Milyen magasnak kell lennie egy gyermeknek 5 éves korában

A szülők gyakran aggódnak gyermekük magassága miatt, és nem véletlen, hogy ez az egészségének egyik mutatója. oktatás 1 A szülők gyakran aggódnak a gyermekük magassága miatt. Próbáljuk meg kitalálni, hogy a fiúk és a lányok magasságának 5 éves korban kell lennie, és melyik táblázatot kell útmutatóul használni a gyermek magasságának felmérésekor.

Milyen magasnak kell lennie egy gyermeknek ötéves korában?

A gyermekek magassága a WHO szerint

Az Egészségügyi Világszervezet a gyermek magasságát az egyik legfontosabb mutatónak tekinti az egészségi állapot értékeléséhez és egy normatív értékkel való összehasonlításához. Azok a paraméterek, amelyek korábban érvényesek voltak, nem mutatták a valós képet. Csak a gyermek átlagos magasságát adják meg egy bizonyos életkorban.

2006-ban a WHO nagyszabású, több országra kiterjedő vizsgálatot végzett, amelyben mintegy 8000 különböző nemzetiségű és földrajzi elhelyezkedésű gyermek vett részt. Ami azonban közös volt ezekben a gyermekekben, hogy mindannyian csecsemőként szoptatták őket, szüleiknek nem voltak egészségtelen szokásaik, és családjaik megelőző intézkedéseket tettek a fertőző és szomatikus betegségek ellen.

A WHO szerint a szoptatás az optimális táplálkozás a csecsemők számára az első hat hónapban. Ha egy csecsemőt legalább hat hónapig természetes módon szoptatnak, majd az életkorának megfelelő, minden tápanyagszükségletét kielégítő étrenddel táplálják, akkor valószínűleg átlagos magasságú, súlyú és életerős csecsemő lesz. Bizonyított, hogy ha az élet első éveiben a gyermek táplálására vonatkozó összes szabályt betartják, akkor középkorban és idős korban számos egészségügyi problémát elkerülhet. Mert ekkor rakják le a felnőttkori test alapköveit.

Hogyan mérjük a gyermek magasságát

Gyermeke magasságának mérésére a rutinellenőrzés során gyakori módszer a stadiométerrel történő mérés. Otthon is megfelelően megbecsülheti a baba magasságát.Ehhez néhány egyszerű lépést kell megtenni:

 1. Kérje meg gyermekét, hogy vegye le a cipőjét, és mezítláb álljon a falhoz vagy a stadiométerhez.

 2. A karokat karnyújtásnyira kell tartani, a vállakat pedig kinyújtva.

 3. A gyermek egyenesítse ki a hátát, és tegye össze a sarkát.

 4. A fejét egyenesen tartja, és egyenesen előre néz.

 5. Győződjön meg róla, hogy gyermeke lapockái, sarkai és feneke hátulról érnek-e a hátához.

 6. Ha a gyermek a megfelelő helyzetben van, a lapos tárgyat a fejére kell helyezni. Győződjön meg róla, hogy a haj összekuszálódott. Ezek még néhány centimétert hozzáadhatnak.

 7. A jelet a sík tárgy alsó szintjén helyezik el.

 8. Ezután mérje meg a távolságot a jelölőtől a padlóig.

Olvasson tovább  Az 1 osztály olvasónaplója: sablon, minta, összefoglaló, tervezés módja

A lábgyógyászok azt tanácsolják, hogy reggel mérjék meg. Mivel a gyermek este hosszú ideig függőleges helyzetben marad, a gerince megfeszül, és a csigolyák közötti távolság csökken. Ennek eredményeként az ember 2-3 centiméterrel rövidebb lesz estére.

Magassági táblázat 5 éves lányok és fiúk számára

Milyen magasnak kell lennie egy gyermeknek 5 éves korában

A WHO tanulmánya szerint a lányok átlagos testmagassága 5 éves korban.

 1. Nagyon alacsony, 95,2 cm.

 2. Alacsony – 99,9 cm.

 3. Átlag alatti – 104,7 cm.

 4. Átlagos – 109.4cm.

 5. Az átlag feletti magasság 114,2 cm.

 6. A magas szám 118,9 cm.

 7. Nagyon magas – 123,7 cm.

Ötéves korban a fiúk egy kicsit magasabbak, mint a lányok.

 1. Nagyon alacsony – 96,1 cm.

 2. Alacsony – 100,7 cm.

 3. Átlag alatti – 105,3 cm.

 4. Átlagos – 110.0 cm.

 5. Átlag felett 114.6cm.

 6. Magasság – 119,2 cm.

 7. Nagyon magas – 123,9 cm.

A WHO-táblázat lehetővé teszi a szülők számára, hogy felmérjék gyermekük magasságát. Ez nem csak egy átlag. Ha a gyermek magassága a “nagyon alacsony” vagy “nagyon magas” oszlopban van, meg kell beszélnünk a helyzetet az orvossal. A magas testmagasság általában nem okoz egészségügyi problémákat. A nagyon alacsony értékek a leggyakoribb ok a tesztelésre.

Mi a normális magasságnövekedés

Nem ritka, hogy egy 5-7 éves gyermeknek alacsony vagy akár nagyon alacsony magassági értékei vannak. De a legtöbbször ez csak gyermekkorban jelent problémát. A pubertás alatt, amely a fiúk esetében 12-14, a lányok esetében pedig 10-12 éves kor között van, a gyermek rövid idő alatt szó szerint ugrásszerűen “nő”. A növekedési hormon egész életen át termelődik, de különböző életkorokban eltérő mennyiségben. A legnagyobb növekedés a szülés előtti fejlődés és az első életév során figyelhető meg. Ötéves korban a gyermekek körülbelül 7 cm-rel nőnek. több mint egy éve.

Ha a gyermeknek veleszületett növekedési hormonhiánya van, ez már 2-3 éves korban nyilvánvalóvá válik. Egyrészt az éves növekedési ütem által, másrészt pedig hajlamosak a koruknál sokkal fiatalabbnak tűnni, mintha szélesebbre nőnének. Ha egy gyermek 5 éves korában évente 2-3 cm-es növekedést mutat, ahelyett, hogy a gyermek normális magassága 7 cm lenne., Keressen fel gyermekorvost, endokrinológust és végeztessen hormonvizsgálatot.

Gyermekorvosa valószínűleg azt fogja javasolni, hogy forduljon ortopéd orvoshoz, és készíttessen röntgenfelvételt a csontok korának meghatározására. Az eredmény megmutatja, hogy van-e egyezés a csöves csontok tényleges és biológiai kora között. Ez pontosabb, mint a baba magasságának mérése. A gyermekek csontjai növekedési zónákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a csontváz növekedését. 5 éves korban ezek a területek még mindig nyitottak. A röntgen lehetővé teszi az orvosok számára, hogy megértsék, hogy van-e rendellenesség, hogy meg kell-e keresni a hormonális rendellenességek okát.

Olvasson tovább  Hogyan lehet tudni, hogy a tápszer nem alkalmas-e az újszülött számára?

Hogyan kell kiszámítani a gyermek felnőtt magasságát

A szülők csodálkoznak gyermekük “felnőtt” magasságán.A következő képletek segítségével kiszámíthatja gyermeke valószínű magasságát:

 1. Egy lány magasságának kiszámításához az anyja magasságát vesszük, és hozzáadjuk az apja magasságához. Az eredményt megfelezzük, és kivonjuk belőle a 6,5 cm-t. Például anya magassága 162 cm, apa – 172 cm. Számoljuk ki, 162+172. 334 cm megszerzése. Osszuk el a felét, és 167 cm-t kapunk. 6,5 cm-t kivonva. A lány várhatóan 160,5 cm magas lesz.

 2. A fiú magasságának kiszámításához vegyük az anya magasságát, és adjuk hozzá az apa magasságához. Osszuk ezt az eredményt ketté, és adjunk hozzá 6,5 cm-t. Például anya magassága 162 cm, apáé pedig 172 cm. Számold ki, 162+172. Ez 334 köbcenti. Ha elosztjuk a felével, 167 köbcentimétert kapunk. Adjunk hozzá 6,5 cm-t. A fiú becsült magassága tehát 173,5 cm.

Mit tegyenek a szülők

Milyen magasnak kell lennie egy gyermeknek 5 éves korában

A szülők maguk is számos növekedési tényezőt befolyásolhatnak. Fontos, hogy először a gyermek tápláltsági állapotára figyeljen.A legjobb növekedéshez a gyermeknek szüksége van a hosszú csöves csontok építőanyagára.

 1. Az aminosavak építőelemek, amelyek csak fehérjéből származhatnak. És nem a növényi aminosavaknak kell túlsúlyban lenniük, hanem az állati eredetű fehérjéknek, amelyeknek a gyermek étrendjének 60%-át kell kitenniük. Tojás, baromfi, hal, hús, tejtermékek. De a felsorolt termékeknek alacsony zsírtartalmúnak kell lenniük. Mivel a túlzott zsírbevitel gátló hatással van a növekedési hormon szintézisére, ami az ellenkező hatást váltja ki.

 2. Az étrend fennmaradó 40%-ának növényi tápláléknak kell lennie. A gabonafélék fontos szerepet játszanak. Gyakran feltételezik, hogy a hüvelyesek sok fehérjét tartalmaznak. Ezek a zöldségek azonban nem helyettesítik a hús- és tejtermékeket. Az óvodáskorú gyermekeknél pedig emésztési problémákat okozhat. Ne egyen kolbászt és virslit, ezek nem tartalmaznak teljes értékű fehérjét.

 3. A növekedéshez szükséges energia gabonafélékből és gabonafélékből származik. Az édességek nem tartalmaznak rostot, ami elengedhetetlen a növekedéshez. Gátolják a szomatotropin szintézisét. Ezért jobb, ha édesség helyett gyümölcsöt eszünk, amely rostforrás. A nem őrölt gabonafélék, a gyöngyárpa, a köles és a hajdina fogyasztása bizonyítottan növeli a növekedési hormontermelést.

 4. Az ásványi anyagok és vitaminok különösen fontosak a gyermekek növekedése szempontjából. Mindenekelőtt a D-vitamin. A fehérje hiánya negatívan hat a csontok állapotára.

 5. Ne feledkezzünk meg a kalciumról és a jódról sem, amelyekre mindannyiunknak szüksége van. A kalcium bejut a csontszövetbe, növeli a csonttérfogatot. A jód szükséges a pajzsmirigy számára, amely közvetlenül befolyásolja a növekedési hormon termelését. Egy 5 éves gyermeknek naponta 800 mg kalciumra és 150 µg jódra van szüksége.

Olvasson tovább  Mikor lehet leülni egy lányt: szakértői tanácsok

A táplálkozás mellett fontos odafigyelni a napi rutinra és az érzelmekre. A pozitív érzelmek és a jó, egészséges, hosszú alvás pozitív hatással van a gyermekek növekedésére.

Mi befolyásolja a gyermekek magasságát

A gyermek magasságát befolyásoló fő tényező az öröklődés. Az Orosz Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Emberi Egészségügyi Ellenőrző Szolgálat Központi Epidemiológiai Kutatóintézetének Molekuláris Diagnosztikai Központja (CMD) által végzett statisztikai kutatás szerint azonban a gyermekek növekedése csak fele-fele arányban függ a szülők növekedésétől. De a másik felét nem olyan könnyű kiszámítani. Ez magában foglalja a táplálkozást, az életmódot, azt, hogy a gyermek szoptatott vagy cumisüvegből táplálták-e, a veleszületett, genetikai, fertőző betegségeket.

A fő oka annak, hogy egy baba túl rövidre nő, az, hogy nincs elegendő növekedési hormonja, a szomatotropin. A termelés ellenőrzéséhez meg kell vizsgálni, majd konzultálni kell egy endokrinológussal. Ez a hormon ugrásszerűen szabadul fel a szervezetben, körülbelül 3-5 alkalommal naponta. A legnagyobb mennyiséget a reggeli ébredés előtti 2 órában észleli. A szomatropin fő feladata a csöves csontok növekedésének szabályozása. örökletes tényezők is szerepet játszanak a termelésében.

Emellett számos olyan egészségügyi állapot is létezik, amely alacsony termethez vezethet:

 1. Kromoszóma-rendellenességek.

 2. Vérszegénység. A legjobb, ha egy általános vérvizsgálatot végeznek, mielőtt alaposabban megvizsgálják gyermeke alacsony magasságát.

 3. Gyomor-bélrendszeri betegségek jelenléte. Ebben az esetben nincs lehetőség a tápanyagok normális felszívódására, és az alultápláltság az egyik tényező, amely hozzájárul a gyermekek alacsony termetéhez. Ebben az esetben széklet kalprotektin vizsgálatot, Helicobacter antigén vizsgálatot és széklet okkult vérvizsgálatot ajánlunk.

 4. A mellékvesekéreg túlzott aktivitása és a mellékvesehormonok fokozott szintézise. Az okot akkor lehet azonosítani, ha a vizelet kortizolszintjét diagnosztizálják.

 5. Az elmaradottságot a cukorbetegség okozza. Ebben az esetben a glikozilált hemoglobin vérvizsgálatára van szükség.

 6. A D-vitamin hiánya tályogbetegséghez vezet, ami elmaradottságot okoz.

 7. A gyakori stressz a növekedési hormon szintézisének csökkenéséhez vezet, ami lassabb növekedést eredményez.

Ha a szülők fiatal iskoláskorukban az utolsó helyen voltak a tornaórán, és serdülőkorukban növekedési rohamot tapasztaltak, akkor nagyon valószínű, hogy gyermekeik ugyanezzel a fiziológiai tulajdonsággal fognak rendelkezni.

A gyermek növekedése a gyermek egészségének fontos mutatója. Ha egy 5 éves gyermek rosszul fejlődik, endokrinológushoz kell fordulni, és módosítani kell az étkezési és alvási szokásait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: