Az Enalapril és a Lisinopril összehasonlítása | A legjobb meghatározása

Az Enalapril és a Lisinopril vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyformán jól működnek. Elemeztük a hasonlóságokat és a különbségeket, hogy lássuk, melyik a jobb.

A gyógyszer

Előnyök

Hátrányok

Enalapril

Az alapvető és életmentő gyógyszerek listáján szerepel;

A magas vérnyomás alapvető gyógymódja;

A szedés kényelme;

12 éves kortól engedélyezett

Számos ellenjavallat;

A vérnyomáscsökkentéssel kapcsolatos mellékhatások kockázata

Lisinopril

Hosszan tartó hatás, tartós hatás 2 hónap után;

Kevesebb ellenjavallat

Idősek számára nem alkalmas;

A száraz köhögés a hosszú távú használat egyik fő mellékhatása;

18 éves kor előtt ellenjavallt

Az Enalapril általános leírása

enalapril

Az Enalapril vérnyomáscsökkentő gyógyszer az azonos nevű enalapril hatóanyagnak köszönhetően hat. Ez egy ACE-gátló, amely bizonyos mechanizmusok révén a renin-angiotenzin gátlásához vezet. A gyógyszer alkalmazása a vérnyomás stabil csökkenését biztosítja a szívfrekvencia növekedése nélkül.

2,5, 5, 10 és 20 mg-os tablettákban kapható. Gyártó – Agio Pharmaceuticals, India. Orosz és ukrán vállalatok is gyártják.

Már az adag bevétele után néhány órával kifejti hatását. Csúcsnyomáscsökkenés 4 óra elteltével. Hosszú távú használatra javallott.

Kutatás és hatékonyság

Az enalapril szerepel a WHO alapvető gyógyszerek listáján. Számos tanulmány kimutatta a gyógyszer pozitív hatását a magas vérnyomás prognózisára.

Az ANBP2 eredményei azt mutatják, hogy a gyógyszer szedése jelentősen hatékonyabban csökkenti a halálozást és a CVD kockázatát, mint a diuretikumoké. Az enalapril jelentősen csökkenti a meglévő állapotok szövődményeinek valószínűségét. A tanulmány azt is kimutatta, hogy képes csökkenteni a halálozás kockázatát a férfiak szívrohamával kapcsolatban.

Az enalapril hatásosnak bizonyult a CHF-ben szenvedő betegeknél egy kettős vak vizsgálatban. A gyógyszer 3 hónapos alkalmazása során a vérkép javulását és az alapbetegség tüneteinek megszűnését észlelték.

CONSENSUS tanulmánymegerősítette, hogy a 60 mg/nap dózis diuretikumokkal kombinálva csökkenti a szívelégtelenségben bekövetkező halálozás kockázatát.

Források:

 1. “Enalapril a CHF kezelésében”. Nehéz beteg.

 2. WHO modell

 3. Az alapvető gyógyszerek listája, 2009.

Ellenjavallatok

Nem alkalmas enalapril intoleranciában szenvedő betegek számára.

A gyógyszer felírásának egyéb ellenjavallatai:

 1. Idiopátiás Quincke-ödéma előzményei;

 2. angioödéma, amelyet ennél a gyógyszercsoportnál figyeltek meg;

 3. Arteriális és mitrális billentyűszűkület;

 4. keringési problémák;

 5. Veseátültetés után;

 6. májkárosodás;

 7. 12 éves kor alatt, terhesség és szoptatás alatt.

A gyógyszer számos ellenjavallattal rendelkezik, így az önkezelés nem megengedett. A gyógyszert orvosnak kell felírnia, miután minden szükséges diagnosztikai eljárást elvégeztek.

Mellékhatások

Mellékhatások

A gyógyszer jól tolerálható. A mellékhatások valószínűsége az anyag terápiás hatásaihoz kapcsolódik. Vannak olyan körülmények, amikor óvatosan kell alkalmazni.

A gyógyszer szedése gyakran okoz köhögést. Nem produktív és megszűnik, amikor a gyógyszert visszavonják. Egyes betegeknél izomgörcsök, szédülés, allergiás reakciók, hányinger, ortosztatikus magas vérnyomás és hasmenés jelentkezik.

Adagolás

Szájon át, étellel vagy anélkül kell bevenni. Felnőttek napi 0,01-0,02 g-ot szednek magas vérnyomás kezelésére. Ha a szokásos adagolás nem hatásos, akkor azt az alapbetegség súlyosságának megfelelően módosítják. Maximális napi adag – max 0,04 g.

Szívelégtelenség esetén a kezdő adag 0,0025 g. Naponta akár 2-szer 10-20 mg-ra is növelhető. Az enalapril önmagában vagy más vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kombinálva is alkalmazható. A dózist megváltoztatják, ha a vérnyomás jelentősen csökken.

Ki a megfelelő

A tabletták szedésének fő indikációja az artériás hipertónia. A gyógyszert orvos írja fel. Az enalaprilt széles körben alkalmazzák a standard gyógyszerekkel szemben rezisztens renovaszkuláris hipertóniára. A gyógyszer javallt pangásos szívelégtelenség és ischaemiás szívizombetegség esetén is. Alkalmanként felírt hörgőgörcs esetén.

A gyógyszer általános leírása Lisinopril

Lisinopril

A lizinopril vérnyomáscsökkentő gyógyszer lizinopril-dihidrátot tartalmaz. Ez egy lassan felszabaduló inhibitor. A magas vérnyomás kezelésére és a magas vérnyomás hatásainak megelőzésére szolgál. Elhízott betegeknél is alkalmazható.

5, 10 és 20 mg-os tablettákban kapható. Gyártó – Avant, Ukrajna.

A gyógyszer csökkenti az angiotenzinképződést és elnyomja az aldoszteront. Növeli a terhelhetőséget, csökkenti a vérnyomást, tágítja az artériákat, csökkenti az előterhelést CHF-ben.

A gyógyszer hosszan tartó alkalmazása a szívizom és az artériák hipertrófiájának csökkenéséhez vezet. A kezelés a vérkeringés javulásához vezet iszkémiás rendellenességben. Meghosszabbítja az életet krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegeknél.

Egy órán belül elkezd dolgozni, és egy napig tart. A magas vérnyomásra gyakorolt hatás a kezelés megkezdését követő 1-2. napon jelentkezik. Stabil eredmény 4-8 hét után.

Kutatás és hatékonyság

A lizinopril egy jól ismert ACE-gátló, amelynek hatásmechanizmusa az angiotenzinszintézis csökkentésén és a renin-angiotenzin rendszer aktivitásának gátlásán alapul.

Az Enalapril és a Lisinopril hatékonyságának összehasonlító elemzése során mindkettő tartós vérnyomáscsökkenést mutatott, de az utóbbi hatása kifejezettebb volt. A tolerálhatóság nem különbözik. A lisinopril hosszabb hatástartamú.

A gyógyszer mellékhatásainak kockázata a kezelés időtartamától függ. A száraz köhögés a leggyakoribb tünet, a betegek 4-18%-ánál fordul elő.

A lisinopril egy referencia ACE-gátló. Rendkívül hatásosnak bizonyult olyan betegségekben, mint az artériás magas vérnyomás és a cukorbetegség. Széles körben alkalmazható a következő betegségek kezelésére.

Forrás:“A lisinopril alkalmazása artériás magas vérnyomásban”, The Difficult Patient, 2006.

Ellenjavallatok

A lisinopril ellenjavallt, ha korábban túlérzékenységi reakció lépett fel az összetevőkkel szemben. Nem javallott aorta szűkület, agyi érbetegség, koszorúér-betegség esetén.

A gyógyszer alkalmazásának egyéb ellenjavallatai:

 1. vérképzési rendellenességek;

 2. a kötőszöveti patológia;

 3. hipoglikémia;

 4. veseartéria-szűkület;

 5. 18 éves kor alatt és időseknél.

A lisinoprilt nem írják fel terhesség alatt, mivel nincsenek adatok az embrióra gyakorolt toxikus és mutagén hatásáról. Szoptatás esetén a szoptatás átmenetileg leáll.

Mellékhatások

mellékhatások

Ritkán a betegeknél hypotensio epizódok jelentkeztek. Fennáll a ritmuszavar, angina pectoris, szédülés, tachycardia kockázata. Egyes betegek fokozott fáradtságról, kézremegésről, csökkent étvágyról számolnak be. Az ízlelés károsodása előfordulhat.

A különböző rendszerek és szervek lehetséges mellékhatásai:

 1. CNS – labilitás, zavartság;

 2. CVS – a vérnyomás erős csökkenése, angina pectoris, szívdobogás;

 3. Gyomor-bélrendszer – száraz nyálkahártyák, májgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, diszpepszia;

 4. Allergiás reakciók – az ajkak, az arc, a nyelv duzzanata, kiütés, láz;

 5. Egyéb – vaszkulitisz, emelkedett karbamidszint, aszténia.

Túladagolás esetén kifejezett vérnyomáscsökkenés következik be. Ugyanakkor száraz nyálkahártyák, álmosság, székrekedés, nyugtalanság, ingerlékenység, ingerlékenység. Ha az adagot nemkívánatos tünetek kialakulásával növelik, tüneti terápiát adnak. Vazopresszorokat írnak fel, a vérnyomást szabályozzák.

Az ACE-gátlók szedésekor a vérnyomás erős csökkenése gyakran társul a vízhajtókkal, amelyek csökkentik a keringő vér mennyiségét. Ez a hatás hasmenést, hányást, az étkezési só étrendjének korlátozását is okozhatja.

Ritka esetekben előfordulhat akut veseelégtelenség, izomláz, láz. Terhesség alatt a termék szedése esetén fennáll a születendő gyermek veseproblémáinak kockázata.

Adagolás

Lisinopril napi 10 mg kezdő adagban, egyszeri adagban. Ha a hatás nem elégséges, az adagot 20-80 mg/napra emelik. Krónikus szívelégtelenség esetén a kezelés 2,2 mg-nál kezdődik. 5-20 mg p/s fenntartó adag.

Víz-elektrolit egyensúlyzavar esetén az adag nem haladja meg az 5 mg-ot. A maximális hatás elérése érdekében ajánlott a gyógyszert egyidejűleg bevenni.

Ki alkalmas

A lizinopril az artériás hipertónia különböző típusaiban szenvedő betegeknél javallt. A CHF kezelésére írják elő.

Költségek és analógok

A gyógyszer

Költségek

Hasonlóságok

Enalapril

20 mg #20 – 100 rubeltől;

10 mg #50 – 160 rubeltől;

5 mg #20 – 60 rubeltől

Renitec;

Enalapril Hexal;

Enap;

Berlipril;

Ednit;

Enam

Lisinopril

20 mg #20 – 80 rubeltől;

10 mg #20 – 110 rubeltől;

5 mg #30 – 100 rubeltől

Diroton;

Lisinoton;

Liten;

Zestril;

Dapril;

Sinopril

Melyik gyógyszer a jobb

Az enalapril a magas vérnyomás különböző típusainak kezelésére szolgál, beleértve a renovaszkuláris magas vérnyomást is. Szívelégtelenségben is hatékony. Alacsony ára lehetővé teszi a hosszú távú kezelést megszakítás nélkül. A két gyógyszer ára nem különbözik jelentősen.

A lisinoprilt gyakrabban írják fel esszenciális hipertónia esetén. Önálló gyógyszerként is használható. A szívrohamot követő első 24 órában is javallott a normalizálás érdekében.

Mindkét gyógyszer tartós vérnyomáscsökkenést okoz. A termék kiválasztása a hatóanyagon, annak lehetséges mellékhatásain és ellenjavallatain alapul. A vizsgálatot követően az orvosnak kell felírnia.

Olvasson tovább  Az Ultop és az omeprazol áttekintése
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: