Hogyan tanítsunk egy gyermeket gyorsan olvasni

A gyors, értelmes olvasás létfontosságú készség az általános iskolában. Nélküle nehéz elképzelni a sikeres középiskolai tanulást. Ezért sok szülő szembesül azzal a kérdéssel, hogy hogyan tanítsa meg gyermekét gyorsan olvasni. Ebben a cikkben részletesen megválaszoljuk, szakértői véleményekre támaszkodva.

Legjobb tippek

Hogyan tanítsunk egy gyermeket 4 éves korában olvasni

A szülők gyakran úgy gondolják, hogy minél több oldalt kell egyszerre elolvasnia a gyermeknek, annál hamarabb tanul meg gyorsan olvasni. De ez nem így van. Ha a gyerekeket olvasásra kényszerítjük, az növeli a tanulási hajlandóság hiányának és a heves ellenállásnak a kockázatát. Az akaratuk elnyomása ronthatja a szülő-gyermek kötődést, visszahúzódást és depressziót okozhat.

Az olvasás iránti őszinte érdeklődésre van szükség a várt eredmény eléréséhez. Ne alkalmazza a kényszerítés egyik formáját sem. Olvassatok együtt, mindenhol, nem csak bizonyos alkalmakkor. Hagyja, hogy gyermeke elolvassa az üzletekben, hirdetőtáblákon, buszmegállókban lévő táblákat. Ha minden nap gyakorolod az olvasást, hamarabb lesz eredményed.

Ne kényszerítse gyermekét az olvasásra, talán nem érzi jól magát vagy fáradt. Ebben az esetben minden energiája megvan, amire szüksége van a felépüléshez. Úgysem fogsz pozitív eredményt kapni. Néha a szülők látják, hogy a gyermekük olvasása javult, de aztán feladják. Ezt nem szabad megtenni. Ne pihenj a babérjaidon, folytasd tovább.

Gyakorlatok az olvasási sebesség javítására

A következő gyakorlatok már kipróbáltak és teszteltek az olvasási sebesség javítására.

Olvasás újramondással

Egy-két bekezdéssel kezdődik az olvasás. Hagyja, hogy a gyermek elolvassa a szöveget, megértse annak jelentését. Ha már elsajátított néhány bekezdést, olvasson el egy oldalt, majd több oldalt is. Fokozatosan növelje az olvasás mennyiségét. Ha a gyermeke tegnap két bekezdés jelentését tudta elmesélni, akkor holnap három bekezdést kaphat elolvasásra és elmesélésre. Ha egyszerre két vagy három oldalt adsz a gyerekeknek, akkor nehezen tudnak ráhangolódni. Nem fogja megadni a várt eredményt.

Nem kell arra kényszeríteni a gyerekeket, hogy szó szerint elmondják a szöveget, és minden részletet újra elmondjanak. Ellenkező esetben gyorsan elveszíti az érdeklődését. A haladás megtorpan. Hagyja, hogy ő mesélje el a történetet. Melyik szereplő vett részt az eseményekben. Hogyan ér véget. Ha gyermeke rosszul olvas, hagyja, hogy egyedül olvasson el egy bekezdést, majd olvassa fel az oldal többi részét. De nemcsak azt kell majd újra elmesélnie, amit saját maga olvasott, hanem azt is, amit a szüleitől hallott.

Olvasás szakaszokban

Ez a gyakorlat a szövegek felolvasását jelenti. Ha a gyermek olvasási sebessége 40 szó percenként, akkor körülbelül 30 szót kell hozzáadni a sebességéhez. A végén a kisgyermekednek egy 70 szavas szöveggel kell dolgoznia. Ha egy gyermek percenként 70 szót olvas, akkor az olvasás 100 szóra emelkedik.

Olvasson tovább  A baba nem eszik: gyorsan és gyengéden kezelje a problémát

A gyermeknek kétszer kell figyelmesen elolvasnia a szöveget. Ha ez az első alkalom, hogy kényelmetlenül fogja érezni magát. A legtöbb gyermek nem fogja egy perc alatt befejezni a szöveg elolvasását. Általában sikerül elolvasniuk a szöveg felét.

De a gyakorlat konkrét célt tűz ki a gyermek számára: Olvassa el a célszámot egy perc alatt. Tehát addig dolgozol a kiválasztott szöveggel, amíg a gyermeked egy perc alatt el tudja olvasni. Lehet, hogy harmadszor is el kell olvasnia. Ha egy percnél rövidebb idő alatt elvégzi a feladatot, akkor az teljes. Ha több, a munka folytatódik. Dolgozz a szöveggel hangosan, ne némán. A gyermek hangosan felolvassa a szöveget, a szülők stopperrel ülnek. Ha magadnak olvasol, nem tudod helyesen megítélni gyermeked olvasási sebességét.

Olvasás érveléssel

Ez a tevékenység 8 és 10 év közötti gyermekek számára alkalmas. Gyermeke olvasson el egy rövid szöveget a lehető leggyorsabban. Fontos, hogy tartalmazzon egy kérdést, egy gondolatot, egy ötletet, egy problémát. A cél az, hogy egy kis olvasásértést adjunk neki. Ezután következik a szövegből származó érvelés. A szülőknek ellenőrizniük kell, hogy a kijelentések összefüggnek-e és van-e értelme. Legalább 12 mondatot kell tartalmaznia. Adjon időt gyermekének, hogy elgondolkodjon rajta. 15 perc múlva hagyja, hogy elkezdjen érvelni.

Olvasás hullámokban

Ez a gyakorlat olyan gyermekek számára alkalmas, akiknek az olvasási sebessége legalább 55 szó/perc. Először a gyermek a megszokott helyzetben olvassa a szöveget. A szülők ezután 90 fokkal elfordítják a szöveget. A kisgyermeknek a lehető leggyorsabban el kell olvasnia a szöveget ismeretlen helyzetben. Ezután a szöveget fejjel lefelé helyezzük el. A gyakorlat néhány bekezdéssel történik. Ezután fokozatosan növelje a szöveg hosszát egy oldalra.

Olvasó táblázatok

Ez a gyakorlat segít fejleszteni az olvasási sebességet azoknál a gyerekeknél, akik percenként körülbelül 35 szóval olvasnak. Segít átváltani a szó szerinti olvasásról a szóról szóra olvasásra, és segít a gyermeknek gyorsan megtanulni a szótagokat. A gyermek számára az interneten található tantervi táblázatot ajánljuk fel. Ahhoz, hogy a munka eredményes legyen, bizonyos szabályokat be kell tartani. Csak oszlopokat kell olvasni, és csak bizonyos idő alatt.

Hagyjon a gyerekeknek körülbelül 3-40 másodpercet táblánként. Jobb, ha rögzítjük az eredményeket. A szülők így látják a dinamikát és levonják a következtetéseket. A tevékenység egyetlen táblázattal kezdődik. A baba így akár 3-4 táblázatot is képes lesz egy ülésben elolvasni. Legalább fél oszlopot kell mondania egy kilégzéssel. Ez segít neki a későbbiekben gyakorolni a helyes intonációt.

Miért olvassa el a könyvet

Húzd ki a felesleges betűket

Ez a tevékenység használható arra, hogy a betűket még nem ismerő gyerekeket gyorsan megtanítsuk olvasni. Vegyünk egy papírlapra nyomtatott papírt, és kérjük meg a gyermeket, hogy keressen meg rajta egy tetszőleges betűt, és húzza át, például “B”. Ha egy gyermek zavarban van egy bizonyos betűvel kapcsolatban, akkor ez lehet az a betű. Ez a tevékenység legfeljebb 3 percig tarthat. A feladat célja nem az, hogy a gyermek minél több “extra” betűt húzzon át, hanem az, hogy ne hagyjon ki egyetlen “extra” betűt sem a megadott szövegből.

Olvasson tovább  Milyen magasnak kell lennie egy gyermeknek 5 éves korában

Akkor a feladatot egy kicsit meg lehet nehezíteni. Húzzon ki egy betűt, és karikázzon be egy másikat, vagy húzzon ki egy betűt piros ceruzával, egy másikat pedig kék és zöld ceruzával. Például az “S” betűt pirossal, az “M” betűt kékkel, a “K” betűt zölddel, a “G” betűt pedig körrel húzzuk át. Ha nincs idő a szöveg kinyomtatására, egy gyermekmagazin is használható. Azt tanácsoljuk, hogy ne használjon könyvet erre a célra. Mert a gyermeknek meg kell értenie, hogy nem szabad rajzolni a könyvekbe. Ne írja le neki a feladatot, mert csak fejben fogja “tartani”. Fokozatosan helyettesítsen egyes betűket másokkal.

Olvasás szünetekkel

Ez a gyakorlat segít a gyermekének abban, hogy gyorsan megtanuljon olvasni és javítsa a keresési készségét. Hagyja, hogy a saját tempójában olvassa a szöveget. Amint a felnőtt azt mondja, hogy “Stop”, a gyermek abbahagyja az olvasást, leveszi a szemét a könyvről, és néhány másodpercre lehunyja azt. A szülő ezután kimondja a “Start” szót. A gyermek feladata, hogy megtalálja, hol hagyta abba, és folytassa a hangos olvasást. Keresse meg a szövegben azokat a helyeket, ahol megállhat a szemével, anélkül, hogy a kezét is bevonná. Végezze ezt a gyakorlatot minden nap 10 percig.

Olvasás beállítással

Ezzel a gyakorlattal növelheti az általános olvasási sebességét. Vegyen bármilyen gyerekkönyvet. Egy felnőtt mozgassa az ujját a sorok mentén, és olvassa fel magának. A gyermek feladata, hogy hangosan olvasson, alkalmazkodva a felnőtt ritmusához, lépést tartva az ujjával. Ahhoz, hogy ez a gyakorlat valóban hatékony legyen, a szülőknek nem szabad alkalmazkodniuk a gyermek tempójához. A babának egy felnőtt tempójában kell megtanulnia olvasni. Így nemcsak azt tanulja meg, hogyan kell gyorsan olvasni, hanem azt is, hogyan kell átgondoltan olvasni.

Keresse meg a szavakat a szövegben

Ez egy gyakorlat a gyorsolvasási készségének fejlesztésére. A feladat célja, hogy a gyermek gyorsan megtaláljon egy bizonyos szót egy szövegben. A kisgyermekeket meg lehet kérni, hogy találjanak meg egy szót egy oldalon lévő történetben; a nagyobb gyermekeknek nehezebb feladatot adhatnak, hogy találjanak meg egy elrejtett szót egy terjedelmes szövegben.

“Üzenet a palackban.”

A feladat célja az olvasás sebességének javítása, a helyesírás élessége, a szókincsük bővítése, valamint a kreativitásuk és figyelmük fejlesztése. A szülőknek mindent előre el kell készíteniük: egy kézzel írt “üzenetet”, néhány betűt kitörölve és egy üveggel.

Olvasson tovább  Érzelmes gyermek - az érzelmi nevelés szabályai

A betűket a baba életkorának figyelembevételével radírozzák ki. Minél idősebbek a gyerekek, annál több betűt lehet kidörzsölni. A legjobb megoldás, ha 2 szavanként egy törölt betűt használunk. A törölt betűnek a szó végén vagy közepén kell lennie. A szomszédos szavakból nem hiányozhatnak betűk. Növelje a feladat nehézségét az első betűk vagy egymást követő betűk törlésével.

Tegye az írott üzenetet a palackba, és mesélje el, hogyan került a levél a csodával határos módon a kezébe. Itt, ahogy mondják, “elhaladt a Nyuszi, Neptun, az öreg tengerész”. A víz “megette” a betűk egy részét, a hiányzó betűk beillesztésével kell megérteni, hogy mi van írva.

Olvasás a csonkokból

Ezt a feladatot az általános iskolás korú gyerekek élvezik. Ha minden nap ezt csinálod, akkor nincs probléma az olvasással utána. Vegyünk egy vonalzót, fedjük le vele a betűk alsó felét. Így a gyermeknek “lábujjhegyen” kell olvasnia. Ezután zárja be a betűk felső felét. Most a gyermek a gerincekről olvas. Fokozatosan hozzászokik, és gyorsan megbirkózik a feladattal.

Hogyan tanítsunk egy gyereket gyorsan olvasni

Furcsa betűk

Ehhez a tevékenységhez nagy betűkkel írt kártyákra, viccekre, rímekre és versekre van szükség. A kártyán több betűt másképp kell írni, fejjel lefelé, más színnel kiemelni, képpel helyettesíteni. Mondd el nekik, hogy a bűvész varázskártyákat adott nekik, és el kell olvasniuk őket. A gyermek feladata, hogy megtalálja a “furcsa” betűket, és kicserélje őket a “normális” betűkre.

Visszaolvasás

Adjon a gyermekének egy kis szöveget, és kérje meg, hogy olvassa el visszafelé, jobbról balra. Az olvasás eleinte nehéz, de sok izgalmat tartogat. Akkor a feladat egyszerű és könnyű a gyerekek számára. Ráadásul jól érzik magukat, amikor ezt a gyakorlatot a szüleikkel együtt végzik.

Tug

Ez a feladat a szülőkkel közös olvasást jelent. A felnőtt úgy választja meg a tempót, hogy az ne legyen túl könnyű és ne legyen túl nehéz a gyermek számára. Együtt, kórusként, 2-3 mondatot olvasnak fel. A szülő ekkor abbahagyja a beszélgetést, és folytatja a felolvasást. A baba ugyanezt teszi. 2 mondat után elkezdenek hangosan olvasni. Ha a gyerek nem lassít, akkor a szülővel együtt ugyanott olvasnak majd.

A leggyakoribb hibák

A szülők leggyakrabban a következő hibákat követik el, amikor gyermekeikkel gyakorolják a gyorsolvasást:

  1. Nem végeznek bemelegítést.Nem az olvasásról van szó, hanem a fizikai erőfeszítésről. A gyermekek szeme gyorsan elfárad. Tehát mindenképpen végezzen néhány egyszerű vizuális gyakorlatot. Kérje meg gyermekét, hogy “rajzoljon” egy nyolcas számot vagy egy kört a szemével.

  2. A gyakorlat szabálytalansága.A gyorsolvasás csak rendszeres gyakorlással működik.

  3. A gyermek túlterhelése.A tevékenység nem tarthat tovább 15 percnél.

  4. Egyszerre több módszer elsajátítása.Jobb, ha az egyik módszert teljesen elsajátítjuk, majd áttérünk a másikra.

Rendszeresen, nyugodt tempóban, erőszak nélkül tanítva a gyermek gyorsan megtanulhat olvasni. Ez a készség megkönnyíti számára a tanulást a középiskolában és az egyetemen.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: