Hogyan kell túlhajtani a monitort

A túlhajtásnak csak akkor van értelme, ha elég gyors videokártyád van. Egyébként ez a gyakorlat nem különösebben hasznos vagy praktikus. A túlhajtás a frissítési sebesség növeléséhez, a vízszintes és függőleges képi artefaktumoktól való megszabaduláshoz, valamint a gyorsan mozgó jelenetek megjelenítésének tisztaságának növeléséhez szükséges.

A monitorokat általában túlhajtja az 50-60 Hz-es “framerate” értékről. 70-80 Hz-ig lehet túlhajtani. 144 Hz-en nem kell túlhajtani a monitorokat – ezt a paramétert csak 5-10%-kal lehet növelni, ami vizuálisan nem hoz javulást.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az olcsó, alacsony “teljesítmény” tartalékkal rendelkező kijelzőket 10-15%-kal lehet túlhajtani. A 60 Hz-ről 65 Hz-re való áttérés nem sok különbséget jelent, így nem éri meg a fáradságot.

Mindazonáltal elmondjuk, hogyan lehet túlhajtani a monitort.

Hogyan kell túlhajtani egy monitort

Utasítások a monitor túlhajtásához

A túlhajtás előtt érdemes ellenőrizni az interfészt, amelyen keresztül a képernyő csatlakozik. Egyes csatlakozási módszerek nem teszik lehetővé a “képkocka sebesség” növelését a maximálisan támogatott érték fölé:

 1. DVI F felbontáson

   l HD – 65 Hz;
  • HDMI 1.4 F felbontásnál

    l HD – 75 Hz.
   • De a HDMI 2.0, DisplayPort, Thunderbolt 3.0 és a notebook mátrixok biztonságosan túlhajthatók bármilyen kívánt értékre.

A túlhajtás módszerei a használt grafikus kártyától függően változnak. Így az NVIDIA közvetlenül a vezérlőpanelen állítja be a kívánt frissítési sebességet. Az AMD és Intel videokártyák tulajdonosainak azonban egy harmadik féltől származó programot kell letölteniük.

Hogyan lehet túlhajtani az NVIDIA grafikus kártyákon keresztül

A kijelzők fontos jellemzője, hogy nem rendelkeznek beépített frissítési frekvenciavezérlővel. Ezért a videokártya beállításain keresztül történik a túlhajtásuk. És ez különösen egyszerű az NVIDIA grafikus gyorsítók tulajdonosai számára.

Utasítások:

 1. Indítsa el az “NVIDIA Vezérlőpultot” a tálcán lévő ikonra duplán kattintva, vagy kattintson jobb gombbal az asztal bármelyik szabad helyére;

 2. Kattintson a “Felbontás módosítása” fülre;

 3. Kattintson a “Konfigurálás” gombra;

 4. Jelölje be a “Kijelző által nem támogatott üzemmódok engedélyezése” melletti négyzetet;

 5. Kattintson az “Egyéni felbontás létrehozása” gombra.

 6. Ez megnyit egy ablakot, ahol beállíthatja a frissítési sebességet. Növelje egyszerre 5 Hz-cel, majd nyomja meg a “Teszt” gombot. Amint elindítja a tesztet, leleteket lát a kijelzőn – ez azt jelenti, hogy elérte a frissítési sebesség határértékét. Csökkentse 5Hz-cel és mentse.

Túlhajtja a monitorát AMD vagy Intel grafikus kártyával

Itt kezd bonyolulttá válni a dolog. Az AMD támogatja a túlhajtást, kivéve a kijelzőket. Tehát le kell töltenie egy speciális programot, az úgynevezett Custom Resolution Uti

 • ty.

  A fő probléma az egyéni felbontású Uti

 • Nem rendelkezik teszt üzemmóddal. A frekvencia egyszer és “örökre” van beállítva (azaz a biztonságos üzemmódba való belépés vagy további módosítások előtt).

  Tutorial:

  1. Hozzon létre egy rendszer-visszaállítási pontot;

  2. Töltse le és futtassa az Egyéni felbontás Uti

  3. ty (CRU);
  4. A főablak bal oldalán törölje az összes jelölőnégyzet jelölését. A jobb oldalon, a Standard felbontások szakaszban kattintson az Összes törlése gombra;

  5. A Részletes felbontás alatt kattintson a Hozzáadás gombra;

  6. A megjelenő ablakban állítsa az időzítést Automatikus – LCD csökkentve értékre, és a Frissítési sebesség melletti beviteli mezőben állítsa be a kívánt frissítési sebességet;

  7. Indítsa újra a számítógépet;

  8. Most nyissa meg az Intel vagy AMD grafikus beállításokat, és állítsa be a kívánt frekvenciát.

  9. Az 5. pont tekintetében. Az NVIDIA-hoz hasonlóan a túlhajtást is fokozatosan kell végezni. Ez azt jelenti, hogy egyszerre 3-5 Hz-cel növeljük az órajel frekvenciáját, majd újraindítjuk, és így tovább.

  Ha a képernyő hirtelen elsötétül a túlhajtás után, két lehetőség marad:

  1. Csatlakoztasson egy második monitort, és ennek segítségével állítsa a monitor órajelét a korábbi működési frekvenciára;

  2. Indítson biztonságos módba, futtassa a CRU-t, és állítsa vissza a korábbi üzemképes állapotba.

  3. Mivel a Windows 10 biztonságos üzemmódjába való eljutás eléggé különálló küldetés, egyszerűbb “visszaállítani” egy működő állapotba, az 1. pontban létrehozott visszaállítási pont használatával.

  Olvasson tovább  Hogyan készítsünk képernyőképet iPhone-on
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: