Hány szót kell egy első osztályosnak percenként olvasnia?

A szerető szülők teljesen normális reakciója, hogy aggódnak gyermekük jegyei és személyes képességei miatt. Különösen ezekben az időkben, amikor bizonyos követelményeket és kritériumokat írnak elő az iskolások számára az első osztálytól kezdve. Egy gyermeknek, aki életében először jár első osztályba, már rendelkeznie kell bizonyos ismeretekkel, készségekkel és attitűdökkel. Tartalmazza-e ez a lista az olvasási készségeket és azt, hogy hány szót kell egy első osztályosnak egy perc alatt elolvasnia, ez a cikk középpontjában áll?.

Hány szót kell olvasni percenként egy első osztályosnak az 1. osztályban: számok, normák

Az első osztályba lépő gyermekre vonatkozó követelmények

Kezdjük a jogi kerettel. Az Orosz Föderáció “Az oktatásról” szóló törvénye szerint tilos az első osztályosokat versenyeztetés alapján felvenni az állami és önkormányzati oktatási intézményekbe. Emiatt, bármit is mondanak ezeknek az intézményeknek az adminisztrációjában, nincs hivatalos kérdéslista, amelyre a válaszokat egy potenciális diáknak elvileg tudnia kell.

A jelenlegi követelmények önkényes jellege ellenére minden modern iskola életében van helyük. Azok az intézmények, amelyeknek szokatlan képességekkel rendelkező gyermekekkel kell foglalkozniuk, gyakran teszteket és részletes interjúkat végeznek a potenciális kérelmezőkkel, hogy velük tanuljanak.

Sok iskola, köztük a többségi iskolák is, a honlapjukon tájékoztatást nyújtanak a szülőknek az 1. osztályos felkészültség kívánatos kritériumairól. Ezek a kritériumok képet adhatnak a szülőknek a gyermekük tanárainak tudásszintjéről az iskolában. Ha az iskolaválasztás már megtörtént, érdemes feltenni egy listát azokról a kérdésekről, amelyeket a gyermek pszichológusa szokott feltenni. És azt is, hogy megtudja, az iskola végez-e tesztet.

Általános készségek és képességek szabványos készletei, amelyek a legnagyobb valószínűséggel egy első osztályos tanulóval tesztelhetők oktatási környezetben:

 1. Tudjon számolni 1-től 20-ig és visszafelé ugyanebben a tartományban;

 2. Az alapvető színek ismerete, jobbra és balra, az évszakok és a napszakok, egyszerű geometria – kör, téglalap, négyzet stb..

 3. A természeti világ ismerete, – állatok, madarak, rovarok, rovarok. Növények, – fák, cserjék, virágok és füvek. Főbb különbségek és jellemzések.

Olvasson tovább  Hogyan készüljünk fel a matematikavizsgára

Amint ebből a durva felsorolásból látható, az olvasás ismerete egy első osztályba járó gyermek számára még csak nem is része a leendő tanuló törekvéseinek, de mindenképpen ösztönzik. Sőt, még az orosz FSES sem írja elő, hogy a tanulónak percenként hány szót és hány oldalt kell elolvasnia naponta.Az értékelés az olvasás minőségének területén történik, és a következő mutatóktól függ:

 1. hogy a tanuló szótagolva olvas-e, vagy egész szavakat tud-e reprodukálni;

 2. szünetek, helyes hangsúlyozás és általános kifejező olvasás;

 3. az olvasott szavak logikai összekapcsolásának képessége;

 4. Az olvasási hibák száma, a szövegben található összes hang és betű egyértelmű kiejtésének képessége;

 5. Az olvasás tudatos megközelítése, amely abban nyilvánul meg, hogy képes megérteni az olvasottakat, elemezni és értékelni a szövegben bemutatott anyagot.

Átlagos olvasási normák a legtöbb iskolában

Hány szót kell olvasnia egy első osztályosnak percenként az 1. osztályban: szám, norma

Amint azt már korábban említettük, nincs egységes, nemzeti szabványként elfogadott szabvány arra vonatkozóan, hogy egy gyermeknek hány szót kell tudnia olvasni percenként. Ez a kijelentés azonban meglehetősen szubjektív, mivel a középfokú oktatást nyújtó oktatási intézmények túlnyomó többségét a XXI. századi hagyományos iskola programja irányítja tevékenységében.A rendelkezések alapján a tanulónak az első osztály végére percenként 30 szót kell tudnia olvasni, és ez nem egy határérték! Vannak olyan programok, ahol ennek a számnak meg kell haladnia a 40 szót percenként, de ha néhány szülő úgy gondolja, hogy ez túl sok, akkor tudnia kell ezt – a szovjet oktatásban a szabvány 47 szavak “normáját” írta elő. Még így is, a Szovjetunióban az általános iskolai oktatás nagyon különbözött a mai programtól. Az idő majd megmutatja, hogy ez jó-e vagy sem, de addig is az Orosz Föderáció iskoláiban az első osztályosok átlagos olvasási sebességének mutatói így néznek ki:

 1. Óvodás kortól a 2. évfolyam végéig – legalább 20 szó/perc.

 2. A 3. negyedév vége – 35 szó/perc-től.

 3. Az első osztály végére az olvasási sebességnek legalább 40 szó/percnek kell lennie.

Olvasson tovább  Hogyan beszéljünk egy 2 éves gyerekkel

Ez az első félév vége, amelyet szinte minden első osztályos programban az első hivatalos ellenőrzés jelent a fő tanulási tantárgyakban, és természetesen az olvasás is ezek közé tartozik. Az iskolai programok sokfélesége azonban széles “folyosót” teremt az értékeléshez. Az első osztályosok számára a követelmények a tantervtől függően 15 és 25 szó/perc között mozognak. Bár ez nem szabad, hogy a szerető szülőket megnyugtassa. Még az alacsonyabb szám, 15 szó elérése, nem rendelkezik óvodai neveléssel, a mai tanulási környezetben nagyon nehéz. A legjobb, ha már az iskolakezdés előtt elkezd gondoskodni gyermeke tanulásáról.

Milyen követelményeket kell teljesíteni ahhoz, hogy egy szöveg olvasható legyen?

Az első osztályosok olvasási sebességének, olvasásértésének és analitikus gondolkodási képességének objektív felmérése érdekében,A szövegeknek számos követelménynek kell megfelelniük:

 1. A tanulás kezdeti szakasza, amely 6 vagy 7 éves kornak felel meg. Az első olvasási mintáknak kétszótagú egyszerű szavaknak kell lenniük, amelyekben a magánhangzók ismétlődnek – ma-sha, ba-nan, zha-ba stb..

 2. A jelentés összetettségének későbbi növekedése a több szótagú szavak számának fokozatos növekedése alapján.

 3. A harmadik negyedévtől kezdve a szövegekben megjelennek a sziszegő hangokat tartalmazó szavak és olyan szavak, amelyekben a hangok különböző kombinációban szerepelnek.

 4. A tanév végén a tanulónak a szótagolvasásról át kell térnie az egész szó olvasására. A program költészettel egészül ki.

7 tipp, hogy az első osztályosok gyorsan megtanuljanak olvasni és megértsék a könyveket.

Hány szót kell percenként olvasnia egy első osztályosnak az 1. osztályban: szám, norma
 1. A gyermeknek erős idegi kapcsolatokat kell kialakítania az agyában ahhoz, hogy elsajátítsa az olvasás készségét és szeretetét. Ez a folyamat a szervezet energiafelhasználásával jár, amit nem szeret. Tehát amíg egy gyermek nem rendelkezik 300 óra “olvasási idővel”, addig az olvasás folyamata valószínűleg kellemetlen lesz számára. Egy felnőttnek jegyzetfüzetet kell vezetnie, és fel kell jegyeznie a gyermek által olvasással töltött időt, és meg kell figyelnie, hogy az e tevékenységre fordított percek és órák száma növekszik.

 2. Már kisgyermekkortól kezdve gyakorolni kell az interaktív olvasást. 2013-ban. A Perspectives on Psychological Science című szaklapban jelent meg először egy tanulmány, amely megerősíti, hogy ez a fajta olvasás nemcsak azt eredményezi, hogy a gyermek élvezni fogja a folyamatot, hanem jelentősen javítja szellemi teljesítményét is. John Protsko, a New York-i Egyetem tudósa és a “Hogyan tegyük okosabbá a gyermeket” című könyv szerzője szerint a módszer lényege, hogy a felnőtt nem egyszerűen csak felolvas a gyermekeknek, hanem kérdésekkel segíti őket abban, hogy párbeszédet folytassanak a könyvvel.

 3. Használja ki az autóban töltött időt, amikor a gyermek Önnel van. A mai nagyvárosokban ez órákig is eltarthat. Hallgassanak hangoskönyveket, lehetőleg egyszereplős hanggal felvetteket, amelyek segítségével hatékonyabban tudnak koncentrálni az olvasottak jelentésére.

 4. Körülbelül a második negyedévtől kezdődően a tantervek használhatók. Bár a szavakban szereplő betűk kombinációinak skálája széles, korántsem korlátlan. Ezek a táblázatok segíthetnek, ha megfelelően gyakoroljuk, hogy egy pillantással el tudjuk olvasni a szavakat.

 5. Használjon gyermekmagazinokat keresztrejtvényekkel. A gyerekek általában élvezik a megfejtésüket, és sok “találd meg az öt különbséget ezeken a képeken” stílusú feladatot és sok más figyelemfelkeltő tevékenységet találsz. A gyerekek gyakran élvezik, és észrevétlenül fejlődik az olvasási készségük.

 6. Gyakorolja az olvasást különböző tempókban az első osztályosokkal, ez extra gyakorlatot ad a kifejező olvasásban, valamint az olvasási készségben.

 7. Legyen figyelmes az irodalom kiválasztására. Hagyja, hogy a gyermek maga válasszon. Az élénken illusztrált, egyszerű szövegű könyvek és magazinok nagyszerű módja annak, hogy a baba már az elején kedvet kapjon az olvasáshoz. A témák bármilyenek lehetnek, amennyiben érdeklik a gyermeket.

Olvasson tovább  Hogyan legyünk türelmesek a gyerekekkel

Ez a cikk a következők alapján készült: “A XXI. század iskolája” iskolai program, valamint a tanárok és a Solnyshko Orphanage RK személyzetének tananyagai és oktatási gyakorlata.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: