Hogyan tanuljuk meg az ábécét, 7 hatékony technika, tippek a szülőknek

A korai gyermekkori fejlődés gyakran akadályozza az ábécé és így az olvasás megtanulását. Ahhoz, hogy a folyamat zökkenőmentesen menjen, a szülőknek figyelembe kell venniük a gyermekek pszichológiai és fiziológiai életkorát. Ezek fontos pontok, amelyekkel kiválaszthatja a gyermeknek megfelelő technikát.

Az ábécé tanítási módszerei

Ábécé tanulási módszerek

Számos hatékony technikát ajánlunk a baba ábécéjének tanításához, amelyek mindegyike rendelkezik előnyökkel.

Klasszikus

Íme néhány egyszerű iránymutatás a folyamat megkönnyítéséreAz ábécé klasszikus módon történő megtanítása gyermekének

 1. Készítsen ábécés kártyákat világos háttérrel. Maguknak a betűknek világosnak és színesnek kell lenniük. Semmi mást nem szabad feltüntetni a kártyákon. Helyezze el az előkészített kártyákat a gyermek szobájában, a gyermek magasságában. A következő betűkkel kezdődő tárgyak fölé lehet őket csatolni. Ez edzi a vizuális memóriáját, ami az óvodáskorú gyermekek számára kulcsfontosságúnak számít.

 2. A legjobb, ha az ábécé tanulását a legegyszerűbb magánhangzókkal kezdjük: “O”, “A”, “U”, “I”. Mondja ki őket gyermekével együtt, mintha énekelné őket. Így később könnyebb lesz szótagolni a betűket.

 3. Mássalhangzókkal kezdődik: “B”, “P”, “M”, “N”, “G”, “T”, “K”. A sziszegő mássalhangzókat tanítsd meg utoljára. Ezeket a gyerekek gyakran nehezen tudják elolvasni és leírni.

 4. A hangokat, nem a betűket tanulja meg a babával együtt. Vagyis nem “B”, hanem “B”, nem “M”, hanem “M”. Hogy később könnyebb legyen a betűket szótagokká formálni.

 5. Ha a gyermek nem tud kiejteni egy szótagot sem, nem szabad elkezdeni a tanulást, nehogy a rossz kiejtést jegyezze meg.

 6. Ne csak otthon tanulja meg az ábécét, hanem séta közben is, figyelve a boltok felirataira. Javasoljuk, hogy ott ismerős betűket találjunk. Egy bottal rajzolhatod őket a hóba vagy a homokba. Ez csak a jeleket rögzíti a memóriában.

 7. Szánjon rá időt! Csak akkor kezdjen el új betűket tanulni, ha az előzőek már teljesen megmaradtak a gyermek emlékezetében. Az új anyag tanítása során mindenképpen ismételje meg a korábban tanultakat.

A tanóráknak barátságos légkörben kell zajlaniuk. Ne terhelje túl a gyermeket. Ha rosszalkodik, és nem akar tanulni, halassza az órát másnapra. Érdekelnie kellene.

Doman

A kiváló pedagógus, Glen Doman a szimbólumok ismételt bemutatására és szinkronban történő megtanulására alapozta módszerét, a régi anyag fokozatos felváltásával az újjal. Javasoljuk, hogy a magánhangzókkal kezdje a következő sorrendben: “A”-“I”. “O”-“Y.”. “U” ÉS “U”. “YY” – “I. “A”-“E.”. Nézd meg, hogy a betűk rímelnek. Ez segíteni fog gyermekének abban, hogy jobban emlékezzen rájuk.

Olvasson tovább  Egy gyermek egy évesen nem jár, mit tegyenek a szülők?

Mielőtt elkezdené a mássalhangzók tanulását, javasoljuk, hogy győződjön meg arról, hogy gyermeke magánhangzói automatikusak. Most kezdd el felvenni a páros mássalhangzókat: “B”-“P”, “D”-“T”, “Z”-“S”, ne feledd, hogy a sistergőket adják meg utoljára. Ha a gyermekeknek magánhangzókkal együtt, énekelve adjuk meg a mássalhangzókat, gyorsan elkezdik összerakni a hangokat. Amikor már minden betűt ismer, adjunk neki kemény és lágy jeleket.

Készítse el az asszociációkat

Az ábécét asszociációval lehet megtanulni. Javasoljuk, hogy a szülők segítsenek a gyermeküknek, hogy rögzítsenek egy asszociációt a betűhöz, amely a babával szemkontaktus közben jön fel. Készíts képeket, kísérletezz azzal, hogy a kezdőbetűket átváltoztasd a betűkké. Például:

 1. A “D” úgy néz ki, mint egy ház;

 2. “B” – egy nagy hasú víziló;

 3. Az “E” olyan, mint egy fejjel lefelé fordított sündisznó csukott szemmel;

 4. Yo szemei nyitva vannak;

 5. A “T” a kalapács által keltett “kop-kop” hang;

 6. A “Ch” a csészét jelenti;

 7. “C” – egy csirke farokkal;

 8. Az “U” egy csiga, amely egy házat hordoz a hátán.

Ez a módszer nemcsak az ábécé elsajátításában segít a gyermeknek, hanem az asszociatív gondolkodást is fejleszti. Általában idősebb korban használják. Ilyen képeket ragaszthatsz a gyermek szobájában, hogy mindig szemet szúrjanak neki. Ha a betűk és egy élettelen tárgy között asszociációt hozunk létre, az ábécét általában könnyen megjegyzik a gyerekek.

Bi-hemiszférikus megközelítés

A két féltekés megközelítés az agy mindkét féltekéjének egyidejű fejlesztésén alapul. Egy felnőtt egy nagy betűt ír a táblára, és hagyja, hogy a gyermek az ujjával nyomon kövesse azt. Először a baba ujját mozgatja a vonal mentén. Ezután megérti, hogy mire van szükség, és elkezdi maga mozgatni az ujját. Így a gyerekek egyszerre tanulják meg az ábécét és jegyzik meg.

Amikor a baba megtanulta a betűket a táblán követni, felajánlhatja neki, hogy írja be a betűt egy vázlatfüzetbe vagy füzetbe. A támogató jelek, pl. állatformák, számok és tárgyak rajzolása jó módja annak, hogy a gyermek könnyebben megértse a szöveget. Ez a módszer természetesen sok időt vesz igénybe. De általában a gyerekek kedvence. Kapnak egyfajta házi készítésű ábécét a saját rajzaikkal. És ami a legfontosabb, az elvégzett munka élvezete.

Olvasson tovább  Miért olvassunk könyveket?

7.jpg

Játsszon

A játék a gyermekek természetes és kedvenc tevékenysége. A játékban történik a gyors memorizálás, amelyet a pozitív érzelmek megerősítenek. Az alábbiakban mutatunk néhány hatékony játékot, amelyek segítenek gyermekének az ábécé elsajátításában:

 1. Tárgyak ábécéje. Készítsen kártyákat rajzolt tárgyakkal és betűkkel külön-külön. Miközben a gyermek ezt a tevékenységet végzi, a tárgyat a kezdőbetűhöz kell társítania.

 2. Varázstáska. Kösd be a kisgyermek szemét. Tegye a műanyag betűket egy zacskóba. Hadd vegye ki őket, és próbálja meg felismerni őket tapintás alapján. A feladat elvégzése után beszélgessetek és nézzétek meg újra a betűket. Ez a játék egyszerre indítja be a vizuális, auditív és taktilis memóriacsatornákat.

 3. Varjú. Fektesse ki a betűket ábécé sorrendben. A vezető a tenyerével vezeti a gyermeket, és suttogva mondja: “A varjú repült és repült, és megette a levelet.”. Ekkor gyorsan takarja le a jelet a tenyerével. A gyermek feladata, hogy kitalálja, melyik betű van lezárva. Ha ez nem sikerül, készíthetsz olyan felkéréseket, mint például: “A közelben ‘O’ lakik…”. Nem tart sokáig, amíg a gyerekek megjegyzik az ábécét a helyes sorrendben.

 4. Ehető és ehetetlen.Egy felnőtt dob egy labdát a gyermeknek, és megnevezi a tárgyat. Ha a névnek van megtanulandó betűje, a gyermek a labda elkapásával “megeszi” azt. A játék megtanítja a gyerekeket a betűk hallás utáni érzékelésére.

A mai világban számos játék létezik számítógépeken, táblagépeken és okostelefonokon, amelyek segítenek az ábécé megtanulásában és a készség gyakorlásában. A gyerekek nagy örömmel mutatnak érdeklődést a technológia iránt, ezért irányítsuk a helyes irányba.

Kreativitás

A kreativitás nem csak az ábécé memorizálásában segít, hanem a finommotorikus készségek fejlesztésében is. Ez egy olyan szórakoztató tevékenység is, amely erősíti a szülők és a gyermekek közötti érzelmi kapcsolatot. Számos lehetőség van a kreatív tevékenységekre, minden család kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet.

 1. Rajzolja le a leveletujjfestékkel, miközben szavalják őket, rímeket szavalnak.

 2. Készítsünk betűket kavicsokból, gombok, gyöngyök, számoló pálcikák, borsó, bab, építőelemek. Ne feledje, hogy amikor kis alkatrészekkel játszik, ügyeljen arra, hogy gyermeke ne nyomja be őket az orrába, szájába vagy fülébe.

 3. Készíts egy gyurmaszobrot az ábécéből. Kapcsolja azt a formázott tárgyakhoz.

 4. Kivágott nyersanyagokpapírból egy gyerekkel együtt. Akassza fel az ábécét a szobájában füzérként.

 5. Készíts egy négysorost minden betűről, Játsszon rejtvényt, énekeljen éneket, olvasson fel egy történetet.

 6. Varrni a betűk szövetből, Tegye őket habgumiba. Segítsen a kisgyermekének nevet adni neki.

Olvasson tovább  Milyen korban kell a fejlődő szőnyeg, és melyik modellt kell választani egy év alatt

Hetente legfeljebb kétszer mutasson be új anyagot. Kezdje a megtanult betűk áttekintésével.

Tündérmese

A mese mindig is gyermekkori társam volt. Ma már számos ábécéskönyv kapható, amelyekben minden betűről történetek vannak. Hagyja, hogy a gyermek először a könyvet nézze meg, hogy ne vonja el a figyelmét az új tárgy a leckében. Vizsgálja meg a levél képét, olvassa el a történetet, mintha egy közönséges történet lenne, anélkül, hogy a tanítási pillanatra figyelne. Olvasás után nézze meg a képet a rejtett betűvel.

A Soboleva ábécé nagyszerű példája ennek a technikának. Például az oldalon van egy kép az “U” betűről és egy kép róla. A levél cikázik a fával, de az mozdulatlanul áll. Egy mese javasolt egy levélről, amely ugratja mindazokat, akik keresztezik, például egy csigát, egy sünt, egy sünt és egy kacsát. De a fát nem tudta megzavarni. A fa asszociatív nyomként működik, mert nem tartalmazza az “U” betűt, bár hasonlóan néznek ki. Ez a technika stresszoldó mechanizmusként működik, a gyermek hallgatja a történetet és megtanulja a betűket.

Tanácsok szülőknek

A pszichológusok azt tanácsolják, hogy kövessünk néhány egyszerű szabályt a sikeres tanítás érdekében:

 1. Ne kényszerítse a gyermeket a gyakorlásra.

 2. Használjon játékos formákat.

 3. Keressen olyan játékokat, amelyek érdeklik gyermekét.

 4. Tegye ezt a tevékenységet szisztematikussá.

 5. Régi anyag megerősítése.

 6. Kis adagokban vezesse be az új anyagot.

 7. Kérdezze meg, hogy megtalálja a tanult jeleket a jelzőtáblákon egy séta során.

 8. Legfeljebb 10 percet várjon.

 9. Ezzel egyidejűleg tanítsa meg a babát a betű betűvetésre.

 10. Vizuális segédeszközök használata.

Ha egy levél nehéz a gyermek számára. Hagyd bekapcsolva, csináld a következőket. Rövid idő múlva visszatérsz hozzá.

Nem jó ötlet a gyerekeket betűk tanulására tanítani. Játsszon velük, rajzoljanak, hallgassanak, énekeljenek, nézzenek, játsszanak együtt a felnőttekkel. Tanulja meg az ábécét némán.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: