A Command Prompt futtatása rendszergazdaként a Windows 10 rendszerben

A parancssor nem a legnépszerűbb eszköz a felhasználók körében, de gyakran szükség van rá. Szakértőink elmondják, hogyan futtathatja azt Windows 10 rendszergazdai jogokkal.

Működési módok

A parancssor a Microsoft operációs rendszerekben kétféleképpen működik. A felhasználói mód az információk lekérdezésére, a rendszergazdai mód pedig a konfiguráció módosítására szolgál.

Normál üzemmódban a képernyőképen aláhúzott prompt sor végén az operációs rendszerbe való bejelentkezéshez használt felhasználónév áll.

A megnövelt jogosultságokkal indított parancssort az ablak címében szereplő felirat különbözteti meg a következőktől. A meghívó karakterlánc a rendszerkönyvtár elérési útvonala.

Speciális Start menü

A parancssor megnövelt jogosultságokkal történő futtatásának legkényelmesebb módja a továbbfejlesztett Start menü használata.

Használja a “Win+X” billentyűparancsot, vagy kattintson a jobb gombbal az operációs rendszer logójával ellátott gombra. Válassza ki a megnyitott parancsikonlistában a keretben megjelölt sort.

A Microsoft aktívan támogatja a modernebb PowerShell parancsértelmezőt. Így a fejlett Start menü megnyitásával a felhasználók a következő képernyőképen látható képpel szembesülhetnek. A PowerShell futtatása rendszergazdaként a CMD helyett.

A megnyíló ablakban várjon a megjelenő felszólításra. Írja be a “cmd” szót a képernyőképen látható módon, és nyomja meg az Entert. A PowerShell héj parancssori szimulációs módba lép, fenntartva a megemelt jogosultságokat.

A klasszikus CMD visszaállításához a Start menübe lépjen a keresés menüpontba. Kezdje el beírni a “replace” szót a szövegmezőbe. Ha megjelenik egy találat, akkor a “2”-vel jelölt hivatkozások bármelyikére kattintva a beállításokhoz léphet.

Keresse meg a sárgával kiemelt szöveget a megnyíló Windows 10 beállítások részben. Állítsa a nyíllal jelölt kapcsolót “Off” állásba. A PowerShell héj a klasszikus parancssort helyettesíti a Start bővített menüben. Az operációs rendszer beállításain végzett módosítások azonnal alkalmazásra kerülnek, és nem kell újraindítani a számítógépet.

Feladatkezelő és Explorer

Szükség esetén a Feladatkezelő vagy az Intéző segítségével is végrehajthatja a parancssort.

Kattintson a jobb gombbal egy üres helyre a tálcán. Válassza ki a képernyőképen látható opciót a kerettel.

Kattintson a “Fájl” területre az eszköztár felett. Kattintson a legördülő listában az “Új feladat indítása” gombra.

Írja be a “cmd” szót a szövegdobozba, és jelölje be a képernyőképen látható nyíl által jelzett négyzetet. Nyomja meg az Enter billentyűt a billentyűzeten, vagy használja az “OK” gombot a parancssor rendszergazdaként történő indításához.

Az Intéző ablak Fájl területén is megnyithatja a műveletek listáját. Itt nincs parancssor, még akkor sem, ha a Start menüben alapértelmezett shellként van beállítva. Kattintson a “2” jelű területre, és az oldalmenüből indítsa el a PowerShellt emelt jogosultságokkal. Állítsa a parancsértelmezőt parancssor emulációs üzemmódba a fent leírtak szerint.

Összefoglalva

Ebben az útmutatóban szakértőink több módszert is bemutatnak a parancssor Windows 10 rendszergazdai módban történő futtatására. Válassza ki a legkényelmesebbet és kezelje a rendszert a szükséges beállítások elvégzésével.

Olvasson tovább  Hogyan készítsünk képernyőképet Windows 10 alatt
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
  1. István

    Hogyan tudom futtatni a parancssort rendszergazdaként a Windows 10 rendszerben?

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: