Hogyan határozza meg a hozzáállását?

Az üzenet: “légy önmagad” azt jelenti, hogy az egyén elfogadja önmagát, az előnyeivel és hátrányaival együtt. Tudod, hogyan születik meg az igazi önismeret?? A fogalomalkotás feltárása – erkölcsi koordinátarendszer, az eredendő személyes tulajdonságok azonosítása:

 1. hamis attitűdök;

 2. korlátozó hiedelmek;

 3. sztereotípiák és tévhitek;

 4. intellektuális/érzelmi intelligencia;

 5. a természetben rejlő lehetőségek felfedezésével.

Honnan tudom, hogy mit érzek magamról?

Ezek a tényezők hozzák létre a tudattalan jó vagy rossz attitűdöket önmagunkkal kapcsolatban, és befolyásolják az önelfogadást. A személyes tulajdonságokat a hasonlóság elve alapján csoportosítják, és egy fogalmat alkotnak. Az érzelmi-érték komponens párhuzamosan lép működésbe. Meghatározza az ellentétes érzések spektrumát: szimpátia – antipátia; bizalom – bizalmatlanság; közelség – távolságtartás, és segít a pszichológiai profil kialakításában, és még többet. A tisztelettel és bizalommal párosuló szimpátia önszeretetet teremt; a bizalmatlanság és távolságtartás ellenszenvet vagy elutasítást.

Mi ébreszt önreflexiót??

Szükségletek által formált motívumok: specifikus, az érzelmi érdeklődés és kíváncsiság által vezérelt; nem specifikus, az alábbi tényezők által közvetített motívumok. Ez utóbbiak önfejlesztéssel, mások általi elfogadással, önmegerősítéssel, önreprezentációval, presztízzsel, teljesítménnyel párosulnak.

az önismeret közös módszerei: megfigyelés, elemzés, viselkedési jellemzők összehasonlítása. A folyamat egyszerűsítése érdekében használja a modellezést a tulajdonságok és jellemzők szimbólumokba való leképezésével. Elemi példa erre a festészet.Sok oka van annak, hogy megvizsgálja magát:

 1. “A múltban/jelenben/jövőben vagyok”;

 2. “Barát/szakember/tanuló vagyok”;

 3. “Férj/apa/fiú vagyok.

A holisztikus képet a szimbólumok segítik az összefüggések megteremtésében. Rajzolja magát egy körbe a középpontban, rajzoljon egy tengelyt a perifériára a jelentős személyek neveivel. Írja a sorokra az átélt érzelmeket: tetszik, nem tetszik, alávetettség, felsőbbrendűség… Elemezze a személyes viselkedését analóg módon, keresse meg egy adott magatartás okait. Sokan a pozitívumokra koncentrálnak, és csak a pozitívumokat keresik. Ez egyoldalú megközelítés. Fontos, hogy megtaláljuk a gyenge tulajdonságokat a pozitívban, és az erős tulajdonságokat a negatívban, és megtanuljuk, hogyan kell megfelelően sugározni.

Olvasson tovább  Hogyan lehet mindig érdekes a férje számára

Hogyan fogadjuk el magunkat?

Hogyan tudod meghatározni a saját hozzáállásodat?

Találd meg, mit szégyellsz, és dolgozz rajta. Nem lehetsz hiteles, ha a hibáidat egy társadalmi szerep vagy a magabiztosság álarca mögé rejted. Határozza meg, hogy mitől fél, és álljon készen arra, hogy hangosan beszéljen róla. Vissza fogja hozni a bizalmat.

Egyesek a félénkséget kommunikációs visszatartó erőnek tekintik. Az aggódás növeli a gyanakvást, a gyanakvás pedig a félénkséget. A harcolni próbálás növeli a szorongást. A kör bezárult. Ha megtalálja a pozitívumot, a komplex nem fog zavarni. A félénkséget a fokozott érzékenységhez és a kényes lelkiállapothoz kapcsolja. Mivel a tényt nem lehet tagadni, a pszichológiai küzdelem szükségessége a feszültséggel együtt megszűnik. Ez a példa megtanítja, hogyan lehet a hátrányokat előnyökké alakítani, és önbizalmat ad. Példa:

 1. “Nem vagyok jóképű, de elég karizmám van kettőnek is.”.

 2. “Nem mélyedek el az információkban, de jó fejem van hozzá”.

Az őszinteséged megijesztheti az embereket. Sokan nem fogják megérteni, hogy miért nem próbálsz megfelelni, miért nem kedvelsz mindenkit, miért nem tartod jó ötletnek a “like-okat”. Nehéz felismerniük, hogy az elfogadó én az utolsó személy, akinek szüksége van a társadalmi elfogadásra. Megértésre találhatsz a nagy önbecsüléssel és személyes véleménnyel rendelkező, konvencióktól mentes emberekben.

Milyen sajátosságai vannak a hitelességnek??

A pszichológusok autenticitásnak nevezik azt a képességet, hogy önmagunk lehetünk – a hajlandóságot, hogy elhagyjuk a ránk kényszerített társadalmi szerepeket, és úgy viselkedjünk, ahogyan azt a belső kultúránk diktálja. A tökéletlenség ajándékai című könyvében Brown azt írja, hogy ez az a képesség, hogy független személyiségnek lássuk magunkat.Ki kell fejlesztened az önsajnálatot. A következőkből áll:

 1. a kedvesség – a képesség, hogy megértéssel és kritika nélkül bánjunk önmagunkkal;

 2. A tökéletlenség és a sebezhetőség felismerése;

 3. Tudatosság a vágyak felismerésén és az érzelmek megbecsülésén keresztül;

 4. önfejlesztés.

A belső munka feltárja a személyiség sötétebb oldalait és a szégyen pillanatait. Ne ragadj le a negativitásban. Fogadd el őket, mint tapasztalatokat, és hagyd őket magad mögött. Változtass most és tanulj meg bízni a belső énedben. Az intuíció soha nem hibázik.

Hatékony technikák, amelyek segítenek önmaga maradni

A félelmek gyakran megakadályoznak minket abban, hogy cselekedjünk, hogy kiálljunk… Az emberek a kudarc kockázata miatt nem indítanak vállalkozást, félnek felhívni a megfelelő személyt. Végezzen viselkedéselemzést, és derítse ki, hány lehetőséget veszített el. Ha az érzéseid szerint cselekednél, az életed jobbra fordulna. Engedd el a gondolatokat, hogy mit fognak mondani az emberek, hová fognak küldeni, és mit fognak gondolni. Változtass a kudarchoz való hozzáállásodon. Tapasztalja meg a kellemetlen helyzeteket és fejlessze a karakterét. Ösztönösen cselekedj. Bármi legyen is a végeredmény, mondd magadnak, hogy mindent megtettél, amit csak tudtál.

Olvasson tovább  8 tipp, hogy már ma elkezdj változtatni a jobbra

Szánjon rá időt

Ha gyakran hirtelen, érzelmektől vezérelve hozol döntéseket, nem lehetsz önmagad. Ilyenkor mondd: “Állj!!”. Próbáljon meg szünetet tartani a beszélgetésekben, és megtörni a gyors tempót. Minél jobban rohansz, annál messzebbre menekülsz magadtól. Ha válaszra kényszerítik, használja a közhelyet: “Gondolkodnom kell. Hasonlítsa össze az első és az utolsó döntést, és értse meg a különbséget!.

Önértékelés elvégzése

Tegye szokásává, hogy elgondolkodik az elmúlt héten:

 1. Jegyezze meg a különböző helyzetekben tanúsított viselkedésének indítékait;

 2. játszd le a fejedben a jobb viselkedés modelljeit;

 3. Figyelje meg az új viselkedési mintákat az időszak során;

 4. Legyen tisztában azzal, hogy milyen helyzetek feszültek és milyen érzelmeket váltanak ki.

Legközelebb engedd meg magadnak, hogy ne mutasd ki a reakcióidat, és ne izgulj, amikor a dolgok nehezebbé válnak.

Hasonlítsd össze magad önmagaddal

Ne zavarja meg a lelki egyensúlyt a személyes sikerek összehasonlítása a sikeresebb emberek sikereivel. Elveszíted a fejlődésre fordítható energiát, önkéntelenül féltékeny leszel, és túlbecsülöd az eredményeidet. Mindenkinek más a kiindulási feltételei/lehetőségei, és így az eredmény is eltérő. Párhuzamot vonni hülyeség, de mások példáit inspirálni bölcs dolog.

Indítson blogot

Hogyan tudod azonosítani a hozzáállásodat?

Az emberek sokat beszélnek, hogy lenyűgözzenek másokat. Ne menj bele a részletekbe. Ha a magánbeszélgetésekben önmaga bemutatásának vágyát tapasztalja, tudat alatt megpróbál másoknak megfelelni, és mások véleményétől függ. A probléma megoldásához tegyen fel kényelmetlen kérdéseket, a szemükbe nézve. Az egyenes szemlélet a bizalmat, az őszinteséget, a belső erőt hangsúlyozza. Ha a pszichológiai függőséggel nehéz megbirkózni, váljon bloggerré. Senki sem akadályozza meg, hogy őszinte legyen a hozzászólásaiban és vitára ingerelje az embereket. A megjegyzések megtanítanak arra, hogy elviselj egy ütést, ne reagálj a sértésekre, hogy tisztábban hallgass az intuíciód hangjára.

Légy más!

A legnehezebb része a meggyőződésed védelme egy olyan társadalomban, ahol mindenki más akar lenni. Nyugodtan lehet álmodozó, kedves vagy makacs, furcsának tűnhet. De nem fog szégyenkezni az opportunizmus és a gyávaság miatt. Ha felülemelkedsz a társadalmi előítéleteken, érdekes emberek lépnek be az életedbe.

Olvasson tovább  Hogyan találjunk egy jó feleséget, és ne égjünk meg

A legtöbb emberrel az a probléma, hogy nem bízik a saját bizalmában. Mindannyian óvodába és iskolába jártak, ahol a gyerekeket arra tanították, hogy egyformán gondolkodjanak. A vállalatok inkább engedelmes konformistákat alkalmaznak, akik nem vitatkoznak a menedzsmenttel, és utánozzák a környezetet. Amikor a bizonytalanság vagy a szakmai kompetencia hiánya miatt új környezettel szembesülünk, a megfelelési hajlam megnő.

Társadalmi reakcióként is megjelenik, és lehet az egyén jellemzője is. A konformistáknak természetüknél fogva hiányzik a belső mag, a hozzáállás, manipulálhatók. Az erős akarattal és normális önértékeléssel rendelkező – sikerre motivált – emberek nem jelentkeznek. Nagyobb valószínűséggel negatívak – tiltakozó magatartás.A személyiségfejlődést 4 tényező határozza meg:

 1. Genotípus – a psziché veleszületett típusa;

 2. társadalmi-kulturális feltételek;

 3. egy személy hozzáállása.

De személyes véleményt csak olyan emberek alkotnak, akiknek van értékrendjük, és hajlandóak fejlődni. A személyes fejlődés akkor kezdődik, amikor az ember elfogadja a gyengeségeket, és kész legyőzni azokat. Sok ember nehezen érzi magát egyedinek a sztereotípiák világában, ahol az emberek “személytelenek”, és azt mondják: “Légy olyan, mint mindenki más!”. De amikor elkezdesz lépéseket tenni önmagad felé, az életed megváltozik a környezeteddel együtt.

Az igény, hogy mindenkinek megfeleljünk, atavisztikussá válik, a jóváhagyás iránti igény eltűnik. Függetlenségre teszel szert, és a lelked szerint cselekszel, nem pedig a társadalom diktátumai szerint. A szabadság érzése a spontaneitásból, az ötletekből, a szabályok és a társadalmi normák megszegéséből fakad. Enyhíti a lelki bántalmazást, jogot ad arra, hogy az adott lehetőségek közül a legjobbat válasszák, lehetővé teszi az önbecsülést.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: