Az Andipal és a Capoten összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása

Senki sem immunis a magas vérnyomásra. Erős stressz, szokatlan testmozgás, hirtelen klímaváltozás – máris hasító fejfájás van, és a tonométeren lévő jel óhatatlanul felfelé kúszik. Ez akkor is megtörténhet, ha teljesen egészséges vagy. Tehát mit kell mondani azokról, akiknél a magas vérnyomás az orvosi nyilvántartásban rögzített diagnózis? Ez a betegcsoport nem tud hipotenzív gyógyszerek nélkül – hatékony, megbízható és biztonságos eszközök a vérnyomás csökkentésére és a válság kialakulásának megakadályozására.

A magas vérnyomás és a szív- és érrendszer más kapcsolódó patológiájának kezelésében különböző gyógyszereket használnak. Közülük két olyan termék, amely különös figyelmet érdemel, az Andipal és a Capoten. Gyakrabban találhatók a magas vérnyomású személy gyógyszeres szekrényében. Sokan haboznak elhagyni otthonukat vészhelyzeti tabletta nélkül. De vajon tényleg olyan jók, mint amilyennek mondják őket??

Az Andipal és a Capoten vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. Itt ér véget a hasonlóság. Magazinunk szakértői tanulmányozták a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek összetételét, elolvasták a klinikai tanulmányokat, és megállapították, hogy összetételük és hatásmódjuk alapvetően különbözik egymástól. Megállapítottuk, hogy a magas vérnyomás kezelésében a modern koncepciók szerint gyakrabban írják elő a Capotene-t. Az Andipal fokozatosan a múlté, és magas vérnyomás esetén történő alkalmazása nem mindig indokolt. Nézzük meg, miért van ez így, és miért a kardiológusok inkább a Capotene-t részesítik előnyben.

Mi van benne? Hasonlítsuk össze a kábítószerek összetételét

Az Andipal egy kombinált gyógyszer. A görcsoldó fájdalomcsillapítók csoportjába tartozik. Összetételében a következő összetevők szerepelnek:

 1. bendazol (20 mg) – értágító;

 2. Nátrium-metamizol (250 mg) – fájdalomcsillapító és lázcsillapító;

 3. A papaverin-hidroklorid (20 mg) görcsoldó;

 4. Phenobarbital (20 mg), egy pszichotróp gyógyszer.

Egy ilyen összetett összetétel magyarázza azt a tényt, hogy az Andipalt különböző kóros állapotokra használják, és nem csak magas vérnyomás esetén használják. Az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk az egyes megfogalmazásokat.

A Capoten monokomponensű gyógyszer. Az ACE (angiotenzin konvertáló enzim) gátló csoportjába tartozik. A hatóanyag a kaptopril (25 mg). A termékben nem jelentettek be egyéb összetevőket.

Mindkét gyógyszer tabletta formájában kapható. Gyógyszertárakban vény nélkül kapható. A költségek régiónként eltérőek. Átlagosan egy csomag Capoten 250-350 rubelbe kerül (56 db.). Az Andipal olcsóbb – 10 tabletta csak 9-12 rubelbe kerül.

Hogyan működnek?

Az Andipal és a Capotene annyira különböznek egymástól. Összetételük és áruk különbözik, de ugyanarra a célra használják őket – a vérnyomás csökkentésére. Értsük meg együtt, hogyan működnek ezek a gyógyszerek, és miért használják őket a magas vérnyomás kezelésében.

Olvasson tovább  A Strepsils és a Lisobact összehasonlítása | A legjobb termék kiválasztása

Andipal

Andipal

Az Andipal hatása az alkotóelemeinek köszönhető:

 1. Az értágító bendazol tágítja az ereket. Az ér lumenje nagyobb lesz, a véráramlással szembeni ellenállás csökken, és a vérnyomás csökken. A Bendazol ellazítja a belső szervek simaizmait és megkönnyíti az idegimpulzusok továbbítását a gerincvelőben.

 2. A metamizol-nátriumot fájdalomcsillapítóként és lázcsillapítóként jelentik be. Hatékonyan enyhíti a fájdalmat, beleértve a magas vérnyomásban fellépő érgörcsből eredő fájdalmat is. hat a megemelkedett testhőmérsékletre és visszaállítja azt a normális szintre. Oroszországban ezt az összetevőt Analgin néven ismerik.

 3. A papaverin-hidroklorid egy görcsoldó szer. A belső szervek, különösen az emésztőrendszer, az urogenitális és a légzőrendszer simaizmaira hat. A papaverin az erekre is hat – ellazítja, kitágítja a lument, megkönnyíti a véráramlást.

 4. A fenobarbitál pszichotróp anyag. Kábítószerekre vonatkozik, és különleges ellenőrzés alá tartozik. Erős nyugtató hatása van – megnyugtat és elálmosít.

 5. Az Andipal összetételének nem véletlenül kiválasztott összetevői. Két görcsoldó – a papaverin és a bendazol együtt hatékonyabban működik. Növelik a nátrium-metamisol hatását is, ami különösen fontos a súlyos fejfájás esetén. A fenobarbitál katalizátorként is hat más gyógyszerkomponensek számára. Ezek az összetevők együttesen hatnak a kis erekre – az arteriolákra. Ellazítja a falak tónusát, tágítja a lumeneket, javítja a véráramlást, csökkenti a vérnyomást és növeli a szív oxigénellátását.

 6. Az Andipal nem közvetlen vérnyomáscsökkentő hatású gyógyszer. Nemcsak a vérnyomást, hanem a szervezetben zajló egyéb folyamatokat is befolyásolja. Ezt a tényt különösen hangsúlyozzák a gyakorló kardiológusok, mivel a gyógyszer szedésének hatása kiszámíthatatlan lehet. Sokkal jobb, ha egy szűk spektrumú gyógyszert írunk fel, és egyértelmű és kiszámítható eredményt kapunk.

Capoten

Capoten

A kaptopril a gyógyszer részeként gátolja az angiotenzin II termelését. Ez a hormon a mellékvesekéregben szintetizálódik. A véráramba kerülve érszűkületet okoz. A kaptopril megszünteti az angiotenzin hatását, ami az artériák és vénák tágulásához, valamint egyéb hatásokhoz vezet:

 1. csökkenti a perifériás érrendszeri ellenállást;

 2. Csökkenti a szív és a kis (tüdő)keringési rendszer terhelését;

 3. Csökkenti az aldoszteron szintézisét a mellékvesékben.

Mindez a vérnyomás gyors csökkenéséhez vezet. A Capoten a bevételtől számított 15-30 percen belül hat. A maximális hatás 1,5 óra elteltével jelentkezik.

A kaptopril jótékony hatásait számos klinikai vizsgálat igazolta. Egy tanulmány szerint a Capotene szedése csökkenti a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők halálozásának számát. Az orvosi szakirodalom különösen kiemeli, hogy a kaptopril hatása dózisfüggő és szabályozható. Ez kedvezően hasonlít az Andipalhoz, amelynek minden összetevőjének az emberi szervezetre gyakorolt összetett hatását nehéz megjósolni.

A gyakorló kardiológusok a Capoten összetételében lévő kaptoprilt nagyon ígéretes eszközként értékelik. Tudományos vizsgálatok megerősítik, hogy a gyógyszer nemcsak csökkenti a vérnyomást, hanem a kezelés során történő beadásakor a kóros folyamatot is visszafordítja. Ez normalizálja a vérnyomás cirkadián ritmusát, javítja a beteg általános állapotát és csökkenti a magas vérnyomás szövődményeinek kockázatát – szívinfarktus és stroke.

Olvasson tovább  A magnézium-laktát és a citrát összehasonlítása | A legjobb gyógyszer megtalálása

Minden tablettának megvan a maga ideje, vagy amikor a gyógyszert felírják

A Capoten az ACE-gátlók egyetlen képviselője, amelyet a magas vérnyomás krízis sürgősségi kezelésére használnak. Gyorsan hat, és felírható akut vérnyomás-emelkedés esetén. A Capotene olyan gyógyszer, amelyet minden hipertóniás személynek a gyógyszeres szekrényében kell lennie. A gyors hatáskezdet döntő fontosságú a magas vérnyomás veszélyes szövődményeinek – a stroke és a szívinfarktus – megelőzésében.

A vezető orosz kardiológusok ajánlásai szerint a kaptopril szintén javallott ezen állapotok kezelésére:

 1. Arteriális hipertónia, beleértve a vesebetegséggel összefüggő hipertóniát is;

 2. szívkoszorúér-betegség;

 3. krónikus szívelégtelenség;

 4. Szívinfarktus utáni állapotok;

 5. diabéteszes nefropátia.

Az Andipal nem engedélyezett közvetlen vérnyomáscsökkentő hatásra. Inkább fájdalomcsillapítóként és görcsoldóként hat bizonyos állapotokra:

 1. artériás hipertónia;

 2. agyi véráramlási zavarok;

 3. Emésztőrendszeri rendellenességek.

Az Andipal lassabban hat, és nem alkalmazható, ha a vérnyomása hirtelen magas. A gyakorlatban ezt a gyógyszert általában a magas vérnyomás enyhe formáinak kezelésére írják elő – 1. fokozatú magas vérnyomás. A kardiológusok nem használják az Andipal-t a patológia 2. és 3. súlyossági fokozatában, valamint egyidejűleg súlyos szív- és érrendszeri betegség jelenlétében. Nem ajánlott 10 napnál többször egymás után inni a gyógyszert – ez növeli a szövődmények kockázatát.

A lényeg a következő:A kapotén közvetlenül a magas vérnyomás mechanizmusaira hat, és megszünteti azokat. Az Andipal csak a magas vérnyomás kapcsolatainak egy részére hat, enyhíti a tüneteket (magas vérnyomás), de nem szünteti meg a magas vérnyomás okát. Hosszú távon a Capotene hatása jobban érzékelhető lesz.

Hogyan kell helyesen bevenni?

Az Andipalt szájon át, lehetőleg étkezés után írják fel. A gyógyszer napi adagját a beteg állapotának súlyosságától függően 2-3 adagra osztják. Az orvos által előírt adagot nem szabad megváltoztatni.

A kapotént étkezés után szájon át is beveszik. Ha a vérnyomás meredeken emelkedik, rágjon vagy szopogasson el egy tablettát alaposan – ez lehetővé teszi, hogy a kaptopril a nyálkahártyán keresztül gyorsabban bejusson a véráramba. Gyakorlatilag bebizonyosodott, hogy a vérnyomás 20 perc után 15%-kal, az első óra végén pedig 20%-kal csökken. Ha a hatás nem túl észrevehető, egy órával később újabb tabletta vehető be. Ha még ebben az esetben sem segít a gyógyszer – forduljon orvoshoz a lehető leghamarabb.

A kezelés során a Capoten-t naponta 2-3 alkalommal írják elő. A beadás módja egy minimális adaggal kezdődik – általában ½ tabletta. Szükség esetén az adagot fokozatosan emeljük olyan szintre, amelyen a vérnyomás a normál tartományon belül marad. Időseknél és súlyos vesebetegségben szenvedőknél általában alacsonyabb dózisú gyógyszert alkalmaznak.

Az Ön tájékoztatására

A külföldi klinikai irányelvek egyértelműen kimondják:A vérnyomáscsökkentő gyógyszereket sztatinokkal – koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel – együtt kell szedni. A sztatinok megtisztítják az ereket és szabályozzák a lipidanyagcserét. A hipertóniások koleszterinszintje nem haladhatja meg a korhatárt.

Olvasson tovább  A Filtrum és a Polysorb gyógyszerek áttekintése

Hogyan tolerálják??

Az Andipal nem nevezhető biztonságos gyógyszernek. Az egészségügyi kockázatot az összetevők határozzák meg:

 1. A nátrium-metamizol, más néven analgin, a világ számos országában betiltották. Ezek nagymértékben veszélyeztetik az agranulocitózis kialakulását, amely olyan állapot, amelyben az összes vérsejt száma drasztikusan lecsökken. A beteg meghalhat a fertőzés és a vérzés miatt. 2009 óta Oroszországban a metamizol lekerült az alapvető gyógyszerek listájáról, de még mindig széles körben elérhető, és bizonyos állapotokban alkalmazzák.

 2. A fenobarbitál gátolja a központi idegrendszeri aktivitást. Kábítószernek minősül, és egyes országokban behozatali tilalom alá esik. Hosszú ideig történő szedés esetén mentális zavart okoz. 2 hét után függőséget okoz.

 3. A görcsoldók (papaverin és bendazol) nem tűnnek olyan veszélyesnek a többi összetevőhöz képest, de ezek is okozhatnak mellékhatásokat. Az emésztőrendszeri rendellenességek – hasi fájdalom, székrekedés és magas vérnyomás – a leggyakoribbak.

 4. Az Andipal másik veszélye a vérnyomás ellenőrizetlen csökkentése. A gyógyszer hipotenziót, szédülést és eszméletvesztést okozhat.

A kapotén jobban tolerálható és kevésbé valószínű, hogy mellékhatásokat okoz. A gyógyszer szedése következtében a következő állapotok léphetnek fel:

 1. szívritmuszavarok és tachycardia;

 2. légszomj;

 3. bőrviszketés és kiütések;

 4. álmosság vagy álmatlanság;

 5. szédülés;

 6. hányinger, hányás és hasi fájdalom;

 7. perifériás ödéma.

A Capoten hatása dózisfüggő – minél több tablettát szed, annál alacsonyabb a vérnyomás csökken, és annál valószínűbbek a mellékhatások. A szövődmények kockázatának csökkentése érdekében a gyógyszert szigorúan az utasításoknak megfelelően kell szednie, és nem szabad önkényesen megváltoztatni az adagot.

Következtetések

Összefoglalva:

 1. Az Andipal nem olyan gyógyszer, amely közvetlenül befolyásolja a vérnyomást. A szervezetre gyakorolt többirányú hatása révén enyhíti a tüneteket és ellazítja az ereket. A kapotén befolyásolja a magas vérnyomás mechanizmusait és célzottan csökkenti a nyomást.

 2. Az Andipal lassú hatású, és csak mérsékelten magas vérnyomás esetén alkalmazható. A Capoten gyorsan hat, és elsősegélyként alkalmazzák hipertóniás krízisben.

 3. Az Andipal rosszul tolerálható és súlyos mellékhatásokat okoz, ezért csak rövid kúrára írják fel. A kapotén hosszú távon alkalmazható a magas vérnyomás és a kapcsolódó állapotok kezelésében.

 4. Az Andipal olcsó, ismerős és egyszerű. A hipertóniások már évek óta használják ezt a gyógyszert a kellemetlen tünetek enyhítésére, és gyakran anélkül, hogy megpróbálnának egy másik terméket találni, amely kényelmes, hatékony és viszonylag biztonságos. A Capoten jó alternatíva lehet az artériás hipertónia kezelésében. Jól végzi a dolgát, és a kardiológusok nem véletlenül ismerik el. De a gyógyszer végső kiválasztását az orvos határozza meg. Ne próbálja magát kezelni – életveszélyes lehet.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: