Hogyan tanítsd meg gyermekednek a nem szót

Az embert egész életében normák, szabályok, utasítások és iránymutatások kísérik, amelyek az életét irányítják. Ennek egy része gátlásokból áll. Az élet kezdetén ezeknek a tilalmaknak arra kell szolgálniuk, hogy megmentsék gyermeke életét és egészségét, valamint segítsenek neki megtanulni a társadalomban való viselkedés alapvető fogalmait. oktatás 1 A gyermek életét és egészségét meg kell menteni. A gátlások közvetlenül kapcsolódnak a “nem” szóhoz.

Ahogy a gyermek érik, a gátlások növekedni fognak, és a gátlások megváltoznak. Például, amikor egy gyermek nagyon kicsi, nem szabad hozzáérnie a forró vasalóhoz, de amikor idősebb lesz, képes lesz elsajátítani a vasalóval való munkavégzés képességét, és a tilalmat természetesen feloldják. Ezek a tabuk felhalmozódnak, és a gyermek elméjében korlátozások rendszerét alkotják, amelyek a világképének részévé válnak, és következésképpen befolyásolják jövőbeli sorsát.

Néha a felnőttek panaszkodnak, hogy a gyerekek nem érzékelik és nem reagálnak a “nem” szóra. Az ilyen viselkedés veszekedésekhez vezet a gyermekkel, és botrányokat és konfliktusokat idéz elő a felnőttek és a gyermekek között. Hogyan és milyen korban tanítsa meg gyermekének a “nem” szó jelentését, és ebben a cikkben beszélünk.

Az életkor, amikor érdemes megtanítani a gyereket a “nem” szóra

A csecsemő soha nem engedi el az anyját

Bármilyen tudást és készséget elsajátíthat egy gyermek, agyának kapacitásától függően. A felnőttek gyakran nem veszik észre ezt a szempontot, gyakran túlságosan elhamarkodottan, néha túl későn kezdik el a gyermekük nevelését. A “nem” szó megtanításának eredménye, mint sok más dolog esetében, nagyon is életkorfüggő.

Egyéves koráig a gyermek teljesen tehetetlen lény. Életének első évében a legtöbb időt azzal tölti, hogy “beilleszkedik” saját testébe, megtanulja megérteni azt, megkülönböztetni az alapvető érzéseket. Például az éhség és a félelem vagy a gyomorfájás és a fülfájás közötti különbség.

Emellett alapvető testkontroll-képességeket sajátít el, kezdve a mozgásszervi rendszerrel és befejezve a hangi artikulációs apparátus elsajátításával. Ezzel párhuzamosan számos olyan kérdés van, amellyel egyéves kor előtt foglalkozni kell. Megtanul kommunikálni másokkal, kifejezni saját érzelmeit, megmutatni lelkiállapotát, és megindokolni aggodalmait.

Röviden, a “nem” szó jelentése egyéves koráig nem érhető el a gyermek számára. De egy gyermek már képes felismerni az arckifejezéseket, gesztusokat és intonációt. A felnőtt tehát már most határokat szabhat a gyermek számára, mind a megengedett, mind a nem megengedett dolgok tekintetében. Mutassa ki nemtetszését és azt, hogy a gyermek viselkedése nem felel meg a felnőttnek, például ha a gyermek húzza a haját vagy csípi. A legjobb és leghatékonyabb technika ebben a korban egyszerűen az, ha a gyermek figyelmét valami másra tereljük.

A “nem” szó tudatos érzékelése a gyermek egyéves kora után tanítandó. Ekkor a gyermeknek nagyszerű lehetősége van arra, hogy megtegye első lépéseit, és elkezdjen önállóan járni. Ebben az időszakban a baba átveszi a világ megismerésének feladatát, és a “saját” világát érzékeli, nem pedig a “külső” világot. Ebben a zsenge korban a gyermekek természetesen nincsenek tisztában az összes kockázattal és veszéllyel, amellyel útjuk során találkozhatnak. A “nem” szónak ebben a szakaszban elsősorban a gyermekeket kell megvédenie a valós élet- és egészségügyi veszélyektől.

Olvasson tovább  Hány éves korában kezd el a baba a hasára fordulni?

Hároméves koráig a gyermek még nem képes elválasztani a világot önmagától. A gyermek képtelen határt húzni maga és a világ közé – úgy tűnik, hogy mindent magához ölel, ami körülveszi, és mindent, ami megragadja a tekintetét. Ha valami egyszer eltűnik az érzékeléséből, az olyan, mintha nem is létezne többé a számára.

Felnőttek, egy ilyen korú gyermek számára szülei és gondozói az ő privát világának részét képezik, tekintet nélkül saját érdekeikre és életükre. A gyermek és a felnőttek között még nincs párbeszéd. Egyszerűen a “kinti” világára gyakorolt hatás, és a gyermek reakciói erre. Amikor a felnőtteknek a “nem szabad” szó formájában az első korlátozásokat állapítják meg, figyelembe kell venniük a gyermekek gondolkodásának ezt a minőségét 3 éves korig.

De a “nem” szó megtanítását sem szabad hároméves koráig halogatni. 3-4 éves korában a gyermek átéli az első “életkori válságot”, és megérti, hogy a világ különálló, és ő is különálló. Ezt követi, hogy gyermeke megtalálja a helyét a világban. Gyakran előfordul, hogy a baba keresését a viselkedésére adott reakció ellenőrzése érdekében ellenállás és tagadás kíséri. Így pozícionálja jelenlétét a világban, nézetét és véleményét mindenről, ami történik. Ilyen körülmények között a felnőttnek sokkal nehezebb megtanítani a “nem” szót a babának.

Mit ne tegyünk, amikor a felnőttek megtanítják a gyereknek a nem szót

VanHárom dolog, amit a felnőtteknek kerülniük kell, aki magára vállalta, hogy megtanítja a gyereknek a nem szót:

  1. Túl sok tabu.

  2. Indoklás nélküli kitiltás.

  3. Agressziót alkalmaz a gyermekkel szemben.

Nézzük meg ezeket a pontokat most közelebbről.

Túl sok tiltás és a “nem” szó gyakori használata m(A túl sok gátlás két dolog egyikét eredményezheti, ami nem stimmel a gyermekkel:

  1. A végtelen “nem” és a gyermek állandó dorgálása leggyakrabban vagy a szó figyelmen kívül hagyásához, vagy a gyermek viselkedésében a többszörös határok megállapítása elleni nyílt lázadáshoz vezet.

  2. Néha egy gyermek lemond, és követi az összes tilalmat, de az eredmény egy teljesen laza és gyenge személyiség – egy olyan személy, aki rendkívül bizonytalan önmagában és erejében.

A kezdeti szakaszban a “nem”-et a minimálisra kell csökkenteni, lehetőleg napi 4-5 alkalomnál nem többször. Bármi, ami veszélyeztetheti a gyermek biztonságát (szúrás, vágás, égetés stb.)..) vagy olyan dolgok, amelyeket megrongálhat (készülékek, elektromos eszközök, kényes tárgyak), a legjobb, ha eltávolítjuk a gyermek tevékenységi köréből. A kisgyermek idejét a lehető legnagyobb mértékben meg kell szervezni és felnőtt figyelmével kell kitölteni, a legtöbbször a gyermek akkor tesz “rosszat”, ha nincs elfoglaltsága és unatkozik. Ha egy gyermek játszik, sétál, olvas és fejlődik egy felnőttel, nagyon kevés lelkesedést mutat a tiltott dolgok elvégzésére.

Olvasson tovább  Hogyan fejlesszük a beszédet 2 és 3 éves kor között: tanácsok egy logopédustól

A csecsemő legkorábbi éveiben a “nem” szónak ahhoz kell kapcsolódnia, hogy korlátozzuk őt minden olyan dologtól, ami veszélyes az egészségére, akkor a szó értelmet és “súlyt” nyer a csecsemő elméjében.

Ha nincs magyarázat, akkor nagy az esélye annak, hogy a gyermek kíváncsiságból kipróbálja a tiltott dolgokat, amikor a felnőtt nem figyel. Az “aye-aye-aye” varázsszavak és gesztusok, amikor egy felnőtt az ujjával fenyegetőzik, mint egy varázslat, nem hatékonyak. A történetmesélés módszere működik a legjobban, olyan szavak és gesztusok használatával, amelyeket a gyermek megérthet – “forró”, “ouch – wawa” és más “érvek”. Figyelembe véve azt a tapasztalatot, amelyet a gyermek elkerülhetetlenül szerez, amikor járni kezd, és a rendelkezésére álló szókincset. Ha például fokozott figyelem és vágy mutatkozik a vasaló megtapintására, akkor hagyni kell, hogy a gyermek kipróbálja a vasalót, amikor még nem forró, de még mindig forró, és tevékenységét a hangos szöveggel kísérje – “Ó, ez forró!”!”.

Agresszív viselkedés egy felnőtt részéről – a “nem” megerősítése egy pofonnal a kezére. Az emberi lény, ellentétben az állatokkal, összetettebb mentális struktúrával rendelkezik, és még nem áll készen arra, hogy önállóan éljen ebben a világban. Gondolkodásának és agyának e rugalmasságának és plaszticitásának köszönhetően, amely nem az anyaméhben, hanem az élete során alakul ki, magas intellektuális képességeket ér el, ami lehetővé teszi számára, hogy az állatvilág fölé emelkedjen. A gyermek képzési módszerei a tanulás korai szakaszában, különösen a kézzel való ütés, látens agressziót hoz létre, amely később különböző módon nyilvánulhat meg, aláássa a felnőttekbe vetett bizalmat, elnyomja a kezdeményezést és a tanulási vágyat, és mentális patológiához vezethet.

Hogyan szoktassuk le a gyermeket a dühkitörésekről?

Mit és hogyan tanítsd meg a babádat

Annak érdekében, hogy megtanítsuk a gyermeknek a “nem” szót, számos egyetemes szabályt kell követni.

  1. A “nem” szót egy felnőttnek kell kimondania, nyugodtan, komolyan és határozottan. Ez a szó nem lehet érzelmileg színezett; nem tartalmazhat gyengédséget egy fiatal felfedező tettei iránt, vagy egy feldühödött úr haragját egy hanyag villein ellen. A szó egy “jelzőgombot” képez a gyermek elméjében, amely a kimondott “nem szabad” szót a felnőtt azon kívánságával minősíti, hogy megvédje a gyermeket a potenciális veszélytől.

  2. A tilalomnak megingathatatlannak kell lennie. Ha egy tilalmat elrendeltek, annak időtől függetlenül érvényesnek kell lennie – nem pedig ma már nem érvényes, holnap pedig már az lesz. Az sem fordulhat elő, hogy az egyik felnőtt nemet mond, míg a másik megengedi. A döntést következetesen érvényesíteni kell, különben a gyermek megpróbálja manipulálni a felnőtteket. Ha az egyik felnőtt igent mond, a másik pedig nemet, az könnyeket és dühkitöréseket jelenthet, hogy megkapja, amit akar

  3. Kívánatos, hogy a gyermeknek legyen alternatívája a tiltás helyett. Például a tapétán lévő, magával ragadó “sziklafestmény” jól átvihető a falra ragasztott plakátlapra.

  4. Dicsérje és bátorítsa a gyermeket, amikor megfelelően viselkedik. A jó viselkedésért járó dicséret csökkenti a “nem” szó használatának szükségességét, mivel a gyermek hajlamos eleget tenni a felnőttek kérésének, és örömét leli tetteinek pozitív értékelésében.

  5. Már a kezdetektől fogva fel kell készülni arra, hogy az új készség kialakításának és a “nem” szó megtanulásának folyamatát– az agyban az új idegi kapcsolatok kialakulásának folyamata. Ez fizikai változásokat jelent a testben, és nem szabad elvárnunk, hogy azonnal megjelenjenek.

Olvasson tovább  Hogyan vezessünk be egy új képletet

Nagy hiba a “nem” szót a “varázslat” kategóriájába sorolni, amely a gyerekeket engedelmessé és selymessé teszi, ahogyan sok felnőtt teszi. Ez nem így működik.

A “nem” szóra való reakció kialakításának folyamata a felnőttektől kohéziót és következetességet, türelmet és kitartást igényel. Ismétlem, ha egy egyéves gyermek egy forró bögre után nyúl, vagy felmászik egy létrán, akkor biztosan nem érdemes egy “nem”-re támaszkodni és a megmentésre sietni.

További információ erről a témáról, valamint arról, hogy megtanulja megtiltani és visszautasítani gyermekét, itt található.

Hol kezdjük a “nem” szó tanítását?

Fordítson figyelmet a gyermek által leggyakrabban végzett tevékenységekre, amelyek potenciális veszélyt jelentenek az életre és az egészségre.

Tegyük fel, hogy egy gyermeknek megtetszik a gáztűzhely, odarohan hozzá, és megpróbálja elforgatni a gombokat. Vegye a karjaiba a gyermekét, távolodjon el a veszélyes tárgytól, nézzen a szemébe, és mondja világosan, határozottan és nyugodtan: “Nem”.

Ismételje ezeket a lépéseket újra és újra, de egy ponton biztosan működni fognak. Ezután a “nem” szóra adott reakció már tiltásként fog hatni, amelyet a gyermek be fog tartani. Mostantól kezdve nem kell minden alkalommal fizikailag eltávolítani a gázfőzőről. Hasonlóan kell eljárni számos más helyzetben is, amikor a gyermek tilalmának meg kell felelni.

A végén érdemes röviden összefoglalni az írottakat: a tiltások listáját ésszerű minimumra csökkenteni, ugyanakkor minden körülmények között kötelezővé tenni őket, elmagyarázni az okokat, hogy ezek a “nem lehet”, és jó alternatívákat találni a gyermek tiltott cselekedeteire, a felnőtt megértést, bizalmat és engedelmességet kaphat a gyermektől, ahelyett, hogy dühkitörések, makacsság és elszántság, hogy bármit megtegyen a rosszért és a ellenére.

Ezt a cikket az A. Kurpatov, A boldog gyermek. Egyetemes szabályok”; E.. Kouleva “Tanulj meg “nemet” és “nemet” mondani a gyermekednek” és a személyzet pedagógiai és oktatási gyakorlata a Solnyshko Gyermekotthonban RK domsolnyshko.kz/o-nas/o-detskom-dome/

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: