrét lépésekről beszélünk,ők lesznek a következők.

 1. Értse és fogadja el.A változás az életben elkerülhetetlen. Ahhoz, hogy a “még sok minden vár rám” és a “már túl késő nekem” közötti átmenet kevésbé fájdalmas legyen, fontos elfogadni, hogy mindenki ezzel a helyzettel küzd. A változás elől menekülni értelmetlen. A fejlődés egy új szintjére kell lépned. Egy olyan helyre, ahol nem a külsőségek, a pénz vagy a szexuális partnerek száma határozza meg az embert. És a felhalmozott bölcsesség, tudás, tapasztalat… De először is gyászolhatod az elvesztett fiatalságodat.

 2. Töltse meg az életét új élményekkel és érzelmekkel.Azok, amelyek inkább gazdagítják a személyiséget, mint leépítik (alkohol, drogok, szórakozás).

 3. Ne a társadalmi szerepekben, hanem önmagadban keress támogatást.Próbáld megérteni, hogy az értéked nem abban rejlik, hogy szülő, nagyfőnök vagy szerető vagy. A személy nem egy funkció, amelyet betölt. Hogy mi az igazi énje, azt mindenki maga dönti el.

 4. Hogy hasonlóan gondolkodó embereket találjon.A társaid között valószínűleg sokan vannak, akik jelenleg ugyanezt élik át, vagy akik már átmentek egy válságon. Az érzés, hogy nem vagy egyedül az érzéseiddel, hogy megoszthatod őket valakivel, aki hasonló dolgokat élt át, terápiás hatású.

 5. Önreflexió. Maradj gyakrabban önmagaddal, és merd feltenni az élet értelmére és életed céljára vonatkozó alapvető kérdéseket. Sokkal jobb, ha magunkba nézünk, mintha hirtelen felindulásból borotválnánk le a fejünket. Az egészséges kíváncsiság önmagaddal és a tapasztalható változásokkal kapcsolatban a személyes átalakulás kezdete lehet.

 6. Ne ragaszkodj a lehetetlenhez.Nem minden ifjúkori elvárásodnak van reális esélye a megvalósulásra. Egyszer álmodtál róla, de most, az érettség időszakában itt az ideje, hogy újraértékeld a múltbeli álmaidat.

 7. ✅ Új célok kitűzése. De előbb győződjön meg arról, hogy ezek praktikusak és elérhetőek az Ön számára.

 8. Légy hálás.Bizonyára sok jó dolog van a jelenlegi helyzetedben, amiért meg kellene köszönnöd a sorsnak.

Olvasson tovább  Realistává válni: 7 hatékony cselekvés

Kérjen segítséget, ha:

 1. egyre gyakrabban merülnek fel az értelmetlen létezés és az öngyilkosság gondolatai;

 2. A fizikai jólét romlott;

 3. Nem érdekli az élet;

 4. apátia és aszténia.

Mindannyian érezzük a rendkívül éles belső konfliktus pusztító hatásait, amikor a középkorban átlépjük a “csúcspontot”. Fontos, hogy ezt egy egyedülálló lehetőségnek tekintse, hogy újra értékesnek érezze magát, hogy tudatosabban döntsön, és hogy az életét sokkal érdekesebbé és izgalmasabbá tegye.

Források:

Hollis James “Midway Pass. Hogyan győzzük le a kapuzárási válságot és találjuk meg az élet új értelmét”

Elena Elfimova “Személyes kapcsolati válságok”

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: