Hogyan különböznek a komponens hangszórók a koaxiális hangszóróktól?

A jó zenéhez legalább tisztességes hangzás szükséges. Mély, fizikailag érzékelhető basszusokat, és egy átölelő, részletes, valósághű magas hangzást szeretne. És ez minden hangszóróra igaz, nem csak az otthoni hangszórókra. Az autósok is élvezni akarják a jó zenét.

Éppen ezért az autós hangrendszerek gyártói folyamatosan új technológiákat építenek be a zenélés megszokott módozataiba. A hangszórók fejlődnek, egyre kifinomultabbak és könnyebben hallhatók. Az analóg átviteli technológia átadja helyét a digitálisnak, és a megszokott hangszórórendszereket átkonfigurálják.

Ennek következtében ma már két fő típus létezik a piacon: a komponens és a koaxiális hangszórók. Nehéz meghatározni, hogy melyiket érdemes használni. A hangszórók cseréjekor pedig gyakran felmerül, hogy miben különböznek a komponens hangszórók a koaxiális hangszóróktól? Ebben a cikkben mindkét típust elemezzük, és megmondjuk, melyiket válassza.

Koaxiális hangszórók

Koaxiális hangszórók

Kezdjük a koaxiális autós hangszórókkal, mert ezek a legegyszerűbbek és legelterjedtebbek. A közép- és felső kategóriás autók legtöbb gyártója ilyen típusú hangrendszert épít be. A fent említett előnyök mellett alacsony ára is jellemzi, ami gyakran döntő fontosságú.

A koaxiális rendszer akusztikai kialakítása a mély-, közép- és magas frekvenciák közös medencéjét foglalja magában. Vagyis a magnóból egy vagy több egyenértékű kábel jön ki, amelyek egyidejűleg vezetik a jelet. Ezekre a hangszórókra csatlakoztathat egy mély- vagy egy magas hangú hangszórót.

Ez teszi a tervezést a lehető legegyszerűbbé. De ez a kialakítás egyben a koaxiális hangszórók fő hátránya is. Ha rosszul vannak beállítva, a kiváló minőségű térhatású hangzás helyett a kimenet egy érthetetlen zűrzavar lesz, amelyben a “mélynyomók” a magas hangot, a “magas hangszórók” pedig a basszust próbálják reprodukálni.

Használjon frekvenciaszűrővel ellátott modelleket ennek a hatásnak az ellensúlyozására. Ez a kis chip felosztja a hangszóróhoz érkező jelet, és szétválasztja a nem megfelelő vonalakat. Tehát a frekvenciaszűrővel ellátott “csipogók” csak magas hangokat produkálnak, de anélkül magas és mély hangokat is.

A frekvenciaszűrő többféleképpen telepíthető. Az egyes hangszórókra történő elhelyezés csak egy lehetőség. Beépíthető közvetlenül az autórádióba, vagy külön is elhelyezhető – a hangrendszer “gyökerében” (azaz magába foglalja a lejátszóból érkező jelet, szétválasztja és külön hangszórókra küldi).

De mindezek a hátrányok elhalványulnak a koaxiális hangszórók fő előnye előtt – a könnyű telepítés. Gyakran kaphatók bizonyos járműmodellekhez, tökéletesen illeszkednek a jármű belső burkolatának speciális hornyaiba (pl. műanyag ajtókárpitok). Ezért a hangszórókat a lehető leggyorsabban és gyakran a szervizközpont felkeresése nélkül, saját kezűleg lehet kicserélni.

a koaxiális hangszórók legfontosabb előnyei:

  1. Könnyen telepíthető. A hangszórókat (hangszórókat) gyakran bizonyos autómodellekhez gyártják, ezért könnyen beszerelhetők, akár saját maga is, anélkül, hogy szervizközpontot kellene hívnia;

  2. Alacsony költség. A hangszórókat olcsón ki lehet cserélni;

  3. Előre gyártott hangszórók. Nincs szükség további beállításokra, sok hangszóró támogatja a plug-and-play telepítést.

A koaxiális hangszórók legfontosabb hátrányai:

  1. Jó szűrő nélkül a hang hallhatatlanná válik. Jelek szétválasztását igényli. Ez történhet magán a hangszórón vagy a videomagnón, vagy egy külön frekvenciaszűrő beépítésével;

  2. A koaxiális kábelek gyakran szenvednek “keresztbeszólástól”. Az autó egyes alkatrészeinek, például a generátornak az elektromágneses mezői interferenciát okoznak a vezetékben. Ez kiküszöbölhető árnyékolt vagy “páncélozott” koaxiális kábel használatával.

Általánosságban elmondható, hogy a koaxiális hangszórók azok számára jelentenek megoldást, akik egyszerűen csak zenét szeretnének hallgatni az autóban anélkül, hogy túlzottan aggódnának a hangminőség miatt. Az egyszerű telepítés és az alacsony költség teszi őket alkalmassá az öncserére. És ha egy jó átjárószűrőt telepít, akkor még mindig többé-kevésbé kellemes, háromdimenziós hangzást érhet el.

Komponens hangszórók

Komponens hangszórók

A komponens hangszórók, ahogy a név is sugallja, többutas hangszórórendszerhez való csatlakoztatásra irányulnak. Igaz, az autók általában csak két sávot használnak. De ez minden, amire szükséged van a térhatású hangzáshoz és a részletességhez.

De nem elég csak komponens hangszórókat vásárolni ahhoz, hogy élvezhesse a jó képalkotást és a nagyszerű hangzás részleteit. Még sok munka van hátra a felállításához. A hangszórókat általában a jármű meghatározott területein kell elhelyezni. A középsugárzók az ajtókba, a magas hangszórók az első vagy a hátsó oszlopokba kerülnek, de a mélynyomó kicsit trükkös.

A komponens hangszórókkal az a fő probléma, hogy nem minden autó támogatja a beszerelésüket. A hangszórók lyukait magának kell kivágnia. Egy mélynyomóval pedig sok “varázslást” kell végeznie. Így gyakran nem csak azért kerül a csomagtartóba, hogy vasárnap reggel 7 órakor az egész szomszédság élvezze valamelyik drum-n-bus szám ritmusos sorát, hanem egyszerűen azért is, mert nincs hely az utastérben.

Ezért a komponens hangszórók telepítése nem olyan feladat, amelyet egyedül kell elvégeznie. Rendszerint az autótulajdonosok általában egy speciális stúdióhoz fordulnak a részletezés és az autós hangzás terén, amelynek szakemberei meghatározzák a kábelezés legjobb módját és az akusztikus fejek helyét, hogy a vezető részletes és volumetrikus hangzást élvezhessen.

A komponens hangszórók külső frekvenciamegosztó eszközt is használnak. Kivéve, hogy ez nem szűrő, hanem egy crossover. Ügyesen átirányítja a jelet anélkül, hogy megnyirbálná azt, így minden frekvenciasávban megmarad a részletesség.

Ez a konfiguráció lehetővé teszi, hogy kísérletezzen az autó tulajdonosának megfelelő hangszínpad kialakításával. Ön egy magabiztos “élő” hangzást szeretne? “A ‘csipogók’ az első oszlopokra vannak szerelve. Befogadó hangzást szeretne, hogy pihenhessen és az útra koncentrálhasson? “A “nyikorgók” a hátsó oszlopokra vannak felszerelve.

Érdemes rámutatni, hogy a komponens hangszórók használata egy olyan szuperkompakt autóban, mint a Daewoo Matiz vagy a Smart ForTwo, nem indokolja, hogy. Az utastér kis méretei torzítják a hangot, ami a jelenet deformációjához vezet. Igen, és néhány frekvenciát túl magasnak vagy túl alacsonynak fogunk érezni.

A komponens hangszórók kulcsfontosságú előnyök:

  1. Gazdag, részletes, valósághű hangzást biztosít. Megakadályozzák, hogy a jelenet ne váljon pépes rendetlenséggé, így minden hangot hallani lehet. A hangminőség pedig nem számít, milyen műfajt szeretsz – legyen szó szimfonikus koncertekről, popzenéről vagy a basszusnehéz dubstep és a hard rock kombinációjáról, ugyanolyan lenyűgöző leszel;

  2. Kísérletezhet a színpaddal, így olyan térhatású hangzást kaphat, amilyet szeretne – az ütős hangzástól a lélegzetelállítóig.

A komponens hangszórók legfontosabb hátrányai:

  1. Nehéz telepíteni. Az autók leggyakrabban nem rendelkeznek a hangszórók beszereléséhez megfelelő hornyokkal, így azokat magának kell kivágnia. A kábeleket pedig a tetőkárpit alatt kell elvezetni;

  2. Magas ár. Nemcsak maguk a hangszórók drágák, hanem a hangszórófejek közötti jelet elosztó, crossoverrel ellátott lejátszóeszközök is;

  3. Nem alkalmas ultrakompakt autókhoz. Valójában lehet, de nem lesz indokolt – frekvenciaeltérések lesznek egy kis belső térben.

Komponens hangszórók – a megoldás azoknak, akik kiváló minőségű hangzást szeretnének és hajlandóak is fizetni érte. És ez nem csak pénzkérdés, hanem az autó tervezésének helyrehozhatatlan módosítása is. Azt is javasoljuk, hogy telepítésükhöz forduljon egy autóipari részletező vagy autóhangstúdióhoz.

cpf

Komponens és koaxiális hangszórók összehasonlítása

Tehát az alkatrész hangszórók azok számára, akik hajlandóak fizetni a kiváló minőségű hangzásért, és koaxiális – a megoldás a takarékos emberek számára. De nem ez az egyetlen különbség.

Jellemzők

Koaxiális

Komponens

Hol találhatók

A közép- és alsó árszegmensbe tartozó autók

Prémium autók

Akusztikai tervezés

Közös medence

Általában két sáv

Jelek szétválasztása

Frekvencia szűrő

Keresztezési frekvenciák

Opcionális mélynyomó

Korlátozott

Igen

Kis helyen is használható

Igen

nem indokolt

Jelenet készítése

Viszonylag lapos hangzás

Kivételes térhatású hangzás

Szerelés

Egyszerű

Kifinomult

Ár

viszonylag alacsony

Összehasonlíthatóan magas

Ha tökéletes hangzást szeretne, jó megoldás a komponens hangszórók csatlakoztatása. De az ilyen típusú hangszóró beszerelése sok munkát jelent – beleértve az autó kialakításának helyrehozhatatlan módosítását is. Ha gyors és egyszerű telepítést szeretne (valószínűleg saját kezűleg, otthon), és pénzt szeretne megtakarítani, válasszon koaxiális hangszórókat jó szűrőkkel.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: