Hogyan lehet gyorsan és egyszerűen leszoktatni gyermekét a harapásról?

Sigmund Freud pszichoanalitikus elmélete szerint a csecsemő úgy fejlődik, hogy alapvető és szociális szükségleteit egy bizonyos fiziológiai elemzőn keresztül elégíti ki. A születéstől körülbelül kétéves korig a gyermek szájüregi fejlődési szakaszban van. Mit jelent? A baba nem csak éhes, amikor az anya mellét szorongatja. A szoptatás során erős kötődés alakul ki a baba és az anya között, kialakul az alapvető bizalom a világ iránt, kialakul a függőség és függetlenség, a belső támogatás és az érzelmi felszabadulás stb. fogalma.. A baba a száján keresztül kipróbálja a számára új világot, és kísérletezik a körülötte lévő dolgok képességeivel és funkcióival.

Ahogy a baba idősebb lesz, a harapás iránti igény (pszichológiai igény) eltűnik. De az is előfordulhat, hogy a baba csatlakozik más felnőttek és gyermekek társaságához, és elkezdi harapni őket, és a fizikai agresszió más formáit mutatja. Ennek alapján konfliktushelyzetek alakulnak ki, és a gyermek szocializációjának minősége romlik. Néha a gyerekek nem bánják, ha megharapják a saját szüleiket, szubjektív okokból. Mit kell tennie egy aggódó anyukának és apukának?? Először is, foglalkozzon a probléma forrásával. Ha az okot felfedeztük, világossá válik, hogy milyen irányba kell elmozdulnunk, hogy megállítsuk a baba harapdálását.

Hogyan lehet gyorsan és egyszerűen leszoktatni gyermekét a harapásról?

Okok

Valójában sok oka van annak, hogy a baba miért harap. Mindegyikükkel külön-külön kell foglalkozni a szülők és a pszichológus közös munkája révén (kétéves és idősebb gyermekek esetében). Az alábbi táblázat az életkortól függően mutatja be a viselkedés fő okait.

Korszak

Okok

Leírás

0 hónaptól 9 hónapig

Rendellenes terhesség

Az anya stressz- és szorongásélménye, valamint a terhesség alatti betegség befolyásolja a baba adaptív erőforrásait. Ez az ok ebben a korban a gyermek tudatosságának hiánya miatt csak enyhén kifejezett. A legpontosabban 2-3 év után diagnosztizálható.

Születési traumák

Az ismételt harapási kényszerrel együtt a gyermek nyugtalanságtól, alvászavaroktól, izomfeszültségtől stb. szenved.. Más szóval, az ok csak a betegség egyéb neurológiai tüneteivel összefüggésben jelentkezik.

Fizikai kellemetlenségek

4-5 hónapos korban a legtöbb csecsemő fogzik. Ebben a szakaszban már nem érdekli őket, hogy játékokat, tárgyakat, pelenkát vagy az anyamellet rágcsálják. Így próbálnak megszabadulni a viszkető, fájó ínytől.

A tej kiáramlásának zavara az emlőből, tejhiány.

A baba fizikai manipulációval (ebben az esetben harapással) próbál több tejet szerezni, hogy kielégítse éhségét. Ellenőrizze, hogy a baba eleget eszik-e.

9 hónap és 1,5 év között

Érzelmek és szükségletek kifejezése.

A beszédképtelenség megnehezíti a növekvő kisgyermek érzéseinek és érzelmeinek kifejezését. Figyelj oda, amikor megpróbál megharapni téged. Szomorúság, harag vagy éppen ellenkezőleg, öröm kísérheti. Ebben az életkorban rosszul differenciálják érzéseiket, és nem tesznek különbséget a pozitív és negatív érzelmek között.

Fizikai kellemetlenségek.

9-11 hónap – a fogak erős növekedésének ideje. A csecsemő a harapdálással járó fájdalommal és viszketéssel küzd, akárcsak az előző korosztályban.

Kognitív érdeklődés.

A körülötte lévő világ iránti aktív érdeklődés fokozódik és megerősödik a térbeli készségek elsajátításával (kúszás, járás). Az új tárgyakkal és emberekkel való érintkezés a szóbeli elemzőn keresztül történik.

A felnőttek figyelmének felkeltése.

Fizikai kontaktus, beleértve a harapást is, kerül a figyelemfelkeltés módjainak arzenáljába (sírás, nézelődés, aktivitás, kiabálás).

2 – 3 év

Harapás mint a stresszel való megküzdés módja.

Az óvodához való alkalmazkodást stressz kíséri. Minden tanuló másképp éli meg, temperamentumától és családi neveltetésétől függően.

Megpróbál kommunikálni az emberekkel.

A szókincs hiányát a gyerekek és a felnőttek értelmes harapdálással kompenzálják.

A szóbeli fejlődési szakasz befejezésének visszhangjai.

Abban a pillanatban, amikor a gyermek a fejlődés új szakaszába lép, megjelenik egy “ablak” – már továbblépett a régi válaszadási módokról, de még nem talált újakat. A harapások zökkenőmentesen lezárják ezt az időszakot, és továbblépnek a következőre.

3 éves kortól

Saját érdekeinek védelme.

A kedvenc játék elvétele egy másik tanulótól, a vacsoraasztalnál elfoglalt hely kiharcolása és sok más szociális szükséglet gyakran harapással valósul meg.

Képtelenség az érzések és érzelmek szóbeli kifejezésére.

A gyermek már beszél, de még nem rendelkezik elegendő szókinccsel ahhoz, hogy az átélt érzések teljes skáláját kifejezze.

Küzdelem a bölcsődében a felsőbbrendűségért és a pozíciójuk érvényesítéséért.

Ösztönös szinten a vezetői potenciállal rendelkező gyermek fizikai dominanciával harcol a pozícióért.

Orális pszichotípus.

A vektor-szisztematikus pszichoanalízis posztulátumai szerint B.. Tolkacheva úr szerint van egy bizonyos típusú gyermek, aki a száján keresztül küzd meg a lelki traumákkal és élményekkel – szopogatja az ujjait, rágja a körmét stb.. A másik megharapása egyenlő a határok érvényesítésével. Nem kellene szigorúan büntetni őket, és még inkább egy pofon az ajkán.

Mentális betegség, születési trauma, organikus agykárosodás.

Ha ez a gyanú felmerül, neurológushoz vagy pszichiáterhez kell fordulni, hogy megállapítsák a tapasztalatok érvényességét.

Olvasson tovább  Hogyan adjunk egy gyűrűt ajándékba

Amint láthatja, sok oka van, és nem mindenkit érint a megadott leírás. Ha felfedezi a baba kellemetlen viselkedésének okát, megtalálhatja a megfelelő módját annak, hogy gyengéden és hatékonyan kezelje a negatív viselkedésmintát.

Pszichológus tanácsai, hogyan tanítsa meg gyermekét a harapás abbahagyására

Tanácsok egy pszichológustól arról, hogyan lehet megállítani a baba harapását

Ezek a kis harapdálók korcsoportjától függően különböznek. Ha a baba még csak csecsemő (0-9 hónapos), egyszerű és hatékony megoldás, ha speciális fogszabályzókat vásárol. Puha és erős anyagokból készültek, hogy kielégítsék a kíváncsi baba harapási igényét. A szülőkkel való fizikai kapcsolat – ölelés, puszi – nagyon fontos a csecsemők számára ebben a korcsoportban. Ily módon szeretetet érez önmaga iránt, és önbizalomra tesz szert. Hogy elkerülje a jövőbeni pirulást az óvodában egy másik gyermek megharapása miatt, vegye körül gyermekét gondoskodással és szeretettel az első naptól kezdve. Egy egészséges, erős, magabiztos baba kevésbé hajlamos fizikai erőt alkalmazni céljai eléréséhez. Ha szoptatás közben megharapja a mellet, vegye el azt. Ne kiabálj a gyerekkel, nemhogy megüssük őket. Erősítse meg a reakciót: harap – negatív élménye van (elveszíti a mellét).

Egy idősebb kisgyermek bemutatja ennek a viselkedésnek más okait is. Ennek megfelelően a korrekció módja is eltérő lesz. Az alábbiakban megismerkedünk velük, és megnézünk néhány alapvető szülői hibát is.

1-3 éves gyermek harapós viselkedésének korrekciója

Van néhány módszer, amely segíthet jól és hatékonyan kezelni a harapós viselkedést. Például ahelyett, hogy önmagát harapdálná, kínáljon tisztességes alternatívát – rágójátékokat, ropogós gyümölcsöket és zöldségeket. Amikor megharapja őket, a harapás iránti fizikai igénye kielégül. Az erős rágóizmok kialakításához és az artikuláció javításához végezze a következő gyakorlatokat:

 1. A “hajó”. Készítsünk egy csónakot papírból, töltsünk meg egy medencét vízzel, és engedjük be. Hívja meg gyermekét, hogy fújjon, hogy a hajó mozgásba lendüljön és hosszú útra induljon.

 2. “Buborékok”. Használjon egy műanyag szívószálat és egy félig vízzel teli poharat a gyakorlathoz. Tegyél egy szívószálat a pohárba, és a példáddal mutasd meg, hogyan fújod át a szívószálat, és hogyan jelennek meg buborékok a víz felszínén. Kérd meg a babát, hogy ismételje utánad.

 3. A lufihajtogatás 3-4 éves korosztály számára alkalmas.Tartsa a lufikat, amelyek nem túl szorosak, és bátorítsa a babát, hogy felfújja őket.

Olvasson tovább  Nikolai Nekrasov személyes élete - tragikus és patológiás kapcsolatok

A rágó- és artikulációs izmok megfelelő megterhelése megszünteti a harapás szükségességét. Ez a módszer csak akkor alkalmas, ha a harapási viselkedést fizikai tényezők (fogak, gyenge rágóizmok stb.) okozzák..)

A következő módszer az elfogadhatatlan viselkedés demonstrálása azáltal, hogy figyelmen kívül hagyják. Ne feledje, hogy a percekben történő figyelmen kívül hagyást a baba életkorához kell igazítani. Ez az optimális idő arra, hogy rájöjjön, hogy büntetést kap. Ennek az időnek a növelése a nélkülözés és az elszigeteltség érzéséhez vezet. Az ilyen tapasztalatok negatív önképet hoznak létre. Ha látja, hogy egy gyermek harapási szándékkal közeledik Ön felé, távolodjon el a gyermektől, és néhány percig ne lépjen vele fizikai kapcsolatba. Akkor mondd el neki, hogy mit érzel, amikor így viselkedik. Az empátiás készségek kétéves kortól fejlődnek – a gyermekek megérzik mások érzelmeit, felfogják reakcióikat és képesek empátiára.

Fontos, hogy szülői példát mutassunk. A szülők érzéketlenségi és agresszív megnyilvánulásai érzéseket ültetnek el a csecsemő világképében. Legyen tisztelettudó a másik személlyel szemben, viselkedjen megfelelően stresszes helyzetekben. Csak akkor lesz a gyermeked az, akit szeretnél, hogy legyen.

A 3 éves és idősebb harapós gyermek korrekciója

A gyermeke nem engedi el anyát

Ez egy tudatos életkor egy kisgyermek számára. Ebben az időszakban a gyermek aktívan szocializálódik és alkalmazkodik más felnőttek és társai társaságához. Ha a gyermek ebben a korban folytatja vagy már elkezdte a harapdálást, javaslom, hogy vezesse be a következő módszereket:

 1. Növelje a gyermek fizikai aktivitásának szintjét.Az energiafelesleg, amely nem talál levezető utat, zaklatott állapotba kerül. Gyermeke rosszul kezd aludni, rosszul eszik, sírós vagy agresszív lesz, esetleg harapdálni kezd. Találjanak valami érdekes elfoglaltságot, ami feldobja a szabadidejüket és segít nekik energiát felszabadítani – sport, táncórák, hosszú séták, reggeli torna stb..

 2. Szerepjáték.Ha gyermeke továbbra is agresszív taktikát alkalmaz a problémák kezelésében, próbáljon meg szerepjátékot játszani különböző forgatókönyvekkel. Például: “Elvették a játékaidat, mit fogsz csinálni??”. Hagyd, hogy ő játssza a bántalmazót, te pedig az áldozatot. Mutasson példát, hogy a problémákat meg lehet oldani kiabálás és fizikai kontaktus nélkül is.

 3. Terápiás történetek.A gyermekpszichológusok olyan meséket írnak, amelyek játékos formában mutatnak példát a korrigálandó viselkedésre és annak megoldási módjaira, segítve a hőst, hogy megszabaduljon tőle.

 4. Gondolja át a szülői magatartását.Gondolja át, hogyan viszonyul a gyermekéhez? Kiabálás, büntetés és manipuláció zajlik? Ha igen, dolgozz magadon, és változtass a szülői gondolkodásmódodon.

 5. Amikor olyan esetet beszél meg, amikor gyermeke megharapott valakit, fejezze ki érzéseit. Mondja el, mit érez. Mutassa meg, hogy tiszteletben tartja a gyermek érzéseit, és hajlandó segíteni neki azok feldolgozásában. Mutasson rá, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan, de ne váljon személyeskedéssé. Csak negatívan beszéljen a cselekedetről (“ezt nem teheted, ez másoknak fájdalmat okoz”), ne a gyermekről (“rossz vagy”).

Olvasson tovább  A másnaposság enyhítésének valóban működő módjai

Mit ne tegyen

Kiderítettük, mit tehetsz, hogy gyermeked ne harapjon többet. Íme néhány dolog, amit soha nem szabad megtennie a viselkedés kijavítása során:

 1. Büntetés és a probléma nyilvános helyen történő megvitatása. A nyilvános “kikérdezés”, sőt, a büntetés semmiképpen sem elfogadható nevelési intézkedés. Így neveled belé az agressziót, a szégyenérzetet, a félénkséget, a titkolózást.

 2. Fizikai büntetés alkalmazása. Minden tanár egyként azt mondja, hogy a büntetés fizikai aspektusa elfogadhatatlan. Ha egy gyermeket megverik, az félelmet, tehetetlenséget és bizalmatlanságot ébreszt a hozzá legközelebb állókban. Egy idősebb gyermek nehezen tudja majd a saját elképzeléseivel és értékeivel építeni a családi kapcsolatait.

 3. Elkülönítés elfogadhatatlan viselkedés esetén. Ezért úgy érzi, hogy a felnőttek elhagyják, és elveszíti a támogatását. Mutasd meg neki, hogy a viselkedése elfogadhatatlan, de ne rúgd át egy másik szobába.

Következtetés

Minden életkorban más-más oka van annak, hogy a gyermek miért harap. Ennek megfelelően különböző módon lehet őket kezelni. A baba reakcióinak nagy része attól függ, hogyan viselkednek a szülei – a közömbösség és az agresszió hasonló reakciókat vált ki a viselkedésében. Ahhoz, hogy ne kelljen gyermeke nevelési hibáin dolgoznia, mutasson szeretetet, őszinteséget, figyelmet és törődést gyermekének, és mutasson pozitív példát. A gyermekek viselkedésének javítása a szülők viselkedésén való munkával kezdődik.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: