Miért ébred fel egy 2 éves gyermek éjjel és sír

Az éjszaka felébredő kisgyermekre vonatkozó kérdésre adott válasz nem egyszerű, és részletesen meg kell magyarázni, hogy megértsük a jelenség minden valószínű aspektusát.

Átlagos alvási normák kétéves gyermekek számára

Alvási normák kétévesek számára

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az alvás és az ébrenlét, valamint a baba testének bármely más normája a növekedés és az érés folyamatában nagyon relatív. oktatás 1 Az alvás és az ébrenlét szabványa, valamint a baba testének bármely más normája a növekedés és az érés folyamatában nagyon relatív. Még a felnőttek esetében is szigorúan egyéni az alvásórák száma.

Egy dolog biztos – a sírás nem a baba normája. A csecsemők sírása jelzi a felnőttnek, hogy biztonságuk és kényelmük sérült. Minél hamarabb oldja meg a felnőtt a gyermek problémáját a gyermek megnyugtatásával, annál biztonságosabbnak érzi magát a kicsi. A kényelem és biztonság érzése kulcsfontosságú a stabil mentális fejlődés és a gyermek sikeres jövője szempontjából (erről bővebben a Dr. A. Kurpatova.)

Ahhoz azonban, hogy hozzávetőleges képet kapjunk arról, hogy mire van szüksége egy kétéves gyermeknek, ezeket az általános alvási szokásokat fel kell jegyezni:

 1. 5 éves korig a legjobb alvásidő 19 órától kezdődően van.00. 21-ig.00. Egyedi rendellenességek – egy órán belül.

 2. A szoba hőmérsékletének, ahol a baba alszik, 20 és 22 fok között kell lennie. Elalvás előtt a szobát ki kell szellőztetni.

 3. Egy kétéves baba teljes alvási ideje átlagosan 12 óra, beleértve a nappali alvást is.

 4. Az alvás ajánlott időtartama napközben 1-2 óra.

Az óvodáskorú gyermekek alvásigényéről, az alvásminőség javítására vonatkozó ajánlásokról és az alvászavarok okairól itt olvashat bővebben:

A síró és síró éjszakai felébredő csecsemők okai

A váratlan sírás és sírás lehetőségei, amikor a baba “váratlanul” felébred, három fő csoportba foglalhatók:

 1. A betegség kezdete.

 2. A baba túlstimulált.

 3. Rémült.

Orvosi problémák, Melyik kellemetlen baba ébred fel éjszaka:

 1. – Hányinger és hasi fájdalom refluxra utaló jelek.

 2. – Fokozott izzadás és horkolás, ami légzési nehézségekre utal.

 3. – Különböző allergiás reakciók, beleértve az asztmát, amelyet orrdugulás, köhögés vagy viszketés jelezhet.

 4. – Fertőző és vírusos betegségek.

 5. – Neuralgikus betegségek

Ha egy gyermeknél ilyen betegség jeleivel szembesül, forduljon orvoshoz, és ne próbálja meg az internet és más “népi gyógymódok” segítségével öngyógyítani magát. Az orvosi problémákról többet megtudhat a /ru oldalon

Olvasson tovább  Hogyan tanítsuk meg a babát, hogy vegye fel a játékokat

A túlpörgés okai:

 1. A lefekvési rutin hiánya. A felnőttek nem állítottak be lefekvési időt a baba számára, különböző időpontokban fekszenek le.

 2. Aktív és mozgásos játékok lefekvés előtt, sok érzelem, benyomás, szocializáció és egyéb élénk élmények.

 3. Az “alváshiány” felhalmozódása a kortizol stresszhormon magasabb szintjéhez vezet, ami a gyermeket állandó ébrenlétre készteti és cselekvésre ösztönzi.

És végül egy ijedtség.A sírás és a könnyek által kiváltott rémálmok a gyermekek átlagosan 2-8%-ánál fordulnak elő. Ezek leggyakrabban a gyermek fokozott érzékenységének köszönhetőek a 2-6 éves korosztályban. Ezek a gyerekek akkor álmodnak rosszat, ha fáradtak, nem alszanak eleget, vagy stressz hatására. Erről a jelenségről itt olvashat részletesen: .

Most, hogy a probléma jellege tisztázódott, és az okok is világosak, térjünk rá a lényegre – a probléma megoldására.

Hogyan lehet kiküszöbölni a gyermek éjszakai ébredésének okait?

A baba éjszakai ébredése

Mindez egy rendszer létrehozásán alapul. A gyermekek gondozásának és nevelésének folyamatában minden szisztematikus megközelítés a felmerülő problémák megoldásának kaotikus keresése fölött áll. A kétéves gyermek számára az egészséges alvás öt alapelve, bár több is lehetne. Azonban a változékonyságról később.

 1. Ki kell alakítani egy lefekvési rutint,Egy rituálé, egy rutin, amely egyszerű, de ismétlődő cselekvések sorozatát foglalja magában, mielőtt a gyermek elalszik. Már 4 hónapos korban el lehet kezdeni, de nem késő 2 éves korban sem. Ez magában foglalhatja egy mese felolvasását, ugyanazt a mesét, amelyet a gyermek szeret és ismer, vagy egy altatódal éneklését, szintén változatlanul.

 2. Fürdés lefekvés előtt, kamilla vagy levendula főzetével. A fürdő lehet meleg vagy hideg, amelyet a reakcióktól függően egyénileg lehet megközelíteni, ami tükröződhet a fürdőnek a gyermek alvására gyakorolt későbbi hatásában.

 3. Nem jó ötlet aktív játékokat játszani a babával lefekvés előtt.A szobában a lefekvésre készülve a fényt lágynak kell tartani, az ablakokat vastag függönyökkel kell lezárni. Lefekvés előtt egy órával a legjobb, ha minden hangot minimalizálunk a házban, beleértve a telefonok rezgőre állítását is.

 4. A lehető legnagyobb mértékben biztosítani kell a gyermek kényelmes éjszakai pihenését.Az alvásnak összhangban kell lennie a gyermek “biológiai órájával”, és fél órával az elalvás ideje előtt kell lefektetni. Nem rossz ötlet az ágya mellett maradni, amíg elalszik, esetleg újra felolvasni egy mesét vagy énekelni egy altatódalt.

 5. Ha lehetséges, érdemes fenntartani a nappali szunyókálást. A legtöbb csecsemőnek 3 éves koráig szükség van erre az alvásra, de még 3 éves kora után sem tilos az óvodáskorú gyermek számára – még hasznos, ha napközben 50-60 percig alszik.

Olvasson tovább  11 ok, amiért a baba felébred éjszaka

A fenti módszerekről bővebben itt olvashat:

Tudományos szempontból a következőkkel rendelkezünk

Az élet első éveiben a gyermek alapvető hozzáállást alakít ki a körülötte lévő világhoz – ez a hozzáállás lesz a gyermek pszichéjének alapja. Nincs értelme szörnyű statisztikákat közölni, de mindenki számára világos, hogy egy dolog, ha egy gyermek szerető szülőkkel rendelkező környezetben nevelkedik, és egészen más, ha árvaházban nevelkedik. Bár az árvaházban élő gyermekek ellátása mostanra igen magas szintre emelkedett. A különbség az, hogy nem az Ön gyermekén van a sor, hogy megkapja, amire szüksége van, hanem amikor ő kerül sorra.

Ez az intervallum a megszerzés vágya és annak kielégítése között, anélkül, hogy megértenénk a hiány okait, amire most szükségünk van, valódi szenvedéssé válik a baba számára. Ilyen esetben a gyermek pszichéjében kialakul a világhoz mint fenyegetés forrásához való hozzáállás, bizalmatlansággal, állandó fenyegetésvárakozással és nélkülözéssel.

A szülők feladata a gyermek korai életszakaszában az, hogy ne hagyják, hogy hozzászokjon a szenvedés érzéséhez, és ne hagyják, hogy együtt éljen a gyásszal. Az alvászavar és a sírással való ébredés a szenvedés egy olyan aspektusa, amelyet a szülők megoldhatnak.

Az alvásproblémák hatékonyabb megoldásához fel kell ismernünk, hogy a világot, amelyben a gyermekünk most él, a hozzá legközelebb álló emberek – a szülei – népesítik be. A gyermeknek érzelmi kötődése van hozzájuk, különösen az anyához. A gyermek még nem érti a szavak jelentését, sok szó egyáltalán nem ismerős számára, és egy idő után még értelmet fog adni neki. Az érzelmek a gyermek számára a növekedési évek során az információk egyik fő forrása.

Ha a szülők nem kapnak elég alvást a babával előforduló “éjszakai rendellenességek” miatt, akkor az érzelmi hátterük állapota negatív lesz, ami viszont megnehezíti az alvás problémáját a gyermek számára. oktatás 1 A szülők nem kapnak elég alvást a babával előforduló “éjszakai rendellenességek” miatt. Ez egy ördögi kör, amelyet csak maguk a szülők tudnak megtörni a gyermek alvásának megoldásával.

A gyermeki psziché fejlődésével kapcsolatos kérdések érthető módon olvashatók A.Kurpatova “A boldog gyermek”. Ha azt szeretnénk, hogy több tudományos anyag lehet fordulni a munkáját egy hazai tudós a múlt század közepén, L.. Ez a helyzet például Vygotsky munkájában, például a Gondolatok és beszéd című művében.

Most pedig arról, hogy mit lehet tenni a gyakorlatban

3.jpg

A tanácsadás minden esetben általános jellegű lesz, de ettől még nem lesz kevésbé értékes. A legfontosabb dolog az, hogy ne adjuk fel és alkalmazzuk őket körültekintően, figyelembe véve az egyes gyermekek sajátosságait.

Olvasson tovább  Mi a teendő, ha gyermeke mindentől fél? Tanácsok egy pszichológustól

Például sok gyereknek mostanában a köznyelvben “fáj a feneke”. A gyermek nagyon aktív, mozgékony és nyugtalan, már majdnem lefekvés ideje van, és nincs mód arra, hogy lefektessük. Aztán éjszaka a túlstimuláció sekélyes alvást eredményez, ami rémálmokhoz, ébredéshez és síráshoz vezethet. A szülők természetesen kimerültek és idegesek.

A baba hosszú, akár 3 órás nappali alvást tart. Nyilvánvaló, hogy ebben a korban átlagosan szükség van a nappali alvásra, de ebben a konkrét esetben érdemes megpróbálni, ha nem teljesen feladni, akkor legalább elkezdeni megszakítani és felkelteni a gyermeket egy rövid, 40-60 perces nappali pihenés után. oktatás 1 A nappali alvás nem szükséges.

Alkalmazza továbbá az alábbiakban ismertetett módszereket, és a probléma megoldódik. Erre minden esetben egyéni megközelítés alapján kell törekedni.

Íme néhány szabály, amely segít megoldani ezt a problémát.

 1. Prioritások és szabályok meghatározása, kényelmes a felnőtt számára, hogy intuitív módon megértse a gyermek számára, hogy van egy idő, amikor mindenkinek aludnia kell. Optimális, ha a baba számára optimális alvásidőt választunk, amely a család felnőtt tagjai számára is kényelmes, este 9 és éjfél között. Szervezzen lefekvési rutint a lefekvési rutin alapján, így a baba napközben sétál, fürdik és alszik.

 2. Fektesse a babát a saját ágyába, Egyéves kortól kezdve, ha lehetséges, az ágynak a gyermek számára kijelölt szobában kell lennie. A szülőkkel együtt alvás, ami nem megfelelő és ésszerűtlen gyakorlat, amelynek semmi köze a gyermek minőségi éjszakai pihenéséhez. Nem egészséges a szülők számára sem.

 3. Tevékenység-pihenés arány. A nap első fele fizikai tevékenység, az este és a lefekvéshez közeledő idő ülő tevékenység, könyv olvasása, rajzolás, modellezés és egyéb békés tevékenységek, egy kedvenc esti mese, és ami még jobb, egy anyai altatódal.

 4. A mikroklíma abban a szobában, ahol a baba alszik, Jó minőségű ágynemű, különösen egy megfelelően illeszkedő matrac, és mindennek a lehető legkényelmesebbnek és egyénre szabottnak kell lennie az adott gyermek számára.

Átgondolt és gondos megközelítéssel, figyelembe véve a gyermek betegségeinek vagy neurológiai patológiáinak hiányát, az éjszakai ébredés és a sírás problémája megoldódik. oktatás 1 Az éjszakai ébredés és a sírás problémája megoldódik. Dr. E ma már népszerű orvos. Komarovszkij, néhány ponton elég részletesen és érthetően beszél a gyerekekről.

Ez a cikk a következő könyv alapján készült.. Vygotsky, “Gondolkodás és beszéd” és A. Boldog gyermek” Kurpatovtól; weboldalak és szülői fórumok anyagai: /en, chips-, és a kazahsztáni Szolnyicsko Gyermekotthon személyzetének nevelési gyakorlata.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: