A számítógép leállítása a parancssor használatával

Számos olyan alkalom van, amikor grafikus felület nélkül szeretné leállítani a számítógépet. Szakértőink elmondják, hogyan hajtsa végre ezt a műveletet a cmd vagy a PowerShell használatával.

Parancssor

A cmd értelmező a rendszergazdai feladatok elvégzésére szolgál, és a Windows minden verziójában megtalálható.

Indítsa el a “Futtatás” párbeszédpanelt a Win+R billentyűkombinációval. Írja be a “cmd” szót a szövegmezőbe, majd kattintson az “OK” gombra.

Írja be a “shutdown -s” parancsot a parancssorba. Nyomja meg az Enter billentyűt a fizikai billentyűzeten, ami a beírt parancs végrehajtását indítja el.

A rendszer leállítására vonatkozó figyelmeztetés jelenik meg az összes ablak tetején. Alapértelmezés szerint a parancs egy perces késleltetéssel kerül végrehajtásra. A szegélyezett gomb eltávolítja az értesítést a képernyőről, de nem kapcsolja ki a számítógépet.

A felhasználónak 60 másodperce van a leállítás visszavonására. Írja be a parancssorba a “shutdown -a” parancsot, és nyomja meg az Entert.

Egy értesítés jelenik meg a tálcán – A tervezett művelet törlése.

Felhasználási forgatókönyvek

A leállítás parancsnak van néhány hasznos beállítása, amelyekkel a számítógépet különböző módon lehet leállítani.

A “-p” argumentum használata megszünteti a művelet végrehajtása előtti egyperces késleltetést. A következő képernyőképen látható parancs azonnal leállítja a számítógépet.

A “-hy” paraméter hozzáadásával
A rendszer gyors indítási előkészítést végez a leállítás előtt. A leállítás egy percet vesz igénybe, de a Windows újraindítása gyorsabb.

A “-t xxx” opció beépítése a parancsba lehetővé teszi a leállítás elhalasztását egy felhasználó által meghatározott időtartamra. Az idő értéke másodpercben jelenik meg. A maximális érték 31536000, ami egy évnek felel meg. A “-t” opció használata nulla késleltetési értékkel ugyanazt az eredményt adja, mint a “-p” opció. A számítógép késedelem nélküli leállítása.

Az időzítő funkció használatakor az első értesítés, amit a felhasználó kap, a leállítás pontos időpontja.

owerShell

A Windows PowerShell egy fejlettebb parancssori értelmező. Ez a héj lehetővé teszi a fentebb tárgyalt klasszikus cmd parancsok vagy speciális commandletek használatát.

A Win+X billentyűkombinációval hívja elő a Start speciális menüt. A Windows PowerShell futtatása normál felhasználóként.

Használja a “stop-computer” parancssort a számítógép azonnali leállításához. A Windows az Enter billentyű megnyomásakor késleltetés vagy rendszerfigyelmeztetések nélkül leáll.

Két commandlet kombinációjának használata az időzítővel történő leállításhoz. Írja be a “start-sleep -seconds 120; stop-computer” parancsot a parancssorba. Ebben a példában a számítógép leállítása két percet késik. Nem jelenik meg a rendszer figyelmeztetése a leállításig hátralévő időre és dátumra vonatkozóan.

Összefoglalva

Szakértőink elmagyarázták, hogyan használhatja a Windows disztribúcióban elérhető cmd és PowerShell héjakat a számítógép leállításához. Válassza ki a helyzetnek legmegfelelőbbet, és használja a fejlett funkciókat a késleltetett leállításhoz.

Olvasson tovább  A Linux Mint telepítése
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: