A merevlemez nem látható a Windows 10 rendszerben: okok és megoldás

Amikor a merevlemezt csatlakoztatja a számítógéphez, a rendszer nem mindig érzékeli helyesen, és nem jelenik meg az Explorerben. Szakértőink megvitatják a jelenség leggyakoribb okait a Windows 10-ben, és azt, hogy hogyan kezelheti őket.

Inicializálás és formázás

A vadonatúj meghajtó csak hardveres szinten érzékelhető a csatlakoztatás után. Az inicializálás és a formázás elvégzése, mielőtt az operációs rendszer látná azt.

“Win+X” parancsikon a Start-Up menü aktiválásához. Kattintson a képernyőképen jelölt sorra.

Megjelenik egy MMC konzol applet, amely a lemezkezelésre szolgál. A csatlakoztatott meghajtó inicializálási ablaka automatikusan a tetejére kerül. Válassza ki a partíciós sémát a “2” jelölésű rádiógomb segítségével. 64 bites Windows kiadások esetén lehetőleg a GPT, 32 bites kiadások esetén az -M lehetőséget használja
. Fejezze be az eljárást az “OK” gombra kattintva.

Az inicializálás után a lemez megkapja az “Online” státuszt, de még mindig ki nem osztottként szerepel a listán. Kattintson a jobb gombbal a grafikus ábrázolásra. Válassza ki a felső sort a kibővített kontextusmenüből, és kezdje el a kötet létrehozását.

Alapértelmezés szerint a nyíl által jelzett méret megegyezik a meghajtó kapacitásával. Ha nem kívánja logikai partíciókra osztani, kattintson a “Tovább” gombra.

Az egység a meghajtóhoz rendelt betűt jelöli. Ha szükséges, bontsa ki az alatta elrejtett latin ábécét, és szükség esetén rendeljen hozzá egy másikat.

NTFS használata belső lemezekhez. A különböző operációs rendszerű számítógépekhez csatlakoztatandó külső meghajtók esetében kényelmesebb a FAT32 formátumot választani. Adja meg a kötet címkéjét a kiemelt mezőben, ha szükséges.

Az utolsó lépésben ellenőrizze a beállításokat, majd nyomja meg a “Kész” gombot. Az inicializált és formázott merevlemez-meghajtó láthatóvá válik az Intézőben, és elérhetővé válik minden fájlművelethez.

Alfanumerikus azonosító

A Windowsban az olvasási, írási és tárolóeszközök jelölésére alfabetikus azonosítókat használnak.

Nyissa meg a Lemezkezelés alkalmazást a fent leírtak szerint. A meghajtók listájának megtekintése az ablak felső részében. A képernyőképen látható nyíl a meghajtót betűazonosító nélkül mutatja. Keresse meg az applet alján, és kattintson a jobb gombbal a grafikus területére. Válassza ki a képernyőképen “3”-mal jelölt opciót.

Győződjön meg róla, hogy a kiemelt mező nem tartalmaz betűazonosítót, és kattintson a “Hozzáadás” gombra.

A további ablakban kattintson az “OK” gombra, és fogadja el a Windows által automatikusan kiválasztott meghajtó betűjelet. Ebben az esetben a felhasználó megkíméli magát a véletlen hibától anélkül, hogy a már hozzárendelt értékekkel való ütközés kockázata fennállna.

Offline” állapot

A számítógéphez csatlakoztatott meghajtó alapértelmezés szerint “Online” státuszt kap. Bizonyos esetekben elveszítheti azt azáltal, hogy offline állapotba kerül.

Olvasson tovább  Hogyan lehet eltávolítani a betűtípusokat a Windows 10-ben

A Lemezkezelés alkalmazásban a meghajtó “Offline” státuszú, és az ikonon egy nyíl szimbólum látható, mint egy nem inicializált meghajtó. Kattintson a jobb gombbal a leírási területre a kontextusmenü megnyitásához. Válassza ki a kötőjellel jelölt elemet.

Bizonyos esetekben a teljes funkcionalitás nem állítható vissza ilyen módon. A meghajtót a rendszer észleli, de csak olvasható státuszt kap, ami korlátozza a fájlműveleteket.

Ha ilyen helyzetbe kerül, nyissa meg a Start menü. A PowerShell futtatása emelt jogosultságokkal.

A “set-disk -number X -isoff” parancs

 • ne $false” megváltoztatja az állapotot, így a meghajtó láthatóvá válik. Az “X” betű helyett írja be a meghajtót jelölő számot a leírási területre. Ebben a példában.

  A következő “set-disk -number X -isreadonly $false” parancs eltávolítja az “read only” argumentumot, így a meghajtó teljesen hozzáférhetővé válik minden fájlművelethez.

  Összefoglalva

  Szakértőink ismertették a leggyakoribb okokat, amelyek miatt egy meghajtó nem látható egy Windows 10-es számítógépen. Ha azonosította a problémát, kövesse a fenti módszereket a probléma elhárításához.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: