Hogyan ellenőrizheti a számítógépet vagy a fájlt vírusokra online

Többször ajánlottuk, hogy telepítsen vírusirtót a számítógépére. De néha ez valamilyen okból nem lehetséges. Ebben az esetben a számítógépet és még az egyes fájlokat is ellenőrizni kell az interneten – a vírusok elkerülése is lehetséges.

Egyedi fájlok ellenőrzése

Az egyes fájlok vírusellenőrzése

Egy fájlt fog elküldeni valakinek? Nincs vírusirtó a számítógépén, vagy okostelefont használ? Ebben az esetben célszerű először ellenőrizni, hogy a fájl nem tartalmaz-e rosszindulatú kódot. Ezt online lehet megtenni a megfelelő szolgáltatásba történő feltöltéssel.

A legegyszerűbb a Kaspersky Threat Intel weboldalának használata

 • gence portál. Egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, ami még lassú internet esetén is gyors betöltést tesz lehetővé. Ami a fájl ellenőrzését illeti, kétféle módszerrel lehet elküldeni a fejlesztő szerverére:
  1. Bármely más programból – pl. a File Explorer vagy a Total Commander programból – áthúzhatja a fájlt.

  2. Kattintson a “Fájl kiválasztása” gombra, majd keresse meg a merevlemezen vagy az SSD-lemezen.

  Ezután csak meg kell nyomnia az “Analízis” gombot. A szerveren található vírusirtó azonnal ellenőrzi a fájlt. Ha minden rendben van, az ellenőrző összeg alatt a “clean” szó jelenik meg. Ennyire egyszerű! Csak annyit kell megjegyeznünk, hogy a maximális letöltési méret 256 megabájt. Ha például egy lemezképet kell ellenőriznie, akkor más szolgáltatást kell használnia.

  A Kaspersky Lab termékével egész weboldalakat lehet átvizsgálni. Ehhez van egy alsó beviteli mező, amelybe az URL-t kell beírni.

  Ne bízz az orosz fejlesztőkben? Nem probléma, használhatja a VirusTotal-t a weboldaluk helyett. Ez egy másik online szolgáltatás, amely ellenőrzi a fájlokat rosszindulatú szoftverek szempontjából. Az oldal akkor is megnyílik, ha az internetszolgáltatója nagyon lassú internet-hozzáférést biztosít.

  A VirusTotal felülete angol nyelvű, de az ellenőrzés folyamata könnyen elsajátítható anélkül is, hogy ismerné a nyelvet. Ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy bármilyen számítógépes programból áthúzza a fájlt. Másik lehetőségként kattintson a “Fájl kiválasztása” gombra, majd keresse meg az ellenőrizni kívánt fájlt az eszközén.

  Olvasson tovább  8 mód a fájlok tartalom szerinti keresésére a Windows 10-ben

  Az oldal automatikusan elkezdi a fájl szkennelését, amint az a szerveren van. A folyamatot vizuálisan is nyomon követheti. Érdemes megjegyezni, hogy az erőforrás egyszerre több vírusirtó motorral végez vizsgálatot. Ha egyetlen rosszindulatú kódot észlelünk, az hamis pozitív eredményt jelez. És csak akkor, ha szinte az összes “motor” elkezdett riasztani, a fájlt azonnal el kell távolítani a számítógépéről. Célszerű a közösség véleményét is ellenőrizni, miután elvégezte a vizsgálatot – ez ugyanilyen fontos információkat tartalmazhat.

  A Kaspersky Lab termékeihez hasonlóan a VirusTotal is képes ellenőrizni az URL-címeket és az IP-címeket. Mindössze annyit kell tennie, hogy a megfelelő lapra lép. Következésképpen könnyen ellenőrizhet egy interneten található fájlt anélkül, hogy először le kellene töltenie a számítógépére! A szolgáltatás különlegessége abban rejlik, hogy egy speciális bővítményt tartalmaz az Ön internetes böngészőjéhez. Hasznos azok számára, akiknek rendszeresen ellenőrizniük kell a fájlokat.

  A megfelelő weboldal még egyszerűbb kialakítása a Dr.Web. Itt csak a fájlválasztó gombot, a vizsgálat indítása gombot és szó szerint néhány további szolgáltatásokhoz vezető linket talál.

  Ez az oldal elsősorban a számítógépén található fájlok ellenőrzésére szolgál. Ha az internetről szeretne ellenőrizni egy fájlt, kattintson az oldal alján található “Check URL” gombra. Meg kell jegyezni, hogy dr.A Web csak a saját vírusadatbázisát használja. Sok felhasználó számára azonban ez elegendő.

  Az interneten egyéb szolgáltatások is találhatók, amelyekkel a fájlok és programok vírusellenőrzésére szolgálnak. Néhányan talán kényelmesebbnek találják őket, ezért itt megemlítjük őket. Először is, használhatja a Hy
  id elemzés. Lehetővé teszi a gyanús fájl vizsgálatához használt virtuális gép kiválasztását. Az eredmény részletes jelentést ad a különböző vírusirtó adatbázisok reakciójáról. Másodszor, használhatja a Nano Antivirus weboldalának Szolgáltatások részében található online szkennert. Ez az oldal kis oldalmérettel rendelkezik, ezért leginkább az okostelefon-felhasználók számára hasznos. De van egy komoly korlátozása – nem fog 20 Mb-nál nagyobb fájlt feltölteni a szerverére.

  Olvasson tovább  10 módja a 0xc000007b hiba kijavításának Windows 10 x64 rendszerben

  Vírusellenőrzés a számítógépen

  Vírusellenőrzés a számítógépen

  Igaz, sok felhasználó nem az egyes fájlokat, hanem inkább az egész számítógépét szeretné átvizsgálni. Elsőre úgy tűnik, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a rendszerre telepített vírusirtó van. Ez azonban nem így van. Vannak speciális online szolgáltatások is. Saját vagy harmadik féltől származó vírusirtó adatbázist használnak, amelyet a számítógépre töltenek le. Ezután a laptopon vagy asztali számítógépen lévő összes fájl átvizsgálásra kerül. A már futó folyamatok is ellenőrzésre kerülnek – lehetséges, hogy némelyikük rosszindulatú funkciót hajt végre.

  A számítógép vírusellenőrzésére szolgáló online szolgáltatások különlegessége, hogy nem ütköznek a már telepített vírusirtóval. Így ezek további védelmi intézkedésként használhatók. Ez különösen igaz azokra, akik ingyenes vírusirtót telepítettek, amely megbízhatatlan lehet.

  Hasonló online szolgáltatások számos teljes értékű vírusirtó fejlesztőjétől elérhetők. Az ESET On például telepítés nélkül is működik

 • ne Scanner. Ez a program távolról működik – csak néhány fájlt és a vírusirtó adatbázist kell letölteni a számítógépre. Az algoritmusnak a következőnek kell lennie:
  1. Kattintson a “Futtatás” gombra a projektoldalon.

  2. Adja meg az e-mail címét, és töltse fel a felajánlott fájlt.

  3. Futtassa az eredményül kapott fájlt, majd fogadja el a licencszerződést, és várjon néhány további fájl letöltésére.

  4. Most nyomja meg a “Get started” gombot.

  5. Beolvasás típusának kiválasztása. Ehhez döntse el, hogy az egész számítógépet át akarja-e vizsgálni.

  6. Adja meg, hogy a potenciálisan rosszindulatú alkalmazásokat karanténba kívánja-e helyezni. Utasítsa el, ha rendszeresen letölt kalózszoftvereket, amelyeket így vagy úgy feltörtek. Vagy egyezzen bele, ha inkább megvásárolja az alkalmazást.

  7. Kattintson a “Vizsgálat futtatása” gombra.

  Ez az. Ezután elindul a vírusirtó adatbázis letöltési folyamata, és a szolgáltatás mindenféle fenyegetéstől átvizsgálja a számítógépet. Ha a vizsgálat befejeződött, bezárhatja a miniprogramot és elfelejtheti – nem hagy nyomot a számítógépén.

  Hasonló szolgáltatásokat számos más fejlesztő is kínál. Letölthet például egy F-Secure On

 • ne Scanner. Nem is fogjuk leírni a műveletek részletes algoritmusát, mivel van egy orosz nyelvű felület, amely szó szerint néhány gombból áll. A szolgáltatást meglehetősen gyors szkennelés jellemzi – reméljük, hogy a sebesség nem befolyásolja a minőséget.
  Olvasson tovább  A keresés letiltása a Windows 10-ben

  A CrowdInspect kissé összetettebb kivitelezéssel rendelkezik. Ez a program szintén nem igényel telepítést, és elindítása a Feladatkezelőhöz hasonló ablakot jelenít meg. Láthatja a számítógépén futó folyamatok listáját. Mindössze annyit kell tennie, hogy lefuttatja a vizsgálatot, amely több adatbázist is magában foglal. Ha a folyamat nem káros, akkor zöld körök jelennek meg mellette. A CrowdInspect szolgáltatás egyetlen hátránya, hogy nem tudja ellenőrizni a fájlrendszert.

  A Comodo Cleaning Essentials a futó folyamatokat is vizsgálja. De ez itt csak az egyik funkció. A szolgáltatás képes teljes számítógép-ellenőrzésre is, amely a számítógépen lévő összes fájl átfogó ellenőrzését elvégzi. A kezelőfelület orosz nyelven van, így kétlem, hogy gondot okozna az indulás.

  Az online szkennelést egy viszonylag kis segédprogram is kínálja

  Micro HouseCall befejezése. Ez egy egyszerűsített változata az ugyanazon fejlesztők által kifejlesztett teljes értékű vírusirtónak. A számítógép átvizsgálásához le kell töltenie a futtatható programot, el kell fogadnia a licencszerződést, majd a “Scan Now” gombra kell kattintania. Más online szkennerekhez hasonlóan a teljes körű szkennelés csak a vírusirtó adatbázis letöltése után indul el. Tehát ne félj attól, hogy a folyamat egy ideig 0%-os lesz.

  A Google Chrome használata

  Érdekes módon a Google Chrome webböngészőbe egy saját vírusirtó is be van építve. Nem képes a háttérben futni, de kényszer-aktiválható. Ha ezt a böngészőt használja, akkor mindenképpen tudnia kell erről a módszerről.

  A beépített vírusirtó használatához írja be a címsorba a chrome://settings/cleanup parancsot – ez a megfelelő beállítások részhez vezet. Itt csak annyit kell tennie, hogy rákattint a “Find” gombra, és a program átvizsgálja a számítógépében lévő összes merevlemezt és SSD-t.

  Következtetés

  Most már tudja, hogy nem kell vírusirtót telepítenie a számítógépére. Ha nem lusta, akkor nem lesz rosszindulatú szoftver a számítógépén – mindössze annyit kell tennie, hogy időről időre használja a megfelelő online szolgáltatásokat.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: