A Concor és az Egilox összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása

Concor és Egilox – vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek csökkentik a vérnyomás és a pulzusszámot. Különböző formulák és felhasználási módok. Összeválogattuk az egyes gyógyszerek előnyeit és hátrányait, hogy kiderítsük, melyiket érdemes szedni a magas vérnyomás kezelésére.

A gyógyszer

Előnyök

Hátrányok

Concor

A hatás 24 órán át tart

Számos ellenjavallat

Súlyos esetekben kinevezve

A mellékhatások magas kockázata

Gyorsan csökkenti a pulzusszámot és a BP-t

Időben bevált és számos tanulmányban bizonyított

Egilox

Modern és biztonságos gyógyszer

A hatás kevesebb mint 12 órán át tart

Az indikációk széles listája

Jelentős mellékhatások lehetségesek a CHF és a szívinfarktus esetén

Kisebb ellenjavallatok

Jól tolerálható

A szívinfarktus hatásainak megelőzésére és kezelésére szolgál

A Concor leírása

Concor

A Merck KGaA-tól származó Concor tabletta bisoprololt tartalmaz. B-adrenoblokkoló, antiaritmiás, antianginális és vérnyomáscsökkentő hatású. Magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésében használatos.

A kezelés csökkenti a pulzusszámot és csökkenti a szívizom oxigénigényét. A gyógyszer hatása a dyspnoe és más, a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos megnyilvánulások megszüntetéséhez vezet.

A Concor hatása gyorsan, 2-3 órán belül kifejti hatását. A hatás 24 órán át tart.

Kutatás és hatékonyság

A Concor szerepel a WHO alapvető egészségügyi ellátáshoz szükséges gyógyszerek listáján. A Szívelégtelenség Bisoprolol Tanulmányt 1994 óta végzik a Bisoprolol hatékonyságának felmérésére szívelégtelenségben.

A gyógyszer bizonyítottan mintegy 20%-kal csökkenti a teljes halálozás kockázatát. Ismételt vizsgálatok megerősítették a gyógyszer hatékonyságát.

A Concor megfelel az artériás hipertónia kezelésére vonatkozó előírásoknak. A terápia alacsonyabb vérnyomást és a szívritmus normalizálódását eredményezi.

Forrás:A béta-adrenoblokkolók hatékonysága az artériás hipertónia ellenőrzésében cerebrovaszkuláris rendellenességben szenvedő betegeknél. Evdokimova A.. 2014.

Ellenjavallatok

A Concor nem írható fel, ha a következő korlátozások állnak fenn:

 1. az összetevőkkel szembeni túlérzékenység;

 2. kardiogén sokk;

 3. Súlyos artériás hipotenzió;

 4. súlyos asztma;

 5. bradycardia;

 6. Raynaud-szindróma;

 7. akut szívelégtelenség.

Óvatosan alkalmazható pajzsmirigy-alulműködés, súlyos veseelégtelenség, pikkelysömör, cukorbetegség esetén.

Magzatnál a Concor alkalmazható, de csak akkor, ha a várható előny meghaladja a kockázatot. Ha ez a helyzet, a babát a szülés után mindig figyelemmel kell kísérni a hipoglikémia és a bradycardia jelei miatt. Nem ajánlott a gyógyszer alkalmazása a szoptatás alatt.

Mellékhatások

Mellékhatások

A Concor számos nemkívánatos hatáshoz vezethet:

 1. CNS – eszméletvesztés, fejfájás, szédülés;

 2. Szív – bradycardia, fokozott CHF tünetek, zsibbadás a végtagokban, súlyos vérnyomáscsökkenés;

 3. pszichiátriai – álmatlanság, hallucinációk, depressziós zavarok, rémálmok;

 4. Látószervek – csökkent könnyezés, kötőhártya-gyulladás;

 5. Légzőrendszer – hörgőgörcs, allergiás nátha;

 6. Emésztés – hányás, hasmenés, májgyulladás;

 7. bőr – túlérzékenységi reakció, alopecia, hiperémia;

 8. Egyéb – görcsök, izommerevség, csökkent hatáserősség.

Különösen súlyos mellékhatások CHF-ben és anginában szenvedő betegeknél. A veszélyeztetett betegeket orvosuknak rendszeresen ellenőriznie kell.

Az adagolás a

A gyógyszert reggel, étkezés közben, után vagy előtt egyszer kell bevenni. Az egész tablettát egészben kell bevenni.

Angina pectoris és AH esetén a kezdő adag 5 mg. Szükség esetén az adag 10 mg-ra növelhető. A maximális adag 20 mg.

Krónikus szívelégtelenségben a Concor-t diuretikumokkal, szívglikozidokkal, b-adrenoblokkolókkal, ACE-gátlókkal együtt írják fel. A kezelés a mellékhatások megelőzése és időben történő kezelése érdekében az állapot rendszeres nyomon követését igényli. A gyógyszer kezdő adagja 1250 mg. Az adag 10000 mg-ig növelhető.

Túladagolás esetén kifejezett bradycardia, súlyos vérnyomáscsökkenés, hörgőgörcs, hipoglikémia tünetei figyelhetők meg. Egyes betegeknél kezdetben túlérzékenységi reakció léphet fel. A kezelés megszakítása és tüneti terápia szükséges.

Ki a megfelelő?

A Concort a következő javallatokra írják fel:

 1. AH;

 2. CHF;

 3. Stabil angina pectoris koszorúér-betegségben.

Az Egiloc leírása

Egilok

Az Egilokot Magyarországon gyártják. A metoprolol hatóanyagon alapul. Antiaritmiás, antianginális, vérnyomáscsökkentő és b-adrenoblokkoló hatású. Magas vérnyomás esetén használatos.

Hosszú távú kezelés esetén a gyógyszer javítja a bal kamra működését és csökkenti a szívbetegségben bekövetkező halálozás kockázatát. Csökkenti a szívizom oxigénigényét.

Kutatás és hatékonyság

A metoprolol a krónikus szívelégtelenség kezelésében elismert standard terápia. A hosszú távú alkalmazási tapasztalatok pozitív neurohumorális és hemodinamikai változásokat mutatnak, amelyek javítják a betegek életminőségét.

Az Egilox, mint b-adrenoblokkoló, hatásosnak bizonyult a halálozás csökkentésében és a szövődmények megelőzésében a CVD-ben AH-val.

Források:

 1. Az Egiloc hatékonysága és biztonságossága az AH kezelésében időseknél. Tyurina T.. Journal of Arteriális hipertónia. 2008.

 2. Metoprolol (Egilok) krónikus szívelégtelenségben. Andreev D.. Orvosi kiadás. 2004.

Ellenjavallatok

Az Egilox ugyanazokkal a korlátozásokkal rendelkezik, mint. Idősek és allergiás betegek számára nem ajánlott. Verapamillal való együttes alkalmazás szintén ellenjavallt.

Mellékhatások

Az Egiloc jobban tolerálható, mint a Concor. A mellékhatások enyhék és önkorlátozóak. Az NHS depressziótól, álmosságtól, álmatlanságtól, koncentrációs problémáktól, paresztéziától és rohamoktól szenvedhet.

Testmozgás közben dyspnoe léphet fel. Az asztma bronchiale a hörgőgörcs kockázatával jár. A kardiovaszkuláris rendszer oldalán fennáll a bradycardia, aritmia, kardiogén sokk lehetősége szívinfarktusban és CHF-ben szenvedő betegeknél.

Adagolás

Az artériás hipertónia ajánlott dózisa 25-50 mg 2-szer. Az adagolás a hatástól függően 100-200 mg/napra növelhető.

Az angina pectoris esetében az adagolás 25-50 mg 3-szor kezdődik. A szívinfarktus után 100-200 mg-os fenntartó adagot adnak reggel és este.

Migrén profilaxisra használják 100-200 mg-ban, 2 dózisban.

Egilok túladagolás esetén erős vérnyomáscsökkenés, kardiogén sokk, bradycardia, cianózis, bronchospasmus, hányinger, eszméletvesztés. A tünetek súlyosbodnak, ha vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, barbiturátokkal, alkohollal egyidejűleg veszik be.

A kezeléshez gyomormosást végeznek, aktív szenet írnak elő. A beteg fekvőbeteg-ellátásban történő megfigyelését igényli.

Ki alkalmas

Magas vérnyomás

Egilok több jelzést is tartalmaz:

 1. AH;

 2. tachycardia;

 3. szívrohamot, hogy kizárja a következményeket;

 4. Az angina pectoris megelőzése koszorúér-betegségben;

 5. pajzsmirigy túlműködés;

 6. migrénes rohamok megelőzése.

Költségek és ellenértékek

Gyógyszerek

Költségek

Analógok

Concor

2,5 mg #30 – 150 rubeltől;

5 mg #50 – 280 rubeltől;

5 mg #30 – 195 rubeltől

Aritel;

Biol;

Bicard;

Bidol;

Bicarol;

Bisocard;

Bisomor;

Bisomor;

Bimoprol;

Bisoprovel

Egiloc

25 mg #60 – 115 rubeltől;

50 mg #60 – 140 rubeltől;

100 mg #60 – 185 rubeltől

Apro;

Logimax;

Metokártya;

Stamlo

Melyik gyógyszer a jobb

Az Egiloc előnye a Concorral szemben az indikációk hosszabb listája és a használatára vonatkozó kevesebb korlátozás miatt. De nem teljesen helyes összehasonlítani ezeket a gyógyszereket, mivel eltérő hatásmechanizmussal rendelkeznek. A különbség az, hogy a Concornak 24 órás hatása van, az Egilok viszont csak 12 órás. Sokan az első gyógyszert részesítik előnyben, mivel azt már régóta használják. Az új gyógyszer, az Egilox még nem széles körben elérhető.

Súlyos esetekben Concor-t írnak elő. A szív- és érrendszeri betegségek következményeinek megelőzésére az Egilok-ot más szívgyógyszerekkel komplexen írják elő.

Az artériás hipertónia öngyógyítása nem elfogadható. Az Egilox és a Concor ugyanolyan veszélyes lehet, ha nem az utasításoknak és az előírásoknak megfelelően szedik. A gyógyszert orvosnak kell felírnia egy átfogó vizsgálatot követően.

Olvasson tovább  Összehasonlítjuk a Cystont és az Urolesant | A legjobb gyógyszer meghatározása
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: