Kilenc egyszerű gyakorlat a hangod fejlesztéséhez

Előfordul, hogy valaki nem érti, miért nem hívták meg egy telefonbeszélgetés után egy állásinterjúra? Vagy nem világos, hogy miért utasítottak el egy kérést, egy vonzónak tűnő ajánlatot miért utasítottak el minden oldalról? Valójában a válasz ezekre a kérdésekre nyilvánvaló – az egész a hanyag, bizonytalan beszédről szól.

Gondoljon vissza azokra a nyilvános előadásokra, amelyeken részt vett… Még a legszórakoztatóbbak sem érdeklik a hallgatót, ha a beszélő állandóan csuklik, nyeldekel, nyeli a végződéseket stb. A közönség figyelmét elterelik, és az információ rosszul fogadja a hallgatóságot.

Ahhoz, hogy a legjobb formádat hozd, és a legjobban hangozz, meg kell tanulnod, hogyan helyezd a megfelelő helyre az emberek hangját és beszédét.

Az Expertology hasznos anyagokat állított össze mindazok számára, akik szeretnék elsajátítani a tiszta és helyes beszéd művészetét, és másokkal is közölni gondolataikat. Íme 9 egyszerű gyakorlat, amely segít fejleszteni a hangodat.

gyakorlatok a hang fejlesztésére

Három hiba, amely rossz hangokhoz vezet

A hangszalag rossz helyzetben van

Még ha valaki azt hiszi is, hogy nincs beszédhibája, valószínűleg téved. Majdnem kilencven százalékuknak megfigyelték, hogy a hangjukon dolgoznak. A tökéletlen hangzást leggyakrabban a nyelv helytelen elhelyezkedése és az ajkak megfelelő pillanatban történő ellazításának képtelensége okozza.

Kizárólag a hangszálakra támaszkodik

Egy másik árnyalat, amely lehetővé teszi, hogy a hangja mély és kellemes hangot adjon, a rezonátorok használata, különösen a mellkasiak – a hörgők és a légcső – használata. Ez a megközelítés a fáradtság csökkentését is elősegíti.

Lustaság

Furcsa módon sokan túl lusták ahhoz, hogy szélesre nyissák a szájukat, ezért csak az ajkukat mozgatják. Nem lesz tiszta a hangod, mert csak a levegőn keresztül tudsz hangokat kiadni. A jó beszédminőség csak szélesre tárt szájjal lehetséges.

Kilenc hatékony technika

A dikció fejlesztése

Nyisd ki a szádat

Kifejezés közben ügyeljen arra, hogy az állkapcsát használja, ne pedig az ajkait, mert ettől másképp fog hangzani a beszéde. Nincs többé suta, motyogó, néma, néma. Próbáld meg irányítani a folyamatot, amíg egy nap bele nem szoksz a szokásba.

Ásít és nyújtózkodik

Már kora reggel kezdjen el nyújtózkodni és ásítani. Az izmok alvás után megfeszülnek, mert merevek, ezért gyúrásra van szükségük. Ezután a nyak környékének izmai tónusba kerülnek, ami jobb hangzást tesz lehetővé. Az ásítás után az állkapocsízületek felébrednek, és a torok a mozgó nyelvcsővel és az ajkakkal együtt ellazul.

Tanulja meg, hogyan javíthatja testtartását

A rekeszizom létfontosságú funkciót tölt be a hangok kiejtésében. Ezt az izomszeptumot, amely elválasztja a mellüreg és a hasüreg között, lazán kell tartani, ezért fontos, hogy a hátadat egyenesen tartsd. Ha görnyedsz, a rekeszizom beszorult helyzetbe kerül, ami megakadályozza a természetes mozgást.

A rekeszizom mozgásban tartása kulcsfontosságú a hangmunka sikeréhez. Egyenes háttal a hasizmok nincsenek megfeszülve, így a beszédhez szükséges levegőt be tudja szívni.

Annak ellenőrzéséhez, hogy a hátad a megfelelő helyzetben van-e, hozd össze a lapockáidat, majd engedd le őket, amíg a hátad egyenes nem lesz. Idővel megszokja, hogy kényelmesen járjon, álljon és üljön, anélkül, hogy hátrafelé görnyedne.

gyakorlatok a hang fejlesztésére

Olvasson tovább  Szervezze meg a napi rutinját, hogy elvégezze a dolgait

Biztosítani kell az áll megfelelő helyzetét a nyakhoz képest

A magasan fekvő pozíció megterheli a nyakizmokat, ami megnehezíti a hangok kijutását. És egy alacsony, több mint kilencven fokos, ugyanezt teszi a hátsó izmokkal, ami a hangot a levegő hiányának kialakulásához és kilépéséhez vezet.

Vonja be a rezonátorokat

Ehhez, miközben a szokásos reggeli rutinját végzi, csukja be a száját, és mondja ki a “mmm” hangot, vagy énekeljen egy dalt, vagy olvasson el néhány bekezdést a könyvből.

Igyál kis kortyokat

A hangszálakat ébredés után kis kortyokban történő vízivással lehet felébreszteni. Ez nagy hatással lesz a kis uvula képzésére, így az akkor működik a legjobban, amikor felemelkedik, ami megszünteti a nazalitást.

Használjon vibrációs masszázstechnikát

A hangszálak nem az egyetlen szervek, amelyek részt vesznek a hangképzésben. A hang a belső rezonátorok által biztosított rezgés miatt válik sajátossá. Végezzen egy alap rezgésmasszázst, amely a következő gyakorlatokból áll:

Homloküregek

Szájjal adjunk ki egy “mmm” hangot, felfelé küldve azt, miközben masszírozzuk a homloküregek pontját. Képzeljük el, hogy felfelé megy, és egyre vékonyabb és vékonyabb lesz, és a rezgés ott jelenik meg, ahol a szájpadlás véget ér, és a kis nyelvcső kezdődik. Érzékelni fogod a rezgést az érzékelés szintjén.

Az arcüregek

Az első gyakorlathoz hasonlóan mondjuk ki a “mmm” hangot, de lejjebb, miközben masszírozzuk az arcüregeket. Csukja be az egyik orrlyukat, és csökkentse a hangmagasságot, a nyitott orrlyukon keresztül engedje ki a hangot. Ha helyesen végezzük, a nem zárt orrlyuk szárnya enyhén rezegni fog. Fontos, hogy a rezgés az orr területén legyen, ezért ellenőrizze azt. Ismételjük meg a gyakorlatot, váltakozó orrlyukakkal.

Felső ajak

Ez a gyakorlat segít megtanulni, hogyan rezonáljon a felső ajkad, de teljesen lazának kell lennie ahhoz, hogy minden hangot helyesen ejtsen ki.

Mondja a “vvvvv”-t, amíg nem érzi, hogy a középső pont vibrál. Itt jelenik meg a helyes “vvvvv” hang, mivel a levegő negyvenöt fokos szögben lép ki a szájból, és a közepét éri el, ami az ajkak enyhe rezgését okozza.

gyakorlatok a hangfejlesztéshez

Alsó ajak

Csináljuk ugyanezt az alsó ajakkal, de adjunk ki egy “zzzzz” hangot, hogy a rezgés a középső részből jöjjön.

Ha az alsó ajak középső része feszes, akkor nehézséget okozhat a sistergő hangok kiejtése.

Mellkasi rezonátor

Mondd, hogy “zzzh”, és menj végig a mellkasodon. Ez segít a hangodat a lehető legjobban lehalkítani. Az ínszalagok kimaradnak a hangképzésből, mivel ellazultak, bár még mindig érezhet egy enyhe rezgést, ami teljesen normális.

Ha ellenőrizni szeretné magát, tegye a tenyerét a mellkasára, a nyaka alá, és nézze meg, hogy rezgést érzékel-e.

Gyakorolja a mellkasi rezonátorokat

Bár a legtöbb embernek nehéz lesz azonnal megnyitni a mellkasát, egy idő után biztosan lesz eredménye.

Tegye a tenyerét a mellkasához, és mondja azt, hogy “choo-choo-chooch”, mintha egy kis gőzhengerrel lélegezne ki. Ha a gyakorlat sikeres, a hangnak belülről kell lüktetnie, visszhangozva a tenyérben.

nyissa meg a légcsövet

Tegye a torkát a lehető leglazábbra, nyissa ki a száját, és lélegezze ki az “ahhh”-t. Ez segít megnyújtani az ajkakat és az állkapcsot, ami nagyon hasznos.

Egy gyakorlat, amit stressz esetén használhatsz, mielőtt nyilvános helyre mész. Ebben az állapotban minden izom feszült és feszes, így nagyon nehéz a hangokat kijuttatni.

Olvasson tovább  Szervezze úgy a napját, ahogy a legtermékenyebb emberek teszik

Az artikuláció fejlesztése

Artikulációs fejlesztés

A gyors, érthető és magabiztos beszéd lényege, hogy az ajak, a nyelv és az állkapocs izmai pontosan működjenek.

Bár az izomcsoportokat külön-külön dolgozzuk meg, fontos, hogy az egész komplexumot elvégezzük. Még ha egy gyakorlat nem is működik, ne hagyd ki; a cél az, hogy eddigi edzetlen izmok edzését segítsük.

Minden gyakorlatra három-öt percet szánjon. Ügyeljen arra, hogy miközben az egyik izomcsoporton dolgozik, a többi izomcsoport laza maradjon.

Ajkak “Nyúl”

Lazítsa el az arcizmokat, elkerülve a homlokbőr ráncosodását. Próbálja meg a felső ajkát az orr felé húzni anélkül, hogy a kezét használná.

“Üveg lekvár”

Feszítse meg az izmokat, húzza ki a nyelvét, és lassan mozgassa végig az ajkán, mintha finom lekvárt nyalna le az ajkáról. A hatás fokozása érdekében ugyanezt az ajkak belső oldalán is megteheti.

“A maszk

Nyissa ki a száját minél szélesebbre, és próbálja meg minél jobban behúzni az ajkakat. A gyakorlatot nagy mosollyal fejezze be.

Azokra az alkalmakra, amikor nincs időd a teljes artikulációra.

“Duck.”

Csukja össze az ajkait, miközben kimondja az “ooh” hangot, majd válassza szét őket, az alsó és felső fogait a lehető legszélesebbre nyitva tartva.

A hatás fokozása érdekében végezzen körkörös mozdulatokat ajkaival együtt.

Nyelv “csónak”

Gyakorlat a “ch” hang kiejtésének javítására.

Nyújtsa ki a nyelvét a szájából, és húzza felfelé, miközben megfeszíti az oldalsó izmokat.

Ne adjon ki hangot, hogy megdolgoztassa a lusta nyelvizmokat, amelyek normális esetben nincsenek igénybe véve.

“Kard.”

A gyakorlat segít az ajkak és az arcok belsejének megdolgozásában.

Nyalja meg az ajkak belsejét, miközben megfeszíti a nyelvet. Lassan húzza végig az alsó és felső állkapcson. A feszültség a nyelv alján és a nyelv hegyén működik.

“Festő”

A gyakorlat segít az “l” és “r” hangok kiejtésében. Különösen ajánlott a rövid nyelvcsővel rendelkezők számára.

Mozgasd a nyelvedet, mintha egy művész ecsetet használnál a fogaidtól a szájpadlásodon át a kis nyelvedig. Fontos, hogy a mozgás során szorosan összeszorítsuk a nyelvet.

“Ló.”

Gyakorlat

Ez a gyakorlat segít az “l” és “r” hangokkal kapcsolatos problémák feldolgozásában is.

A nyelv megkopogtatása, hogy rezgést hozzon létre a nyelv közepe és a szájpadlás között. Ez teszi a középső nyelvi rész működését.

Állkapocs tolóerők

Az ajkak megfeszítése nélkül tolja előre az állkapcsot, majd mozgassa balra és jobbra. Ha már jól megy a gyakorlat, kezdje el forgatni az állkapcsát az óramutató járásával megegyező és ellentétes irányú körkörös mozdulatokkal. Ahhoz, hogy elérje ezt az ideális állapotot, kezdje a szája négyszögelésével, és közben simítsa ki a széleket.

Javasoljuk, hogy a gyakorlatot nyitott szájjal vagy teljesen nyitott szájjal végezzük.

“Diótörő.”

Nyisd ki a szádat olyan szélesre, amennyire csak tudod, de lassan, majd csukd be újra lassan.

Időhiánnyal

Ha gyorsan kell dolgoznod az artikulációdon, tedd a következőket:

  1. Írja ki a mássalhangzókat egy papírra, és mondjon ki egy nehéz szót, pl. “babbit” vagy “gyémánt”. Ezután cserélje ki az első betűt a következőre: “wabbit, gabbit”, “diamant, grilliant” stb. .

  2. Az orrlyukak ujjakkal való lezárása segít megszabadulni az orrlégzéstől. Mondja ki az első pont szavait, miközben a száját belélegzi, és a lehető legtágabbra nyitja, hogy a levegő csak onnan jöjjön ki.

  3. Mondja el az egész ábécét, A-tól Z-ig, majd visszafelé Z-től A-ig. Ez segít a hangszalag izmainak tónusában, hogy minden hangot helyesen lehessen kiejteni.

Olvasson tovább  Hogyan kezdjünk el rajzolni: tippek bármilyen korú kezdőknek

Légzési technikák

A jó légzés létfontosságú a beszédtechnikához, ezért az állkapocs, a nyelv és az ajak izmainak, valamint a hangok előállításának fejlesztése mellett dolgozzunk a következőkön is.

Lélegezzen helyesen

Ne feledje, hogy mindig csak az orrán keresztül lélegezzen be, és csak a száján keresztül lélegezzen ki. Egyébként a hangoknak kilégzéskor kell jönniük, nem másképp.

Belégzés közben lazítsa el a rekeszizmát és a hasát. Gondoljon ehhez a kisgyermekekre, akik kilégzéskor egy kicsit kidugják a hasukat. Ne feledje, hogy amikor ellazult, megfelelő mennyiségű levegőt tart, lehetővé téve a rekeszizom mozgását.

Kilégzés közben nyomja befelé a hasát, hogy a rekeszizom meghajoljon és kiengedje a levegőt.

Gyakori hiba, hogy a belégzés után gyorsan kimondjuk a szavakat, és csak ezután lélegzünk ki, ami befolyásolja a beszéd minőségét.

Gyakorolja a be- és kilégzést

Gyakorolja a be- és kilégzést

Minden technika a rekeszizom munkáján alapul. A kényelmes ülés érdekében ne erőltesse túl magát. Ha például a megszokás hiánya miatt szédül, álljon meg, és üljön egyenesen, normális légzéssel. Ne felejtsen el vizet vinni magával, hogy elkerülje a hiperventillációt.

Belégzés

Lazítsa el a hasát, és lélegezzen ki egyszer, majd vegyen három éles lélegzetet, hogy megtöltse a tüdejét. Amikor vége a gyakorlatnak, lélegezzen ki, miközben behúzza a hasát.

Kilégzés

Lélegezzen ki gyorsan, hogy megszabaduljon az előző gyakorlatból visszamaradt levegőtől, hogy elkerülje a hiperventillációt. Ezután fújja ki élesen a levegőt, mintha egy pumpa lenne, és mondja ki az “ffft” hangot. Ne feledje, hogy minden kilégzéskor húzza be a hasát.

Relax

Lélegezzen mélyen be, és négy kis adagban szívja be a levegőt. Ezután lélegezzen ki egyenletesen, egy mozdulattal. Ezután ismét vegyen egy mély lélegzetet, majd a kilégzést négy kis részre bontva, rövid lökésekben engedje ki a levegőt.

Gyakorlat

Lélegezzen be az orrán keresztül, majd lélegezzen ki, a levegő kilépését három részre osztva, és fújja gyorsan, mintha egy gyertyát próbálna eloltani, vagyis mindegyiket egy légzéssel. Lélegezzen ki annyit, amennyit csak tud, tizenkét lélegzetvétel alatt.

Ennek a gyakorlatnak a sajátossága, hogy egy kis levegőt tarts a tüdődben, hogy nyugodtan lélegezz be.

Tippek

  1. Szánjon időt a gyakorlatokra.

  2. Mindig figyelje magát a tükörben, hogy ellenőrizze a fejlődést.

  3. Vegye fel a hangját egy diktafonnal, hogy tanulmányozhassa a hangját. Ezt a kiejtési gyakorlatok közben is megteheti. Ez a megközelítés lehetővé teszi a fejlődés nyomon követését és annak jobb megértését, hogy miben kell fejlődnie.

  4. Mindig tágra nyissa a száját. A helyes artikuláció hangosabbá teszi a magánhangzókat, és erőt is ad a magánhangzóknak.

  5. Próbáld meg napi rendszerességgel elismételni a rövidítéseket. A hatás maximalizálása érdekében állítson össze egy nagy szótagot a kedvenceiből, és lassan jegyezze meg, hogy megtanulhassa a hangokat és a szavakat tisztán és világosan.

  6. Ne várjon gyors eredményeket. Fontos, hogy az izmok hozzászokjanak a munkához, ezért időbe telik. Az első eredmények tizenöt-húsz nap elteltével válnak világosan láthatóvá.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: