Hogyan tanulj meg mindent gyorsan egy vizsgára: 8 hatékony trükk

A jó memóriaképesség fejlesztése mindig is egy speciális készség volt. Az agy sajátosságainak tanulmányozása számos módszert eredményezett a memória felpumpálására. Lehetővé teszik, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű információt szívjanak magukba, ami fontos a diákok számára. Hadd legyek egy kicsit mogorva, és azt javaslom, hogy ne halogasd túl sokáig a vizsgára való felkészülést. A fokozatos, egyenletes tanulás lehetővé teszi, hogy reflektáljon a tapasztalatokra, elsajátítsa az információkat és magabiztosan viselkedjen a vizsgán. Íme, az egyszerűség és a nehézség szempontjából különböző, hatékony módszerek a lehető legtöbb információ elsajátítására és az ülés sikeres lezárására. És alapvető tanácsokat kaphatsz, hogyan hagyd abba a halogatást, és hogyan fokozd újra és újra a teljesítményedet.

A memorizálás sebességének és hatékonyságának javításának módjai

Hogyan tanuljunk meg mindent gyorsan egy vizsgára

Hermann Ebbinghaus (német pszichológus-kísérletező), az emlékezeti mechanizmusok kutatását végezte. Kísérletének lényege, amelyből a “felejtési görbét” származtatta, az volt, hogy mechanikusan megtanult egy meghatározott szótaghalmazt. A koherens jelentéssel nem rendelkező anyagot nehéz a legegyszerűbb asszociációkra redukálni vagy elemezni, ezért a kísérlet tisztasága érdekében ezt a lehetőséget választotta. Különböző időintervallumok után a tudós feljegyezte, hogy mennyire jegyezte meg az információt, majd statisztikában összegezte azt. Így a mechanikus betanulás után közvetlenül végzett ismétlés azt mutatta, hogy a memóriában lévő maradék információ 60%-os volt, 60 perc elteltével ez az arány 40 %-ra csökkent. 10 óra elteltével az egyenleg 35%, egy hónap elteltével pedig csak 20% volt. Következésképpen a megjegyzett információ mennyisége idővel arányosan csökken. A kísérlet tartalma szubjektív, mert a megjegyzett anyag sokkal tovább marad a memóriádban. Íme tehát néhány működőképes technika, amellyel gyorsan és hatékonyan felkészülhetsz a vizsgára.

A Pimsleur módszer az intervallumos ismétlésről

Paul Pimsleur nyelvész és nyelvtanár, aki a tanítás során szerzett gyakorlati tapasztalatai alapján fejlesztette ki saját memorizálási technológiáját. Észrevette, hogy ahogy telik a pillanat, a diákok elfelejtik az anyagot. Ezért dolgozta ki a “térhatás” koncepcióját, amely szerint a fokozatos, egyre hosszabb időközönként történő memorizálás lehetővé teszi, hogy az anyagot a lehető leghatékonyabban tanuljuk meg és jegyezzük meg. Az intervallumos ismétlésnek két változata létezik, attól függően, hogy mennyi időre van szükséged a megjegyzett információra:

 1. Az anyagot rövid időn belül kell megtanulnia, és nem kell a hosszú távú memóriába elraktározni. Ezután a séma, amely szerint meg kell ismételni, amit megjegyeztél, így néz ki: közvetlenül a memorizálás után – 15-20 perc múlva – 6-8 óra múlva – 24 óra múlva. Amint láthatja, nem tart sokáig, és csak pontosságot és szorgalmat igényel.

 2. Hosszú távon szeretne információkat tanulni. Ebben az esetben az ismétlés több lépésre terjed ki, és több időt vesz igénybe a módszer végrehajtása: közvetlenül a memorizálás után – fél óra múlva – 1 nap múlva – 2-3 hét múlva – 2-3 hónap múlva. Ez egy hosszú távú perspektíva, de hatékony a fontos, terjedelmes információk megjegyzésére.

Olvasson tovább  15 módszer a gyors angol nyelvtanuláshoz

A nyelvész rámutat arra, hogy az adott intervallumok nagyon önkényesek, és az átlagolás jellemzi őket. De mindenki memóriája másképp működik. A hatékonyság kulcsa az, hogy az ismétlést akkor kezdjük el, amikor már majdnem elfelejtettük az imént tárgyalt anyagot, vagy csak töredékei maradtak meg az emlékezetünkben.

A Storytel módszer
 • ng” (történetmesélés)
 • Paul J. Hoffman kutatásai nagyon jó példát mutatnak arra, hogyan lehet abbahagyni a halogatást. A Zacks bebizonyította, hogy egy logikusan felépített, képekkel és érzelmekkel teli történetre sokkal jobban emlékeznek, mint egy száraz, túltermeltebb előadásra. Kimutatták, hogy a történet cselekményének érzelmi megerősítése az oxitocin nevű örömhormon termelődését váltja ki. A Columbia Egyetem tudósai által végzett kutatás további bizonyítékot szolgáltat az információk kritikus elemzésének fontosságára, a lényegre való rávilágításra. Egy tanulmány szerint az információk leképezése, a belső párbeszéd kialakítása, a kérdések feltevése és a rájuk adott válaszok megtalálása nemcsak abban segít, hogy jobban megjegyezd az anyagot, hanem a vizsgák során is magabiztosabbá tesz. Háborúban minden jó, és ez a módszer mindenképpen megéri a fáradozását.Hogyan kell végrehajtani:

  1. Az előadás anyagában pirosan kiemelt kulcsfogalmak összekapcsolása képekkel és cselekvésekkel.

  2. A történetnek koherensnek kell lennie, még akkor is, ha abszurd. Valójában az élénk érzelmi képek javíthatják a memorizálás minőségét.

  3. A szabad asszociáció elemeinek használata egy történet megalkotásához. Szoros kapcsolatok, hasonló szavak, hasonló fogalmak, amelyek mind megkönnyítik a memorizálást.

  4. Elképzelhetsz egy kritikus beszélgetőpartnert, akinek elmeséled a történetedet. Aztán gondolja végig, milyen kérdéseket tenne fel? Mi zavarhatta össze a történeteddel kapcsolatban?? Ez az a kritikai megközelítés, amely segít megtalálni a hiányosságokat a memóriájában, és minőségi elemzéssel hatékonyan lezárni azokat.

  A Feynman-módszer

  . Feynman egy kiváló elméleti fizikus, aki Nobel-díjat kapott. Saját módszert fejlesztett ki a memorizálás hatékonyságának növelésére. Nem nevezhető úttörőnek, mert magában foglalja az összes szokásos gyakorlatot. A cselekvések algoritmusának világos rendszerezése és koherens, logikus elméletbe foglalása azonban a tudós érdeme.Miről szól ez a módszer:

  1. Térjen vissza arra, amit már tud. Fogjon egy jegyzetfüzetet, és írja le a fejében lévő információkat a témával kapcsolatban, olyan kifejezéseket és fogalmakat használva, amelyeket egyértelműen ért.

  2. Olvassa el, amit kiírt. Kapcsolja ezt az anyagot az előadás vagy a vizsga anyagához. Határozza meg, hogy mit hagyott ki, és tömören egészítse ki a jegyzetfüzetében lévő aktuális információkat. Írjon a lehető legegyszerűbben, bonyolult szavak nélkül.

  3. Mindent, amit írtál, foglalj össze egy tömör, logikus, összefüggő beszámolóba. olyan történetté, amelyet Ön is szívesen olvasna.

  4. Vannak olyan kísérő feltételek, amelyek megsokszorozzák a Feynman-módszer hatékonyságát:

  5. Vizualizálja a. Vonja be a vizuális elemzőt a memorizálásba. Ez 30-40%-kal növeli az abszorpciós hatékonyságot.

  6. Aktiválja a hallási érzékelő rendszert. Vegye fel a történetét, majd hallgassa meg újra. Így két célt érhet el: javíthatja a megjegyzett információk minőségét, és megtalálhatja a tudásában lévő hiányosságokat.

  7. Egészítse ki ezt a módszert más módszerekkel (rövidítések, rajzos képek, rímek stb.)..).

  Miért olvasok könyveket

  Interferencia (locus módszer)

  A módszer eredete az ókori Rómáig vezethető vissza, amikor a szónokoknak és a politikusoknak órákon át kellett beszélniük egy pódiumon, hatalmas mennyiségű információval a kezükben. Hogy ne kerüljenek bajba, és ne botladozzanak félúton a prezentációjukban, bevezettek egy rendszert a kulcsfogalmak megjegyzésére, amelyek egy adott helyhez kötődnek. Ez a feltételes locus, a hely. Például sétálsz a parkban, és megvizsgálod a fényes, ragaszkodó részleteket. Lát egy padot – határozza meg, hogy “fáradt”, mivel az emberek leülnek rá, hogy kipihenjék a gyaloglást. Ön tovább megy, és meglát egy nevezetes szemeteskukát, és hozzárendeli a “gyarmati” kifejezést. Megjegyzendő, hogy nincs logikai kapcsolatuk. A memorizálásnak ez a változata is lehetséges.

  Itt az ideje, hogy letegye a vizsgát. Parírozod a válaszokat, és a fejedben felvázolod az útvonalat, amit követtél, és elképzeled a kitartó részleteket, amikre figyeltél. Ezekkel az emlékekkel együtt a velük kapcsolatos fogalmak is eszedbe jutnak.

  Kollektív előkészítés: Feladatok delegálása

  Ebben a módszerben nincs különleges technológia, és nagyon egyszerű. Tegyük fel, hogy válaszokat kell készítenie a vizsgakérdések előzetes listájára. De hogyan lehet ezt megtenni, ha csak néhány napod van a felkészülésre?? Osztozd meg a terhet az osztálytársaiddal: oszd fel a kérdéseket számokra, hogy mindenki egyenlő számot kapjon. És elkezded előkészíteni őket. Ahogy befejezed, megadod a válaszaidat, és cserébe megkapod a többit.

  A kollektív képzést próbavizsgán keresztül valósíthatja meg. Te és néhány másik diák, jegyeket húzva és egymás kérdéseire válaszolva. Ez segít előrevetíteni a vizsga helyzetét, valamint azonosítani a memorizálás hiányosságait és javítani a tanult anyag minőségét.

  A piktogram módszer

  Szükséged van erre az útra, hogy vizuális képekkel megjegyezd a konkrét információkat. De egy csipetnyi képzelőerővel és egy csipetnyi fantáziával absztrakt fogalmakból is képeket varázsolhatsz. Most a módszerre térünk rá. Lényege, hogy a teljes szöveget kis vázlatok segítségével kódolja. Erre még a mosolygós arcok is jók. Hogy lássuk, hogyan működik a módszer, próbáljunk meg kódolni egy jól ismert, vizuális képekkel teli gyermekverset. Például egy részlet Csukovszkij “Telefon” című művéből:

  1. “Csörgött a telefonom.”. Telefon rajzolása.

  2. “Ki mondja?? “Elefánt.”. Kérdőjel és elefánt.

  3. “Honnan..? Egy tevétől”. Egy teve rajzolása.

  4. “Mit akarsz? Csokoládé.”. Egy kérdőjel és egy tábla csokoládé.

  5. “Kinek? A fiamért.”. Egy kérdőjel és egy gyermekkorhoz kapcsolódó kép – piramis, bábu stb.

  6. “Mennyit kell küldeni?”. Nagy és kis csomag.

  7. “Igen, úgy öt vagy hat púder… Már nincs mit ennie.”. Itt közvetlen képekkel operálhatsz – rajzolj például egy számot és egy mosolygós arcot, amitől rosszul leszel. Egy élénk, kitartó elemet kapunk.

  8. “Ő még kisbaba.”. Itt is a gyermekkor szimbolikus jele tükröződhet.

  Egy egyszerű példán keresztül megtanulja, hogyan lehet összetett információt egyszerű szimbólumokkal kódolni.

  Akronimák kitalálása

  A rövidítések használatának nagyszerű példája a “minden vadász tudni akarja, hol ül a fácán” szlogen, amelyben a szivárvány színeinek első betűi vannak kódolva. Ilyen élénk asszociatív szekvenciákkal bármilyen információt kódolhatsz egy listába. A listán szereplő szavak, fogalmak és definíciók kezdőbetűi alapján a teljes anyag képét felidézheted, ha rájuk nézel.

  Érdemes megjegyezni, hogy ez a módszer alkalmasabb a kreatív, humanitárius gondolkodású emberek számára. Az egzakt tudományokban sokkal nehezebb lesz megvalósítani a.

  Hogyan tanuljunk meg mindent gyorsan egy vizsgára

  A 3-2-1 módszer

  Tegyük fel, hogy a határidők lehetővé teszik, hogy még legalább egy hétig felkészüljön egy fontos vizsgára. Ez a megfelelő módszer, ha sok mindent kell megtalálnod és megjegyezned. Miről van szó:

  1. 3 napon keresztül pontos, megbízható információkat keres a kérdésekre vonatkozóan. Úgy dolgozzuk ki, hogy az összes vizet kizárjuk, és a leghasznosabb maradékot megőrizzük.

  2. 2 napig olvassa el az információkat, próbálja meg összekapcsolni őket képekkel, és vegyen részt az információk megjegyzésének egyéb módszereiben.

  3. 1 az utolsó hátralévő napon megismétli a tanultakat az intervallum technikával.

  Ez a módszer könnyen és egyszerűen érthető, bár szintetizál egy csomó más, rendkívül hatékony módot az információk elsajátítására.

  Kedvező feltételek a módszerek és technikák számára

  Ne vegyenek fel elég munkamódszert. Számos olyan feltételnek kell teljesülnie, amely növeli erőfeszítései eredményességét:

  1. Tartson szüneteket, 1 óránként legalább 5-10 perc szabadságot vegyen ki a munkából. A túlterhelt, fáradt agy nem képes hatékonyan és gyorsan befogadni az anyagot. Ha nem tartasz szüneteket, az csak meghosszabbítja a remélt eredményeket.

  2. Koncentrálj arra, amit csinálsz. Felejtsd el a többi gondot, még kevésbé a telefont. Ökölbe szorítja az akaraterőt, különben a fókuszálatlan figyelem egyik feladatról a másikra vándorol.

  3. A memorizálást az esti órákra időzítsük (például 8-10 óra). Napközben előkészítheti és adaptálhatja az anyagot, este pedig aktívan memorizálhatja azt.

  4. Aludjon egy jót.Az agyad alvás közben pihen, és másnap a lehető legjobb teljesítményt nyújtja. A vizsgákra való tanulás éjjel-nappal csökkenti a memorizálást.

  5. Ne felejtsd el a fiz. percek.Álljon fel, nyújtson, végezzen könnyű testmozgást a keringés javítása érdekében.

  Következtetés

  Most már ismeri a leghatékonyabb módszereket, amelyeket a különböző területek szakértői kipróbáltak és teszteltek. Bármelyik módszert választhatja. Kellemes ülést kívánok, és tanulj meg úgy tervezni az idődet, hogy mindenre legyen elég időd – a tanulásra és a szórakozásra egyaránt.

  Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: