Hogyan képezheti gyermeke memóriáját: 20 egyszerű és szórakoztató játék az otthon számára

A memória a legfontosabb emberi mentális folyamat. A jó memória ugyanolyan fontos a felnőttek számára, mint a gyermekek számára. Soha nem késő fejleszteni. A gyermekek számára elérhető és szórakoztató gyakorlatokat kínálunk a motoros, vizuális, hallási, hallási, tapintási memória fejlesztésére.

Hogyan képezheti gyermeke memóriáját: 20 szórakoztató és egyszerű játék az otthon számára

Hány éves korban kezdjük el fejleszteni a gyermeki memóriát?

Gyermeke memóriájának fejlesztését már születésekor elkezdheti. Miközben a karodban tartod a babádat, dúdolj gyermekdalokat, mondogass gyermekdalokat, nevezd meg a tárgyak nevét. Kísérje a szavakat néhány egyszerű mozdulattal a jobb memorizálás érdekében. Minél gyakrabban csinálod ezt, annál hamarabb fog emlékezni a gyermek a dolgokra, miután te.

Ötéves korukig a gyerekek önkéntelenül is emlékeznek. Erőfeszítés nélkül, tudatos cél nélkül szívják magukba az információkat. Ez azt jelenti, hogy a baba emlékszik azokra a dolgokra, amelyek valóban érdeklik őt, és pozitív érzelmeket váltanak ki. Ebben a korban a szülők kísérletei, hogy gyermeküket memorizálásra kényszerítsék, kudarcra vannak ítélve. Az óvodáskorú gyermekek memóriája csak játékkal fejleszthető. Mivel a játék a gyermek fő tevékenysége.

Hogyan képezheti gyermeke memóriáját különböző életkorokban

A memória fejlődésének fontos tényezője a gyermek életkora. Ezt figyelembe kell venni a képzés módjának kiválasztásakor. A gyermekek emlékezetének sajátosságai:

 1. A 2 év alatti gyermekek nem emlékeznek az eseményekre. Egyesek szerint a csecsemők képtelenek emlékezni az információkra. A pszichológusok szerint azonban a csecsemők 6 hónapos koruktól kezdve mutatják a memória első jeleit. A gyerekek emlékeznek bizonyos hangokra, és hajlamosak visszaadni őket.

 2. 2 és 6 éves kor között a gyerekek olyan eseményekre emlékeznek, amelyek inkább egy történethez kapcsolódnak, mint puszta tényekhez. Ebben az időszakban a rövid távú memóriájuk a legfejlettebb. A megtanult leckék, ha gyakran ismétlődnek, átvihetők a hosszú távú memóriába.

 3. 6 és 12 éves kor között a gyerekek képesek összetett feladatokon dolgozni. Az iskolai tanulás segíti őket a hosszú távú memória fejlesztésében. Az információk megjegyzése könnyebbé válik. De a fontos információk megtartása, amelyek nem a gyermek érdekeit szolgálják, nehéz és sok erőfeszítést igényel.

 4. A 12 év feletti serdülőknél az agy a felnőttekével azonos szinten működik. A memóriájuk az ismeretek, készségek és tapasztalatok megszerzésével fejlődik. Ebben az életkorban a gyerekeknek az iskola mellett klubokban és tevékenységekben is részt kell venniük.

Tippek a gyermekek hosszú távú memóriájának fejlesztéséhez

Hogyan képezheti gyermeke memóriáját: 20 szórakoztató és egyszerű játék az otthon számára

A következő általános tanácsok a szülőknek segítenek a gyermekek memóriájának fejlesztésében

 1. Egyszerre csak egy dologra koncentráljon. Ha gyermekével dolgozik, ne vonja el a figyelmét apró dolgokkal. Ha nem érdekli a tevékenység, próbáld meg érdekelni őt.

 2. A jó táplálkozás fontos az agy fejlődéséhez. Ne engedélyezze az útközbeni nassolást, ne etesse gyermekét foszfátokkal. Ez rosszat tesz az agynak. Az agynak jót tesz, ha a gyermek étrendjébe aszalt gyümölcsök, diófélék, méz, tejtermékek, gabonafélék és leveles zöldségek is bekerülnek.

 3. Ne terhelje túl a gyermek agyát. Ha elvonja a figyelmét, hagyja békén. Adj neki időt a pihenésre. Ismételje meg a leckét este, hogy jobban elsajátítsa azt. Az információ rosszul szívódik fel a fáradt háttérben.

 4. Ne terhelje túl a gyermek agyát felesleges információkkal.

 5. Győződjön meg róla, hogy a szabadban sétál. Az agynak oxigénre van szüksége a fejlődéshez. Jobb, ha ezeket a sétákat szabadtéri tevékenységekkel kombinálják. Aktív játékok.

Olvasson tovább  Gyermeke nem megy bilire: tanácsok fiatal szülőknek

Játékok a gyermek memóriájának fejlesztésére

Ahhoz, hogy tudd, hogyan fejlesztheted a memóriát, meg kell értened, hogy mindenki másképp érzékeli az információt. Egyes vizuális típusok jobb vizuális memóriával rendelkeznek. Vannak olyan audiális nyelvtanulók, akiknek fejlettebb a hallási memóriájuk. A kinesztetikus gyermekek könnyebben emlékeznek az információkra az érzésen keresztül. Fiatal korban nehéz eldönteni, hogy gyermekünk melyik memóriatípusba tartozik. Igen, és ebben az időszakban jobb, ha mindenféle memóriát fejlesztünk. Természetesen a természet szerint az emlékezet egy fajtája lesz a vezető, de a memória más fajtái is fejlettebbek lesznek.

A vizuális memória fejlesztése

A vizuális memória fejlesztéséhez a következő játékokat javasoljuk

 1. “Mi hiányzik. Tegyen néhány játékot a gyermek elé. Hagyja, hogy néhány másodpercig nézzék őket. Forduljon el. Rejtsd el az egyik játékot. A gyermek feladata, hogy megtalálja, melyik játék hiányzik. Három játékkal játszanak 2 év alatti gyermekekkel. Fokozatosan a feladat egyre nehezebbé válik, a játékok száma növekszik, a játékokat képek váltják fel.

 2. “Emlékek.”. Ez egy népszerű játék felnőttek és gyerekek számára. Családként is játszhatsz vele. Játsszák a kártyákat párban. Adjon gyermekének néhány másodpercet, hogy megjegyezze őket. Ezután a kártyákat felfordítják. Az nyer, aki a legtöbb párosított kártyát gyűjti össze. A kártyákat magad is elkészítheted, ha párosított képeket ragasztasz a bébiételek fedelére.

 3. “Képes történet”. Hagyjon időt a gyermeknek, hogy megvizsgálja a képet. Akkor vidd el. Kezdjen el kérdéseket feltenni a képről, ki volt ábrázolva, hány tárgy, milyen kalap van a fiún, milyen évszak van, hány pillangó repül a virág felett? Ezután hasonlítsa össze a válaszokat az eredeti. A kisebb gyerekeknek a kép könnyebb változatát mutatják be. Nagyobb gyerekek esetében megnehezítheti a feladatot azzal, hogy megkéri őket, hogy maguk rajzolják le a képet, a lehető legtöbb részletet reprodukálva.

Shichid japán professzor a következő játékokat javasolja a fotografikus memória fejlesztésére:

 1. Terítsen néhány képet, kártyát a gyermeke elé. Hagyjon neki öt-hat másodpercet, hogy megjegyezze. Fordítsa fel a kártyákat. Kérje meg a gyermeket, hogy emlékezzen, hol van a tárgy. Ahogy a játékkor növekszik, úgy nő a kártyák száma is.

 2. “Az emléklánc.”. A kisgyermeke előtt rakjon ki néhány kártyát, és közben találjon ki egy történetet. Ezután keverje meg a kártyákat. A cél az, hogy újrateremtsen egy történetet, és a kártyákat sorrendbe állítsa. És minél abszurdabb a történet, annál jobb az emlékezet.

 3. “Hasonló képek. Ez a játék hasonló képeket igényel, de kis különbségekkel. Mutasson a gyermeknek egy képet. Aztán vegyük ki mindkettőt, és hagyjuk, hogy kitalálja, melyik képet mutatták meg neki először.

 4. “Mandala”. Ez egy kép egy geometriai mintával a belsejében. Mutasd meg a mandalát néhány másodpercig a gyermekednek. Ezután kínálja fel ugyanazt, csak fekete-fehérben és színes ceruzával. Feladata a mandala kiszínezése a javasolt eredetinek megfelelően. Kezdjük egyszerű variációkkal, például egy sárga kör egy kék négyzet belsejében.

Olvasson tovább  Gyurmamodellezés gyerekeknek: egy szórakoztató tevékenység otthonra

Fejlessze a hallási memóriát

Hogyan képezheti gyermeke memóriáját: 20 szórakoztató és egyszerű játék az otthon számára

Az auditív memória kulcsfontosságú az iskolai tanuláshoz. Ahhoz, hogy a gyerekek könnyebben tanuljanak, fontos, hogy figyelmet fordítsunk az auditív memóriájuk fejlesztésére. Ehhez a következő játékokat javasoljuk:

 1. “Hangbingó. Számos variáció létezik. A madarak énekét a képekhez, a zenélő tárgyak hangjait pedig a képekhez kapcsolhatod. Készíts bingót a babáddal. Vegyük a Kinder Surprise konténereket, töltsük meg őket különböző gabonafélékkel két példányban. Kérje meg a kisgyermekét, hogy keressen egy pár “zajkeltőt”, és találja ki, mi van a tartályban.

 2. Gyermekdalok és gyermekdalok tanulása. A baba még nem tud olvasni, ezért a gyermekdalok és -versek tanulása hallási szinten történik.

 3. Olvasson fel 6 számot a gyerekeknek. A gyermek feladata, hogy a számokat ugyanabban a sorrendben ismételje meg. Kezdje egyszámjegyű számokkal, majd dolgozzon fel a két- és háromszámjegyű számokig.

 4. Számok helyett szavakat mondhatsz. A gyerekek egy 10 szóból álló láncot kapnak. A feladatuk az, hogy emlékezetből felidézzék a szavakat. Felnőttek is részt vehetnek a folyamatban. A szülő mond egy szót, és a gyerek mondja a következőt.

 5. “Ismerkedjünk meg egymással”. A résztvevők körben állnak. Az első a saját nevét mondja. A másodiknak a saját nevét és a saját nevét kell mondania, a harmadiknak az előző két nevet és a saját nevét, stb. .

 6. “Szupermarket”. A felnőtt elküldi a gyermeket “bevásárolni”, és megkéri, hogy emlékezzen az összes szóra. Kezdje 2 tárggyal, és fokozatosan növelje.

Hogyan könnyítsük meg a versek memorizálását

Nem ritka, hogy a gyerekeknek gondot okoz a versek megjegyzése. Ennek a folyamatnak a megkönnyítésére a következő mnemotechnikai módszereket javasoljuk:

 1. Mondja el a verset a tények szándékos összezavarásával, helyettesítse az egyik karaktert az ellenkezőjével. Ez általában nagy érzelmeket vált ki, és a gyerekek elkezdik kijavítani a szüleiket.

 2. Verseket szavalni, először suttogva, majd hangosan. Beszéljünk úgy, mintha egy bukkanón vezetnénk, aztán kántáljunk… Beszélj hajlított orral, majd basszus hangon, majd rekedtes hangon. Szórakozzunk, amennyire csak tudunk.

 3. Rajzolja le a verset. Minden szóhoz keress egy képet. Az iskoláskorú gyerekek ezt egyedül is meg tudják csinálni. Ez egyfajta rímképletet hoz létre.

 4. Mutassa be a verseket képekben. Minden egyes mondathoz rajzoljon mentálisan egy képet… Dolgozz végig egy négysoroson, és idézd fel a képeket és a kapcsolódó szavakat.

Olvasson tovább  A gyermek testhőmérsékletének mérése és a szülők teendői, ha a testhőmérséklet emelkedik

Fejlessze a haptikus memóriát

A tapintási memória fejlesztéséhez a következő játékokat javasoljuk:

 1. Mágikus zsák“. Tegyen több olyan tárgyat a gyermeke elé, amelyek különböző tapintásúak, sima és durva, kemény és puha, meleg és hideg. Tegye az összeset a zacskóba, és keverje meg őket alaposan. Kérjük meg a gyermeket, hogy csukott szemmel vegyen ki egy tárgyat a zsákból, és találja ki, hogy mi az.

 2. Tapintható golyók. Töltsd meg a nem felfújt lufikat gabonafélékkel, vízzel, liszttel és cukorral. A baba feladata, hogy megérintse és megtapogassa, mi van a lufiban.

 3. Kösd be a szemed a babádnak, és tedd a kezébe a tárgyakat egymás után. Ezután kérje meg, hogy nevezze meg a tárgyakat abban a sorrendben, ahogyan megkapta őket.

 4. kösse be a gyermek szemét, és tegyen egy tárgyat a kezébe. A feladata az, hogy tapintás alapján kitalálja, mi van a kezében. Miután kitalált 3-5 dolgot, kérje meg a kisgyermeket, hogy nevezze meg a dolgokat abban a sorrendben, ahogyan azokat megkapta.

Az utóbbi két feladat nehézsége abban rejlik, hogy a gyerekeknek egyszerre két gondolkodási műveletet kell végrehajtaniuk, felismerni és megjegyezni. Az idősebb gyerekek a tengeri csomók kötésével gyakorolhatják a tapintási memóriát.

Motoros memória fejlesztése

Hogyan képezheti gyermeke memóriáját: 20 egyszerű és szórakoztató játék az otthon számára

A tánc jót tesz a motoros memória fejlődésének. Gyermeke emlékszik a mozdulatsorokra reggelente, amikor tornázik, vagy a mozdulatok egész csomójára, amikor táncol. Hívja meg gyermekét, hogy végezzen el egy állati viselkedési gyakorlatot. Így jobban fog emlékezni a szükséges mozgásra. A következő játékok segítik a motoros memória fejlesztését:

 1. Egy felnőtt kiált néhány mozdulatot anélkül, hogy megmutatná őket. A gyermek feladata a megnevezett mozgás reprodukálása.

 2. Kösd be a gyermek szemét, sétáltasd, mint egy babát teljes csendben. Két lépést előre, három lépést jobbra, egy lépést hátra, fordulj balra. Kérje meg a kisgyermekét, hogy játssza el az útvonalat.

 3. Egy felnőtt mutatja a mozdulatot, a gyermeknek pedig reprodukálnia kell azt. Nehezítse a feladatot azzal, hogy megkéri a kisgyermeket, hogy mutassa meg az előtte lévő mozdulatot, mintha már késő lenne.

Fejlessze gyermeke memóriáját minden nap. Kérdezd meg, mit evett az óvodában, kérd meg, hogy mondja el, milyen sorrendben hozta a gyerekeket az óvodába, mit látott, amikor sétálni ment, és milyen színű ruhákat viseltek a barátai. Kérje meg a kisgyermeket, hogy más kézzel használja a megszokottól eltérő kezét, pl. egy jobbkezes gyermek próbáljon meg fogat mosni a bal kezével, egy balkezes gyermek pedig próbálja meg a kanalat a jobb kezében tartani. Ez a szórakoztató tevékenység nagyszerű agytorna.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: