Mire való a kombinált óvoda?

A kombinált típusú óvoda több különböző irányultságú csoportból áll. A szokásos fejlesztő csoportok mellett vannak szabadidős és kompenzációs csoportok is. A különleges szükségletű gyermekek vélhetően jobban alkalmazkodnak a környezetükhöz, ha lehetőségük van arra, hogy egészséges gyermekekkel vegyüljenek.

Miért van szükségünk kombinált óvodára?

Mi az a kombinált óvoda?

A kombinált óvodák olyan óvodák, amelyek különböző típusú óvodai csoportokat egyesítenek. Az egészségügyi problémákkal küzdő gyermekek ugyanabban az időben vehetnek részt az intézményben, mint a nem fogyatékos gyermekek. Az ilyen óvodában lehetnek rehabilitációs, általános fejlesztő, logopédiai osztályok.Az ilyen létesítményt a következő kategóriákba tartozó csecsemők számára ajánlják

 1. normális;

 2. azok, akik tehetségesek;

 3. Azok, akiknél agyi bénulást diagnosztizáltak;

 4. Allergiás gyermekek;

 5. beszédhibásak;

 6. Azok, akik látássérültek;

 7. halláskárosodással;

 8. Fizikai vagy szellemi fogyatékos gyermekek;

 9. immunhiányos személyek;

 10. tanulási fogyatékossággal; – tanulási fogyatékossággal; – tanulási fogyatékossággal; – tanulási fogyatékossággal; – tanulási fogyatékossággal; – tanulási fogyatékossággal.

Ha a szülők úgy döntenek, hogy gyermeküket kombinált óvodába küldik, a gyermek felügyeletét ellátó gyermekorvosnak engedélyeznie kell a gyermek felvételét. Először felveszi a kórtörténetet, kijelöli Önt egy orvosi vizsgálatra, és elvégzi a vizsgálatokat. Az orvos dönti el, hogy a gyermek melyik csoportba járhat.

A kombinált óvoda fő célja a gyermekek alkalmazkodása a környezetükhöz, felkészítve őket a további fejlődésre. Ha a gyermek fogyatékkal él, ez a létesítmény segít neki abban, hogy átlagos emberré váljon. A csoportokat a gyermekek életkora szerint alakítják ki, mint egy normál óvodában. A vegyes típusú óvodák rendelkeznek a nevelési és oktatási folyamathoz szükséges anyagi és technikai alapokkal mind az egészséges, mind a bizonyos betegségekben szenvedő gyermekek esetében.

A kombinált óvodába járás sajátosságai

Miért van szükség kombinált típusú óvodára?

Sok szülő szembesül azzal a kérdéssel, hogy kombinált vagy normál óvodába írassa-e be gyermekét. A létesítménybe való bejárás összes előnyének és hátrányának felmérése segíthet a helyes döntés meghozatalában.A gyermekorvosok a következő pozitívumokat jegyzik megKombinált óvoda:

 1. A kombinált óvodába járó gyermekek jobban alkalmazkodnak a következő jellemzőkhöz. Már korán megtanulják megérteni, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, és ezt normálisan elfogadják.

 2. A pszichológusok szerint a pszichológiai és fizikai sajátosságokkal rendelkező gyermekek, akik kombinált óvodákba járnak, gyorsabban alkalmazkodnak a társadalomban. Ezenkívül, ha egészséges csecsemőket figyelnek meg, jól fejlődnek.

 3. Az alkalmazkodási zavarral küzdő gyermekek hajlamosak gyorsabban alkalmazkodni az új körülményekhez.

 4. A normál óvodákban a tananyagot az egészséges gyermekeket szem előtt tartva tervezték meg. A kombinált óvodák a szellemi és fizikai fogyatékossággal élő kisgyermekekkel való foglalkozásra irányulnak. Az ilyen gyermekek számára nem lesz könnyű egy hagyományos intézményben. A többi gyerek elutasításával és a nevelők felkészületlenségével találkozhatnak. A speciális óvodában az ilyen gyermekeket egyéni sajátosságaiknak megfelelően kezelik.

 5. A gyermek nem érzi magát kitaszítottnak, ami lehetővé teszi, hogy a gyermek magabiztos, integrált személyiségként nőjön fel, aki képes megbirkózni az életben.

 6. A pedagógiai dolgozók speciális személyzete szakmailag felkészült a bizonyos fogyatékossággal élő gyermekek gondozására. A személyzet nemcsak pedagógusokból, hanem orvosokból, rehabilitációs terapeutákból, immunológusokból, defektológusokból, pszichoterapeutákból és pszichológusokból is áll.

 7. A kombi óvodába járó gyermekek több figyelmet kapnak, mint a normál óvodába járó gyermekek.

 8. Az intézmény biztosítja a speciális igényű kisgyermekek fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges valamennyi feltételt.

 9. Figyelembe veszik a szervezet élelmiszerre adott reakcióit. Gyermekek diagnosztizált gyomorhurut, allergia, speciális étrendre van szükségük.

 10. A különböző területek szakembereinek intenzívebb munkája jelentősen csökkenti vagy akár meg is szünteti a pszichológiai és fizikai problémákat.

Olvasson tovább  Számítógép-függőség tizenéveseknél és gyermekeknél - okok, kezelési lehetőségek

A kombinált óvodai nevelés számos előnye ellenére,A szülőknek is meg kell ismerniük a fogyatékosságát:

 1. Problémák merülhetnek fel, ha gyermekét általános iskolába íratja be.

 2. Több lépést kell megtennie ahhoz, hogy gyermekét iskolába írassa, és gyermeke fogyatékosságának megfelelően pedagógusok, pszichológusok, logopédusok és más szakemberek második véleményét is be kell szereznie.

 3. Nehéz lehet átmenni egy másik óvodába.

 4. Kevés a kombinált óvoda, ezért gyakran más-más területen vannak, ami megnehezíti a gyermek beiratkozását.

 5. Egy ilyen intézmény segít gyermekének, ha otthon is különleges bánásmódban részesül.

Hogyan lehet beiratkozni egy kombinált óvodába

Egészségügyi problémákkal küzdő vagy gyakran beteg gyermekek beiratkozhatnak az óvodába. Az óvodáskorú gyermekeket, akiket a szülők be kívánnak íratni az intézménybe, általános nevelési csoportokba írják be. Az ezekben a csoportokban végzett tevékenységek nemcsak a szellemi és fizikai fejlődésre irányulnak, figyelembe véve az összes normát, hanem az egészség megőrzésére is.

A megkésett beszédfejlődésű vagy más beszédhibás gyermekek logopédiai órákon vehetnek részt. Ebben a csoportban minden tevékenység játékalapú, ami csökkenti a gyermekek kényelmetlenségét. Ha egy intézménynek van speciális képességű csoportja, csak normális értelmi képességű, rendellenességektől mentes kisgyermekek vehetők fel.

Ha egy gyermeket speciális csoportba kell beíratni, a logopédus és a gyermekorvos igazolása szükséges az igény megerősítésére. Gyermekorvosnak vagy neurológusnak kell igazolnia a testi vagy szellemi fogyatékosság meglétét. Ezeknek a gyermekeknek speciális fejlesztő és szabadidős programot terveztek, amely segít nekik a gyors felépülésben. A jelentkezőket orvosi igazolások alapján veszik fel. A kombinált óvodába a helyi oktatási hatóság utalja be a gyermeket.

A kombinált óvoda jó választás, ha a szülők azt szeretnék, hogy gyermekük az egyéni igényeinek megfelelő osztályokba járjon. Általában az intézmény tanárai képzettek az egészséges és tehetséges, valamint a speciális igényű gyermekekkel való munkához.

Hogyan toborozzák a gyermekeket

Általában 3 éves kortól veszik fel a gyermekeket a Kombinált Óvodába. Néhány ilyen intézményben a létesítmények lehetővé teszik, hogy a fiatalabb gyermekeket is befogadják. Az általános óvodák a rendelkezésre álló helyek minimális számának függvényében már a minimális életkortól fogadnak gyermekeket.

Olvasson tovább  Hogyan motiválhatja gyermekét

A gyógypedagógiai csoportba való beiratkozáshoz orvosi igazolást kell benyújtania. Az, hogy mely szakembereket utalják be, attól függ, hogy a szülők melyik csoportot részesítik előnyben, és hogy vannak-e bizonyos betegségeik. Ezt követően a szülőknek és gyermeküknek a gyógypedagógiai bizottsághoz kell fordulniuk a speciális oktatási osztályok esetében. Ha a szakértői vizsgálat megállapítja, hogy gyermeke jogosult speciális csoportba járni, erről nyilatkozatot állít ki, amelyet be kell mutatni az óvoda vezetőjének.

Egyes súlyos fogyatékossággal élő gyermekek 5 éves kortól meghívhatók a nappali ellátásba. A lakóhelyük szerinti közösségből származó gyermekek általában kombinált óvodába kerülnek. Ezek a létesítmények azonban kevés számúak, és más kerületekből származó gyermekek is lehetnek köztük.

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok

A kombinált óvodába való beiratkozáshoz a következőket kell megadniaa következő dokumentumokat:

 1. az oktatási hatóságok által kiadott jelentkezési lap;

 2. Az orvospedagógiai bizottság véleménye;

 3. a születési anyakönyvi kivonat másolata

 4. a szülők nyilatkozata;

 5. orvosi kártya;

 6. a szülők útlevelének másolata.

A szükséges formanyomtatványok óvodánként eltérőek lehetnek.

Mit csinálnak a gyerekek a kombinált óvodában

Miért van szükség kombinált óvodára?

Az időbeosztás kulcsfontosságú kérdés, amely a szülőket foglalkoztatja. A gyermekek az intézményben töltött idő alatt egy speciálisan erre a célra kialakított programot követnek. Az Oktatási és Egészségügyi Minisztérium minden programot felülvizsgál és megerősít.

Az, hogy a gyermekek milyen programot követnek, attól függ, hogy melyik óvodai csoportba kerülnek. De vannak a szokásos tevékenységek, mint minden óvodában:

 1. alvás;

 2. étel;

 3. szabad játék

 4. kirándulások.

A standard mellett a gyermekek különböző szakemberek figyelmét is élvezik. Ez magában foglalhatja a finommotoros és a durva motoros készségek, a logopédia és a gyógytorna területén végzett tevékenységeket. A terápiás és fejlesztő óvodák általában pozitív hatással vannak a gyermekek egészségére.

a tanterv részletei

A rendszeres óvodák ugyanazt a szabványos fejlesztési tervet követik az óvodáskorú gyermekek számára. A kombinált óvodák speciálisan kialakított tantervet igényelnek, amelyet a gyermek nevelője és az intézmény vezetője a gyermek sajátosságainak megfelelően állít össze.

Olvasson tovább  Mik azok a didaktikai játékok, és miért van rájuk szükségük a gyerekeknek?

Az ilyen intézmények programjai tartalmazzák a kötelező és választható tantárgyak listáját, amelyek szükségesek a kicsik megfelelő fejlődéséhez. Ezek új módszerek bevezetésén, egészségügyi elemzésen, a gyermek családjával való együttműködésen, a betegségek korrekcióján alapulnak. Az intézményből való kilépéskor a gyermek megkapja a normál iskolába való felvételhez szükséges kompetenciát. A sajátos nevelési igényű óvodák programjait a tanulókra tekintettel alakítják ki, ezért a hasonló szintű intézmények között nagy különbségek lehetnek.

Az oktatás típusai a kombinált óvodákban:

 1. Frontális.Az egész csoporttal egyidejűleg végzett munkát feltételez. Az órák meghatározott órarend szerint zajlanak és azonos tartalommal bírnak. A gyermekek aktívan részt vesznek különböző tevékenységekben.

 2. Egyéni.Az egyes gyermekekkel való külön-külön munka lehetőségét jelenti. Leggyakrabban nehéz esetekben használják. Ez a megközelítés segíti a gyermeket az anyag befogadásában, és érzelmileg megterhelő.

 3. Csoport.Ez magában foglalja az érdekcsoportokban való munkát. Biztosítja, hogy a kisgyermekek kölcsönhatásba lépjenek egymással.

A kombinált óvodákban alkalmazott valamennyi program megfelel az FSES-nek.

A kombinált óvodáknak különböző csoportjai vannak. Nyitott az átlagos gyermekek, a speciális igényű kisgyermekek és a tehetségesek számára. Általában nem könnyű belépni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: