A gyermekem rosszalkodik az iskol√°ban, mit tegyek?

Term√©szetesen kellemetlen, amikor egy gyermek rosszul viselkedik az iskol√°ban, √©s a tan√°rok √©s a t√∂bbi gyermek sz√ľlei panaszkodnak. El√©g k√∂nnyŇĪ megdorg√°lni √©s megb√ľntetni ŇĎt. Sokkal nehezebb a helyzet v√©g√©re j√°rni, √©s megpr√≥b√°lni megoldani azt. Cikk√ľnkben tippeket adunk arra vonatkoz√≥an, hogyan besz√©lhet az iskola vezet√©s√©vel, gyermek√©vel, hogy meg√©rtse az iskol√°s fi√ļ helytelen viselked√©s√©nek ok√°t.

Gyermekem rosszul viselkedik az iskol√°ban

Tan√°csok sz√ľlŇĎknek

Egyszer voltam egy rossz helyzetben, a szeretett gyermekem valami rendetlens√©get csin√°l az iskol√°ban, √©s engem h√≠vtak “a szŇĎnyegre” … Ha azt mondom, hogy el√∂nt√∂ttek az √©rzelmek, akkor nem mondok semmit az √°llapotomr√≥l. Bementem a gyerekszob√°ba, becsaptam az ajt√≥t, √©s megk√©rdeztem a l√°nyomat, hogy akar-e mondani valamit. A v√°lasz angyali volt: “Nem, anyu”. Ekkor √ļgy d√∂nt√∂ttem, hogy k√∂zvetlen√ľl megtudom, √©s a kisl√°ny, aki elsŇĎ oszt√°lyos volt, s√≠rva v√°laszolt. Erre nem sz√°m√≠tottam. Miut√°n megnyugodott, tiszt√°ztuk a helyzetet, √©s megbesz√©lt√ľk, hogyan viselkedjen legk√∂zelebb.

Ha hasonló helyzetben találja magát, és az iskolába hívják, hogy panaszt tegyen a gyerekek viselkedése miatt, tanácsot tudok adni, hogyan kezelje a helyzetet.

 1. MindenekelŇĎtt maradjon nyugodt. MielŇĎtt nekil√°tna tiszt√°zni a gyermek√©vel val√≥ kapcsolatot, vegyen n√©h√°ny m√©ly l√©legzetet √©s kil√©gz√©st. Norm√°lis dolog d√ľh√∂snek lenni a gyerekek rossz viselked√©se miatt, de minden joguk megvan ahhoz, hogy elmaradjanak az elv√°r√°sainkt√≥l. Ne sz√©gyellje gyermek√©t.

 2. Hallgassa meg a gyermek oldal√°t.Lehet, hogy egy oszt√°lyt√°rs vagy tan√°r sz√°j√°b√≥l hallott√°l a helyzetrŇĎl. Most adjon es√©lyt a gyermek√©nek, hogy besz√©ljen. N√©ha a tan√°roknak nincs idej√ľk arra, hogy foglalkozzanak azzal, ami t√∂rt√©nik. Pr√≥b√°lja meg kider√≠teni a t√©nyeket. GyŇĎzŇĎdj√∂n meg r√≥la, hogy a besz√©lget√©s konstrukt√≠v √©s ŇĎszinte.

 3. Besz√©lj√©k meg, hogy milyen lesz a gyermek viselked√©se a j√∂vŇĎben.Term√©szetesen nem v√°rhatja el, hogy gyermeke egyik napr√≥l a m√°sikra megv√°ltozzon. Ha a l√°nyod szeret fecsegni az √≥r√°n, m√°snap sem fogja abbahagyni a fecseg√©st. Besz√©lje meg gyermek√©vel az iskolai szab√°lyok betart√°s√°nak sz√ľks√©gess√©g√©t. Seg√≠ts neki, hogy √∂nmaga lehessen. Magyar√°zza el, hogy a tan√°rt zavarja a zaj az oszt√°lyban, ez√©rt int√©zkednie kell.

 4. Konzult√°ljon az oszt√°lyfŇĎn√∂kkel.Ez akkor lehets√©ges, ha a tan√°r √©s √Ėn azonos n√©zeteket vall az oktat√°si folyamatr√≥l, az ilyen probl√©m√°k megold√°s√°r√≥l. A megbesz√©l√©sre szem√©lyes tal√°lkoz√≥ keret√©ben ker√ľlj√∂n sor.

A gyereknek nem kell tudnia, hogy a tanárral jársz. Ha akarod, a tanárral való beszélgetés után elmondhatsz neki néhány dolgot.

A tan√°r meghallgat√°sa

Gyermekem rosszul viselkedik az iskol√°ban

Ha az iskola felh√≠vja √Ėnt, √©s panaszt tesz gyermeke viselked√©se miatt, akkor besz√©lnie kell a tan√°rral. A besz√©lget√©s elsŇĎ szakasz√°ban fejezze ki egy√ľtt√©rz√©s√©t a tan√°rral. Mondd meg nekik, hogy meg√©rted, milyen neh√©z ez nekik. Ne szak√≠tsd f√©lbe a tan√°rt, hagyd, hogy elmondja, mit tervez. Ilyenkor elŇĎvehet egy tollat √©s egy jegyzetf√ľzetet, hogy lejegyezhesse a fontos pontokat √©s k√©rd√©seket, mik√∂zben besz√©l.

Olvasson tov√°bb  A 3. oszt√°lyos olvas√≥napl√≥: minta, hogyan kell kit√∂lteni, v√°laszok, p√©lda

Miut√°n a tan√°r befejezte a besz√©det, tiszt√°zza a nem egy√©rtelmŇĪ pontokat. J√≥, ha k√©rd√©seket tesz fel a helyzet tiszt√°z√°sa √©rdek√©ben: “Mikor veszi √©szre, ha a gyermekemet elvonj√°k az √≥r√°n??”, “Mi elŇĎzte meg a fi√ļnak ezt a reakci√≥j√°t?”, “Amikor a gyermek akt√≠van dolgozik az oszt√°lyban?”, “Az √∂sszes oszt√°lyt√°rs√°ra vagy csak egy bizonyos emberre reag√°l √≠gy??”. “Hogy √©rted azt, hogy mindent kihagy? Sz√°moljuk meg, h√°ny hi√°nyz√°sa van”.

Ha a tan√°r elvontan besz√©l, “nem reag√°l j√≥l”, “nem csin√°l semmit”, hat√°rozza meg, hogy mit √©rt ezek alatt a szavak alatt. A viselked√©s megnyilv√°nulhat abban, hogy a gyermek a sz√©kben ringat√≥zik, vagy kik√∂p egy megr√°gott zseml√©t. Ezek nagyon k√ľl√∂nb√∂zŇĎ viselked√©si form√°k, √©s a megfelelŇĎ viselked√©srŇĎl alkotott elk√©pzel√©seik jelentŇĎsen elt√©rhetnek egym√°st√≥l. Ha egy tan√°r panaszkodik, hogy a gyermek nem csin√°l semmit, √©rdemes elmagyar√°zni, hogy pontosan milyen leck√©ket nem csin√°l.

GyŇĎzŇĎdj√∂n meg r√≥la, hogy minden tan√°r √≠gy viselkedik-e, vagy vannak olyanok, ahol a gyermek ir√°ny√≠t. √Črdemes lehet besz√©lni a “sz√∂vets√©ges tan√°rokkal” is, hogy megtudjuk a v√©lem√©ny√ľket a gyermek viselked√©s√©rŇĎl. Tal√°n a fi√ļ vagy a l√°ny makacsul figyelmen k√≠v√ľl hagy egy bizonyos t√≠pus√ļ munk√°t. Akkor ki kell der√≠tenie, hogy mi az oka, √©s mi okozza azt. Ha sz√≥ba ker√ľl egy vereked√©s, der√≠tse ki, mi okozta, hol t√∂rt√©nt, mi provok√°lta, ki kezdem√©nyezte.

A besz√©lget√©s v√©g√©n √©rdemes √∂sszefoglalni a megbesz√©l√©st. “Meg√©rtettem, hogy Lesha 5 perccel az √≥ra kezdete ut√°n elkezd kin√©zni az ablakon?”. “J√≥l √©rtettem, hogy Ksyusha az oszt√°lyt√°rs√°val suttogott ahelyett, hogy a h√°zi feladat√°t √≠rta volna?”. “Megtudtam, hogy a fi√ļk illetlen sz√≥val illett√©k Mity√°t, ŇĎ r√°juk ugrott, √©s vereked√©s t√∂rt ki”. A helyzet tiszt√°z√°s√°t elŇĎseg√≠tŇĎ tov√°bbi felt√©telek bevezet√©se a tiszt√°z√°shoz.

T√°rgyalni

Minden p√°rbesz√©dnek konstrukt√≠vnak kell lennie. Teh√°t, ker√ľlj√ľk a v√°daskod√°st, √©rt√©k√≠t√©leteket, csak a t√©nyeket ismerj√ľk meg. P√©ld√°k az √©rt√©k√≠t√©letekre:

 1. rosszul nevelték;

 2. Ňź t√ļl√°rad√≥;

 3. nem megfelelŇĎen viselkedik;

 4. soha nem hallgatja meg;

 5. az oszt√°lyok egy zŇĪrzavar;

 6. nem biztonságos az osztályteremben tartózkodni.

Példák tényekre:

 1. meg√ľt√∂tt egy l√°nyt;

 2. Köpködés az arcába;

 3. s√©rtŇĎ m√≥don reag√°lt a tan√°rra;

 4. vereked√©sbe keveredik az √∂lt√∂zŇĎben.

A tárgyalás célja

Amikor a sz√ľlŇĎk elj√∂nnek az iskol√°ba, hogy besz√©ljenek a tan√°rral, fontos, hogy tiszt√°ban legyenek a besz√©lget√©s c√©lj√°val, √©s pr√≥b√°ljanak a c√©lon maradni. az iskolai besz√©lget√©s c√©lja az kell legyen, hogy k√∂z√∂sen tal√°ljunk objekt√≠v megold√°st a probl√©m√°ra, hogy seg√≠ts√ľnk a neh√©zs√©gekkel k√ľzdŇĎ gyermeknek. Rossz c√©lpontok:

 1. bebizonyítani, hogy nem mindenki okos;

 2. rávenni, hogy elfogadja az én álláspontomat;

 3. Der√≠tsd ki, mire k√©sz√ľl megint a k√∂ly√∂k;

 4. Tudja meg, ki a hib√°s;

 5. Az elk√∂vetŇĎk megb√ľntet√©se;

 6. tiszt√°zni, hogy senki sem besz√©lhet rosszat a gyermekemrŇĎl.

Olvasson tov√°bb  A baba nem eszik: gyorsan √©s gyeng√©den kezelje a probl√©m√°t

Ha az iskola olyan helyzetet kezel, amelyben egy gyermek anyagi k√°rt okozott, elŇĎsz√∂r a k√°rt√©r√≠t√©s k√©rd√©s√©t kell megoldani. Azt is fontos eld√∂nteni, hogyan lehet biztos√≠tani, hogy ez a helyzet ne ism√©tlŇĎdj√∂n meg, milyen tanuls√°gokat lehet levonni belŇĎle. Ha a gyermek a v√°dlott, a sz√ľlŇĎk feladata, hogy √ľgyv√©dk√©nt, de nem bŇĪnr√©szesk√©nt j√°rjanak el. Nem j√≥ √∂tlet tagadni a k√∂z√∂sen elk√∂vetett dolgokat, megv√©deni az elk√∂vetŇĎt.

Beszélgetés az iskolai tanácsadóval

Gyermekem rosszalkodik az iskol√°ban

Ha a tan√°rok panaszai szisztematikusak, √©rdemes megbesz√©lni a helyzetet az iskolapszichol√≥gussal. Soha nincs ok n√©lk√ľli rossz viselked√©s. Mindig van egy ind√≠t√©k. Ugyanakkor fontos, hogy a gyermekkel otthon is p√°rbesz√©det folytassunk. Tudja meg, mi zavarja ŇĎt. Az ilyen gyerekeket azonban nem szabad elv√°lasztani az oszt√°lyt√°rsaikt√≥l.

Tal√°n a gyermek √≠gy pr√≥b√°lja felh√≠vni mag√°ra oszt√°lyt√°rsai figyelm√©t, hogy megpr√≥b√°ljon vezetŇĎ poz√≠ci√≥t elfoglalni. A pszichol√≥gusok szerint, ha a gyerekek a norm√°lis viselked√©ssel ellent√©tes dolgokat tesznek, akkor azt adj√°k tudt√°ra, hogy hi√°nyzik nekik valami. A legegyszerŇĪbb pszichol√≥gushoz fordulni a helytelen viselked√©s elsŇĎ jelein√©l. Akkor k√∂nnyebb seg√≠teni.

Milyen intézkedéseket kell tenni

Ha gyermeke folyamatosan panaszkodik az iskol√°ra, √©s az otthoni megbesz√©l√©sek nem hozz√°k meg a v√°rt eredm√©nyeket, a k√∂vetkezŇĎ int√©zked√©sekre ker√ľlhet sor

 1. Ha a gyermek nem √©rzi j√≥l mag√°t az oszt√°lyt√°rsaival, fontol√≥ra veheti, hogy m√°sik oszt√°lyba vagy iskol√°ba helyezze √°t. De ez a v√©gsŇĎ megold√°s. Mert egy m√°sik iskol√°ban √ļj kapcsolatot kell kezdenie az eg√©sz oszt√°llyal. K√∂nnyebb egy felnŇĎtt seg√≠ts√©g√©vel helyre√°ll√≠tani a kapcsolatot az oszt√°lyt√°rsakkal.

 2. Ha a rossz viselked√©s a ki nem fejezett vezetŇĎi k√©szs√©gek jele, akkor el kell gondolkodnia azon, hogyan teremtse meg a felt√©teleket ahhoz, hogy a gyermek megmutathassa ezt. N√©zze meg, hogy miben jeleskedik a legjobban. Lehet, hogy √©rdemes elk√ľldeni ŇĎt egy sportklubba vagy egy programoz√≥i vagy tervezŇĎi oszt√°lyba.

 3. Ha rosszul viselkedik egy adott √≥r√°n, n√©zze meg az adott √≥r√°n ny√ļjtott teljes√≠tm√©ny√©t. Lehet, hogy nem √©rtett meg egy t√©m√°t, √©s most az eg√©sz √ļgy z√ļdul r√°, mint egy “h√≥goly√≥”. Nem l√°tja a helyzet megold√°s√°nak m√≥dj√°t, √©s ezzel felh√≠vja mag√°ra a figyelmet. Seg√≠tsen a gyermeknek a h√°zi feladat ellenŇĎrz√©s√©vel felz√°rk√≥zni. Ennek biztosan lesz eredm√©nye.

 4. Ha egy gyermek nem szorgalmas, akkor el kell gondolkodnia azon, hogyan tan√≠tsa meg. Lehet, hogy pszichol√≥gushoz kell j√°rnia, hogy fejlessze a t√ľrelmet, vagy extra √≥r√°kat kell v√°lasztania, hogy ezt a tulajdons√°got elsaj√°t√≠tsa.

 5. Tal√°n a gyermek nem szeret tanulni. Azt√°n √©lvezi a sz√ľnetben az erŇĎteljes j√°t√©kokat, a besz√©lget√©st az √≥r√°kon. Ebben az esetben dolgozzon a tanul√°si motiv√°ci√≥j√°n.

Olvasson tov√°bb  Hogyan k√©sz√≠tse fel gyermek√©t az iskol√°ra

Vannak k√ľl√∂n√∂sen neh√©z esetek, amikor a gyermek megtagadja a kapcsolattart√°st. Ebben a helyzetben sz√ľks√©g lehet egy tan√°csad√≥ bevon√°s√°ra. Nem lehet profi n√©lk√ľl.

Hogyan lehet helyreállítani a fegyelmet

Gyermekem rosszul viselkedik az iskol√°ban

A fegyelem helyre√°ll√≠t√°sa szid√°s vagy b√ľntet√©s n√©lk√ľl t√∂rt√©njen.

 1. A gyermeknek nem szabad mindig engedelmeskednie a felnŇĎtteknek. Chaim Ginott amerikai klinikai pszichol√≥gus √©s gyermekorvos szerint a sz√ľlŇĎk c√©lja nem lehet az, hogy k√©nyelmes, engedelmes gyermeket neveljenek. Joga kell, hogy legyen a saj√°t v√©lem√©ny√©hez, m√©g akkor is, ha az elt√©r a tan√°r v√©lem√©ny√©tŇĎl. K√©pesnek kell lennie d√∂nt√©st hozni, k√©pesnek kell lennie v√°lasztani. Ez√©rt ne b√ľntesse meg gyermek√©t a rossz viselked√©s√©rt azonnal. Tal√°n √≠gy akarja √©rv√©nyes√≠teni az √°ll√°spontj√°t.

 2. Seg√≠tsen a gyermeknek j√≥l viselkedni.Magyar√°zza el nekik az oszt√°lytermi szab√°lyokat. Ha √ļjra √©s √ļjra megteszik azt, ami szigor√ļan tilos, ez azt jelenti, hogy ez a k√∂vetelm√©ny m√©g nem felel meg az √©letkori norm√°juknak.

 3. Rendszeres idŇĎk√∂z√∂nk√©nt eml√©keztesse a gyerekeket a szab√°lyokra,Elv√°rj√°k tŇĎl√ľk, hogy betarts√°k az iskolai szab√°lyokat.

 4. A szab√°lyok magyar√°zatakor ne feledje, hogyVil√°gosnak kell lenni√ľk.Ne azt mondd, hogy “legyetek csendben az √≥r√°n”, hanem azt, hogy “ne besz√©ljetek, ne szaladg√°ljatok az √≥r√°n”.

 5. A szab√°lyoknak mindenki sz√°m√°ra azonosnak kell lenni√ľk. Ha az iskola megtiltja a besz√©lget√©st az √≥r√°n, akkor azt mind a megr√∂gz√∂tt bajkeverŇĎnek, mind a copfos iskolai nagyszerŇĪnek meg kell tiltani.

 6. T√°mogassa gyermeke j√≥ sz√°nd√©kait.“Nem akartad b√°ntani V√°li√°t, de v√©letlen√ľl megl√∂kted, √©s ŇĎ s√≠rt. Figyeljen oda.”.

 7. Ne besz√©ljen a gyermek√©vel √©rzelmi tombol√°s k√∂zben. a frusztr√°ci√≥ √©s a d√ľh nem seg√≠t a helyzet megold√°s√°ban. Nyugodjon meg, majd besz√©lje meg a probl√©m√°t.

 8. Ha r√°j√∂ssz, hogy mindj√°rt felrobbansz, jobb, ha sz√ľnetet tartasz.Hagyja el a szob√°t, l√©legezzen ki, igyon vizet… Ezut√°n folytassa a besz√©lget√©st.

Ha a tan√°r gyakran szidja a gyereket, akkor az gyakran rosszindulatb√≥l tesz dolgokat. Az ellen√°ll√°si mechanizmus l√©p mŇĪk√∂d√©sbe. Rendben van. Ne erŇĎltesse t√ļls√°gosan a gyermek√©t, pr√≥b√°lja meg√©rteni a gyermek√©t.

Nem ritka, hogy az iskolai tan√°rok panaszkodnak a rossz viselked√©s miatt. Ez nem meglepŇĎ, hiszen k√∂ztudott, hogy a gyermek pszich√©je m√©g nem alakult ki. N√©ha egy olyan trivi√°lis dolog, mint egy b√°nt√≥ sz√≥ vagy egy rossz rajz, glob√°lis probl√©m√°v√° v√°lhat. A sz√ľlŇĎk feladata, hogy gyermek√ľk mellett √°lljanak, megpr√≥b√°lj√°k megl√°tni a rossz viselked√©s ok√°t, √©s seg√≠teni neki, hogy kijusson a helyzetbŇĎl. A k√∂lcs√∂n√∂s meg√©rt√©s fŇĎ kulcsa az egy√ľtt t√∂lt√∂tt idŇĎ √©s a probl√©m√°k megold√°sa.

√Črt√©kelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Hell√≥ mindenkinek! √Čn vagyok Cybulya Guculka, √©s nagy lelkesed√©ssel osztom meg szenved√©lyemet a h√°ztart√°si g√©pek jav√≠t√°s√°val √©s telep√≠t√©s√©vel kapcsolatban. Ennek az oldalnak az √≠r√≥jak√©nt engem a technol√≥gia ir√°nti szeretetem √©s a v√°gy hajt, hogy seg√≠tsek m√°soknak meg√©rteni √©s megoldani a g√©peikkel kapcsolatos probl√©m√°kat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: