Az MDF és a PVC összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása

A modern bútorokkal a fő probléma az ára. A természetes anyagokból készült, környezetbarát és biztonságos belsőépítészeti tárgyak túl drágák. Ha pedig lakást veszel, gyakran nincs pénzed tömörfa bútorokra.

Ezért olcsóbb anyagokat kell választanunk. Az alacsonyabb árszegmensben pedig az MDF és a PVC a vezető változatok. A faforgácsból vagy PVC-ből készült furnérlemezek alacsony árúak, vizuálisan vonzóak és ár-érték arányukhoz képest nem rosszak. De melyik anyagot kell előnyben részesíteni a két anyag közül??

Ebben a tartalomban elmagyarázzuk az MDF és a PVC közötti különbséget – és melyik a jobb?.

MDF (közepes sűrűségű farostlemez)

MDF

Az MDF (közepes sűrűségű farostlemez) egy meglehetősen modern anyag, amely bútorokhoz, dekorációhoz és belsőépítészethez használható. Például laminált anyagokat, beltéri ajtókat, válaszfalakat, asztalokat, szekrényfrontokat, éjjeliszekrényeket és még sok minden mást is készítenek.

Az MDF faforgácsból készül. Nagy nyomás alatt préselik táblákká, amelyeket ezt követően lamináló fóliával vagy furnérlemezzel vonnak be.Az MDF-nek két különböző gyártási folyamata van:

 1. A cossettákat kötőanyag nélkül, de kiegészítő melegítéssel préselik. A fa végül gyantát bocsát ki, amely szoros kötést biztosít. Az ilyen MDF-lapok a lehető legkörnyezetbarátabbak és legbiztonságosabbak, de nem túl megbízhatóak, mivel nagyon kevés kötőanyagot tartalmaznak;

 2. A forgácshoz melamin-módosítóval ellátott karbamidgyantát adnak hozzá. Ez jelentősen növeli a deszka szilárdságát, ugyanakkor megőrzi az anyag környezetbarát jellegét.

Az MDF-lapok például gyártásától függetlenül E1-es formaldehid-kibocsátási osztályba tartoznak, ami megközelítőleg megegyezik a tömör fa kibocsátási osztályával. Ezáltal sokkal biztonságosabbak, mint a farostlemez vagy a forgácslap. Formaldehid-kibocsátási osztályok E2-től E4-ig, ami a légutakra nézve veszélyessé teszi őket.

Ugyanakkor az MDF-nek rendkívül alacsony a mechanikai szilárdsága. Az anyag már kisebb ütések, csavarodások és feszültségek hatására is morzsolódhat. A második hátránya a nem vonzó megjelenés – az MDF-et nem festik, és egységes fűrészpor színű.

E problémák megoldása érdekében az MDF-lapokat további feldolgozásnak vetik alá, amely leggyakrabban kétféleképpen történik:

 1. Laminálás. A karton felületére egy vagy több rétegben polimer- vagy papírlapot visznek fel. Lehet festett, textúrázott vagy fotónyomtatással bevont;

 2. Furnérozás. A furnér – egy vékony, természetes tömörfa-csík – kerül a deszka felületére.

 3. A többrétegű laminálást a laminátumiparban használják, pl. Ennél a padlóburkolatnál az MDF csak az aljzat. Ezenkívül vannak stabilizáló, védő és dekoratív rétegek, amelyek polimer anyagokból készülnek. Alkalmas belső ajtókhoz, térelválasztókhoz és akár bútorokhoz is.

 4. A furnérpadlót olyan helyzetekben használják, ahol nincs szükség mechanikai kopásállóságra. A furnér növeli az ütésállóságot és más hasonló hatásokkal szembeni ellenállást, és rendelkezik bizonyos (nem túl jelentős) teherbíró tulajdonságokkal is. Összességében a furnérozott MDF-lapok tartósak, megbízhatóak és ellenállóak, de drágábbak, mint a laminált lapok.

Olvasson tovább  Mi a jobb redőny vagy redőny: összehasonlítás és választás

Az MDF-et általában a következők jellemzik:

 1. A mag préselt fűrészporból készült deszkából áll;

 2. A szilárdsági tulajdonságok a bevonat technológiájától függnek, de általában sok kívánnivalót hagynak maguk után. Az MDF bútorok és válaszfalak még furnérozva is 5-7 évig tartanak;

 3. Rendkívül környezetbarát. Gyakorlatilag nem kerül káros anyag a levegőbe, beleértve a formaldehidet is: kibocsátása a természetes tömör fáéhoz hasonló;

 4. Jól használható a gyerekszobákban, nem annyira a fürdőszobákban és konyhákban, mivel érzékenyek a nedvességre.

A többi faalapú anyaghoz hasonlóan az MDF is kezelhető a teljesítmény javítása érdekében. Például olyan speciális anyagokkal lehet impregnálni, amelyek tűzállóságot, vízállóságot és bioperszenzivitást biztosítanak. A teljesen laminált táblák esetében azonban nincs szükség további feldolgozásra.

Érdemes megjegyezni, hogy az MDF kiváló levegő- és páraáteresztő képességgel rendelkezik szerkezetének köszönhetően. Kényelmes szobaklímát biztosít az ebből az anyagból készült panelek vagy ajtók segítségével.

És végül, az MDF-nek jelentős előnye van a lakóépületekben történő felhasználásnál. Az anyag kiválóan csillapítja a hangot, ami szintén a porózus szerkezetének köszönhető. Hangszigetelő tulajdonságai olyan jók, hogy az MDF-et kiváló minőségű akusztikai burkolatokhoz használják.

Ezért nagyon csendes és békés az MDF-ajtók mögötti és laminált padlóval burkolt helyiségekben. Ez egy újabb előnye annak, hogy ezeket az anyagokat gyermekszobákban és hálószobákban használják.

Előnyök

 • Nagyfokú környezetbarátság. Formaldehid kibocsátási osztály E1. Egyéb káros anyagok nem kerülnek kibocsátásra, függetlenül a gyártási technológiától;

 • Alacsony ár. Az MDF az egyik legolcsóbb építő- és befejezőanyag;

 • Jó levegő- és páraáteresztő képesség, hangszigetelő tulajdonságok.

Hátrányok

 • Alacsony mechanikai szilárdság (egyes termékekben azonban a laminált polimerek és az epoxigyanták miatt kellően magas);

 • A teljesítménytulajdonságok nagymértékben függnek az anyag feldolgozásától – akár laminált, akár furnérozott;

 • Rendkívül alacsony víz- és nedvességállóság.

A modern MDF utófeldolgozási technológiák általánosságban lehetővé teszik e hátrányok elkerülését. Például akril- vagy melamingyantával történő laminálás után az anyag ellenállóvá válik a nedvességgel és a vízzel szemben, és szilárdsága nagyon magas. Ezt a különleges utókezelési technológiát például a 34. osztályú rétegelt lemezek gyártásánál alkalmazzák.

PVC (polivinil-klorid panelek)

pvc

PVC (polivinil-klorid) – egyfajta műanyag, amelyet széles körben használnak befejező és építőanyagként. Pontosabban, nem magát a PVC-t, hanem a PVC-alapú többrétegű táblákat használják ilyen célokra.

A PVC egyik legelterjedtebb formája a belső méhsejt szerkezetű, PVC burkolatként ismert méretezett panelek. Ezeket beltéri és kültéri burkolatokban egyaránt használják. Az ilyen széleskörű felhasználási terület az anyag három fő előnyének köszönhető

 1. Ellenállás a nedvességgel szemben. Az anyagot nem károsítja sem a nedves levegővel való érintkezés, mint például a fürdőszobákban, sem a nedvességgel való közvetlen érintkezés. A panelek szerkezete és megjelenése egyaránt megmarad;

 2. Könnyű telepítés és alacsony súly. A PVC-panelek elhelyezése nem igényel speciális berendezések használatát, sőt, a befejező anyag kis súlya miatt az aljzat teherbíró tulajdonságainak megadása sem szükséges;

 3. A design változatossága. A PVC-panelek technológiája lehetővé teszi, hogy teljesen bármilyen megjelenést adjanak – a faanyag vagy a csempe utánzásától a teljes értékű fotónyomtatásig.

Olvasson tovább  Tégla és pórusbeton összehasonlítása | Mi a jobb?

Ugyanakkor a méretezett PVC panelek (úgynevezett “lécek”) mechanikai ellenállása nagyon alacsony. Az ütések, karcolások és vágások miatt sérülékenyek. Nem rendelkeznek teherbíró tulajdonságokkal sem. Teljesítőképességük elvesztése nélkül hajlíthatóak.

A PVC-nek azonban van egy nagy hátránya: az anyag egyáltalán nem ellenáll a hőnek. Már +60 foknál elkezd deformálódni. De ami a legfontosabb – a PVC melegítéskor káros és mérgező anyagokat bocsát ki, amelyek a levegőbe kerülnek és mérgező tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ennek következtében a PVC nem használható gyermekszobákban és konyhákban, közvetlen napfény alatt, illetve fűtőtestek vagy radiátorok közelében. Óvatosan javasoljuk, hogy ezt az anyagot forró vízzel ellátott csövek burkolására használjuk – bár természetesen a hőmérséklete általában 60-75 fokos.

A PVC az alacsony hőmérsékletnek sem ellenáll. -15 fokos vagy annál alacsonyabb fagypont alatti hőmérsékleten nagyon törékennyé válik, és még a legkisebb mechanikai igénybevétel hatására is könnyen törik. Ha a PVC burkolat feszültséget fejt ki a homlokzatban – pl. csavarozáskor -, akkor a hidegben megrepedhet.

Másrészt a PVC panelek -10 és +60 fok közötti normál hőmérsékleti tartományban használva biztonságosak és kényelmesek.

A PVC-t általában a következőképpen jellemzik:

 1. A hordozó egy műanyag lap (vinil-klorid polimer, 57% klór, 43% etilén);

 2. A szilárdsági jellemzők mindenképpen hagynak kívánnivalót maguk után, de a nagy kopásállóságnak és a mechanikai ütések és hasonló sérülések hiányában a plaszticitásnak köszönhetően a panelek örökké tartanak;

 3. Alacsony környezeti hatásuk van. Csak akkor biztonságos, ha bizonyos hőmérsékleti tartományban (+60 fokig) használják, és nem teszik ki közvetlen napfénynek vagy hőnek

 4. Jól használható fürdőszobákban, mivel ellenáll a nedvességnek; konyhában és gyermekszobában nem alkalmasak a melegítéskor keletkező káros kibocsátások miatt.

A befejezéshez használt PVC-nek vonzó a megjelenése is. Textúrája utánozhatja az anyagok természetes fényét, beleértve a lakkozott fát, a kerámiacsempét vagy a természetes követ. A PVC homlokzati paneleket általában csak fényelnyelő festékkel festik le egy egységes árnyalatban, így nem rendelkeznek ugyanolyan vizuális vonzerővel.

Az alacsony környezetbarátsággal kapcsolatos hátrányok csak akkor jelentkeznek, ha a PVC-t fűtenek. Szobahőmérsékleten ez a laminált anyag biztonságos. Ezenkívül szagtalan, és nincs irritáló hatása a bőrre.

Olvasson tovább  Szőnyeg vs linóleum | Tudja meg, melyik a jobb

Előnyök

 • Alacsony költség. A PVC panelek az egyik legolcsóbb burkolóanyag. A “bélés” négyzetméterének ára néhány száz rubel között mozog. Ezenkívül a beépítésük sem okoz többletköltségeket, mivel nem igénylik az aljzat előkészítését, és kis súlyukról is nevezetesek;

  Víz- és nedvességállóság.

 • Változatos kialakítás. A PVC-panelek utánozhatják a fa, a csempe vagy a kő textúráját, és egyenletesen színezhetők, fotónyomtathatók stb;

 • Könnyen használható. Nincs szükségük szuperbiztos rögzítőelemekre, bizonyos rugalmassággal és rugalmassággal rendelkeznek, ragasztással, csavarozással vagy a sínhez hasonlóan sínbe helyezhetők;

hátrányok

 • Alacsony mechanikai szilárdság. Könnyen sérül ütés és szúrás által;

 • Alacsony hőellenállás. Az ajánlott üzemi hőmérséklet-tartomány -10 és +60 Celsius-fok között van;

 • Alacsony környezetbarátság. A PVC melegítéskor káros anyagokat kezd kibocsátani.

Érdemes megjegyezni, hogy a “tiszta” PVC-t nagyon ritkán használják a dekorációban, az építőiparban és a bútorgyártásban. Általában különböző adalékanyagokat adnak az összetételéhez, beleértve lágyítószereket, lágyítókat, hőstabilizátorokat, lágyítókat és még ólmot is. Mindezek növelik az anyag veszélyeit – de csak melegítéskor, amikor a PVC szerkezete drámaian lebomlik.

Melyik a jobb – MDF vagy PVC?

Melyik a jobb

Érdemes megemlíteni, hogy ezeket az anyagokat többféle célra használják. Az MDF-et általában szerkezeti megoldásokhoz, például válaszfalakhoz, ajtókhoz és bútorfrontokhoz használják. És PVC befejező anyagok: burkolatok, táblák és így tovább.

A különbség a kémiai összetételben is nyilvánvaló. Az MDF tiszta fa, kötőgyantával (vagy akár anélkül), míg a PVC műanyag.

Tehát hasonlítsuk össze őket!

Jellemzők

MDF

PVC

Bázis

Préselt fűrészpor gyantával vagy anélkül

Klór és etilén alapú műanyag

Befejezés utáni

Laminált (műanyag fólia) vagy furnérozott (vékony tömörfa lapok)

Főleg utómegmunkálás nélkül, de laminált anyagok utánzó vagy festett panelek létrehozásához

Felhasználási terület

Befejező- vagy építőanyagként (ajtók, válaszfalak, laminált padló, bútorok)

Általában befejező anyag, de néha ajtókhoz, válaszfalakhoz és bútorokhoz is használják

Mechanikai ellenállás (ütésekkel, vágási kísérletekkel, feszültséggel és vetemedéssel szemben)

Alacsony

Alacsony ütésállóság, magas keresztirányú és terhelésállóság

Tartósság (élettartam normál körülmények között)

Alacsony

Magas

Hőellenállás

Magas

Alacsony, -15 Celsius-fok alatti és +60 Celsius-fok feletti hőmérsékleten lebomlik

Víz- és nedvességállóság

Alacsony (gyantalaminálással korrigálva)

Magas

Ellenáll a közvetlen napfénynek

Magas

Alacsony

Levegő- és páraáteresztő képesség

Magas

Áthatolhatatlan

Hangszigetelő tulajdonságok

Magas

Alacsony

Környezeti és biztonsági tulajdonságok

Magas

Csak +60 fokos hőmérséklet-tartományban használható

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb, ha biztosra megyünk, és nem használunk PVC-t a konyhában és a gyerekszobákban. A fennmaradó részek esetében célszerű a tervezett alkalmazási területnek megfelelően kiválasztani a legjobbat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: