8 mód a fájlok tartalom szerinti keresésére a Windows 10-ben

A Windows 10 keresési funkciója a legjobb, ami valaha is volt. A Microsoft a versenytársaktól kölcsönözte a legsikeresebb technikai megoldásokat, és sikerült azokat zökkenőmentesen integrálni az új felületbe. Ma szakértőink felfedik a képességeit, és megmutatják, hogyan kereshet fájlokat tartalom szerint.

Elindítja a fájl tartalmának keresését

A legtöbb felhasználó tudja, hogy a Start gomb melletti nagyító ikon a keresés elindítására szolgál a Windowsban.

Hasonló eredmény érhető el különböző billentyűparancsok használatával:

  1. Győzelem. Az operációs rendszer logójára kattintva megjelenik a főmenü. Ezután azonnal elkezdheti beírni a kérés szövegét a billentyűzeten. A Windows automatikusan megnyitja a keresőmezőt;

  2. Győzelem+S. A keresőmező aktiválására szolgáló speciális billentyűparancs;

  3. Win+Q. a Cortana hangalapú asszisztens elindítására szolgál az angol nyelvű országokban. A hölgy még nem tud és nem is akar oroszul kommunikálni. Ez szintén megnyitja a keresőmezőt;

  4. Win+X. Elindítja a Start menüt az operációs rendszer fő beállításainak parancsikonjaival. Itt található a képernyőképen látható “Keresés” bejegyzés is.

Indexelési szolgáltatás

Az operációs rendszer a háttérben folyamatosan indexeli a számítógépen lévő fájlokat, hogy a keresőszolgáltatás aktív maradjon. Alapértelmezés szerint automatikusan elindul, de soha nem árt ellenőrizni, hogy a. Számos “káros” termelékenységi tipp gyakran tartalmaz ajánlásokat e szolgáltatás letiltására.

Indítsa el a “Start” vezérlő menüt a “Win” + “X” billentyűkombinációval. Nyissa meg a képernyőképen látható partíciót.

A navigációs területen bontsa ki a “Szolgáltatások és alkalmazások” listát. Válassza ki az “1” jelzésű paramétert. Az ablak középső részén keresse meg a Windows Search szolgáltatást. Az “Állapot” oszlopban “Futás” kell állnia. Ha az aktuális érték egyáltalán nem szerepel a listában, vagy “Ki” értékként van megjelölve, akkor a kontextusmenüben a következő menüpontot hívja elő.

Egy felugró ablak jelenik meg, miután jobb egérgombbal kattintott a szervizsorra. Válassza ki a “Tulajdonságok” elemet.

Alapértelmezés szerint az “Általános” fül van megnyitva. Ellenőrizze az “Indítás típusa” mezőt. Az értéket a képernyőképen látható módon kell beállítani az “1” alatt. Indítsa el a szolgáltatást az “Indítás” gombra kattintva.

Az indexelés üresjárati időben történik, amikor a felhasználó nem aktív, és nincs jelentős hatással a teljesítményre.

Olvasson tovább  A számítógép nem látja a merevlemezt

Indexelési beállítások

Ha megbizonyosodott arról, hogy a szolgáltatás fut, lépjen tovább a beállításokhoz.

Írjon be egy tetszőleges kereső kifejezést. Kattintson a kibontott ablak jobb felső sarkában lévő, hátulról lefelé haladó pont szimbólumra. Egy felugró link jelenik meg az indexelési lehetőségekhez az alábbiakban.

A klasszikus számítógép vezérlőpultban is megtalálja a képernyőképen megjelölt megfelelő szakaszt.

A fő beállítási ablakban megadhatók azok a helyek, amelyeket a Windows keresni fog a következő helyeken. Alapértelmezés szerint tartalmazza a főmenüt és a felhasználói könyvtárat. A vezérlőket két aktív gomb képviseli. Vizsgáljuk meg részletesen, hogy mit csinálnak.

A “Módosítás” gombra kattintva megnyílik az operációs rendszer által követett könyvtárak fa struktúrája. A keresendő mappákat az alján található egyéni fájlok kiválasztásával adhatja hozzá vagy törölheti.

Kattintson a “Speciális” gombra a speciális menü megjelenítéséhez. A “Fájltípusok” fülre váltva szerkesztheti a kiterjesztések listáját, kizárva az alulhasznosított vagy ritkán használt kiterjesztéseket. A legfontosabb, ebben a beállításban rejtett funkció a tulajdonságok és tartalmak indexelése. A képernyőképen látható érték “2” a kapcsoló aktiválásához. A szükséges engedély megszerzése után az operációs rendszer nemcsak a fájlnév, hanem a fájl tartalma alapján is kereshet. Mivel a beállítás aktiválása a merevlemez tartalmának újbóli átvizsgálását eredményezi, az új keresési lehetőségeket nem tudja azonnal használni.

A tartalom szelektív indexelése

Az operációs rendszer lehetővé teszi a tartalom szelektív indexelésének beállítását. Például bármely listára vagy könyvtárra megadhatja, a könyvek és a munkadokumentumok esetében pedig törölheti a jelölést.

Nyissa meg a kívánt fájl tulajdonságai párbeszédpanelt. Kattintson az “Egyéb” gombra az “Attribútumok” szakaszban.

A megjelenő ablakban jelölje be vagy vegye ki a jelölést a képernyőképen látható négyzetből. Így megadhatja azokat a paramétereket, amelyekkel egy adott fájl tartalmát figyelembe lehet venni a keresési eredményekben, függetlenül az indexelés rendszerbeállításaitól.

Címkék használata fájlok kereséséhez

A Windows 10 címkézési rendszerrel segíti a nem szöveges fájlok, például zenék, videók és fényképek megtalálását, hogy könnyebb legyen azonosítani őket, amikor megkeresi őket.

Olvasson tovább  Hogyan ellenőrizheti a számítógép hibáit

Megnyitja a “Részletek” lapot a kontextusfüggő dokumentumtulajdonságok párbeszédpanelen. A “címkék” jelölőnégyzetre kattintva megadhatja saját címkéit. Ez lehet egy rövid leírás vagy egy végrehajtandó művelet. Mivel a rendszerben nincsenek korlátozások, a címkék kiválasztása a felhasználó fantáziájára van bízva.

A keresési kifejezés beírásakor a Windows figyelembe veszi a felhasználó által megadott címkéket, és a címkével ellátott dokumentumokat is beilleszti a találatok közé.

Gyors keresés a Start menüből

A számítógépen tárolt dokumentumok gyors keresése a “Start” főmenüből végezhető el.

Amint elkezdjük beírni a szöveges adatokat, az operációs rendszer kiválasztja a névhez legközelebbi egyezéseket, és megjeleníti őket az “Összes” fülön. A keresőablak tetején gyorsan válthat a kategóriák között. További szűrést végezhet előre meghatározott kritériumok alapján egy kiválasztott fájlcsoportra vonatkozóan. Ebben az esetben a “Dokumentumok” fülre lépve kiszűrheti a könyveket a videók közül. A képernyőképen “3”-ként látható gyorsmenü minden egyes megtalált fájlhoz megjelenik. Fentebb látható, hogy mikor módosították vagy hozták létre a dokumentumot, és hol tárolták.

Az engedélyezett tartalomindexelés olyan dokumentumokat ad hozzá a listához, amelyekben a rendszer talál egyezést a keresési lekérdezéssel. Az alábbi képernyőképen a “2” szám egy olyan fájlt jelöl, amelynek a fájlneve nem tartalmazza a keresőmezőbe beírt kifejezést. A keresett szó a mentett szövegben található, ezért jelenik meg a kimeneten.

Speciális keresés a File Explorerben

A kereső lehetővé teszi a mélyreható keresést előre meghatározott paraméterekkel. Lehet, hogy sokkal tovább tart a végrehajtás, de a Windows ennek eredményeképpen még a rég elfelejtett fájlokat is megtalálja.

A címsor jobb oldalán van egy mező, ahová beírhatja a keresési lekérdezést. A kurzor itt történő elhelyezése aktiválja a “2” feliratú lapot.

A bővített opciók kibővítésével finomíthatjuk az eredeti lekérdezésünket. Meghatározott típus, méret vagy létrehozási dátum szerinti fájlok keresése. A megfelelő beállítások kiválasztása után a későbbi keresések megkönnyítése érdekében elmenthetők későbbi hivatkozás céljából.

Keresési lehetőségek

Az Explorer lehetővé teszi a Boolean operátorok használatát a lekérdezésekben. Így különböző, akár nem túl pontos kritériumok alapján is kereshet fájlokat.

Olvasson tovább  A Chrome frissítések letiltásának 5 módja

AND – a felsorolási funkció. A lekérdezésben felsorolt szavakat tartalmazó fájlok keresése;

A VAGY egy nyers erő funkció. Olyan fájlokat keres, amelyek a lekérdezésben megadott szavak közül legalább egyet tartalmaznak;

“Pontos keresési funkció. Lehetővé teszi, hogy olyan fájlokat keressen, amelyek csak az idézőjelben megadott kifejezést tartalmazzák;

() -behívó funkció. Kiválasztja az összes fájlból azokat, amelyek bármilyen sorrendben tartalmazzák a lekérdezésben említett szavakat.

Összefoglalva

Az ebben a cikkben leírt tippek segítenek megtalálni a számítógépen lévő fájlokat a tartalmuk alapján, függetlenül attól, hogy mikor mentették őket.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: