4 módja a felugró ablakok letiltásának a Google Chrome-ban

A felugró ablakokat eredetileg hasznos felületelemnek tervezték, mivel könnyen felkelthetik a felhasználó figyelmét. Ezt használták a súgó információk és különböző párbeszédpanelek megjelenítésére. A technológia tökéletesen illeszkedett az online reklámok növekvő piacához, és hamarosan katasztrófává vált a felhasználók számára. Ennek eredményeképpen a 20. század végére minden böngészőben elérhetővé váltak a felugró ablakok blokkolására szolgáló eszközök. Szakértőink elmondják, hogyan kell beállítani és használni a Google Chrome-ban.

Hogyan lehet letiltani a felugró ablakokat a böngésző eszközeivel?

A Chrome beépített, alapértelmezett felugró ablak blokkolóval rendelkezett. Az elfogadott szabványok szerint ide tartoznak azok az elemek, amelyeket nem közvetlenül a felhasználó indít el. Ha például egy weboldalon a regisztrációs űrlapot egy külön ablakban jelenítenék meg, akkor az nem jelenne meg önállóan. Ezt a műveletet csak akkor kell végrehajtani, ha a felhasználó a megfelelő linkre kattint.

Ha azt észleli, hogy egy webhely több ablakot próbál elindítani a kezdőlappal párhuzamosan, a böngésző automatikusan megakadályozza ezek megjelenítését. A blokkolással együtt megjelenik egy értesítés a címsoron, amely gyorsan minimalizálódik a képernyőképen “1”-ként látható ikonra. A gombra kattintva megnyílik egy vezérlőmenü. A blokkolt elemek címei az oldal tetején láthatók. Kattintson bármelyikre, hogy megnézze, mit blokkol a beépített böngészővédelem.

A következő képernyőkép egy példát mutat egy “klasszikus” felugró ablakra, amelyet a Blokkoló menü egyik URL címére kattintva lehet feloldani. Feltétlenül rendelkezik a következő, számokkal jelzett megkülönböztető jellemzőkkel: címsor és szabványos ablakvezérlők. Az internet angol nyelvű szegmensében megkülönböztetnek egy másik típusú pop-under-t is. Ez annak az ablaknak a neve, amely a böngésző mögött, nem pedig előtte jelenik meg. A felhasználó nehezen veszi észre azonnal, ami megnehezíti annak megállapítását, hogy a felugró ablak melyik oldalon jelenik meg, vagy milyen művelet okozza a felugró ablakot. A Pop-up célja az információ átadása, míg a Pop-under esetében fontos a “látogatás” és a “jelenlét”. Lehet, hogy nem is tartalmaz hirdetéseket.

Visszatérve a vezérlőmenühöz, tekintsük át a Pop-up vezérléshez rendelkezésre álló lehetőségeket. A nyilak jelzik a főbb műveleteket. Engedélyezheti a külső elemek megjelenítését, vagy meghagyhatja az alapértelmezett tilalmat. A “Kész” gomb elmenti a felhasználó által hozott döntéseket. Kattintson a “Testreszabás” gombra a böngésző beállításaihoz.

A beállítások lap bal oldalán a nyilak mutatják azokat a részeket, amelyek a felhasználó által megadott szabályokkal lesznek feltöltve. Létrehozásukhoz a jobb oldalon található a “Hozzáadás” gomb. A “3” kapcsoló “On” állásba helyezve megszünteti a felugró tervezési elemek megjelenítésének minden korlátozását.

Kivételek és szabályok beállítása a felugró ablakok blokkolásához a Google Chrome-ban

A felugró vezérlőmenü a böngésző beállításaiban található. Nem kell megvárnia, hogy a böngésző automatikusan elindítsa a blokkolást.

Olvasson tovább  Hogyan törölheti az előzményeket a Mozillában

Ha a Chrome meg van nyitva, kattintson a hármas pont szimbólumra a böngészősávban a kombinált cím- és keresősáv jobb oldalán. A megjelenő vezérlőmenüben válassza a “Beállítások” lehetőséget.

Kattintson a nyíl által jelzett területre.

A megnyíló oldalsávban bontsa ki a “Speciális” részt.

Keresse meg és nyissa meg az Adatvédelem és biztonság bejegyzést.

A szakaszok listájában válassza a “Site Settings” (Oldalbeállítások) lehetőséget.

Az almenükben való “bolyongás” idejét csökkentheti, ha a böngésző címsorába beírja a következő közvetlen elérési utat: “chrome://settings/content”

opups”. Ha a kívánt szakaszban van, kattintson a bekeretezett gombra a kivétel végrehajtásához. Erre a műveletre olyan weboldalak esetében lehet szükség, amelyek felülete aktív vezérlőelemek használatán alapul.

Másolja ki vagy írja be kézzel a korlátozások megszüntetéséhez kiválasztott forrás URL-címét a szövegmezőbe. Szakértőink például feloldják az oldalt

Kattintson a fenti linkre, és indítsa el az egyik Pop-up tesztváltozatot. A címsornak nincs blokkoló ikonja, és a böngésző teljes területét felugró ablakok foglalják el.

Egyetlen webhely beállításai

A Chrome lehetővé teszi a felugró ablakok sorrendjének megváltoztatását bármely korábban meglátogatott erőforrás esetében.

Menjen a böngésző beállításai között a “Site Settings” menüpontba az előző fejezetben tárgyalt módon. Bontsa ki a képernyőképen látható keretben látható részt.

Válassza ki azt az oldalt, amelynek tartalmi szabályait módosítani szeretné. Kattintson az egérrel a rendelkezésre álló engedélyek listájának kibontásához.

Keresse meg a keretes elemet, és nyissa meg a jobb oldalán található kontextusmenüt. Korábban beállított érték módosítása. A meghatározott szabály azonnal hatályba lép, és megismétlődik a felugró vezérlő részlegben.

Google Chrome bővítmények.

A böngészőbe épített eszközök célja, hogy segítsenek megvédeni a felhasználót a Pop-up “klasszikus” változata ellen, amelyet ma már nagyon keveset használnak a weboldalak építésénél. Az új technológiák lehetővé teszik a hirdetések beágyazását az oldal kódjába, megkerülve a megadott szabályokat. Az ilyen felugró ablakok elleni fellépéshez olyan böngészőbővítményeket kell használnia, amelyeket kifejezetten a tartalom blokkolására terveztek.

Olvasson tovább  A Windows 10 Defender letiltása

Nyissa meg a Chrome beállításait az oldalsávra lépve. Válassza ki a képernyőképen látható részt.

Egy új lapon kattintson a nyíllal jelölt területre.

Kattintson az oldalsávban a Chrome Extension Store linkjére.

Írja be a “ad block” szót a szövegmezőbe. Keresse meg a legördülő listában a legmegfelelőbbet, és lépjen a kiterjesztés oldalára.

Nyomja meg a szegélyezett gombot, és várjon, amíg a böngésző betölti és telepíti a kiválasztott kiegészítőt.

Tovább a Runet legfejlettebb technológiai oldalára. Válassza ki az idegesítő hirdetést, amely a sarokban lebeg és a tartalom egy részét elfedi. Kattintson rá az egér jobb gombjával a kontextusmenü megnyitásához. Válassza ki az AbBlock karakterláncot. A legördülő listában kattintson a “Hirdetés blokkolása” lehetőségre.

Csúsztassa a blokkoló menüben lévő nyílvesszőt jobbra, amíg az ajánlatot “Yandex” -re állítja.A “Böngésző” nem fog eltűnni a böngészőablakból. A tartalom korábban elrejtett része megjelenik a helyén. Az aláhúzott sor azt mutatja, hogy a példában kiválasztott hirdetés a Pop-up osztályba tartozik, mivel a felugró ablakok új generációja. Az oldal részeként kezeli, és a Google Chrome beépített biztonsági rendszere semmilyen módon nem blokkolja. Kattintson a “Jónak tűnik” gombra, és erősítse meg, hogy a felugró hirdetés helyesen lett eltávolítva, és hogy a struktúra többi része nem változott.

A következő menüben a felhasználónak meg kell erősítenie, hogy a kódot tartalmazó elemeket blokkolni kívánja az oldal további látogatásai elől. Az elvégzett kiválasztás alapján a kiterjesztési algoritmus új szűrőt hoz létre. A reklámtartalom törléséhez szükséges műveletek befejezése után nyomja meg a kerettel jelölt gombot.

Összefoglalva

A felugró ablakok biztonságos blokkolásához a webes szörfözés során szakértőink azt tanácsolják, hogy egyszerre használja a fenti két lehetőséget – a Chrome beállításainak módosítását és a hirdetésblokkoló bővítmény telepítését.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: