Hogyan lehet megállítani a gyermeke körömrágás a körmüket

Sok szülő úgy találja, hogy a gyermekeik rágják a körmüket. A jelenség nem tűnik veszélyesnek, ha csak alkalmanként fordul elő. Idővel a szokás megerősíti magát, és negatívan hat a gyermekre. Egy helyi tanulmány, amely különböző szakértők véleményét tükrözi, a gyermek káros szokásának kialakulásának hozzávetőleges mechanizmusát írja le:

Hogyan lehet megállítani a gyermeke körömrágás a körmét

Csecsemőkorban a csecsemők felfedezik a világot és a testüket. Megnyalják az ujjukat, és a szülők nem aggódnak emiatt. Általában ez a norma egyik változata, de néhány gyermek számára ezek a manipulációk szokássá válnak. Sigmund Freud pszichoanalitikus elmélete magyarázza a szokás lerakódását. Az orális fejlődési szakaszban a korán elválasztott csecsemő, akinek nincs elegendő tapintási kapcsolata az anyával, aktív ujjszopással kompenzálja ezt a hiányosságot. Miért történik ez?? A kisgyermek biztonságérzetet és fizikai kényelmet érez, amikor az anya mellét a szájába veszi. Tehát a szopás segít kitölteni a pozitív érzések kialakulásának hiányát. Később a művelet átalakul, és a gyermek már a körmét rágja.

 1. A szokás megerősödik, ha a gyermeknek nehézségei vannak az oktatási intézményekhez való alkalmazkodásban korai és óvodás korban, vagy ha a szüleivel való kapcsolatában negatív érzelmek merülnek fel. A körömrágás egy negatív érzésből való menekülési kísérlet, amely reflexszerű reakcióvá alakul egy stresszingerre.

 2. Gyakran a szokás a gyermek életkorának előrehaladtával magától megszűnik. Az identitásválságok azonban a korábbi viselkedésmintákhoz való visszatéréshez vezetnek, beleértve a körömrágást az érzelmi vigasztalás érdekében. Azok a serdülők, akik testükben, személyiségükben és szociális környezetükben változásokon mentek keresztül, szintén újra felvehetik a szokást.

 3. A felnőttek a körmüket rághatják a túlzott idegrendszeri ingerlékenység, szorongás, alváshiány, stressz stb. miatt.. Az alacsony önbecsülés és az önkép hiánya okozta belső kellemetlenségek szintén a szokás irányába hatnak.

Mint látható, a problémák már az élet legkorábbi napjaitól kezdve kialakulnak, és tovább formálódnak. Ebben a cikkben olyan technikákat és módszereket talál, amelyek segíthetnek a rossz szokás időben történő kijavításában és a megismétlődésének megelőzésében.

Okok, amiért a gyerekek rágják a körmüket

Az onychophagia elismert orvosi diagnózis, amelyet kényszeres körömrágással járó mentális rendellenességként jellemeznek. A negatív szokás okai a következők:

 1. A válaszmechanizmusok károsodása. Ha a csecsemő nem alakít ki új gondolkodási és reagálási módokat, akkor visszatér a korábban kialakult módokhoz. Amikor az ujjait szopogatja, belső kényelmet és biztonságérzetet érez.

 2. Félénkség.A félénk gyerekek, akiknek nehézségeik vannak az alkalmazkodással és a szocializációval, gyakran rágják a körmüket, hogy kizárják a negatív érzéseiket. Otthon az új környezetbe és helyekre kerülő kisgyermekek egészségtelen szokásokkal próbálják kompenzálni szorongásukat.

 3. Szülői példa. Ha egy fontos felnőtt hasonló viselkedést mutat a gyermeknek, a gyermek kénytelen lesz utánozni azt. Ez mindenre vonatkozik, amit a szülők tesznek.

 4. Higiénia hiánya.A hosszú, vágatlan körmök fizikailag kellemetlenné teszik őket. Hogy valahogy megszabaduljanak tőle, a gyerekek elkezdik rágcsálni őket.

 5. Szorongás, félelmek, aggodalmak.Az iskolába lépés, a megnövekedett mentális terhelés, az új fegyelmi követelmények és a rutin megváltozása intenzív és alkalmazkodási erőfeszítést igényel. Szorongás, szociális félelmek alakulnak ki ezen az alapon. Az első osztályos gyerekek például nagyobb valószínűséggel mutatják a bántalmazás jeleit, mint a középiskolás vagy idősebb gyerekek.

 6. Unalom.A tevékenységek iránti érdeklődés hiánya és az elfoglaltságra való képtelenség a szórakozás iránti igényt váltja ki. Egyes gyerekek akkor kezdik el rágni a körmüket, amikor csak unatkoznak. Ezután a viselkedés szokássá válik.

 7. Fiziológiai jellemzők. A gyerekek azért kezdik el rágni a körmüket, mert kényelmetlenül érzik magukat. Ezt a körömlemez szerkezete okozza – hasadás, széles szélek stb..

 8. Figyelemfelkeltés. Ha a baba megérti, hogy Ön helyteleníti a viselkedését, akkor azt a figyelemfelkeltés érdekében mutathatja ki. Fontolja meg, hogy volt-e elég ideje együtt lenni önnel?

Olvasson tovább  Montessori osztályok

A körömrágás következményei

A rendszeres körömrágás okozta esztétikai károkon kívül más, súlyosabb következmények is vannak.Hogy megértse, mennyire fontos megszabadulni ettől a szokástól, olvassa el, hogyan hat a gyermekére:

 1. A patogén mikroflóra – különféle kórokozók – összegyűlhet a körmök alatt. Az ujjak szájba vétele lehetővé teszi, hogy a baba lenyelje a kórokozó baktériumokat. A gyenge immunrendszer és a kórokozó jelenléte kiválthatja a betegség kialakulását.

 2. A féregpeték megtalálhatók a mosatlan kezeken, és egyenesen az emésztőrendszerbe is kerülhetnek.

 3. A köröm éles széle károsíthatja az ínyt és a fogzománcot. A szennyezett élelmiszer bekerül a nyílt ínysebbe, és szájüregi fertőzésekhez vezethet. A zománc károsodása pedig szuvas fogakat okoz. A felnőttek számára kellemetlen a fogorvoshoz járás, a gyerekek viszont még hevesebben reagálnak rá.

 4. A rendszeres rágás deformálja a körmöt, és csúnya külsőt és formát kölcsönözhet neki.

 5. A körömlemez lágyszöveteinek sérülése a vírusok és baktériumok megtelepedési helyét jelenti. Ez egy közvetlen út a véráramba, ahol elkezdenek szaporodni.

A szokás megtörésének módjai

A megfelelő módszer kiválasztása a körömrágás forrásától függ. Ha ezt megértetted, hatékony módot találhatsz arra, hogy megszabadítsd a babádat a függőségtől. Íme néhány módszer, hogy minden helyzetre megtalálja a megfelelőt.

Egy szép manikűr

Ez a technika nagyszerű csecsemők és kisgyermekek számára. Vigye a lányt manikűröshöz, ahol körmeit és körömágybőrét finoman levágják, és biztonságos körömlakkot kap. Ez a módszer az esztétikai váltáson alapul: a fényes bevonat látványa, a tökéletes manikűr felvillantásának lehetősége átállítja a fókuszt a körömrágás vágyáról a szépség megőrzésének vágyára. Ráadásul az anyukával a szépségszalonban töltött idő segíthet a kötődésben, a beszélgetésben és a szorongás enyhítésében. Még ha a módszer nem is működik a várt módon, akkor is jól fogod érezni magad, és pozitív érzelmekre teszel szert.

Oktatás és tanácsadás

Hogyan lehet elválasztani gyermekét a körömrágástól

Már a négyéves gyerekek is képesek elemezni az információkat. Használja ki ezt a képességet, és próbáljon meg egy olyan beszélgetést folytatni, ahol beszél a szokás ártalmairól. Adja meg az okokat, amelyek a körömrágás következményeiben körvonalazódnak.Van néhány szabály a gyermekével folytatott tisztázó beszélgetésekre:

 1. Az információk hozzáigazítása a gyermekek felfogásához. A nehéz kifejezéseket világosabbakkal helyettesítse, és részletesen magyarázza el a szavakat. Mondja el nekik, hogy vannak jó baktériumok, amelyek segítenek a gyomruknak megemészteni az elfogyasztott ételt. Vannak rosszak, amelyek zavarják a jókat, és hasfájást okoznak a babának. Magyarázza el, hogy a rossz baktériumok a körmök alatt élnek, és amikor rágja a körmét, akkor bejutnak. Megmutathatod, hogy mik ezek – formázd őket gyurmával. Ebben az életkorban a vizuális gondolkodás jobban érvényesül, így a konkrét képeket könnyebb felfogni és elemezni.

 2. Ne túlozzunk.Ne engedje meg magának a túl részletes, ijesztő képeket. Ez csak fokozza a szorongásukat, és hozzájárul az új félelmek kialakulásához. A beszélgetésnek általánosnak kell lennie, ismertetve és elmagyarázva a rágcsálás ártalmait. Ne menjen bele a részletekbe és ne túlozzon szándékosan.

 3. Válaszoljon a baba kérdéseire. Bátorítsa a gyermek kognitív érdeklődését, és válaszoljon a felmerülő kérdésekre. A kisgyermekek biztosan találnak valamit, amit kérdezhetnek, ezért készülj fel arra, hogy világos, alapos választ adj. Dicsérje meg a kezdeményezéséért, mondja meg neki, hogy jó munkát végez, mert ennyire érdekli a téma.

 4. Nyugalom. A gyermeki ellenvetések és kérdések bosszanthatják a felnőtteket. Ne feledje, hogy az Ön negatív reakciója semmissé teszi az interjú hatékonyságát, és nagymértékben csökkenti a baba vágyát, hogy az Ön segítségével ismerje meg a világot. Legyen türelemmel és tisztelje a gyermekek kíváncsiságát.

Olvasson tovább  Száraz bőr a babánál: 20 ok és 10 ápolási termék

Konstruktív helyettesítés használata

Lehet, hogy gyermeke nehezen tud egyszerre leszokni a szokásról. Akkor kínáljon neki egy pótlékot – vannak speciális rágókák. Vegyen egyet, és kínálja fel gyermekének, amikor elkezdi rágcsálni a körmét. Fontos, hogy korlátozza a rágójáték használatának időtartamát. 10-15 perc elteltével vegye fel a játékot, és távolítsa el szem elől. Ne emelje fel a hangját, és ne kritizálja a gyermekét. Légy türelmes és megértő, hiszen egy rossz szokás megváltoztatása nehezebb, mint egy új szokás megszerzése.

Változtassa meg a fókuszt

Ha észreveszed, hogy a gyermeked ismét rossz dolgokat csinál, próbáld meg elterelni a figyelmét. Foglalja le őket például játékos tevékenységekkel – agyagozás, kirakós játék, rajzolás, ujjjátékok stb.. Fontos, hogy ne kényszerítse a gyermekét, hogy ezt tegye. A terápiás hatás eléréséhez ennek a folyamatnak valóban magával ragadónak kell lennie. Kellemes érzékszervi, tapintási élményt teremt. Vannak modern játékok – pipacsok -, amelyek jól érzik magukat a kézben és pattogó hangokat adnak ki. Hagyja, hogy gyermeke játsszon vele, és ez eltereli a figyelmét a rágcsálásról.

Állítsa be gyermeke napi rutinját

Hogyan lehet megállítani a baba rágja a körmét

A szorongás és a kényszerek gyakran a megfelelő napi rutin hiányából fakadnak.Milyen intézkedések célja a fizikai és érzelmi fejlődés kedvező feltételeinek megteremtése:

 1. Minimalizálja a telefon és a tévé jelenlétét a baba életében. A modern technológiát nem lehet teljesen kiiktatni. De világosan meghatározott időpontokban jelen lehetnek. Például, amikor a kisgyermek felveszi a telefont, hogy játsszon, magyarázza el, hogy ez például 10 percig fog tartani. Állítson be egy időzítőt, és mondja meg neki, hogy amikor megszólal az ébresztő, adja vissza a kütyüt. Rajzfilmnézésre is van idő.

 2. Ébredjen és feküdjön le ugyanabban az időben.A szokás megerősítése érdekében mutasson pozitív példát a saját személyében. Ha a kisgyermeked látja, hogy követed a saját szavaidat, ugyanolyan komolysággal fog reagálni.

 3. Sétáljon egyet a szabadban.Az aktív időtöltés a szabadban elősegíti az egészséges fizikai fejlődést, és eltereli a figyelmet a körömrágásról.

Olvasson tovább  Mi a helyes módja a szoptatás abbahagyásának, hogy ne ártson magának és a babának?

Használjon pozitív megerősítési technikákat

Ne a rossz szokás negatív aspektusaira összpontosítson. Ünnepeljük meg a kisebb sikereket – dicsérjük meg a szép körmöket (még ha csak egy is az). Támogassa gyermeke önbizalmát, és használja ki azt a vágyát, hogy mások kedveljék – a nagyszülők előtt dicsérje meg az erőfeszítéseit. Higgye el, a pozitív megerősítés sokkal hatékonyabban működik, mint a negatív reakciók megerősítése.

Pszichológiai technikák alkalmazása a szorongás korrigálására

Ha nem érti a pszichológiai korrekciós módszerek mechanizmusait, kérjen tanácsot egy szakembertől. Segítségével megtalálja a gyermeke számára leghatékonyabb módszereket, és megtanulja, hogyan kell őket végrehajtani.Milyen módszerek segítenek minimalizálni azokat a szorongásos állapotokat, amelyek miatt a kisgyermekek aktívan rágják a körmüket:

 1. A történetmesélő terápia egy konkrét viselkedési példa vizsgálatán és annak egy történet keretein belüli elemzésén alapul. A gyerekek nagyon jól megtanulják a módszer anyagát, majd átültetik azt a gyakorlati alkalmazásba.

 2. Az agyaggal és homokkal való játék természetes stresszoldó tevékenység. Stabilizálják az idegrendszert, lehetővé teszik a megnyugvást és elterelik a figyelmet a negatív érzelmekről.

 3. Szerepjáték, ahol a kisgyermek új helyzetbe kerülhet.

A nemkívánatos viselkedés felszámolására tett intézkedések sikerének legfőbb feltétele a szülők szeretete, támogatása és megértése. Ölelje és csókolja meg gyakrabban a babát – az Önnel való érintkezés a komfortzónája.

Amit nem tehetsz meg

Vannak ellenszerek, amelyek csak rontanak a helyzeten. Nemcsak az intézkedések hatékonysága csökken, hanem a baba érzelmi problémái is súlyosbodnak.Az alábbiakban felsoroljuk ezeket a viselkedési formákat:

 1. Az ajkakra, a kezekre ütés. A fizikai erő alkalmazása félelmeket alakít ki, növeli a szorongást. A gyermek bezárkózik, és a körömrágási szokása még jobban beágyazódik. Csak most már félni fog attól, hogy meglátod, és titokban fogja csinálni előled.

 2. Ijesztgesse rémtörténetekkel arról, hogy a férgek belülről eszik az embereket, és így tovább..

 3. Büntetni, fenyegetni, zsarolni. Ez a negatív megerősítés, amely Ön szerint hozzájárul a nemkívánatos viselkedés korrekciójához. Ugyanakkor még határozottabban megalapozza a reakciók repertoárját.

 4. Dörzsölje keserű, éles, kellemetlen ízű és szagú anyagokkal a körmét. A módszer felnőtteknél és tinédzsereknél is működik. Kisgyermekeknél azonban ellenjavallt.

 5. A gyermek személyiségének kritizálása. Ha azt mondod egy gyereknek, hogy rossz, mert állandóan rágja a körmét, akkor a gyerek magára veszi a kritikát. Ezért alacsony önbecsülés, félénkség, önmagunk elfogadásának hiánya és a jövőbeni mély érzelmi problémák alapja.

Következtetés

A körömrágás rossz szokás, és korrigálni kell. De a kisgyermekek számára nehéz elemezni és ellenőrizni cselekedeteiket az érzelmi-érzelmi szféra éretlensége miatt. Ebben az időben a szülőknek a lehető legérzékenyebbnek kell lenniük: elemezniük kell a gyermek pszichológiai állapotát, enyhe módszereket kell választaniuk a stresszre adott negatív reakciók kiküszöbölésére, figyelemmel kell kísérniük a fejlődést. A gyermeke iránti megértés és gondoskodás a pszichológiailag egészséges jövő kulcsa.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: