A megfelelő számítógép-monitor kiválasztása: egyszerű és hasznos tanácsok

A számítógépes hardverüzletek több tucat vagy akár több száz különböző monitort kínálnak. Hogyan vásárolja meg a megfelelő notebookot? Ehhez a lehető legkomolyabban kell megközelítenie a monitor kiválasztását. Vezessenek a tanácsaink, ez nagyban felgyorsítja a folyamatot – a cikk elolvasása után gyorsan eldöntheti a megfelelő modellt.

számítógép-monitor

Diagonális

Valószínűleg a legjobb, ha a monitor méretével kezdjük. Egy ilyen készülék képernyőjének átlója 17 és 35 hüvelyk között változhat. Egyszerűen szorozza meg a gyártó becsült értékét 2,54-gyel, hogy átváltja centiméterre. Ahogy azt már sejtheti, minél nagyobb a képernyő, annál kényelmesebb a munka és a játék. De ne feledje, hogy egy nagy monitor nem fog minden asztalon elférni. És nem mindig lehet a falra akasztani. A nagyobb képernyővel rendelkező monitorok pedig jelentősen befolyásolhatják a költségvetését.

A legjobb választás az irodában egy 20 és 24 hüvelyk közötti képátlóval rendelkező monitor. Így mindig jól láthatja, mi történik a képernyőn. És viszonylag kis összegért is vásárolhat egyet. Arról nem is beszélve, hogy még egy viszonylag gyenge számítógéppel is képes együttműködni. De persze mindez attól függ, hogy ki dolgozik az irodában! A tervezőknek és fotósoknak például sokkal nagyobb monitorra van szükségük.

Otthoni használatra a 24-27 hüvelykes képernyőátlóval rendelkező modellek teljesen megfelelőek. Ezek az eszközök viszonylag olcsóak is, különösen, ha nem keres nagyon nagy felbontású változatot. Ne felejtse el megmérni a számítógépasztal szélességét, ha a monitort oda kívánja felszerelni. És ebben az esetben figyeljen a monitor szélességére, ne pedig a kijelző átlójára.

Ha a monitort a játékgéphez fogja csatlakoztatni, jobb, ha olyan modellt vásárol, amelynek képernyője legalább 28 hüvelykes képátlóval rendelkezik. Ebben az esetben még filmeket is nézhet anélkül, hogy kényelmetlenül érezné magát. Ezek a monitorok kreatív munkához is jól használhatóak – a széles képernyőméret több programablak vagy kezelőfelületi elem megfelelő megjelenítését biztosítja.

Kijelző felbontása és pásztázási sebesség

Természetesen nem csak az átlósra kell figyelni. Az állásfoglalás is érdekelheti Önt. Megmutatja, hogy hány pixel van a képernyőn. Ne felejtse el, hogy a túl nagy felbontás bizonyos nehézségeket okozhat a számítógépének. Ha 4K kijelzővel ellátott monitort vásárol, és a számítógépét 2015-ben vásárolta, akkor készüljön fel a fékekkel való szembenézésre, amelyek még az operációs rendszer felületén is megfigyelhetők.

Irodai munkához vásárolhat egy olyan készüléket, amely egy F

  l HD (1920×1080 pixel). Ez gyakran elegendő. A kisebb paraméterekkel rendelkező modellek jobb, ha nem néz – már elavultak, és meg kell védeni a szemét a munkavállalónak.

  Otthoni használatra egy F

   l HD is elég lesz. De nem akkor, ha rendszeresen nézel filmeket és más szórakozási formákat! Az ilyen feladatokhoz jobb, ha valamivel nagyobb felbontású modellt választunk. Például, akkor elégedett lesz néhány ultra széles monitor atipikus képarányt. Vagy egy standardabb modell akár 2560×1440 pixeles képernyőfelbontással.

   A grafikához és a fejlett megtekintéshez érdemes megfontolni egy 4K felbontású képernyőt. De készülj fel arra, hogy a vásárlás egy szép kis pénzbe fog kerülni. Az Ön által talán nem teljesen érthető okok miatt ezek a monitorok drágábbak, mint az azonos felbontású televíziók!

   Ami a képernyő frissítési sebességét illeti, ne használjon magas frissítési sebességet, hacsak nincs nagyon erős grafikus kártyája. Sok Expertology-olvasó elégedett a szokásos monitorokkal, amelyek nem mutatnak több mint 60 képkockát másodpercenként. Egyébként manapság már elég olcsó modelleket lehet kapni másodpercenként 75-ször frissülő kijelzővel. Még egy viszonylag kis teljesítményű számítógép is képes megbirkózni ezzel a paraméterrel. De a 144 Hz sok esetben már így is túl magas. A játékokban a magas képkockasebesség csak csúcskategóriás grafikus kártyával érhető el, és nem minden grafikus kártyával.

   Mostanában már megjelentek a másodpercenként 240-szer frissülő képernyőkkel rendelkező monitorok is. De ez egyfajta alapozás a jövőre nézve. Akkor válassza ezt a modellt, ha teljesen önellátó, és tudja, hogy még évekig használni fogja. Azt is meg kell értenie, hogy a monitor előnyei kizárólag a játékokban mutatkoznak meg. A filmek aligha használnak ilyen magas képkockasebességet, és nem valószínű, hogy ez a közeljövőben megváltozik.

   hogyan válasszunk számítógépes monitort

   válaszidő

   Bármely monitor specifikációi meghatározzák a válaszidőt. Ugyanakkor ez a paraméter a használt üzemmódtól függően eltérő lehet. És sokan nem fordítanak rá figyelmet a monitor kiválasztásakor. Ez valóban így van. A válaszidő azt jelzi, hogy az egyik képkocka milyen gyorsan váltja fel teljesen a másikat. Ha például egy játékot játszik, és megnyomja a gombot, és a lövés a gyártó által meghatározott milliszekundumszám után jelenik meg. Mint könnyen kitalálható, ez a paraméter elsősorban a játékosok számára fontos.

   Senki sem vitatja, hogy a túl hosszú válaszidő képtorzuláshoz vezet (mintha a képernyőt éppen most hozták volna a fagyból, a képkockák észrevehetően elmosódva változnak). De ebben az esetben legalább 30-40 msec-ot kell tennie. És ma már az olcsó monitorok is alacsonyabb válaszidőt kínálnak. Tehát sok játékosnak megfelelnek. A szabály alól csak azok képeznek kivételt, akik eSport-csatákban vesznek részt.

   Javasoljuk, hogy nézzen a monitor irányába, képes legalább játék üzemmódban, hogy a válaszidő 3-4 msec.

   Képernyőtechnológia

   Győződjön meg róla, hogy megismerkedett a kijelző létrehozásához használt technológiával. Sok paraméter függ tőle, de ezek nincsenek egyértelműen leírva a műszaki leírásban. Alapvetően három technológiát használnak jelenleg. Az OLED valahogy kimaradt, bár ez a technológia sok tévétulajdonos számára ismerős. Nem lehetetlen, hogy egy nap a számítógépes monitorok világába is eljut, ezért nézzük meg ezt is.

   1. TN vagy TN+Film– A folyadékkristályos monitorok története ezzel a technológiával kezdődött. Meglepő módon sok modern modell még mindig egy ezzel létrehozott képernyőt használ. Mondanom sem kell, hogy egy ilyen kijelzőnek sok hátránya lesz? Először is, nagyon szűk betekintési szögeket fog szenvedni. Ha oldalról, felülről vagy alulról nézi a monitort, a színek invertálódnak vagy elhalványulnak. Másodszor, jó színvisszaadásról szó sem lehet. El kell ismernünk, hogy a monitorgyártók megpróbálnak küzdeni ezekkel a hátrányokkal, de nem érnek el lenyűgöző eredményt. Ami az érdemeket illeti, az egyetlen dolog, ami eszembe jut, az a szinte villámgyors válaszidő.

   2. IPS– Az érzékelő technológiát nemcsak monitorokban, hanem okostelefonokban, táblagépekben, notebookokban és még televíziókban is használják. Ez annak köszönhető, hogy az IPS képernyő előállítási költségei drasztikusan csökkentek az elmúlt évtizedben. A törmelékhozam is csökkent. A leggyakoribb IPS mátrixok válaszideje 5 ms. Néhány monitor azonban olyan speciális technológiával rendelkezik, amely csökkenti ezt a számot. Ami a betekintési szögeket illeti, ezek a maximálisan. Ez lehetővé teszi, hogy egynél több személy üljön ugyanazon monitor előtt. Nos, a színskála gyakran átlagos. Ebben a tekintetben az IPS még mindig rosszabb a következő két technológiánál.

   3. VA (MVA, PVA)– a legjobb választás a fotós számára. Az ezzel a technológiával létrehozott kijelző gyakran ragyogó színvisszaadással rendelkezik. Egy nagyon drága monitorban használva akár 10 bites is lehet. Azonban nem minden olyan jó, mint amilyennek szeretné, hogy legyen. A legtöbb esetben a VA kijelző nem biztosítja a legjobb betekintési szögeket. Nem fogja azonban kényelmetlenül érezni magát, ha oldalról nézi a monitort. Csak nem fogod látni a legtelítettebb színeket. Az ilyen mátrixok hosszú válaszidővel is küzdenek, így a velük felszerelt monitorok ritkán játszanak.

   4. OLED– Akárhogy is nézzük, ez a technológia ma már ideálisnak számít. És a legdrágább. Ezért az általa gyártott képernyők vagy drága TV-készülékeket vagy hordozható elektronikát kapnak (a kis kijelző átlója csökkenti a költségeit). Az OLED képernyők szerves LED-eket használnak. Ez azt jelenti, hogy a kijelzőnek nincs szüksége külön háttérvilágítási rétegre – az összes pixel magától világít. Az eredmény az, hogy tökéletes feketéket és fehéreket látunk. Igen, és a teljes színskálát biztosan élvezni fogja – minden várakozását felülmúlja. A válaszidő általában nem befolyásolja negatívan, ahogy a betekintési szögek sem.

   Meg kell jegyezni, hogy a fentiek nem az abszolút igazságot jelentik. A monitorozók rendszeresen kísérleteznek. Ennek eredményeképpen néha olyan IPS képernyővel rendelkező modelleket kapunk, amelyek színspektruma sokkal szélesebb, mint amilyennek lennie kellene. De egy ilyen monitor drága lesz.

   Hogyan válasszunk számítógépes monitort

   A háttérvilágítás fényereje

   Nem beszélhetünk a háttérvilágítás fényerejéről, mivel ez a paraméter közvetlenül a kijelző gyártásának technológiájából ered. De ettől még tisztában kell lennie vele. Candela/négyzetméterben mérik. Ez az érték pontosan befolyásolja, hogyan viselkedik a monitor egy világos szobában.

   A készülékek nagy többsége 350 cd/nm² képernyőháttérvilágítással rendelkezik. . És csak néhány modell büszkélkedhet nagyobb. Sokkal gazdagabb képet adnak, és az sem okoz nagy problémát, ha a napfény esik rájuk.

   Jó olyan képernyőre nézni, amely este nem olyan fényesen megvilágított, mint általában. De a legtöbb monitor kellemetlenül villogni fog, ha a háttérvilágítást tompítja. Csak azok a modellek nem szenvednek ettől, amelyek specifikációjában szerepel a “Flicker-free backlighting” (villogásmentes háttérvilágítás). Különösen egy ilyen eszköz megvásárlása ajánlott azoknak, akik minden nap a monitorral dolgoznak – ez a technológia csökkenti a szemek megterhelését.

   Csatlakozók

   Egyetlen modern monitor sem képes vezetékek nélkül képet fogadni. Ez azt jelenti, hogy legalább egy csatlakozóval kell rendelkeznie. És ez attól függ, hogy pontosan milyen minőségű képet kapunk. Nos, az aljzatok száma azt mutatja meg, hogy hány eszközhöz csatlakoztathatja a monitort. Például a számítógép mellett egy játékkonzolt is csatlakoztathat hozzá – ebben az esetben két csatlakozóra lesz szüksége.

   Nézzük meg a mai monitorok által támogatott főbb interfészeket:

   1. Gyakorlatilag egyetlen megjelenítő eszköz sem nélkülözheti a HDMI-t. Az egyetlen kivétel a szabály alól az igazán olcsó monitorok, amelyek megvásárlását nem tudom ajánlani. Ezt az interfészt a legtöbb videokártya támogatja. Nemcsak a képet, hanem a hangot is továbbítják rajta.

   2. A DisplayPort egy fejlettebb csatlakozó, mivel lehetővé teszi a nagyobb felbontású képekkel való interakciót. Ez az interfész azonban nem gyakori látogató a videokártyákon, nem is beszélve a laptopokról. Egy játékkonzol meghajtására biztosan nem használható, hacsak nem alkalmazunk valamilyen különleges trükköt.

   3. A DVI a legtöbb monitorban megtalálható. Lehetővé teszi, hogy nagy felbontású képet kapjon. Ezt az interfészt többnyire a grafikus kártyák és néhány laptop támogatja, de más elektronikus eszközök nem.

   4. A VGA (D-SUB) csatlakozó már a múlté. Régebben ez volt népszerű, de ma már a sávszélessége még egy F felbontású kép fogadására sem elegendő

     l HD. Ezért a modern monitorok gyártói fokozatosan lemondanak róla.

   Milyen aljzatokkal kell rendelkeznie az ideális számítógép-monitornak? Talán két HDMI-csatlakozóval és egy DisplayPort csatlakozóval kellene rendelkeznie. Az utóbbi jelenléte a legszükségesebb az Apple számítógépének tulajdonosa számára, mert az “Apple” cég leggyakrabban használja.

   Stand

   A monitor kiválasztásakor nem csak az elektronikus alkatrészeket kell megvizsgálnia. Értékelje az állvány kényelmét és talán a kialakítását is. Most ez a tartozék határozza meg egy ilyen eszköz megjelenését, mivel az oldalsó keretek szélessége gyorsan csökken. A legtöbb esetben az egyetlen dolog, amire egy állványtól szüksége van, az a monitor megdöntésének képessége. De ideális esetben szeretnénk a képernyő magasságát beállítani, legalábbis kis határok között.

   Ha tervezőként vagy fotósként dolgozik, szüksége lehet egy olyan állvánnyal rendelkező eszközre, amely képes a monitort portré módba fordítani. Más embereknek általában nincs szükségük ilyen funkcióra egy standról.

   Hogyan válasszunk számítógépes monitort

   Egyéb jellemzők

   1. Ha játékhoz vásárol egy monitort, kívánatos olyan modellt választani, amely támogatja a szinkronizálást a telepített videokártyával. Ez azt jelenti, hogy nem lesznek olyan pillanatok, amikor a képernyő és a grafikus kártya különböző időközönként frissül, ami miatt a kép egy másodperc töredékére két vagy akár háromszor is megszakad. Sajnos az NVIDIA és az AMD saját technológiát használ erre, és a monitor valószínűleg ezek egyikét támogatja. Ez a jövőben problémákat okozhat, ha az egyik gyártó grafikus adapteréről egy másikra szeretne frissíteni.

   2. Az NVIDIA a G-Sync nevű technológiát használja, amelyre a specifikációkban is hivatkoznak. A beépítésért fizetni kell, ezért az ezzel felszerelt készülékek nem tartoznak a költségvetési szegmensbe.

   3. Ami az AMD-t illeti, a FreeSync technológiája sokkal elterjedtebb a monitorokban. Ez a videokártyák alacsonyabb árának köszönhető, így több játékos rendelkezik velük. És azzal a ténnyel, hogy a technológia ingyenes – nem csoda, hogy még a nagyon olcsó modellek is megkapják azt most.

   4. A monitor kiválasztásakor a képernyő bevonatára is figyelhet. Leggyakrabban fényes. A kép ekkor telített színű lesz. Az érem másik oldala a tükröződés és a tükröződés. Ezért jó ötlet, ha távolabb helyezzük el az ablaktól. Ami a matt felületet illeti, ez egy nagyszerű módja annak, hogy mindenféle tükröződéssel megbirkózzon. De a kép egy kicsit veszít az élességből és a fényerőből.

   5. Bizonyára látott már ívelt kijelzős monitorokat néhány üzletben. Azt tanácsoljuk, hogy ne hajszoljon egy ilyen eszközt. A marketingszakértők szerint az ívelt forma még magával ragadóbb élményt nyújt. Valójában, ha ilyen hatást észlel, akkor csak egy nagyon nagy kijelzővel rendelkező modell esetében, amely szintén ultraszéles. A görbületi sugár nem haladhatja meg az 1800R értéket, különben a képernyőtől több méterre kell ülnie.

   6. A monitor egyéb elemei nem annyira fontosak. Egyes modellek 3D támogatással büszkélkedhetnek. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a felhasználók gyorsan elfelejtik ezt a technológiát, mivel kis képernyőn szinte lenyűgözőnek tűnik. Jobb, ha kap egy VR-sisakot, ahol a merítés hatása sokkal jobban megvalósul. Többé-kevésbé ugyanez mondható el a hangszórókról is. Ha a monitor rendelkezik velük, akkor elméletileg kihagyhatja a hangszórókat. De csak elméletben, mivel még a legegyszerűbb számítógépes hangszóró is jobban szól, mint a monitorba épített hangszórók.

   7. Talán az egyetlen dolog, ami a felhasználó számára hasznos lehet, az egy USB hub és egy fejhallgató kimenet. Ha a készülék rendelkezik ilyen bónuszokkal, akkor a perifériákat és a flash meghajtót közvetlenül a monitorhoz csatlakoztathatja. Ellenőrizze azonban, hogy a választott modell USB 3 kompatibilis-e.0, ha valóban egy nyomtatónál bonyolultabb dolgot akar csatlakoztatni.

   Következtetés

   A monitor kiválasztása nem bonyolult vállalkozás. Még akkor is, ha olyan professzionális modellt keres, amely tökéletes színvisszaadással jeleníti meg a képet. Talán a legnehezebb dolog eldönteni, hogy mennyit engedhetsz meg magadnak.

   Olvasson tovább  A Windows 10 frissítése elakadt
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: