Ki, mikor és miért távolítja el a mandulákat, vagy mandulaműtétet

A fül-orr-gégészeti klinikán talán a legismertebb és legnépszerűbb műtét a mandulaműtét, vagy közismert nevén a mandulák eltávolítása. Évente több tízezer beteg esik át ezen a műtéten, gyermekek és felnőttek egyaránt (de ritkábban). A szovjet időkben ez egy fájdalmas és véres művelet volt, amelyet fájdalom, félelem és még fájdalmasabb várakozás kísért.

Azóta 40 év telt el, és a sebészeti technikák drámaian megváltoztak. De mivel a szülőknek és azoknak a felnőtteknek, akiknek a mandulaeltávolítást javasolják, nagyon sok kérdésük van, és nem mindig lehet ezeket nyugodtan feltenni, és meghallgatni a válaszokat a fül-orr-gégésztől, javasoljuk, hogy olvassák el ezt az írást. Számos kérdés megválaszolásában segíthet. Először is, tanuljuk meg, miért van szükségünk mandulákra, és mi is az… Csak így lesz könnyebb megérteni, hogy miért távolítják el őket.

Mik a mandulák?

Mik azok a mandulák?

A mandulák vagy szájmandulák a nyirokszövet részei, amelyek a garatot gyűrű alakban veszik körül. Tudományosan ezt a gyűrűt Pirogov-Waldeyer gégegyűrűjének, vagy más néven lymphoepithelialis gyűrűnek nevezik.

Az immunrendszer, amely megvéd minket a külvilágból érkező baktérium- és vírusagresszióval szemben, központi és perifériás immunitás szerveiből áll. A fő immunrendszert irányító szervek a vörös csontvelő és a gyermekkorban nagyon aktív thymus, vagyis a csecsemőmirigy. Egyes immunszervek a perifériára kerülnek. Számos nyirokcsomó van, amelyeket nyirokerek kötnek össze, és a nyirokszövet, amely a testünk külvilággal érintkező üregeiben található csomók formájában található. Tehát a vastagbélben vannak nyirokcsomó tüszők, és a garat bejáratánál van egy nyirokcsomó-epiteliális védőgyűrű. Ez a gyűrű az egyik immunszerv, a perifériára, a “védőkordonra” költözött. És a mandulák jelentős részét képezik ennek a gyűrűnek.

A mandulákon vagy a két szájpadlásmandulán, tonsilla palatina, kívül ez a gyűrű magában foglalja a garatmandulákat, a nyelvmandulákat, a két csőmandulát és egy kis mennyiségű nyirokszövetet a garat hátulján és oldalán.

A szájpadlásmandulák vagy mirigyek különleges módon készülnek. Gazdagon ellátottak vérerekkel, a tetejüket hám borítja, amely számos különleges üreget vagy lacunát képez. Ezek a fosszilisok hajlamosak a kórokozók, patogén és opportunista mikroorganizmusok, az elhalt fehérvérsejtek és neutrofilek maradványai, amelyek harcba szálltak velük, és “meghaltak a csatatéren”. Tehát az alacsony immunitású helyzetben a hiányosságok maguk is a fertőzés forrásai lehetnek, ha nem tisztítják ki őket megfelelően. Az egészséges mandulák nagyszámú érett limfocitát tartalmaznak, amelyek bőségesen, csomókban helyezkednek el. A mandulák sok plazmasejtet és makrofágot tartalmaznak.

Miért van szükségünk a mandulákra??

A garatgyűrű logikusan közvetlenül a garat bejárata előtt, a tápcsatorna elején található. A gyomor-bélrendszer kijáratánál, a vastagbélben hasonló funkciójú nyirokszövet található. A mandulák egy immungát, egy páros szerv, amely nagyszámú limfocitát termel. A mandulák zárják a gyűrűt, és “stratégiai ponton” helyezkednek el: az orrüregből a garatba vezető légutak és a nyelőcső átjárója, amelyen keresztül a táplálékgombóc kialakul és a nyelési mozdulatokkal lefelé halad a torokban a nyelőcsőbe.

Ez a helyzet lehetővé teszi, hogy a mandulák gyakorlatilag elsőként reagáljanak a különböző antigének és bakteriális toxinok beáramlására a szervezetbe, és aktiválják az immunvédelem aktiválásának mechanizmusát. A nagyszámú plazmasejtek lehetővé teszik az antitestek vagy immunglobulinok szintézisét, elsősorban az A osztályú szekréciós sejtekét, amelyek védik a nyálkahártyát, és a makrofágok részt vesznek a kórokozók fagocitózissal történő megsemmisítésében.

Gyermekeknél különösen fontos, hogy a mandulák megfelelően működjenek. Kisgyermekeknél a mandulák fiziológiailag, azaz normálisan hipertrófiásak, azaz a felnőttek manduláihoz képest túlzottan fejlettek, súlyosak és nagyok. Ez az életkorral összefüggő fejlődés folyamata. A csecsemőknél intenzíven alakul ki az immunitás, és megkezdődik az antitestek termelése. Emlékezzünk vissza, hogy a gyermek fejlődésének egyik kritikus időszaka az a kor, amikor az anya antitestjei már nem termelődnek az anyatejjel, és a gyermek még nem termel elég saját antitestet. Tehát az életkorral összefüggő mandula hipertrófia, valamint a perifériás immunrendszer más szervei ezt a veszélyes időszakot hivatottak lerövidíteni. A mandulák legnagyobb mérete 6-7 éves korban van, ami egyébként a különböző légúti vírusfertőzések (ARI) legnagyobb gyakoriságának kora, és pontosan ebben a korban nagyszámú különböző megelőző védőoltás van. oktatás 1 A mandulák legnagyobb mérete 6-7 éves korban van.

Az immunrendszer fejlődési folyamata azonban hamarosan véget ér, és 10 éves kor után a mandulák mérete csökkenni kezd. 16 és 20 éves kor között a mandula mérete az ember élete során változatlan marad. Felmerül a kérdés: Ha a mandulák olyan fontosak, ha a garatgyűrű az egészségünk őre, akkor miért akarjuk ezt a gyűrűt megnyitni úgy, hogy a gyűrű két legnagyobb és legfontosabb struktúráját eltávolítjuk?? Miért mandulaműtétek?

Mellesleg, csak a rend kedvéért: a mandulaműtét a mandulák teljes eltávolítása, amikor e szerv egyetlen darabja sem marad meg egyik oldalon sem. A műtét egy másik, kevésbé agresszív formáját, az úgynevezett mandulaműtétet elég gyakran végzik. Ez a 3 és 12 év közötti gyermekeken végzett eljárás a mandulák részleges eltávolításával jár, hogy a nyirokszövet egy része megmaradjon, amely bizonyos védőfunkciókat lát el.

Olvasson tovább  Miért vérzik az íny és mit lehet tenni ellene?

Mi a mandulák káros hatása??

Mi a mandulák káros hatása?

A mandulák állandó immunfeszültsége, a lyukakban visszamaradt baktériumok először akut gyulladást okoznak, amelyet mindenki torokfájásként ismer. Az angina többféle formában fordul elő: a katarrális, a follikuláris, a lacunaris, a purulens-necrotikus és a tüszős-necrotikus formában. Ezek súlyosabbak lehetnek. Ha gyakori a torokfájás, autoimmun reakció indul el a mandulákban, amikor az immunrendszer a mandulaszövet felé kezdi irányítani tevékenységét. A mandulák védőfunkciója jelentősen romlik, és a csökkent immunitás miatt a lékekben még élő baktériumok aktívan támogatják a gyulladást, és végül az akut mandulagyulladás krónikus formává, krónikus mandulagyulladássá alakul át.

A krónikus mandulagyulladás időszakos súlyosbodása nem olyan súlyos, mint az akut torokfájás. Azonban számos súlyos állapot van, amelyet a dekompenzált immunitással járó krónikus mandulagyulladás okozhat. Kialakulhat egy korlátozott gennyes gyulladás, egy úgynevezett paratonsilláris tályog, amelyet kórházban kell megnyitni.

De a legfontosabb fenyegetés a felerősödött autoimmun reakció, amikor a saját antitestek elkezdik megtámadni a saját szöveteit, és a folyamat a mandulákról a különböző szervekre terjed. Így a krónikus mandulagyulladásban szenvedő személyeknél, különösen a sztreptococcus etiológiájúaknál, a kötőszövet elváltozásai, reumás poliartritisz, szisztémás vasculitis és minden, amit a régi orvosok reumának neveztek.

A vese érrendszeri érintettség glomerulonefritiszhez vezet, a szív érintettsége az izomszövet gyulladását okozza, myocarditis lép fel. Mivel azonban az autoimmun patológia nagyon szereti a kötőszövetet, a szív fibrocec-ventilláris apparátusát alkotó endokardium is érintett. Ennek következtében szerzett rendellenességek alakulhatnak ki.

A retina erek patológiája megjelenhet, a látás romlik. A krónikus mandulagyulladás számos más gyulladásos betegségből való felépülést akadályozza, és a közönséges, akut tüdőgyulladásból vagy akut hörghurutból krónikus formává fejlődhet. Így a mandulák, amelyek egészséges szervezetben egészségesek, az immunvédelem erőteljes induktora, de a krónikus mandulagyulladás által érintett mandulák veszélyt jelentenek az egész szervezetre.

A műtét indikációi

Nyilvánvaló, hogy a műtét egyik legfontosabb indikációja a krónikus mandulagyulladás a dekompenzáció, az exacerbáció és a súlyosbodás stádiumában. Ha a mandulákat a megfelelő időben eltávolítják, a szervezetben minden autoimmun gyulladásos folyamat leáll, és súlyos szövődmények nem alakulnak ki. Ezért a mandula eltávolításának fő célja a garatban lévő parázsló gennyes nidus megszüntetése és a súlyos szövődmények megelőzése, beleértve a belső szerveket is, mind fertőző, mind allergiás természetűek. oktatás 1 A mandula eltávolítása a mandula eltávolításának fő célja.

a mandulákat mindenképpen el kell távolítani, ha vannak:

 1. gyakori, visszatérő és súlyos torokfájás magas lázzal, amely a normalizálódás után hosszú ideig láz alatt marad, beleértve az antibiotikum-allergiát és a kezelési nehézségeket. A torokfájás gyakorisága meghaladhatja az évi 7 epizódot, és általában ezeket a visszatérő torokfájásokat a nyaki nyirokcsomók erőteljes növekedése kíséri, akár lacunáris, akár follikuláris formában;

 2. Krónikus, “nyugtalan” mandulagyulladás. Igen, nincs láz, a beteg jól érezheti magát, de ha a fül-orr-gégész elkezdi alaposan megvizsgálni a mandulákat faryngoszkópiával, azt fogja látni, hogy: a szövetük laza, a lacunae kitágult, folyékony genny és gennyes dugók vannak. A mandulákon korábbi torokfájásokból származó hegesedés és összenövések is lehetnek, a duzzanat átterjed a szájpadlásra, megvastagodva, és a regionális nyirokcsomók megnövekednek. Az a fajta kellemetlen mandulák, amelyekben fennállnak, szintén műtétre utaló jel;

 3. rossz torokfájás kezelése. Ha a konzervatív kezelés, beleértve a Tonsilor, az antibiotikum-terápia, az immunterápia, a mosás hatástalan és sikertelen volt;

 4. Krónikus mandulagyulladással kapcsolatos belső szervi folyamatok. Ezeket metatonsillárisnak nevezzük, és fentebb már beszéltünk róluk. Ezek a reumás poliartritisz, a glomerulonefritisz, a reumás szívbetegség, a kapilláris toxikózis, a vérzéses vaszkulitisz és mindazok a betegségek, amelyekkel a nefrológusok, a kardiológusok és a reumatológusok foglalkoznak. Hozzájuk megy egy bonyolult krónikus mandulagyulladásos beteg;

 5. Krónikus tonsillogén szepszis, amelyet sterilitás és hemokultúra céljából történő vérvétellel diagnosztizálnak.

Műtétre akkor is szükség van, ha a krónikus mandulagyulladás hátterében a pajzsmirigy magas vérnyomása áll, ami pajzsmirigy-toxikózissal vagy más súlyos szövődményekkel jár.

Természetesen mindig el kell távolítani a mandulákat, ha az angina egyik epizódja során szövődmény lép fel, például ugyanaz a paratonsilláris tályog. A mandulaműtét javallott, ha a kórokozó az A csoportú béta-hemolitikus streptococcus, amely “felelős” a reumás folyamatért és az autoimmun reakciókért.

Amikor a mandulákat nem szabad eltávolítani: ellenjavallatok

Ellenjavallatok

De bármennyire is fontosnak és súlyosnak tűnnek a műtétre utaló jelek, mindig szükséges a mérleg másik oldalára helyezni a tényeket. Vannak olyan helyzetek, amikor a mandulaműtét szükségessége ellenére szigorúan tilos. Ezeket abszolút ellenjavallatoknak nevezik. Ezek közé tartoznak:

 1. Először is a vérbetegségek, a vér rosszindulatú daganatos betegségei, nevezetesen a leukémia, mind az akut, mind a krónikus leukémia;

 2. Csökkent véralvadás, amely vérzéses diathesis formájában jelentkezik;

 3. akut kapilláris toxémia;

 4. veleszületett és szerzett érrendszeri rendellenességek a műtéti területen, pl. aneurizma, érdiszplázia, vagy ha a mandulák vizsgálata során közvetlenül a nyálkahártya alatt pulzáló ér látható. Ez súlyos és ellenőrizhetetlen vérzéshez vezethet, amely életveszélyes következményekkel járhat a műtét során;

 5. aktív tüdőtuberkulózis;

 6. súlyos cukorbetegség;

 7. a mentális betegségek súlyosbodása;

 8. szív-, tüdő-, máj- vagy vesebetegség dekompenzációja vagy súlyosbodása.

Olvasson tovább  Serotonin - miért és hogyan növelhetjük azt

Minden más ellenjavallat relatív. Ez nem jelenti azt, hogy a legtöbb esetben meg kell várni, amíg a helyzet “magától” megoldódik, és csak ezután lehet műtétet végezni, bár néha ez a helyzet is előfordul. Relatív ellenjavallatok – ami azt jelenti, hogy ha az orvos úgy dönt, hogy elvégzi a műtétet, a beteg számára bizonyos kockázatot jelent, amely nagyobb, mintha ezek az ellenjavallatok nem lennének jelen. Egy gyors mandulaműtét azonban ebben a konkrét esetben sokkal több jót tehet, mint rosszat. És az orvos kötelessége, hogy relatív ellenjavallatok esetén megindokolja a műtétet, ha úgy dönt, hogy megoperálja. A relatív ellenjavallatok közé tartoznak:

 1. Akut fertőzések és azok prodromális időszaka;

 2. A belső szervek vagy a fül-orr-gégészet krónikus betegségeinek súlyosbodása;

 3. tuberkulózus bronchoadenitis (ebben az esetben a mandulaműtét előkészítését a fiziáterrel együtt végzik el);

 4. menstruációs időszak;

 5. gennyes bőrelváltozások, bőrgyulladás és furunkulózis;

 6. többszörös fogszuvasodás,

 7. artériás magas vérnyomás és néhány más állapot.

A cukorbetegség külön kérdés. Általában a cukorbetegség nem ellenjavallt a mandulák eltávolítására, sőt a cukorbetegek vizeletének magas ketonuriája is relatív ellenjavallat. Amint a probléma megoldódott, és a cukorszintek elfogadható szintre csökkentek, a műtét elvégezhető. A súlyos cukorbetegség (pl. trofikus fekély, diabéteszes láb) azonban abszolút ellenjavallat, mivel a műtét utáni seb rendkívül nehezen gyógyul.

Általában minden ilyen veszélyes állapotot a megfelelő időben remisszióba kell hozni. Ha a betegnek reumás folyamata van, a mandulák eltávolíthatók egy gyulladáscsökkentő kúra után, amikor az állapot javul, és a folyamat inaktív szakaszba lépett. ha a betegnek artériás hipertóniája, hipertóniás betegsége van, először is a vérnyomás elfogadható értékét kell elérni racionális vérnyomáscsökkentő terápia alkalmazásával, és csak ezután lehet a tonzillektómiát elvégezni e terápia fedezete alatt. Végső soron, ha metatonsilláris patológiáról van szó, a döntés nagyon egyéni alapon, a terület szakembereivel együttműködve születik.

A művelet előkészítése és lefolyása

mandulaműtét

Bár a mandulaműtét a kisebb sebészeti beavatkozások közé tartozik, elengedhetetlen, hogy a műtét előtt minden szükséges vizsgálatot elvégezzenek. Kötelező meghatározni az Rh-faktort és a vércsoportot, a véralvadási mutatókat, rutin vér- és vizeletvizsgálatot végezni, HIV-re, vírusos hepatitis B-re és szifiliszre tesztelni, valamint orofaryngeális kenetet venni, hogy a beteget izolálni lehessen a veszélyes diftéria kórokozójától, amelyet a betegség nélkül is hordozhat.

Ha egy kisgyermeknél mandulaműtétet terveznek, mellkasi CT-vizsgálatot kell végezni, hogy kizárják a megnagyobbodott thymus mirigyet, az úgynevezett thymomegalia állapotát. Ha gyermeket operál, szüksége lesz a területileg illetékes háziorvostól származó igazolásra, amely igazolja, hogy a gyermek nem érintkezett fertőző gyermekbetegség hordozóival. Ez az igazolás 3 napig érvényes.

Klasszikus, “véres” mandulaműtét

A klasszikus mandulaműtétet helyi érzéstelenítésben végzik, ahogyan azt sok évvel ezelőtt is tették. Elég erős nyugtatót lehet intravénásan beadni, pl. Relanium vagy Seduxen. A szájpadlást helyi érzéstelenítővel, például lidokainnal kenjük be. Ezután helyi érzéstelenítő és adrenalin oldatot fecskendeznek a szájpadlásnyúlványba három ponton tűvel és fecskendővel, hogy érgörcsöt idézzenek elő a vérzés valószínűségének csökkentése érdekében. Az infiltráció (érzéstelenítő injekció beadása) a mandula pólusaiba és a mandula közepébe ezen a lebenyen keresztül történik.

Ezután, miután a gyógyszeres kezelés hat, az első kívánságcsontot felvágják, és a mandulapólust feltárják, csipesszel vagy fogóval megfogják, majd a mandulát az alsó pólusig feltárják, levágják és hurokkal eltávolítják. Általában ilyenkor indul meg a vérzés, a vérzést tamponálással állítjuk el. A vérző eret izoláljuk, klasszikus módon szorítót alkalmazunk, majd ligatúrát alkalmazunk. Ugyanezt megismételjük a másik oldalon, eltávolítva a másik mandulát.

A műtét után a beteget az oldalára kell fektetni, és a párnának alacsonyan kell lennie, mert a vér bejuthat a gyomorba, ami hányingert és hányást okozhat, és a beteg belélegezheti vagy belélegezheti a hányadékot. Elméletileg a betegnek, különösen egy gyermeknek, mindig kell valaki velük lennie, és mindent felügyelni kell, és egy jégcsomagot kell a nyakra helyezni, és egyik oldalról a másikra kell mozgatni. Hat óránál tovább nem ihatsz hideg vizet. A műtét egész napja böjtölést igényel. Másnaptól kezdve lehet félig folyékony táplálékot adni, és semmiképpen sem meleg ételt. Az érzéstelenítő spray-ket, például a lidokain aeroszolokat ajánlják, de sok évvel ezelőtt még nem voltak spray-k vagy szülők a szobában.

Így a gyermek csak arra emlékszik, hogy sikoltozik, hogy “ne mozdulj”, a torkából vér ömlik és órákon keresztül köpködik ki, és erős fájdalmat érez. Azt tanácsolják nekik, hogy ne aludjanak el, és vigyázzanak, hogy ne piszkolják be a lepedőt, mert a nővér nagyon meg fog szidni.

Mindez a véres rémálom, sajnos, még nem a múlté, és aktívan használják a “szabad” orvoslásban, vagyis ha a műveletet az MHI politikája szerint végzik. Ma már azonban léteznek modern mandulaműtéti módszerek, amelyek kíméletesebbek és vértelenek. Felnőtt páciensnél természetesen elvégezhető a klasszikus mandulaműtét, de ha az Ön gyermekéről van szó, először tájékozódjon, hogy milyen módon lehet megműteni, és csak ezután válasszon. Mit kínál tehát a 21. század?? Mi változott a klasszikus mandulaműtéthez képest, ami nem sokban különbözik a sürgősségi katonai műtéttől?

Olvasson tovább  8 hiba, ami rossz orrfolyáshoz vezet

Modern atraumatikus mandulaműtéti módszerek

A huszonegyedik században a sebész szikéjét egy teljesen más, nagy energiájú közeg váltja fel, amely elegendő a szövetek szétválasztásához, és ugyanakkor a felboncolt erek koagulációjához.

Hideg plazma lézeres kezelés

Erre példa az úgynevezett hideg plazma abláció, amelyet a gép által generált. A plazma előállításának fizikai alapja az elektrolit és az elektromos áram kölcsönhatása. Ebben az esetben a plazma rendkívül hideg, és nem haladja meg az 50 fokot. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban ezt a módszert a 90-es évek vége óta alkalmazzák. Ezt az eljárást általános érzéstelenítésben végzik, de az altatásból való kilépés után a fájdalom szindróma sokkal enyhébb, mint egy klasszikus sebészeti beavatkozásnál. A mandulaműtét ezen formája miatt a kórházi kezelés általában nem tart tovább két napnál.

Lézeres mandulaműtét

Lézeres mandulaműtét

A hideg plazma abláció mellett a mandulák infravörös szénlézerrel is eltávolíthatók. A lézeres kezelés nem hagy nyitott sebet, azonnal megalvadnak az erek, így megakadályozza a vérzést, és helyi érzéstelenítésben, ambulánsan végezhető. Mivel nem igényel fekvőbeteg-ellátást, két lépésben is elvégezhető, először az egyik mandulát, majd néhány nappal később a másikat eltávolítva. A lézeres besugárzás szintén steril. Az egészséges szövetek megégetésének elkerülése érdekében a mandulák lézeres besugárzása legfeljebb 15 másodpercig tart.

Az orvos arra kéri a beteget, hogy vegyen mély levegőt, és ne lélegezzen. Ekkor a mandulákat a rögzített szájpadlásfüggöny ellenében távolítják el. Végső esetben a beteget a műtét után egy-két órán át megfigyelés alatt kell tartani. Mivel a lézerfény steril, másodlagos fertőzések és gyulladások általában nem fordulnak elő a gyógyulási időszakban. A nyálkahártya két-három héten belül regenerálódik, és a regenerációs folyamat felgyorsítása érdekében a szájat ki kell öblíteni; a műtét után nincs szükség antibakteriális gyógyszeres kezelésre.

Természetesen a műtét utáni első napon a beteg csak hideg vizet ihat, és a következő napon elkezdheti enni a félig folyékony homogén hideg zabkását, vagy hasonló konzisztenciájú tápláló ételeket. oktatás 1 A műtétet követően a betegnek csak hideg vizet szabad inni.

Lehetséges szövődmények

Nyilvánvaló, hogy a mandulaeltávolítás nem üreg- vagy szívműtét, és viszonylag biztonságos eljárásnak számít. A klasszikus megközelítés, ahol a sebész aktívan használta a szikét, azonban hajlamosabb volt a vérzésekre. Néha a vérzést úgy kell elállítani, hogy a beteget visszavisszük a műtőbe, lefogjuk és lekötjük az eret. Ha a vérzés nem érből, hanem a parenchimából eredt, a vérzés helyén szoros tamponádot kellett alkalmazni, és a tamponra vérzéscsillapítót kellett felvinni. Ha feltétlenül szükséges, tampont lehet behelyezni, és a szájpadlási íveket ideiglenesen összevarrni, hogy a helyükön rögzítsék. Ha súlyos vérzés lép fel, sürgősségi intézkedésként le kell kötni a külső nyaki verőeret a vérző oldalon.

Természetesen a szike használatának megszüntetése és a modern technikák bevezetése kiküszöbölte az alkalmi orvosi hibákat és a vágóeszközök mélyre hatolását, amelyek véletlenül traumatizálhatnak egy mély artériát. A véletlen érsérülés kockázata jelentősen megnő helyi érzéstelenítés esetén, amikor a gyermek vagy akár egy felnőtt is önkéntelenül meginoghat, amikor a székhez rögzítik.

Más, ritkább szövődmények is előfordulhatnak. Különböző gyulladásos folyamatok a szájüregben, szájgyulladás, glossitis vagy a nyelv gyulladása, a műtét utáni hematóma előfordulása a garatban, vagy akár a nyak gennyes flegmája. Ismétlem, a gennyes szövődmények gyakorlatilag minimalizálhatók a lézeres kezeléssel és a hidegplazma-ablációval végzett mandulaműtéttel.

Lehetséges, hogy ne működjön??

A műtét elkerülhető, ha az időben alkalmazott antibiotikum-terápia sikeresen kontrollálja a ritka anginás epizódokat, pl. ha az angina évente egyszer vagy kétszer fordul elő, és megfázás, meghűlés és olyan tényezők váltják ki, amelyek megelőzhetők, és maga az angina is elkerülhető.

Ha a torokfájás évente 6-7 alkalomnál gyakrabban fordul elő, az antibiotikumok felírása többet árt, mint használ. A mikroflóra rezisztenssé válik, az antibiotikumok nem hatnak, gyakran kell őket cserélni vagy kombinálni, és végül polivalens gyógyszerrezisztencia alakul ki, és előbb-utóbb bármely antibiotikummal szemben allergia vagy intolerancia mutatkozik a betegnél. Ennek eredményeképpen az ilyen gyakori torokfájás konzervatív kezelése nem lesz kielégítő, és a mandulaműtétet kell fontolóra venni.

Természetes, hogy a gyógyszeres terápiák mellett, ellenjavallatok, keményedés, gyógytorna hiányában, minden beteg fogat kezelni kell, mert ezek a kiváltó tényezők, amelyek lehetővé teszik a kórokozó baktériumok fennmaradását a mandulalukban. Azok, akik egészséges állapotban tartják a szájüregüket, egészséges mandulákkal is rendelkeznek.

Ugyanez vonatkozik más fül-orr-gégészeti betegségekre is: krónikus rhinitis, rhinosinusitis, maxilláris sinusitis, krónikus gennyes középfülgyulladás. Mindezek a betegségek provokátorok, amelyek végül gyakori anginához vezethetnek, majd – krónikus mandulagyulladáshoz, majd kedvezőtlen tényezők kombinációjában – és reuma és szerzett szívbetegséggel járó reumához. Kezelje időben a közönséges megfázást, az akut légúti fertőzéseket, és vegye nagyon komolyan a torokfájást. Akkor Önnek vagy gyermekeinek és családjának valószínűleg nem lesz szüksége mandulaműtétre.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: