A fehér és a vöröshagyma összehasonlítása | Fontos különbségek

A hagyma valószínűleg az orosz konyha fő összetevője. Mivel jól tárolható – a gyökérzöldségek megfelelő körülmények között akár évekig is eltarthatók -, ugyanakkor gazdag íze van, amely nem korlátozódik a fűszeres árnyalatokra, népszerűvé vált, és rengeteg ételben használják. Cukrozatlan pékáruk, saláták, hús- és halételek, konzervek, levesek – ez korántsem a hagymával készült ételek teljes listája.

A hagyma azonban mindenféle formában és méretben létezik. Még gyökérzöldségek formájában is. A boltokban és a piacokon például fehér és lilahagymát is találhat. Nézzük meg, mi a különbség köztük, és melyek az egyes fajták hasznos tulajdonságai.

Fehér hagyma

Fehér hagyma

A fehér hagyma a gyökérzöldség egyik leggyakoribb fajtája Oroszországban. Középföldön és délen egyaránt termesztik. Ennek a zöldségnek a mezőgazdasági népszerűsége annak köszönhető, hogy könnyen termeszthető és gondozható, valamint hosszú eltarthatósága van, és nem igényel sok vizet az érleléshez.

A fehér hagymának is meglehetősen szokatlan íze van. Fűszeres felhangjai vannak, de nem dominál. Az ízpaletta gazdag, az édestől a tüzesig. Amikor pedig főzik vagy savanyítják, a csípősség szinte teljesen eltűnik, és a jellegzetes aroma megmarad.

Ezért a fehér hagymát nagyon széles körben használják a főzésben. Ha főzik vagy sütik, elveszti fűszerét, de megtartja ízét – vagyis fokozza a főtt étel ízét anélkül, hogy megváltoztatná azt. És amikor pácolták, nagyon fűszeres lesz, így önmagában is meg lehet enni, anélkül, hogy félne a torok égésétől.

Friss hagymát ritkán használnak. Salátákhoz adják, vagy hal- és húsételekhez adják köretként. A friss fehér hagyma azonban megőrzi jellegzetes csípősségét – és ennek következtében kellemetlen lehet “csak úgy” fogyasztani. Szerencsére gyorsan pácolódnak, azonnal, miután ecettel vagy más páccal érintkeztek, így a saláta elkészítése során elveszítik fűszerességüket.

A fehér hagymát széles körben használják a kozmetológiában is, és a népi gyógyászatban. Az ebben a gyökérzöldségben található nagy mennyiségű fitoncidok és illóolajok jó fertőtlenítőszerré teszik. A fehér hagymát nyers formában különböző fertőző betegségek, bőrkelések és tyúkszemek, akne, égési sérülések, fagyás kezelésére használják. Az őrölt hagyma maszkja javítja a haj növekedését, erősíti a fej epidermiszét, és segít lassítani vagy akár megállítani az alopeciát. A fitoncidok és az illóolajok is hozzájárulnak a koleszterin eltávolításához a szervezetből.

Olvasson tovább  A hidegen és melegen füstölt halak összehasonlítása | Melyik a jobb?

Ezek a hatóanyagok azonban súlyosbíthatnak bizonyos belső szervi betegségeket (beleértve a gyomrot és a szívet), valamint növelhetik a savasságot és a vérnyomást. Tehát ezt a zöldséget óvatosan kell fogyasztani. Ezenkívül nem adhatók 2 év alatti gyermekeknek.

A fehér hagymát általában a következőképpen jellemzik

 1. Frissen, savanyítva, főzve és sütve használjuk. Nagyon széles körben használják – az orosz konyha szinte minden édesítetlen ételében megtalálható. Különösen hús- és halételek fűszereként ismert, mivel képes elfedni a marhahús jellegzetes ízét, ami nem mindenkinek tetszik;

 2. Nagyszámú tápanyagot tartalmaz, amelyek természetes fitoncidokat és illóolajokat tartalmaznak. Kiváló fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, így a hagymát különböző formákban számos betegség kezelésére használják;

 3. Alkalmas népi kezelésreFertőző betegségek (beleértve a megfázást), bőrfekélyek és hólyagok, égési sérülések és fagyási sérülések. erősíti az immunrendszert. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. A kozmetológiában a pattanások népi kezelésére, valamint a fejbőr feszesítésére és a kopaszodás megelőzésére használják;

 4. A negatív tényezők között– Növeli a savasságot, emeli a vérnyomást, irritálja a nyálkahártyát, súlyosbíthatja a gyomor-, szív- és májbetegségeket. A fehér hagyma nem adható 2 év alatti gyermekeknek.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a fehér hagymában lévő illóolajok nagyon illékonyak. Ez azt jelenti, hogy fogyasztásuk után kellemetlen szagot árasztanak a szájban. Elég nehéz lehet megszabadulni tőle – még fogmosás után is fennáll.

A hőkezelés során azonban a cikóriagyökérben lévő illóolajok elpárolognak. Ezért főzve vagy sütve ez a zöldség elveszíti jellegzetes illatát.

Tehát foglaljuk össze.

Előnyök

 • Gazdag ízű – fűszeres frissen, fűszeres savanyúságban, édes sült vagy főtt; kiváló fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik a magas fitoncid- és illóolaj-tartalomnak köszönhetően;

 • Széles körben használják a népi gyógyászatban és a kozmetológiában;

 • Kivonja a koleszterint.

Hátrányok

 • Rossz leheletet okoz, amely még fogmosás után sem tűnik el;

 • Növeli a vérnyomást és a savasságot;

 • Bizonyos belső szervi betegségek súlyosbodásához vezethet.

Óvatosan használja a fehér hagymát, ha akut gyomor-bélrendszeri betegsége van. Hatóanyagai irritálják a nyálkahártyát, ami súlyosbítja a tüneteket. Ezenkívül ne éljen vissza a hagymával a népi gyógyászatban – ahelyett, hogy a megfázás vagy más fertőző betegségek kezelésére “kaphat” gyomorhurutot vagy gyomorégést.

Vöröshagyma

Vöröshagyma

A vöröshagyma nem népszerű zöldség a mi szélességi körzeteinkben. Általában déli országokból importálják, mivel ezeknek a gyökérzöldségeknek magas hőmérsékletre van szükségük az éréshez. Az éghajlati viszonyok pedig alapvetően befolyásolják a vöröshagyma ízét.

Olvasson tovább  A zab és a búzakorpa összehasonlítása | Melyik egészségesebb?

Nagyon nehéz megmondani, milyen íze van a lilahagymának. Általában nagyon erős csípősség jellemzi, de egyes gyökérzöldségek édesek is lehetnek. A vöröshagyma íze a termesztési körülményektől függ.

A vöröshagyma ugyanúgy használható, mint a fehér hagyma. Az esetek túlnyomó többségében azonban frissen fogyasztják. Főzéskor elveszíti ízét és aromáját, és elveszíti minden jótékony tulajdonságát.

És a vöröshagyma egészségügyi előnyei sokrétűek. Ezt a zöldséget magas C-vitamin-tartalma különbözteti meg – még többet tartalmaz, mint a citrom vagy az alma. A vöröshagyma B-, PP- és E-vitaminokat is tartalmaz. A gyökérzöldségben nagy mennyiségű antocianin, természetes fertőtlenítőszer is található, amely a gyökérzöldség jellegzetes piros színét adja.

Az antociánok kiváló antimikrobiális, antibiotikus és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezért a vöröshagyma kiváló a fertőző betegségek ellen, és belső és külső fertőtlenítőként is használható. Az antociánok antioxidánsok is, amelyek segítenek az öregedési folyamatok leküzdésében, valamint csökkentik a cukorbetegség és a rák kockázatát.

Természetesen a magas antocianin-, fitoncid- és illóolaj-tartalom miatt a vöröshagyma meglehetősen veszélyes élelmiszer a GI-betegségben szenvedők számára. Gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás, fekélyek súlyosbodását okozhatja, és meglehetősen “nehéz” a májra és a szívre. Ezért a vöröshagymát a legnagyobb óvatossággal kell használni.

A vöröshagymát általában a következőképpen jellemzik:

 1. Főként frissen használt. Rossz pácolás, főzéskor elveszíti egészségügyi és ízbeli tulajdonságait. Íze a fajtától és a termesztési körülményektől függően az édes és az égetett íz között változik. Használja salátákhoz, szendvicsekhez, hús- és halételekhez;

 2. Számos egészségügyi előnyt tartalmaz, C-vitamin, antocianinok, fitoncidok, illóolajok. Ezért a vöröshagyma nemcsak a különböző betegségek, köztük a megfázás ellen segít, hanem erősíti az immunrendszert is;

 3. Antiszeptikus tulajdonságai köztudottan segítenekSzámos fertőző betegség kezelésében, mind külső és belső. Segít megszabadulni a gyulladástól, hólyagoktól, tyúkszemektől és egyéb problémáktól. Csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti a cukorbetegség, a rák és más problémák kockázatát

 4. A negatívumok közé tartozik– Gyomor-bélrendszeri veszélyek. Vese-, máj- vagy gyomorbetegség súlyosbodását okozhatja. Természetesen 2 év alatti gyermekek nem fogyaszthatják őket.

A vöröshagymában azonban nem sok aromás illóolaj található. Ezért nem okoznak tartósan rossz leheletet. Ha mégis megjelenik, csak annyit kell tennie, hogy fogat mos vagy rágógumit rág, de ezek alapvető higiéniai szabályok.

A fitoncidok és az antociánok szintén fiatalító tulajdonságokkal rendelkeznek. Aktívan harcolnak a sejtek és a testszövetek öregedését okozó szabad gyökök ellen.

Olvasson tovább  A tea és a kávé összehasonlítása | Előnyök és ártalmak

A vöröshagymát azonban magas hatóanyagtartalma miatt a kozmetológiában alig használják. A hagyma bőrirritációt okozhat, ami súlyos esetekben égési sérülésekké alakulhat. Ezért jobb, ha belsőleg, de korlátozott mennyiségben használjuk.

Összefoglalva tehát.

Előnyök

 • Rengeteg aktív ásványi anyagot, köztük vitaminokat, fitoncidokat, illóolajokat és antociánokat tartalmaz;

 • Kiváló antimikrobiális és antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, és segít mind az immunrendszer erősítésében, mind a meglévő betegségek leküzdésében;

 • Eltávolítja a koleszterint a szervezetből.

Hátrányok

 • Kiszámíthatatlan íz. A vöröshagyma, még ugyanabból a tételből is, egyszerre lehet édes és tüzes-fűszeres;

 • Erősen irritálja a nyálkahártyát, ami a meglévő gyomor-bélrendszeri betegségek súlyosbodásához vezet.

Általánosságban elmondható, hogy a vöröshagyma használatakor a legfontosabb a mértékletesség. Ha egyszerűen csak fűszerként és saláta vagy köret részeként fogyasztják, jótékony hatásúnak bizonyul. De ha mértéktelenül, ellenőrizetlenül fogyasztják, és megpróbálnak valamit gyógyítani vele – nagy a kockázata annak, hogy “találkoznak” a káros hatásokkal.

Összehasonlítás

Összehasonlítás

Tehát a fehér hagyma ízletesebb, biztonságosabb és minden ételben felhasználható, míg a vöröshagyma a tápanyagok kincsesbányája. De nem ez az egyetlen különbség a két zöldségfajta között.

Jellemzők

Fehér hagyma

Vöröshagyma

Ízlés

Rich. Az édes, a sós és a fűszeres változatoktól kezdve. A főzési módtól függően változik

Variety. A hagymák még ugyanabból a tételből is eltérő ízűek lehetnek. A főzés (főzés vagy sütés) során elveszhet

Ízek

Nagyon intenzív a magas illóolaj-tartalmának köszönhetően

Nem elég erős. Hőkezelés során eltűnik

Használati utasítás

Frissen, savanyítva, sülve és főzve

Friss

Fő hatóanyagok

Fitoncidok, illóolajok

Fitoncidok, antociánok, C-, B-, E- és PP-vitaminok

Fő jótékony hatás

Gyulladásgátló, antimikrobiális hatású

Gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, immunstimuláló, antibakteriális

A károk

Növeli a savasságot, emeli a vérnyomást, gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedők óvatosan használhatják

Erősen irritálja a nyálkahártyát. Gyomor-bélrendszeri vagy belgyógyászati betegségben szenvedőknek csak különös óvatossággal szabad használniuk

Szájíz

Rossz, tartósan rossz leheletet okoz, amelyet még rágógumival vagy fogmosással sem lehet megszüntetni

Gyenge, rágógumival vagy fogkrémmel könnyen semlegesíthető

Mindkét hagymafajtát óvatosan kell fogyasztani, mivel mindkettő irritálja a belső szervek érzékeny nyálkahártyáját. Továbbá, ez a gyökérzöldség nem alkalmas kisgyermekek számára (2 év alatt).

És általában – mindkét típusú hagyma, a vörös és a fehér hagyma, jó a szervezet számára. De csak frissen, amely megőrzi fitoncidjait, illóolajait és vitaminjait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: