Miért olvassunk könyveket?

Mindannyian már kiskorunktól fogva ismerjük azt az igazságot, hogy könyveket kell olvasni. Csakhogy nem mindenki érti, miért és kinek van szüksége, mit kapnak az emberek a könyvek olvasásából. Hiszen ma már sok más módja is van az információszerzésnek. Próbáljuk meg kideríteni, hogy modern társadalmunkban miért nem olvasnak eleget az emberek, és milyen előnyei vannak ennek a tevékenységnek.

Miért olvassunk könyveket?

Miért nem olvasnak eleget az emberek?

A modern társadalom különbözik a másiktól, még a nagyon is új keletű társadalomtól is, a sebességében. Akár tetszik, akár nem, az, hogy lépést kell tartanunk a korral, sőt, néha még futnunk is kell vele, áldozatot követel. És a késő este a kezében nem egy könyv a klasszikusok, és a számítógépes stratégia vagy egy másik “shooter”. És többé nem kell “a mélyvízből” keresgélni az információk után. A felszínen fekszik.

És egyre kevesebb idő marad könyvek olvasására, még akkor is, ha valaki nagyon szeretne. Tehát amikor megkérdezik, hogy “Milyen könyvet olvasol most??Gyakran hallani a választ: “Nem olvasok könyveket. Ez a helyzet különösen súlyos a fiatalabb generáció számára. Végtére is, modern és kényelmes eszközökkel nő fel, amelyek lehetővé teszik, hogy néhány másodperc alatt megtalálja a szükséges információkat.

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ez rossz vagy jó. Ilyen korunk valósága. És ostobaság lenne elképzelni, hogy egy iskolás fiú könyvek halmát gyömöszölné össze egy esszé megírásához… Egyszerűen beír egy témát egy keresőmotorba, és megkapja a kívánt információt – ráadásul már jól kutatva. Most már nem kell újraolvasnia a Háború és békét, hogy átmenjen a vizsgán. Meghallgattad az újramondást, megértetted a cselekményt, és máris vizsgázol. De talán egy-két alkalom megteszi a hatását. De hol van a garancia, hogy a jövőben is működni fog??

Gyakran feltesszük a kérdést: “Miért nem olvasnak a tizenévesek??” Egyértelműen lehet válaszolni, mert a szülők nem olvasnak otthon. Persze a felnőtteknek van néhány elég jó kifogásuk. A modern ember elfoglaltsága nagyon magas. De az adatok azt mutatják, hogy a sikeres emberek találnak időt az olvasásra. Persze mondhatnánk, hogy a gyerekeket az iskolában meg kellene tanítani könyveket olvasni. Természetesen igen, de az, hogy tudnak olvasni és aktívan használják a könyveket, két különböző dolog. Fontos, hogy a gyermekek élvezzék az olvasást.

Olvasson tovább  Mit ehet egy baba 3 hónapos korában - válaszok szakértője

Miért olvassunk könyveket?

Számos kutatás után a tudósok tíz fő okot határoztak meg, amiért a könyvek olvasása jótékony hatással van az emberre.

  1. A képzeletük felerősödik.Olvasás közben az embernek magának kell rajzolnia egy képet, ami a történet szerint történik. A szavak néha más életet vesznek fel, ami fantáziává alakul át. Az olvasottakról képek jelennek meg az olvasó fejében. Ez egy nagyszerű gyakorlat az agyunk számára. Egy könyv olvasása közben az embernek gyakran támadhat ötlete, hogyan oldhatná meg a problémáját. Lökést kapnak a problémáik megoldásához, ami néha az olvasó és szerettei számára életbevágóan fontos lehet.

  2. A mentális folyamatok javulnak. Izraeli kutatás szerint az olvasás jó demenciamegelőzés. Lassíthatja vagy akár meg is előzheti a súlyos agykárosodást. Az olvasás segíti az agyat a kapcsolatok kialakításában. Az olvasó agya folyamatosan éber és aktív. Ez egyfajta “fejizmok pumpálása”. Az élethosszig tartó olvasók később kezdenek szenvedni az életkorral összefüggő változásoktól, mint a nem olvasók. A mentális egészségük és a memóriájuk megerősödik. A könyvek gazdag belső világa képes megnyugtatni az embert, segít a testének a stressz elleni küzdelemben. A könyvek olvasása különösen fontos manapság, amikor a legtöbb ember sok stressznek van kitéve.

  3. Önbizalmat nyer. Pszichológusok tanulmányokat végeztek, amelyek azt mutatják, hogy a könyveket olvasó emberek magabiztosabbak. Ez nem meglepő, hiszen az olvasó emberek műveltebbek. Képesek egy adott témában szerzett ismereteiket egy önkéntelen beszélgetés során bizonyítani. Növelik az önbecsülésüket. Koncentráltak, magabiztosak, és úgy viselkednek, mint a sikeres emberek. ami végső soron a sikert vonzza az életben.

  4. A szókincs bővülése. A különböző témákról szóló művek olvasása során egy személy akaratlanul megismerkedik olyan új szavakkal és kifejezésekkel, amelyeket a mindennapi beszédben nem használnak. Ismeretlen szavak utánanézése egy szótárban, vagy a jelentés megértése a szövegkörnyezetből. Ez javítja általános műveltségi szintünket.

  5. Az alvás minősége javul. A pszichológusok azt mondják, hogy a lefekvés előtti olvasás minden nap jótékony hatással van a minőségére. Gyerekként megkérjük a szüleinket, hogy olvassanak nekünk könyvet lefekvés előtt. Ez megkönnyíti az elalvást és enyhíti a napi stresszt. Ezenkívül a szervezet alkalmazkodik a rendszerhez. Egy idő után az olvasás egyfajta alvásjelzéssé válik. Azok, akik lefekvés előtt olvasnak, reggel általában éberebbek, és jó hangulatban ébrednek.

  6. Javul a koncentráció. A mai világban megszoktuk, hogy több feladattal zsonglőrködünk. Az emberek kénytelenek dolgokat csinálni, megosztva a telefonbeszélgetés, a másokkal való társas érintkezés és az internetezés között. Hosszú távon ez a sajátosság negatívan hat a koncentrációra. Egy fontos feladat szenved. Egy könyv olvasása megtanít minket arra, hogy egy dologra koncentráljunk. Figyelmünket a könyv cselekményén kell tartanunk anélkül, hogy idegen ingerek elterelnék a figyelmünket.

  7. Javul a memóriája. Azok az emberek, akik rendszeresen olvasnak könyveket, legalább napi fél órát, észrevétlenül javítják a memóriájukat. Minden nap észrevétlenül tanulnak új információkat. Azok az emberek, akik nem olvasnak, monoton környezetben “forognak”. Következésképpen a memóriájuk ugyanazon a szinten marad. Ahhoz, hogy megértsünk egy történetet, új neveket, szereplőket kell megjegyeznünk… Ez jót tesz a memóriának. Olvasás közben a személy érvel. A képzeletének sok részletet kell megmagyaráznia. Elképzeli a szereplők megjelenését, a helyszínt… A könyvek fejlesztik az analitikus gondolkodást. Az olvasó embereknek sokkal gyorsabb az elméjük és magasabb az intellektusuk.

  8. Beszédfejlődés, empátia.Az olvasás javítja a nyelvi készségeket. Aki olvas, az szebben beszél, világosabban fejezi ki gondolatait. Tehetséges mesélők. Könnyebb velük kommunikálni, mert érdekes beszélgetőpartnerek. A könyveket olvasó emberek lenyűgözhetnek másokat, mivel mindig sok mindenről tudnak beszélni. Hajlamos az empátiára. Mert csodálatos esélye van arra, hogy “egy másik ember bőrébe bújjon”. Lehetősége van arra, hogy az ő szemével nézze a világot, hogy átérezze az élményeit, hogy lássa a gondolatait… Ráadásul ez a világ nagyon különbözik attól, amihez hozzászoktunk. Az emberek, akik olvasnak, már nem látják a dolgokat elmosódottnak. Jobban megértik az embereket, jobban beleérzik magukat az emberekbe.

  9. Tágabb kitekintés. A könyvek az új tudás forrása, és nagylelkűen megosztják azt az olvasóval. A nem-olvasó egy monoton világban él. Természetesen más forrásokból is szerezhetsz információt, de ez szegényebb. Az olvasás lehetővé teszi számunkra, hogy megismerjük a világot úgy, ahogyan az valójában van, és nem a tömegtájékoztatási eszközökből. Az olvasó egyúttal átéli a könyv szereplőinek életét, és átéli érzéseiket. Egyedülálló lehetőséget kap arra, hogy tanuljon az élettapasztalatukból. Ez nem zárja ki a saját tapasztalatszerzést. Ezzel szemben az olvasó az ok-okozati összefüggések révén képes megelőzni a hibákat.

  10. Önfejlesztés. A könyvek olvasása révén az ember lehetőséget kap arra, hogy megértse önmagát, hogy megismerje önmagát. Néha váratlan megoldást találnak egy problémára, új életszemléletet kapnak. Az olvasó a történet szereplőinek helyébe képzeli magát, és elgondolkodik azon, hogy ő mit tett volna az adott helyzetben. Az olvasás segít kialakítani a saját világképét. A világ mélyebb és tágabb szemlélete, az értékek átértékelése, az értékek újjáalakítása. A legtöbb könyv motivál a fejlődésre.

Olvasson tovább  Hogyan lehet egy gyermeket egy másik párhuzamos osztályba, csoportba vagy iskolába áthelyezni: okok, kérelmek.

A könyvek olvasása az utazás után a második egyetlen módja annak, hogy megismerjük a világot, az emberek új kultúráját, más népek életét. Aki olvas, tovább marad fiatal. Mert köztudott, hogy az öregség az öregedő aggyal kezdődik.

Olvasás a gyerekeknek

A gyermekpszichológusok szerint a gyerekeknek már egészen kicsi koruktól kezdve könyveket kell olvasniuk. Egyesek hajlamosak azt gondolni, hogy születésüktől kezdve, mások 4 hónapos kortól kezdve. Természetesen ez a gyermek személyiségétől függ. De néhány sor elolvasása érdekes intonációval nem túl sok egy gyereknek. Lehet, hogy a csecsemők még nem értenek egy szót sem, de megnyugtatja a babát, ha hallja az anyja hangját. Ahogy a gyermek felnő, hozzászokik az olvasáshoz, először a világos illusztrációkkal, majd a sima szöveggel és a mű tanulságos lényegével. Ahogy a gyermek egyre idősebb lesz, elkezd hangosan olvasni, és a kiejtése javulni fog.

Miért olvassunk könyveket a gyerekeknek

Miért olvasok könyveket

Ha a gyerekeket már korán megismertetjük az olvasással, akkor természetesnek veszik azt. Meglátja a könyvek határtalan világát, kiválaszthatja az őt érdeklő témákat. A gyermek képes lesz hozzáférni az információkhoz, önállóan elemezni a cselekvéseket és eseményeket, és látni a következményeket. Fontos, hogy ebben a szakaszban megbeszéljék a szülőkkel az olvasottakat. Itt megtanulja megvédeni a véleményét, meghallgatni másokat, értékelni a véleményüket.

Milyen könyveket kell olvasni a modern gyerekeknek

Sajnos a legtöbb gyerek manapság ódzkodik a könyvektől. Inkább olvasni fognak, mint egy másik talk show-t vagy egy számítógépes játékot. A legtöbb pszichológus szerint ennek az úgynevezett “pedagógiai hibához”, a nem az életkornak megfelelő “rossz könyvek” előírásához van köze. A mai kisgyermekek már nem ugyanazok, mint a 20. században. Más a hozzáállásuk, az igényeik, az életritmusuk. Ha van igény arra, hogy a gyermek életébe otthon is bevezessék a könyvek olvasását, a szülőknek először meg kell ismerniük a gyermek preferenciáit, és érdekes történetet kell találniuk.

Olvasson tovább  Mi a különbség az irodalmi mese és az orosz népmese között, a hasonlóság.

Olvassanak-e a gyerekek klasszikusokat?

A válasz erre a kérdésre egyértelműen “igen”. Természetesen a modern irodalom jelenlegi végtelensége lenyűgöző. Lépést kell tartanod a korral. De nem szabad figyelmen kívül hagynunk azokat a szerzőket, akik megalapozták a kultúrát a generáció számára. A gyerekek az íráskészségük mellett megismerik a múltbeli életüket, és össze tudják hasonlítani saját képességeikkel. A klasszikusok betekintést nyújtanak őseink életmódjába és igényeibe. Így az évszázadok során szerzett kulturális örökség tovább él.

Az olvasás kellemes időtöltés, hatékony módja a szellemi képességek és a nagy szókincs fejlesztésének. Ez egy olyan tevékenység, amely javítja a hangulatot, az alvást és a stresszt. Néhány este és reggel elolvasott oldal jobbá teheti az életünket.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: