Mi a teendő, ha egy 3 éves gyermek nem eszik jól

Nem ritka, hogy az anya riasztásként érzékeli a gyermek étkezésének megtagadását, aggódva amiatt, hogy a teste nem kap elég vitamint és tápanyagot a növekedéshez és a fejlődéshez. Minden étkezés egy igazi teszt az idegrendszer számára, mind a. Próbáljuk meg kitalálni, hogyan kell etetni egy “kislányt”, és hogy meg kell-e tennie.

Mi a teendő, ha egy 3 éves gyermek nem eszik jól

Az étvágy különböző típusai

Mindenki tudja, hogy étel nélkül nem lehet élni, de ez nem mindig így van, ahogy sokan állítják, az étvágy az étellel együtt jár.Próbáljuk meg megérteni, hogy milyen típusú étvágy létezik.

 1. Természetes. Akkor fordul elő, amikor a szervezetnek erőre van szüksége az energiatartalékok feltöltéséhez.

 2. Szelektív. Ez a fajta étvágy gyakran kíséri a modern embereket. A gyermek és gyakran a felnőtt is kekszet akar enni, de nem akar zabkását enni.

A szelektív étvágy csak kora gyermekkorban ad valós képet a szükségletekről. Egy 9 hónapos gyermek elutasíthatja a levest a tejtermékek javára, mert a kalcium most fontosabb számára, és nem azért, mert a leves nem ízletes. Egyéves korban ugyanezen okból a baba elutasítja a húst a zöldségek javára. Csak az, hogy ebben az időszakban fontos, hogy a gyermek teste zöldséget, gyümölcsöt és túrót kapjon. A gyermeke ezt ösztönösen tudja. De ha a gyerekek 3 éves korukban elutasítják a zöldségpürét, és kolbászt és csokoládét követelnek, akkor ez nem szelektív étvágy kérdése. A probléma a szülők pedagógiai hibája, és nem kell betegséget keresni vagy vizsgálatokat végezni.

A rossz étvágy tényleg rossz

Mielőtt eldöntené, hogy növelje-e az étvágyát vagy sem, érdemes tudni, hogy. Talán csak az anya és a nagymama úgy gondolja, hogy a baba kellene enni több. Lehet, hogy a napközbeni táplálék mennyisége elegendő.

Egy dolog, amit a szülők nem mindig vesznek figyelembe, az étvágy hirtelen változásai, amelyek egyik fázisból a másikba fordulhatnak. A gyermek legaktívabb növekedése az első életévben zajlik, ezért étvágyának meg kell felelnie az igényeinek. Az élet második évében a baba aktívan megtanul járni, megtanulja megismerni a világot, és energiája maximálisan elhasználódik. Ennek megfelelően a babának több táplálékra van szüksége, hogy pótolja azt.

3 éves korban a gyermekek a stabilizáció szakaszába lépnek. Nem nőnek aktívan, így tápanyagszükségletük némileg csökken. Nincs szükségük annyi táplálékra. A következő növekedési roham – és így az étvágy is – 5-6 éves korban várható. A szülőknek meg kell érteniük, hogy a gyermek étvágya különböző időszakokban változik. Ha aktív és tevékeny, és normálisan fejlődik, hagyd, hogy annyit egyen, amennyit csak akar. Ha a baba éhes, akkor tudatja veled.

Olvasson tovább  Mi a helyes módja a szoptatás abbahagyásának, hogy ne ártson magának és a babának?

Az étvágytalanság okai

Mi a teendő, ha egy 3 éves gyermeknek rossz az étvágya?

Az étvágytalanság olyan állapot, amikor a gyermek nem akar enni semmit, még akkor sem, ha már hosszú ideje nem evett. Ha kihagy egy étkezést, és egyáltalán nem eszik semmit, sem kekszet, sem gyümölcslevet, sem joghurtot, és a következő étkezésnél csak néhány kanálnyit nyel le… Itt az étvágytalanságról van szó. Ebben az esetben a szülőknek ki kell deríteniük, mi okozta a viselkedést.

A rossz étvágy minden oka nagyjából két csoportba osztható: az egészségi állapotok és a jellemvonások által okozott okok. Ellenőrizze a gyermeket, és az esélye, hogy nem eszik a betegség miatt. Lehet, hogy nem akarja az ételt, amit adsz neki. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a 3 év egy válságos kor, és a gyerekek hajlamosak arra, hogy soron kívül tegyenek dolgokat.

A rossz étvágy okait kell keresni, ha a gyermek nem szelektíven utasítja el az ételt, azaz kihagy egy étkezést, de szívesen beleegyezik egy másik, neki felkínált másik ételbe. Ha a gyermek nem eszik semmit a nap folyamán, akkor konzultálnia kell a gyermekorvosával, talán az ok valamilyen betegségben rejlik. oktatás 1 A gyermek nem eszik semmit a nap folyamán.

Az étvágytalanság fő okai 3 éves korban:

 1. Egyéni intolerancia a felkínált élelmiszerrel szemben. Gyakran előfordul, hogy egy gyermek intuitív szinten elutasít valamit, mondjuk a tejtermékeket. Később kiderül, hogy laktózérzékeny. Azzal, hogy a gyermek megtagadta a tejes kása elfogyasztását, megvédte magát valamitől, ami káros a szervezetére.

 2. Reakció egy új élelmiszerre. A 3 éves korú gyermekek általában óvatosak és bizalmatlanok az új ételekkel szemben. Mintha minden ismeretlentől óvakodnának. Minél kitartóbban kínálnak nekik egy új ételt, annál nagyobb lesz az ellenállásuk. Ebben az esetben a szülőknek türelmesnek kell lenniük, és semmiképpen sem szabad kényszeríteniük a gyermeket, hogy egyen.

 3. Lehet, hogy a gyermeknek kínált étel túl melegnek vagy túl hidegnek tűnik, vagy ha nem megfelelő az állaga.

 4. Nagy adagokat kínálnak. Gyakran túl nagy adagot adnak a gyermeknek, és ez megijeszti őket. A gyermek jóllakott, miután megette a fél tányér levest, és van egy szeletet tartalmazó köret is. Tudja meg, hogy mit kellene ennie a babának naponta egyszer. Lehet, hogy nem bosszankodik, de lehet, hogy tele van. Ne tálaljon túl sokat. Jobb, ha a gyermek nem eszik eleget, kínáljon többet.

 5. A napi rutin hiánya. A gyermekeknek már a második életévben ki kell alakítaniuk étkezési szokásaikat és étkezési ösztöneiket. Lehet, hogy nem telt el sok idő az étkezések között, és a gyermek egyszerűen nem éhes.

 6. Nassolj édességet. Ha a gyermek az étkezések között kekszet, gyümölcslevet vagy gyümölcsöt kap, valószínű, hogy amikor eljön az étkezés ideje, egyszerűen nem akar majd enni.

 7. Kis energiafelhasználás. Ha a gyermek fizikailag nem aktív, a padlón ül és a konstruktőri munkába merül, akkor nem pazarolja az energiát, és nem akar enni.

Olvasson tovább  Hogyan vezessünk be egy új képletet

A gyermek rossz hangulatban lehet, szorong vagy aggódik valami miatt. Étvágytalanság az idegesség miatt.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Mi a teendő, ha egy 3 éves gyermek nem eszik megfelelően

Ha a gyermek lelkesen leül enni, majd hirtelen elteszi a kanalat, akkor valami zavarja. Elkezdhet szenvedni szájgyulladás vagy torokfájás vagy gyomorhurut. Gyakran a gyenge étvágy oka a paraziták jelenléte a szervezetben, bár gyakran fordítva van – a baba férgekkel rendelkezik és túlzott étvágya van.Olyan helyzetek, amelyek orvoslátogatásra késztetnek:

 1. Fogyás minden látható ok nélkül.

 2. Hat hónapig nincs súlygyarapodás.

 3. Hasmenés.

 4. Láz.

 5. Hányás étkezés után.

Ha a gyermek nem hajlandó enni, keressen gyulladt ínyt, mikrotraumákat a szájban. A 3 éves korú gyermekek gyakran “húzzák” a játékokat, a kezüket a szájukba, lehet, hogy megkarcolta az ínyét, a szájpadlását. Nem csoda hát, hogy az ételek elfogyasztásának folyamata kellemetlenné válik.

Figyeljen arra, hogy a gyermek hogyan lélegzik, és hogy nem dugul-e be az orra. Lehet, hogy megbetegszik. Gyermeke teste korábban kezdi érezni a negatív változásokat. Ha a gyerekek nem hajlandóak enni, talán egy védekező mechanizmus “beindult”. Az üres szervezet könnyebben felveszi a harcot a fertőzések vagy vírusok ellen, és nem kell energiát pazarolnia az ételek emésztésére. Ha ez a helyzet, különösen fontos, hogy ne erőltessük az etetést. A gyermek minden helyes dolgot megtesz. De ha a gyermeknek krónikus betegsége van, az étvágytalanság negatív tünet. A jól ismert gyermekorvos Komarovszkij azt mondja, hogy egy beteg gyermeket nem szabad etetni, amíg nem kéri. De az anya dolga, hogy vizet adjon…

Hogyan kell etetni egy olyan gyermeket, aki nem eszik sokat

Ha megvizsgálták, a gyermekorvos azt mondta, hogy minden normális, a csökkent étvágy nem a szervezet belső problémái miatt van, most az anyának nehéz feladata van a külső okok kezelése. oktatás 1 A gyermekorvos azt mondta, hogy a gyermekorvos azt mondta, hogy minden normális, a csökkent étvágy nem a szervezet belső problémái miatt van. Tanulmányoztuk a gyermekpszichológusok ajánlásait, és ezek alapján adjuk az alábbi tanácsokat:

Nem kell nyomást gyakorolni a gyermekre.Nagyon érzékeny a szülei érzelmeire, különösen, ha azok negatívak. Az alul evett ételt nyugodtan kell kezelni. Ha nem eszi meg, nem akarja megenni. Ha ez nem jelent problémát a gyermek teste számára, ne riassza a riasztást, és ne tűzzük ki magunk elé a célt: minden áron etetni a babát. Ne egyél most, ne engedj meg semmilyen rágcsálnivalót, egyél a következő étkezéskor.

 1. Ne kényszerítsd a gyermeket az etetésre – ne fenyegesd meg azzal, hogy “a fejére öntöd az ételt, ha nem eszi meg”. Nem szabad megtörni a gyermeke akaratát. A pszichológusok megjegyezték, hogy azok a gyerekek, akiket arra kényszerítenek, hogy mindent megegyenek az asztalnál, gyenge, akaratgyenge emberekké válnak.

 2. Ne dorgáljuk meg a rossz étvágyért, az étkezés közbeni foltokért, a kiömlött kompótért, a morzsolt kenyérért. Bármi, ami negatív érzéseket vált ki az asztalnál, a rossz étvágy következménye.

 3. Ha a baba befogja a száját, ne erőltesse az ételt, akár kihívásról van szó, “anyunak, apunak, piros autónak”, akár fenyegetésről, “ha nem eszed meg, nem mész rajzfilmet nézni”.

 4. Ne büntesse a gyermeket étellel.

Olvasson tovább  Hogyan tanítsa meg gyermekét úszni

Fontos, hogy a szülők megtanulják a különbséget a bosszankodás és a telítettség között. Ne kínáljon agresszívan csak a főétkezés után édes nassolnivalókat. Ha éhes, gyermeke odajön önhöz, és ételt kér.

Legyen szép hagyománya az evésnek.Ha ugyanazok a rituálék ismétlődnek nap mint nap, a baba biztonságban érzi magát. Egy közönséges ebédből vagy reggeliből gyönyörű hagyományt teremthet, az asztalon feküdt egy színes terítő, kérje meg a gyermeket, hogy gondoskodjon egy szép étkészletről, helyezzen szalvétákat. Vegyen részt az előkészítésben. Próbáljatok meg családilag enni. Távolítsa el a zavaró tárgyakat, kapcsolja ki a televíziót. Váljon szokássá a vacsoránál beszélgetni, megbeszélni az előző napot, terveket készíteni… Hagyja, hogy a baba lássa, hogy az evés egy nyugodt, élvezetes tevékenység. Tegye szórakoztatóvá a gyermek számára, hogy a családi étkezés részese legyen.

Mutasson pozitív példát.Ha azt szeretné, hogy gyermeke ésszerű módon viszonyuljon az étkezéshez, tegye ugyanezt.

 1. Csak akkor egyél, ha éhes vagy.

 2. Próbáljon meg egy időben étkezni.

 3. Kisebb étkezések.

 4. Kerülje a nassolást.

 5. Korlátozza az étkezési időt, legfeljebb 20 percig.

 6. A változatos táplálkozás élvezzen prioritást.

 7. Gondoskodjon arról, hogy elegendő gyümölcs, zöldség és hús legyen a kínálatban.

 8. Készüljön a gyermek életkorának megfelelően.

Figyeljen az étkezési szokásaira. Ne kérje meg gyermekét, hogy egyen rendesen, ha csak egy édes tea és keksz vagy egy tábla csokoládé van uzsonnára.

Próbálja meg ugyanazt a zabkását szépen elrendezni a tányéron, bogyókkal díszítve.Nem sok időbe telik, hogy egy ismerős edényt szépen díszítsünk. Gyermeke imádni fogja a spagettis hajú kolbászt, a sajtos farkú egeret, a szultánból készült szemeket, a Kereskedőt és a Fagyiskocsit. Saját gyönyörű edényei lehetnek gyermeke számára. Mindent megevett a tányéron, egy vicces kép jelent meg az alján.

Kompromisszumra törekszik.A baba visszautasítja a zöldségeket, hagyja el, kínáljon halat vagy húst, nem akar párolt ételeket enni, sütni ugyanazokat az ételeket. Vegye figyelembe a baba ízlésbeli preferenciáit. Jogosult rá. Van, amikor a gyermek egyszerűen “felfalja” a tésztát és a húsgombócot, de nem hajlandó megenni a krumplit vagy a halat. Majd elmúlik, hagyd, hogy azt egyen, amit szeret.

A legfontosabb dolog a türelem. Ezek az étvágytalanságok nem tartanak örökké. A szülők feladata a helyes étkezési szokások ösztönzése. És itt nem nélkülözheted a saját példádat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: