A Ketoprofen és a Diclofenac készítmények áttekintése

A fájdalom a leggyakoribb oka az orvosi segítség igénybevételének. Sérülések, műtétek, csont- és ízületi betegségek, valamint belső szervi megbetegedések mind-mind kellemetlenségekhez vezetnek. Az akut fájdalom, amely nem enyhül időben, krónikus fájdalmakká válik. Csökkenti az életminőséget, zavarja a teljesítményt, álmatlanságot, depressziót és egyéb állapotokat okoz.

A megfelelő fájdalomcsillapítás problémája a modern orvostudomány egyik kulcskérdése. A kellemetlenségek csökkentésére különböző technikákat alkalmaznak, és a leggyakrabban nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket írnak fel. Az osteopátiával, akupunktúrával és fizioterápiával kombinálva az NSAID-ok jó eredményeket nyújtanak a fájdalomcsillapítás és az életminőség szempontjából.

A NSAID-csoportban a legerősebb, különösen érdekes gyógyszerek a ketoprofen és a diklofenák. Hagyományosan a mozgásszervi rendellenességek fájdalmának és gyulladásának enyhítésére írják fel, és alkalmazzák a sebészetben, a bőrgyógyászatban, a nőgyógyászatban és az orvostudomány számos más területén. Az egyes gyógyszerek részletes áttekintését lásd.

Fontos megjegyezni: sokan szednek nem szteroid gyulladáscsökkentőket orvosi rendelvény nélkül. Segítenek enyhíteni a fájdalmat és a gyulladás egyéb tüneteit. Azonban ne szedjen NSAID-ot három napnál hosszabb ideig orvosi felügyelet nélkül. Ha három nap után nincs hatása, segítséget kell kérnünk.

trauma

Mi van benne: összetétel és gyógyszerformuláció

A ketoprofen és a diklofenák alkalmazási területe megegyezik, ezért nagyon hasonlóak. De vannak köztük különbségek – különböznek összetételükben, összetételükben és gyártási jellemzőikben. Olvasson többet az egyes gyógyszerekről a táblázatban.

A gyógyszer

Ketoprofen

Diclofenac

Farmakológiai csoport

Nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer

Nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer

A hatóanyag

Ketoprofen 50 mg

Diklofenák-nátrium 25 mg

Számos formában kapható

Tabletták, helyi gél, oldat intramuszkuláris és intravénás injekcióhoz

Tabletták, gél külsőleges használatra, oldat intramuszkuláris és intravénás injekcióhoz, végbélkúpok

Kapható a helyi gyógyszertárban

Vényköteles

Vényköteles

Gyártó

“Szintézis (Oroszország)

“Shreya Life (India)

Költségek

80-150 rubel

30-120 rubel

Hogyan hatnak a gyógyszerek

Hogyan hatnak a gyógyszerek

Minden nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer ugyanazt a mintát követi. Gátolják a gyulladásért, fájdalomért és lázért felelős ciklooxigenáz (COX) enzim termelését. Az emberekben a COX három változata létezik:

 1. A COX-1 normálisan szintetizálódik, ami az emésztőrendszerre és más szervekre hat.

 2. A COX-2 gyulladás hatására termelődik. Feltételezhető, hogy ez az enzim számos élettani folyamatban is részt vesz.

 3. A COX-3 szerepet játszik a láz kialakulásában. Még nem bizonyított a létezése.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők a COX szempontjából két csoportba sorolhatók:

 1. Nem szelektív NSAID-ok. Nemcsak a COX-2-re, hanem a COX-1-re is hatnak – azaz hatással vannak a patológiai és fiziológiai folyamatokra. Ezek a termékek hatékonyan működnek, de számos mellékhatással járnak – éppen a “normál” COX-okozókra gyakorolt nem szelektív hatásuk miatt. Cikkünk hősei, a ketoprofen és a diklofenák ebbe a csoportba tartoznak.

 2. Szelektív NSAID-ok. Csak a COX-2 termelést befolyásolják. Gyengébb gyógyszernek tekinthetők, de kevésbé valószínű, hogy mellékhatásokat okoznak.

A ketoprofen és a diklofenák hármas hatással rendelkezik:

 1. Fájdalomcsillapító: akut és krónikus fájdalmak enyhítése. A gyógyszerek gyorsan hatnak, ezért akut rohamokra írják fel őket.

 2. Lázcsillapító: csökkenti a testhőmérsékletet, enyhíti a láz tüneteit. Nem ez a gyógyszerek fő hatása – nem lázcsillapítóként használják őket influenza és megfázás esetén.

 3. Gyulladáscsökkentő: enyhíti a gyulladás megnyilvánulásait, gátolja a további reakciókat.

A ketoprofen gyorsan hat – 15-30 perc múlva éri el a maximális koncentrációt a vérben, ha parenteralisan adják be. A diklofenák kissé késik – a becsült idő 20-40 perc. Szájon át szedve lassabban szívódnak fel, akár 1-2 órán keresztül. Nem halmozódnak fel a szervezetben, és a vesék választják ki őket.

A gyógyszer hatékonyságának értékelése

A gyógyszerek hatékonyságának értékelése

Az NSAID-ok összehasonlító elemzése számos cikket tartalmaz az orosz és a külföldi irodalomban. A szerzők egy in vitro vizsgálatban összehasonlítják a ketoprofen és a diklofenák hatásait. Az elemzés kimutatta, hogy a ketoprofen túlnyomórészt az izomban, a zsírszövetben és a mellékvesékben halmozódik fel. A kemotróp vizsgálatok a gyógyszerek további hatásait mutatják ki: antiaggregációs, értágító és daganatellenes hatás.

A Cochrane Library adatbázis áttekintést nyújt az érdeklődésre számot tartó gyógyszerekről. A szerzők áttekintették a témával kapcsolatos klinikai tanulmányokat. A résztvevők 40 év feletti, térdízületi ízületi gyulladásban szenvedő személyek voltak. A ketoprofen és a diklofenák a betegek 60%-ánál 6-12 hét után jelentősen csökkenti a fájdalmat. A nemkívánatos bőrreakciók gyakrabban alakultak ki a diklofenák esetében. Súlyos mellékhatások ritkán fordultak elő.

Az elmúlt években a ketoprofen egyre inkább a tudósok figyelmébe került. A NSAID-okról szóló áttekintő cikk a ketoprofent a választandó gyógyszerként írja le. Hatásának sajátossága, hogy nemcsak a COX, hanem a gyulladás kialakulásában részt vevő más enzimek termelését is képes gátolni. Sok kutató a gyógyszer erős fájdalomcsillapító hatását a gerincvelő szarvain keresztül kifejtett központi hatásnak tulajdonítja.

Egy másik vizsgálatban a szerzők ismét a ketoprofent részesítették előnyben más NSAID-okkal szemben. Egy metaanalízis kimutatta, hogy a leghatékonyabb helyi kezelésként. Ez nemcsak a molekula szerkezetének, hanem a gyógyszer jó képességének is köszönhető, hogy behatol az ízületi üregbe és a periartikuláris szövetekbe. A gyógyszer jól tolerálható – ritkán okoz súlyos mellékhatásokat.

A diklofenákot a tudósok sem felejtették el. Ez egy meglehetősen régi gyógyszer, így számos, a használatáról szóló cikk már archiválva van. A modern irodalom áttekintése azt mutatja: a diklofenák-nátrium sikeresen kezeli az osteochondrosis, az arthritis, az arthrosis és a mozgásszervi rendszer egyéb betegségeinek fájdalmát. Szisztémásan vagy helyileg alkalmazva hatékony. A Cochrane Library különböző NSAID-okat vizsgáló felülvizsgálatában a tudósok úgy találták, hogy a diklofenák összehasonlítható más gyógyszerekkel – beleértve a ketoprofent is.

Használati rend

A gyógyszerek felírásának indikációi hasonlóak:

 1. A mozgásszervi rendszer gyulladásos és degeneratív betegségei: reumatoid artritisz, artritisz psoriasis, osteoartritisz, Bechterew-kór stb.

 2. Különböző lokalizációjú fájdalom szindróma: izmok, ízületek, csontok, szalagok, fogfájás és fejfájás.

 3. Fájdalomcsillapítás a műtét utáni fájdalomban, onkológia.

 4. Algodysmenorrhoea – fájdalmas menstruáció.

A ketoprofen és a diklofenák csak a fájdalmat és az általános állapotot enyhíti. Nincs hatásuk a betegség előrehaladására, mechanizmusaira és okaira. Emiatt a NSAID-okat általában más kezelési szerekkel kombinálva írják fel.

Az adagolást az orvos határozza meg, figyelembe véve a beteg állapotát, életkorát, társbetegségeit és egyéb tényezőit. Egy kúra általában csak 5-10 napig tart. Ha nincs hatás, kérjünk orvosi tanácsot – változtassuk meg a terápiát.

Óvintézkedések

Óvintézkedések

Az NSAID-ok ismertek mellékhatásaikról. A nem szelektív COX-gátlók leggyakrabban az emésztőrendszert támadják meg. Hányingert és hányást, gyomorégést, epigasztrikus fájdalmat okoznak, zavarják az emésztést, székrekedést vagy hasmenést eredményeznek. Gyomorfekélyt és vérzést okozhat a hajlamos embereknél.

A ketoprofen és a diklofenák gyakran okoz allergiás reakciókat. Keresztreakció is lehetséges, amikor egy személy egyszerre több gyógyszerre reagál ebből a csoportból. Ha bőrviszketés vagy bőrkiütés jelentkezik, hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon orvoshoz.

A nem szelektív NSAID-ok gyakran okoznak fejfájást, idegességet, álmatlanságot. Néha álmosságot észlelnek. Ne vezessen, illetve ne kezeljen olyan gépeket, amelyek rendkívüli koncentrációt igényelnek, ha ilyen reakciói vannak.

A ketoprofen és a diklofenák hatással lehet a májra és a vesére. Különösen ügyelni kell arra, hogy az e szervek krónikus károsodása esetén ne lépje túl az ajánlott adagot.

A ketoprofent és a diklofenákot nem írják fel ilyen helyzetekben:

 1. az NSAID-okkal szembeni intolerancia a hörgőasztmában és más allergiás betegségekben szenvedőknél;

 2. súlyos máj- vagy vesekárosodás;

 3. Gyomor- és nyombélfekély, fekélyes vastagbélgyulladás súlyosbodása;

 4. hemofília és más véralvadási rendellenességek;

 5. Hiperkalémia.

 6. Az NSAID-okat nem szabad szedni a terhesség első trimeszterében, és nem szabad szedni a harmadik trimeszterben. Szoptatás esetén nem felírható gyógyszerek.

Következtetések

Összefoglalva:

 1. A diklofenák és a ketoprofen nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Enyhítik az akut és krónikus fájdalmat. Elsősorban mozgásszervi és bőrbetegségek kezelésére használják, de más betegségek esetén is alkalmazható.

 2. A két gyógyszer hatékonyságának összehasonlítása ellentmondásos adatokat ad. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a ketoprofen gyorsabb, erősebb és magas biztonsági profillal rendelkezik. Más kutatók nem találnak jelentős különbségeket a ketoprofen és a diklofenák között.

 3. A diklofenák és a ketoprofen jól tolerálható, de nem megfelelő alkalmazás esetén ártalmas lehet. A NSAID-okat csak orvosi felügyelet mellett szabad szedni.

Olvasson tovább  Összehasonlítás Lasik vs Femtolasik | A legjobb meghatározása
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: