Összehasonlítás Simvastatin vs Atorvastatin | Határozza meg a legjobbat

Az atorvasztatin vagy a szimvasztatin a lipidek csökkentésére és az anyagcsere serkentésére szolgál. Ezt a gyógyszercsaládot széles körben használják a szív-, endokrinológiai, gasztroenterológiai, neurológiai betegségek kezelésében. A koleszterinszint csökkentése atorvasztatinnal vagy szimvasztatinnal ajánlott az idős betegek, valamint a bonyolult diagnózissal rendelkező betegek számára a koleszterin vérének tisztítása és a rendszerek és szervek szöveteinek tápláltsági szintjének növelése érdekében. A gyógyszerek megszabadítják az érfalakat a koleszterin plakkoktól, megtisztítják az érrendszert a szennyeződésektől, javítják a véráramlást. Az Expertologi magazin a nagyközönség számára a Simvastatin vagy Atorvastatin: mi a különbség és melyik a jobb?.

Simvastatin

Simvastatin

A Simvastin egy sztatin gyógyszer, amely a hatóanyagból és segédanyagokból (magnézium-sztearát, titán-dioxid, aszkorbinsav, laktóz, povidon, citromsav) áll.

A hatásmechanizmus

A lipidszerkezeteket feloldó gyógyszer nagymértékben oldódik, villámgyors felszívódással. A hatóanyag teljes koncentrációja a vérben egy óra elteltével. Az első tabletta 12 órán belüli bevétele után a koncentráció 90-80%-ra csökken. A metabolitok a gyomor-bél traktuson és a vesén keresztül ürülnek ki. A szimvasztatin erősen ajánlott a koleszterinszint csökkentésére magas vérnyomás, érrendszeri betegségek, ateroszklerotikus plakkok (kezelés és megelőzés céljából), valamint hiperkoleszterinémia, cukorbetegség, reuma esetén.

A túlzott mennyiségű lipidek feloldásának fontossága a vér “zsíros elzáródásoktól” való megtisztításában rejlik, ami szívrohamhoz, stroke-hoz (vérzéses + ischaemiás típusok), a szívizom ischaemiájához, az emberi test teljes érrendszerének, különösen a koszorúérnek az ateroszklerózisához vezet. Az ilyen típusú gyógyszerek második fontos pontja a zsírszintézis leállítása a májban, ami a vér koleszterinszintjének csökkenéséhez vezet.

Figyelem! Szimvasztatin – a leggyorsabb segítő a koleszterinszint megszüntetéséhez, a szívroham, a stroke és az érrendszeri betegségek kockázatának megszüntetéséhez. Csak orvos jogosult ilyen típusú gyógyszert felírni, és csak vizsgálat után, egyéni betegre szabottan.

Atorvastatin

Atorvastatin

Az atorvasztatin gyógyszer a koleszterinszint csökkentésének eszköze, azaz a koleszterin szintézisének csökkenése a májban. A gyógyszer hatóanyaga az atorvasztatin-kalcium-trihidrát. E kémiai vegyület hatására a lipidek nem szintetizálódnak tovább, koncentrációjuk normális számra csökken, valamint az érhálózat megtisztul a lipiddugóktól és a plakkoktól, azaz a nehéz és könnyű zsírok frakcióinak lerakódásaitól. A sztatinok gátolják a koleszterintermelést a májban, és az érrendszerbe jutva szelektív hatásúak, azaz csak a koleszterinvegyületeket veszik célba.

Olvasson tovább  A Gliatilin és a Ceraxon összehasonlítása | Határozza meg a legjobbat

A hatásmechanizmus

Az atorvasztatin tabletta esti órákban történő bevételével a hatóanyag 90%-ban felszívódik a vékonybél nyálkahártyáján keresztül. A véráramba jutva eléri a májsejteket, ahol gátolja a zsírszintézist. A gyógyszer csökkenti a könnyű és nehéz (LDL + HDL) frakciókat. A hatásmechanizmus célja a koleszterinszerkezetek eltávolítása az egész érhálózatban. A hatóanyagnak csak 60%-a vesz részt teljes mértékben a májban történő lipidszintézis leállításában és az erekben való feloldódásban. A májenzimek részben semlegesítik a gyógyszert, a maradék metabolitok pedig a széklettel, a vesével, a verejtékkel és a légzőgőzzel ürülnek ki.

Az atorvasztatin javallatai

Az emelkedett koleszterinszint az ateroszklerózisban, a plakkok jelenléte a nagy és kis kapillárisokban az Atorvastatin alkalmazásának fő indikációi.

A gyógyszeres kezelés is ajánlott a kezelésben:

 1. 2-es vagy 3-as típusú cukorbetegség;

 2. szívroham;

 3. vérzéses + iszkémiás stroke

 4. Különböző súlyosságú hipertónia;

 5. angina pectoris;

 6. szívkoszorúér-betegség.

Ez a koleszterinszint-csökkentő gyógyszer kumulatív hatású, ezért tartós alkalmazása a máj- és a vesefunkció megváltozásához vezethet. Az olyan reakciók, mint a láz, súlyos migrén, szédülés, gyengeség, hányinger, látás- és halláskárosodás a szervezet sejtszintjén jelentkeznek. Ha a kezelést nem szakítják meg, visszafordíthatatlan következményekkel járó általános mérgezés lép fel. Ezért a sztatin gyógyszerek szedése orvosi felügyelet mellett és csak folyamatos laboratóriumi vizsgálatok után ajánlott. A vizsgálati eredmények alapján az orvos a beteg eredményeinek egyéni paraméterei szerint állítja be a gyógyszer adagját.

Tanácsadás! Az atorvastatint csak este ajánlott alkalmazni, amikor a máj lipideket termel. Ha reggel szedik, a hatékonysága 50%-kal csökken, mivel a lipidek szintézise nagyobb az éjszaka folyamán.

Az atorvasztatin és a szimvasztatin összehasonlítása, hasonlóságok

Összehasonlítás

Az atorvasztatint és a szimvasztatint gyakran alkalmazzák a szívbetegek kezelési rendjében, valamint bármilyen kaliberű érrendszeri rendellenességek (vénák, artériák, hajszálerek) megelőzésére. Mindkét gyógyszer hatékonyan korrigálja a koleszterin mennyiségét a vérben, ezért széles körben alkalmazzák őket különböző betegségek kezelésében. Hasonlóságok a lipidszintézis gátlása, nincs különbség a hatásmechanizmusban. A laboratóriumi és a fekvőbeteg-vizsgálatok statisztikai adatai szerint a mellékhatások szinte azonosak: általános gyengeség, hányinger, fejfájás, látás-, hallás- és ízleléskárosodás.

Olvasson tovább  A Fitolysin és a Cystone összehasonlítása | Melyiket válasszuk?

Az antilipid hatóanyag szedése után álmosság lép fel, ami ellenjavallt a járóbeteg-kezelésben, azaz a gépjárművezetők, villanyszerelők, elektronikai munkások és a magasban dolgozó építőipari munkások számára – a gyógyszer alkalmazása munka közben nem ajánlott. Szintén ellenjavallt, ha más lipidcsökkentő gyógyszerekkel egyidejűleg szedik. Ha az atorvasztatinnal vagy szimvasztatinnal történő kezelés alatt láz, izom- és ízületi fájdalom jelentkezik, hagyja abba a gyógyszer szedését. A korábbi gyógyszert a laboratóriumi adatok előrehaladtával azonos hatásmechanizmusú gyógyszerrel helyettesítik.

Figyelem! Újságíróink érdekes tényeket fedeztek fel a sztatinokról a www./watch?Ez segít a gyógyszer kiválasztásával kapcsolatos döntéshozatali folyamatban, és

Megkülönböztetés

A különbségek listája kicsi, de fontos. A gyógyszer kiválasztásakor minden egyes pontot figyelembe kell venni.

Simvastatin

Atorvastatin

Rövid távú sztatin és természetes összetevők.

Az antilipid gyógyszer a szintetikus sztatinokra utal. Hosszabb terápiás hatása van.

A szimvasztatin kevésbé hatékony, mint az atorvasztatin. Ez azt jelenti, hogy lassabban oldja fel a lipidvegyületeket. Ennek a gyógyszernek azonban kevesebb ellenjavallata van, és 6-7 éves korú gyermekek számára is ajánlott.

Az atorvasztatin hatóanyaga erősebb, így az indikációk listája szűkül, és az ellenjavallatok száma nő. A gyógyszer szigorúan nem ajánlott több esetben: terhesség, szoptatás, 7-10 éves gyermekek, alkoholfüggőség, májzsugor, májgyulladás, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, allergia.

A szimvasztatin nem ajánlott HIV-proteázgátlókkal, véralvadásgátlókkal, véralvadásgátlókkal egyidejűleg történő alkalmazása. A citrusfélék nem fogyaszthatók a terápia alatt, mivel növelik az allergia kockázatát.

Az atorvasztatinnal történő hosszú távú kezelés során a betegeknél a következő tünetek jelentkeznek: csökkent memória + tájékozódás, apátia, étvágytalanság miatti fogyás. A gyógyszer túladagolása esetén mesterséges vértisztítás javasolt.

Fontos! A szimvasztatin ellenjavallt allergiás vagy allergénekkel szembeni túlérzékenység, májzsugorodás, veseelégtelenség, húgykőgyulladás, 2-3. fokú cukorbetegség, terhesség, szoptatás, izomszklerózis esetén.

Van néhány dolog, amit a kezelés megkezdése előtt meg kell tennie:

 1. Mindig forduljon orvoshoz és vizsgáltassa meg magát.

 2. Vizsgálatokat kap, amikor felírják.

 3. Ellenőrizze, hogy nem allergiás-e a koleszterinszint-csökkentő kezelés mindkét gyógyszerben található összetevőkre.

 4. Teljes kúra elvégzése a kiújulás kockázatának kiküszöbölése érdekében.

 5. Tartsa be a gyógyszeradagolás idejét és adagolását.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei után vizsgálja meg újra az orvost, hogy tisztázza a kezelés eredményeit – folytassa, vagy törölje a gyógyszert.

A szimvasztatin alkalmazása a következő testi reakciókat eredményezi: hasmenés, hányinger, csökkent étvágy, migrén, ingerlékenység, felszínes alvás, érzékenységcsökkenés (ízek, ízek, csökkent hallás). A vérben megnövekedett a vörösvértestek szintje, az üledékképződés, csökkent a vérlemezkék és az eritrociták száma.

Melyik a jobb?

Melyik a jövedelmezőbb

A költségek teljes mértékben a gyártó országtól és az adagolástól függnek. A szimvasztatin a következő országokban kapható: Oroszország, Szerbia, Franciaország, Csehország. Az ár 50 és 100 rubel között mozog. A Cseh Köztársaságból származó gyógyszer akár 270 rubelbe is kerülhet. Az orosz gyártású gyógyszer ára az adagolástól függően változik, például 30 db 10 mg-os tabletta 110 rubelbe kerül, 30 darab 20 mg – 190 rubel. Arra is érdemes odafigyelni, hogy melyik gyógyszertár árulja ezt a gyógyszert. Néha a márkanév és a márkanév megegyezik a gyógyszer árával. Jobb, ha azokat a hálózatokat használja, amelyek társadalmi lehetőségeknek számítanak. Ez azt eredményezi, hogy jelentős összeget takarít meg a saját pénzéből.

A helyes választás: Atorvastatin vagy Simvastatin?

Természetesen az orvos az, aki a legjobb megoldást fogja javasolni, de van néhány alapvető jellemző, amelyet ebben az esetben figyelembe kell venni. Az atorvasztatin az, amely a leggyorsabb hatást fejti ki. Mivel kellően aktív anyagot tartalmaz. A szimvasztatin azonban kevesebb mellékhatással jár. Ez azt jelenti, hogy sokkal biztonságosabb a használata. Ha helyesen használják, a szervezetben nem lesznek jelen mérgező elemek. Tanulmányok kimutatták, hogy az atorvasztatin 50%-kal, analógja pedig 25%-kal csökkenti a koleszterinszintet. Vagyis a hosszú távú használathoz az első lehetőséget kell választani, és a megelőzéshez meg kell állni a második típusnál.

Megállapítható, hogy mindkét gyógyszer kiváló hatású, de mindig szükség van arra, hogy biztosak legyünk abban, hogy orvosi rendelvényt kapjunk, hogy az egyiket használjuk. Ez biztosítja a biztonságot a szervezet számára, nincsenek mellékhatások. Csak az orvos tudja kiválasztani a megfelelő adagolást és a kezelés menetét.

Olvasson tovább  Összehasonlítás Surgitron vagy lézer | A legjobb meghatározása
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: