Hogyan lehetsz érdekes beszélgetőpartner – 8 tudományosan bizonyított módszer

Nem minden olvasónk tudja, hogyan kell helyesen viselkedni egy beszélgetésben. Ezért úgy döntöttünk, hogy adunk néhány tippet. Ha követi ezeket az irányelveket, akkor biztosan sokkal nagyobb érdeklődést fog kiváltani beszélgetőpartnereiből.

Dolgozzon a beszédén

Hogyan válhat érdekes beszélgetőpartnerré

Manapság az iskolákban alig tanítják meg, hogyan kell beszélni. Ezért nem mindenki tudja, hogyan fejezze ki magát megfelelően szavakkal. A fő baj sok emberrel az, hogy túl sokáig beszélnek. Próbálja meg a lehető leggyorsabban átadni a lényeget. Ne feledje, hogy az idő pénz. Senki, akivel beszélsz, nem akarja elpazarolni. A szerelmesek, akik sok időt tölthetnek beszélgetéssel. Ha barátaival vagy kollégáival beszél, használjon rövidebb mondatokat.

Hogyan dolgozzon a beszédén? Elmehetnél egy retorikai tanfolyamra. Ha egy nagyvárosban élsz, akkor valószínűleg a helyi rádió vagy televízió működteti őket, pl. De lehet, hogy nincs rá pénzed. Vagy az is előfordulhat, hogy az óra nem olyan időpontban van, ami megfelel Önnek – ez szintén gyakori probléma. Ebben az esetben gondolkodjon podcastok rögzítésén vagy videók készítésén a YouTube-ra. Munka után vagy hétvégén is elvégezhető. Ha ilyen anyagot veszel fel vagy rögzítesz, az rövidnek fog tűnni. Ez azonban attól függ, hogy milyen rendszeresen csinálod – sajnos sokan hamar felhagynak vele.

A gyors lényegre térés nem az egyetlen tényező a jó beszédben. Még mindig meg kell szabadulnia a parazita szavaktól. Valaki rendszeresen használja a “jól” közbeszólást. Mások mindig rövidebb büntetéseket osztogatnak. Mások egyéb közbeszólásokat illesztenek a beszédbe, gyakran helytelenül. Szavak-paraziták a fő ellenséged. Különösen, ha a jövőben pénzt fogsz keresni a beszédeddel. El sem tudsz képzelni egy olyan rádiós műsorvezetőt, aki folyton a “palacsintával” gyalázkodik?

Beszélje meg érdeklődési körét beszélgetőpartnerével

Sokan csak magukról akarnak beszélni. Ha Ön is ezek közé az emberek közé tartozik, hamarosan problémákkal szembesülhet. Lehet, hogy sok barátod nem szívesen beszélget veled. Ezért javasoljuk, hogy beszélje meg beszélgetőpartnere érdekeit. Egyértelművé kell tennünk, hogy érdekekről beszélünk – hobbikról, érdeklődési körökről és minden másról. Ne akadj fenn a magánéleteden. Éppen ellenkezőleg, egyesek nem szeretik, ha a beszélgetés ebbe az irányba indul el. A nap 24 órájában, a hét minden napján a hobbijukról beszélgetnek!

Olvasson tovább  Hogyan tanuljunk meg olvasni az emberekben és gondolataikban

Néhány hobbi furcsának tűnhet számodra. Például nem mindenki érti a gyűjtés varázsát. De ha elég időt töltesz valakivel, aki szenvedélyesen szereti az üzletet, akkor te is szenvedélyessé válhatsz. És ha úgy tűnik, hogy Ön és beszélgetőpartnere ugyanazokkal a hobbikkal rendelkezik, az még érdekesebbé teszi a későbbi beszélgetéseket!

Ne félj attól, hogy nem tudod, milyen hobbikat szeret a beszélgetőpartnered. Tegyük fel, hogy nagyon szereti a hokit. Kérd meg, hogy meséljen többet a sportról. Hamarosan rájössz, hogy a jégkorongban sok olyan dolog van, ami érdekel. Például megtudhatja, hogy mennyit keresnek a világklasszis sportolók. Vagy hogy hány orosz jégkorongozó játszik Észak-Amerikában. Vagy a különböző országokban fizetett adókról – meg fog lepődni, ha megtudja, hogy az USA-ban a sportolók a fizetésük több mint felét az államnak fizetik. És ezek csak az első témák, amelyek eszembe jutnak!

Próbálj meg nem unalmas lenni

Az élősködő szavak hiánya nem teszi viccesebbé a beszédedet. Ezen egészen külön kell dolgoznia. Próbáld meg megtanulni, hogyan mesélj izgalmas történeteket úgy, hogy az unalom helyett érdeklődést keltsen.

Ha úgy érzi, hogy a története nem különösebben érdekes a körülötte lévők számára, akkor a legjobb, ha abbahagyja. Fejezd be gyorsan a történetedet, hagyd a többieket beszélni.

Hogyan lehet érdekes beszélgetőpartner

Hallgassa meg a beszélgetőpartnerét

Néhány ember természete az, hogy megállás nélkül beszél. Beszélgetni akarnak, mintha a következő hetet csak csendben töltenék. Ők azok az emberek, akikkel először csak beszélgetni akarsz. Aztán jön a felismerés, hogy a fejed kezd felpúposodni. Különösen akkor, ha a beszélgetőpartnered gyakran beszél olyan dolgokról, amelyek egyáltalán nem érdekelnek téged.

Mire következtethetünk ebből?? Ne próbálj meg túl sokat beszélgetni a körülötted lévő emberekkel. Éppen ellenkezőleg, meg kell tudni hallgatni őket. Kérdezzen időben, hogy megértse a mondanivaló lényegét. A tanulmányok azt mutatják, hogy azokat az embereket szeretjük a legjobban, akik tudnak hallgatni.

Olvasson tovább  Hogyan lehet gyorsan megnyugodni: 8 tudományosan bizonyított módszer

Próbálj meg érdekes életet élni

Akárhogy is nézzük, nem fogsz semmi érdekeset mondani a beszélgetőpartnerednek, ha az egész életed abból áll, hogy munkába jársz és főzöl. Próbálj meg sok szabadidőt biztosítani magadnak. És költsd el helyesen! Íme néhány példa a jó szabadidős tevékenységekre, amelyekről aztán beszélhet valakivel:

  1. Moziba járás – ajánljuk, hogy nézz meg egy olyan atipikus filmet, amelyet a barátaid talán soha nem látnak;

  2. A nagyszerű természet – nem kell grillezni menned, kerékpározhatsz a természetben;

  3. Sétáljon a városban – látogasson el olyan helyekre, ahol még sosem járt;

  4. Egy könyv elolvasása is segít felvenni a beszélgetés témáját;

  5. Utazás egy másik városba vagy országba – próbálja meg nem otthon tölteni az egész nyaralást.

  6. Próbáljon meg érdekes tevékenységeket váltogatni. Ha szinte minden este egy éjszakai klubba jársz, hamar meg fogsz unatkozni. Másrészt, ott az esély, hogy találkozol egy érdekes lánnyal (vagy fiúval). De próbálj meg a jövőben egy teljesen más helyre menni a pároddal.

Érdekes történetek előkészítése

Ha beszélgetsz valakivel, nem valószínű, hogy felidézel egy érdekes pillanatot az életedből, amivel dicsekedhetnél. Ehelyett inkább arról beszélsz, hogy mit tud az okostelefonod vagy a tévéd… Biztos lehetsz benne, hogy nem fogja felkelteni a beszélgetőpartnered kíváncsiságát.

Ezért javasoljuk, hogy legalább három történetet készítsen elő az életéből. Lehetséges, hogy valamelyikük már a következő beszélgetésben is releváns lesz! Természetesen az Ön által leírt eseményeknek valósnak kell lenniük, nem pedig kitaláltnak! És természetesen nem kell, hogy unalmasak legyenek!

Az ilyen történetek felállításához nyugodt környezetben kell gondolkodni. Próbálj meg visszaemlékezni három olyan dologra az életedből, amit még nem osztottál meg velük. Ezután röviden írja le őket valamilyen jegyzetfüzetben. Vagy használja a “Jegyzetek” alkalmazást az okostelefonján – ebben az esetben a történetek rendszeresen szem előtt lesznek, így nem felejti el őket.

Olvasson tovább  Nehéz döntések meghozatala: tippjeink a könnyebb döntéshozatalhoz

Hogyan lehet érdekes beszélgetőpartner

Elvonja a figyelmet az okostelefonról

Sok ember életében rendszeresen előfordul, hogy az őket meglátogató személy nem tudja levenni a kezét az okostelefonjáról. Logikus, hogy később egyáltalán nem akarsz beszélni vele. Legalábbis akkor, ha a való életben találkoztok, nem pedig valahol a virtuális térben.

Próbálj meg nem így viselkedni! Csak akkor vegye ki az okostelefont a zsebéből, ha feltétlenül szükséges. Például felveheti, amikor egy fontos üzenetre vár. Ha úgy látja, hogy az értesítés más okból érkezett, tegye le a telefont.

Kivételt képez a szabály alól, ha a meglátogatott személy azt javasolja, hogy mindketten csináljatok valamit az okostelefonjaitokkal. Ez lehet egy játék, vagy egy beszélgetés valakivel egy közösségi hálózaton megosztott beszélgetésen keresztül.

Dolgozz a karizmádon

Bizonyára észrevetted már, hogy egyes színészeket érdekesebb nézni, mint másokat. Ez azért van, mert egyes színészek nagyon karizmatikusak. Tehát fejlesztened kell a karizmádat. Különösen akkor, ha megpróbálja felkelteni az érdeklődést teljesen bármilyen beszélgetés során. Végül is, egy érdekes beszélgetés nem csak egy kimondott szó. Mindegyik személy ugyanannyira, sőt gyakran még jobban odafigyel a másik személy viselkedésére. Ez azt jelenti, hogy gyakorolnia kell a hangszínét és a testbeszédét.

Egyszerűen fogalmazva, érzelmes beszélgetést kell folytatnod, gesztusokkal kísérve. Nem kell kizárólag a szavakra hagyatkozni.

Következtetés

Nem szabad elfelejteni, hogy a fentiek csak tippeket írnak le, nem pedig a beszélgetés teljes körű szabályait. Néhány kommunikációs stílus teljesen figyelmen kívül hagyja az összes tanácsunkat. Azonban azok az emberek, akik rendelkeznek vele, természetes módon lenyűgözhetik a körülöttük lévőket. Nem lehet mindkettő egyszerre – minden számos tényezőtől függ.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: