14 legjobb gyógyszer a szív és az erek számára

*A szerkesztő értékelése a legjobbakról. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, és nem minősül reklámnak, és nem is szolgál vásárlási útmutatónak. Vásárlás előtt konzultáció szükséges szakemberrel.

Ebben az áttekintésben a szív- és érrendszeri gyógyszereket gyűjtöttük össze: az érfal állapotát normalizáló gyógyszerek, a szívizomzatot támogató vitaminok, az anyagcserét javító gyógyszerek, a véralvadást normalizáló gyógyszerek és mások.

Néhányat közülük az egészséges emberek is használhatnak a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére. A többit csak orvos írhatja fel, és használatuk során folyamatos ellenőrzést igényel. Akárhogy is, ez a felülvizsgálatnem tesz ajánlástöndiagnózis és öngyógyítás céljából.

Szív- és érrendszeri betegség – nem olyan probléma, amelyet az internetről származó receptekkel lehet kezelni, az ilyen betegségek teljes idejű konzultációt igényelnek egy illetékes szakemberrel, beleértve a diagnózist is: a szívfájdalom a különböző betegségek tünete lehet, kezdve a viszonylag ártalmatlan cardioneurosistól, beleértve a nagyon kellemetlen, de nem hordoz súlyos következményeket az ideggyökerek kompressziója által okozott fájdalom, és a myocardialis ischaemia halálos tüneteivel végződik (a szívizom véráramlásának megsértése). Ha tehát szív- vagy érrendszeri betegség gyanúja merül fel, ne próbáljon meg az interneten tájékozódni, forduljon orvosához.

A szív- és érrendszeri gyógyszerek áttekintése

Jelölés hely termék neve ár
Trombózis profilaxis szerek 1 Acetilszalicilsav 18€
2 Clopidogrel 342€
3 Warfarin 48€
4 Xarelto 1 296€
Hipertónia termékek 1 Perindopril 84€
2 Losartan 44€
3 Carvedilol 64€
Segédeszközök a CHD kezelésére 1 Nitroglicerin 119€
2 Rosuvastatin 156€
Szívizom anyagcsere fokozó termék 1 Trimetazidin 43€
2 Meldonium 243€
Modern étrend-kiegészítők 1 Omega-3 1000 mg Evalar 846€
2 Capilar Cardio Q10 koenzimmel 306€
3 Doppelgerz VIP Cardio System 3 1 286 €
Tippek a megelőzéshez

A trombózis profilaxis áttekintése

A vérlemezkék azon képessége, hogy “összetapadnak” és vérrögöt képeznek, minden élő szervezet számára elengedhetetlen – enélkül a legkisebb karcolásból is elvéreznénk. De ugyanez a képesség szívrohamot vagy stroke-ot is okozhat. Amikor az ateroszklerotikus plakk sapkája összeomlik, a szervezet az érfalnak ezt a szakaszát sérültnek érzékeli, és vérrögöt képez rajta. Az erek nagyon beszűkülnek, ami megakadályozza a normális véráramlást, ami a nem elegendő oxigénhez jutó terület elhalásához vezet.

Ezért a vérlemezkék összetapadási képességét csökkentő gyógyszereket – a trombocitaellenes szereket – szinte minden szívkoszorúér-betegségben szenvedő betegnek, valamint a magas vérnyomásban szenvedőknek (a szívroham és a stroke súlyos kockázati tényezője) és a szív- és érrendszeri balesetek egyéb kockázati tényezőiben szenvedőknek ajánlják. Ráadásul, míg korábban úgy gondolták, hogy szívroham esetén először nitroglicerint kell bevenni, ma már azt javasolják, hogy először vegyen be egy acetilszalicilsav-tablettát, azaz egy hagyományos aszpirint, amely lelassítja a vérrögképződést.

Egyéb állapotok, ahol a véralvadást csökkentő szerek létfontosságúak – szívbillentyű- vagy érfalprotézisek (shuntok) jelenléte. Bármilyen idegen test vérrögöket okoz. Ha olyan helyen keletkezik, ahol aktív a véráramlás (szívbillentyű), akkor egy idő után leszakad, és a véráramlással együtt végigvándorol a szervezetben, amíg el nem zár egy kis eret, szövetelhalást okozva. A sönt területén a vérrög általában a helyén marad, és addig növekszik, amíg teljesen el nem zárja az eret, újabb szívrohamot okozva.

A véralvadásgátlók felírásának harmadik leggyakoribb oka a paroxizmális pitvarfibrillációval járó ritmuszavar. A szív egy része időnként abbahagyja a normális és szinkronban történő dobogást, és elkezd “lobogni”. A vér megreked a pitvarban, ami vérrögöket okoz, amelyek később a véráramba kerülnek – statisztikailag a pitvarfibrilláció 17-szeresére növeli a stroke valószínűségét. Ennek megelőzésére az orvosok véralvadásgátlókat is ajánlanak – olyan szereket, amelyek csökkentik a véralvadást.

A rangsor ezen részében leírt gyógyszerek többsége túladagolás esetén halálos kimenetelű lehet, ezért azokat orvosnak kell felírnia, és a használat során rendszeresen ellenőrizni kell a véralvadási rendszert, és szükség esetén módosítani kell a gyógyszer adagját. Ezért arra biztatjuk olvasóinkat, hogy semmiképpen se próbálják meg kezelni magukat…

Acetilszalicilsav

Népszerűségi értékelés*: 4.9

Aszpirin Cardio

Kereskedelmi nevek: Aspirin Cardio, Thrombo-Ass, Cardiomagnesil, Acecardol, CardiASC.

Kis adagokban, 50-300 mg-ban az anyag gátolja a vörösvérsejtek tapadását, a trombusképződés első lépését, amely a koleszterines plakk tetején alakul ki, és leggyakrabban a koszorúér-betegség támadását okozza. Ezért az acetilszalicilsav ajánlott mind az angina pectoris, a szívroham, a stroke megelőzésére, mind a már meglévő koszorúér-betegség esetén a szövődmények megelőzésére.

A profilaktikus acetilszalicilsav alkalmas 40 év feletti, szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező személyek számára: elhízás, cukorbetegség, magas plazmakoleszterinszint, magas trigliceridszint, dohányzás, magas vérnyomás.

Általában 50-75 mg-os minimális adag (a márkanévtől függően) ajánlott a kardiovaszkuláris események megelőzésére olyan személyeknél, akiknek kockázati tényezői vannak. Ha a szívkoszorúér-betegséget már diagnosztizálták, naponta 100-150 mg acetilszalicilsavat ír elő, az ismétlődő szívroham megelőzésére az adag 300 mg-ra növelhető (az orvos ajánlása). A kezelés évekig is eltarthat, sőt akár élethosszig tartó is lehet: mivel a vérlemezkék élettartama mindössze 10 nap, a tulajdonságait módosító gyógyszereket folyamatosan kell alkalmazni.

Az acetilszalicilsav nem ajánlott vérzésre, terhességre hajlamos személyeknél.

Előnyök

 • számos tanulmányban bizonyítottan hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében;
 • biztonság: ez egy vény nélkül kapható gyógyszer;
 • alacsony ár.

Hátrányok

 • A gyomor-bél traktust hosszú távú használat során figyelemmel kell kísérni.

Clopidogrel

Népszerűségi értékelés*: 4.8

Plavix

Kereskedelmi nevek: Plavix, Zilt, Clopidex.

Egy másik gyógyszer, amely megakadályozza a vérlemezkék “megtapadását” – aggregációját. Általánosságban ajánlott azoknak, akiknek akut koszorúér-szindrómájuk vagy átmeneti agyi keringési zavaruk volt, mind az akut állapot kezelésére, mind a megismétlődő szívroham vagy stroke megelőzésére. a klopidogrelt gyakran kombinálják acetilszalicilsavval a hatékonyság javítása érdekében – vizsgálatok kimutatták, hogy ez felére csökkenti az újabb szívroham kockázatát. pitvarfibrilláció esetén is javallott a trombózis megelőzése érdekében.

A kezelés általában 300 mg-os betöltő adaggal kezdődik, amelyet napi 75 mg-os adag követ. Az acetilszalicilsavval ellentétben azonban ez általában nem ajánlott élethossziglan.Ez minden esetben vényköteles gyógyszer, amelyet orvosnak kell felírnia és kiváltania.

Lehetséges nemkívánatos események:vérzés, vérzékenység (neutropenia), fejfájás, szédülés, gyomorfájás, hasmenés, kiütés, viszketés.

A klopidogrél ellenjavallt a következő állapotokban:18 éves kor alatt, terhesség és szoptatás, bármilyen vérzési rendellenesség, májkárosodás, túlérzékenység.

Előnyök

 • bizonyítottan csökkenti a halálozást;
 • Bizonyítottan hatékony a szívinfarktus és a stroke megelőzésében pitvarfibrilláció esetén;
 • Bizonyított hatékonyság a visszatérő szívroham megelőzésében.

A hátrányok

 • vényköteles gyógyszer.

Warfarin

Népszerűségi besorolás*: 4.7

Warfarin

Ez a gyógyszer nem a vérlemezkékre, hanem bizonyos plazmafehérjékre – az alvadási faktorokra – hat, gátolva azok aktivitását. akut trombózis, különösen vénás trombózis kezelésére tromboflebitiszben, tüdőembólia, valamint pitvarfibrillációban a trombózis megelőzésére írják fel. A warfarin több mint 60 éve használatos az orvostudományban – az első klinikai eredményeket 1955-ben kapták -, előnyeit és hátrányait jól tanulmányozták, és a terápia egyfajta “arany standardjává” vált, amellyel más, újabb gyógyszereket hasonlítanak össze.

A warfarin képletesen szólva egy “nehéz tüzérség”, amelyet életveszélyes helyzetekben írnak fel. Másrészt használata veszélyes vérzést okozhat (a betegek körülbelül 8%-ánál fordul elő), ezért orvosnak 2-3 hetente figyelemmel kell kísérnie az alvadási rendszer állapotának ellenőrzését. Túladagolás esetén a warfarin viszonylag könnyen semlegesíthető K-vitaminnal.

Olvasson tovább  12 a legjobb készítmények a mezoterápiához

A warfarin alkalmazásának ellenjavallatai:A terhesség első trimesztere, a terhesség utolsó 4 hete, bármilyen eredetű akut vérzés vagy vérzés, visszér, csökkent vérlemezkeszám, gyomorfekély, rosszindulatú magas vérnyomás, súlyos máj- vagy vesebetegség.

Ezenkívül a warfarin valahogy kölcsönhatásba lép a különböző gyógyszerekkel, beleértve a gyógynövényeket is: például a szokásos orbáncfű csökkenti a hatékonyságát, és a zsálya éppen ellenkezőleg, növeli a vérzés kockázatát. A warfarin aktivitását módosító szerek listája szó szerint óriási, és ebben a füzetben nem lehet mindet felsorolni. Ezért, amikor ezt a véralvadásgátlót használja, bármilyen más eszközzel, beleértve a népi, meg kell állapodnia a kezelőorvossal (vagy végső esetben a használati utasításban található kölcsönhatási táblázatot kell figyelembe venni).

Mivel a warfarint a K-vitamin semlegesíti, diétát kell tartania. Máj, kelbimbó, petrezselyem, zöldhagyma, uborka, áfonya, brokkoli, olívaolaj, kelbimbó kivételével.

Előnyök

 • bevált gyógymód;
 • szükség esetén könnyen semlegesíthető;
 • Nagyon olcsó.

Hátrányok

 • Az alvadási rendszer rendszeres ellenőrzése szükséges;
 • számos gyógyszerrel kölcsönhatásba lép, ami megváltoztathatja a hatékonyságát;
 • étrendi korlátozásokat igényel.

Xarelto

Népszerűségi besorolás*: 4.6

Xarelto

2011-ben jelent meg a gyógyszerpiacon, és ez volt a warfarin első valódi alternatívája a tromboembólia kezelésében és a stroke megelőzésében pitvarfibrilláció esetén. Nem szükséges a véralvadási rendszer folyamatos ellenőrzése, ami önmagában is hatalmas előny a betegek és az orvosok számára egyaránt. Ez vezetett minket arra, hogy felvegyük a szív és érrendszeri felülvizsgálatunkba.

Ezen kívül a Xarelto többször kevesebb azonosított gyógyszerkölcsönhatást mutat. Nem kombinálható a ketokonazol gombaellenes szerrel, a retonavir vírusellenes szerrel és az eritromicin antibiotikummal – ezek a gyógyszerek fokozzák a Xarelto hatását és vérzést okozhatnak. Ezzel véget ér a “tiltott” gyógyszerek listája. Ez a gyógyszer nem igényel speciális étrendet.

Másrészt a Xarelto nem rendelkezik specifikus ellenszerrel, ami a túladagolás okozta vérzés esetén valós veszélyt jelenthet. Ezen túlmenően a Xarelto magas ára a legtöbb ember számára hazánkban alulmúlja a gyógyszer előnyeit.

Ellenjavallatok:Terhesség és szoptatás, jelenlegi akut vérzés, intolerancia, a vérzés fokozott kockázatához vezető állapotok: gyomor- vagy nyombélfekély, rosszindulatú daganatok, nemrégiben történt sérülések, károsodott májfunkció stb..,Antikoagulánsok egyidejű alkalmazása, 18 év alatti életkor.

A Xarelto-t csak orvos írhatja fel!

Előnyök

 • nincs gyógyszerkölcsönhatás;
 • nem igényel hosszú távú adagolásmódosítást;
 • Nincs szükség a véralvadási rendszer gyakori ellenőrzésére;

Hátrányok

 • magas ár.

Hipertónia gyógyszer felülvizsgálata

Magas vérnyomás, vagy orvosi nyelven magas vérnyomás, amely a nők 40%-át és a férfiak 47%-át érinti hazánkban. A magas vérnyomás a 140 mm-nél magasabb felső szisztolés vérnyomás.Hg. A vérnyomás alacsony és/vagy “alacsony” – diasztolés – több mint 90 mm. Rt. st.

Míg a múlt században úgy gondolták, hogy a legfontosabb dolog a hipertóniás válság “enyhítése”, és hogy a stabil magas vérnyomás önmagában viszonylag biztonságos, ma már jól ismert, hogy még az enyhe hipertónia önmagában veszélyes. Az állandóan magas vérnyomás vastagabbá és kevésbé rugalmassá teszi az ereket. Az erek szklerózisa miatt a vesefunkció károsodott. A szívizomra nehezedő fokozott nyomás – mivel nagyobb ellenállást kell leküzdenie – túlzott szívizom túlburjánzást okoz. Ezt az állapotot bal kamrai hipertrófiának nevezik. A szívizomnak több oxigénre van szüksége, és a koszorúerek legfeljebb nem növelik a lumenüket. Ennek eredményeképpen a magas vérnyomás növeli a szív- és érrendszeri balesetek valószínűségét: a szívroham és a stroke, amelyek az összes haláleset 55% -át okozzák.

Mivel a magas vérnyomás már enyhe emelkedés esetén is káros hatásokhoz vezet, a “munkahelyi nyomás” fogalma már nem releváns az orvostudományban, és a magas vérnyomás kezelése egész életen át tartó kezeléssé vált. A modern vérnyomáscsökkentő gyógyszereket a magas vérnyomás megelőzésére tervezték, és folyamatosan kell szedni, akár az adag módosításával, akár más gyógyszerekkel kombinálva, amíg a stabil, normális vérnyomás el nem érhető.

A magas vérnyomást nem lehet egyszer és mindenkorra “meggyógyítani”, hacsak nem a túlsúly, az egészségtelen életmód vagy a túlzott sófogyasztás okozza. A vérnyomás állandóan a normán belül tartásával azonban elkerülhetők a súlyos szövődmények, és csökken a szív- és érrendszeri balesetek lehetősége. Gyakran előfordul, hogy egyetlen gyógyszerrel nem lehet elérni a célvérnyomást, ezért a gyógyszereket kombinálni kell.

Perindopril

Népszerűségi értékelés*: 4.5

Prestarium

Kereskedelmi nevek: Prestarium, Perineva, Coverex

A gyógyszerek osztályára – az angiotenzin konvertáló enzim gátlókra – utal. Ez azt jelenti, hogy a perindopril blokkol egy specifikus enzimet, amely részt vesz az angiotenzin II érösszehúzó hormon szintézisében.

A perindopril folyamatos alkalmazásával segít helyreállítani az érfal rugalmasságát, csökkenti a pulmonális kapilláris nyomást, csökkenti a bal kamrai hipertrófiát, azaz a szívizom túlburjánzását. Javítja a kapilláris keringést, és ezáltal a szövetek vérellátását, csökkentve a szívizom oxigénigényét. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a perindopril 4 éven át történő szedése 19%-kal csökkentette a szívinfarktus kockázatát.

Naponta egyszer kell bevenni, ami nagyon kényelmes a beteg számára. A stabil hatás egy hónapos kezelés után jelentkezik, ezért szükséges lehet a perindoprilt először gyors hatású vérnyomáscsökkentőkkel, például kaptoprillal kombinálni. Nincs megvonási szindróma – vérnyomás-emelkedés -, ha bármilyen okból abbahagyják.

4 és 8 mg-os tablettákban kapható, ajánlott 4 mg-os tablettával kezdeni, de ha egy hónap elteltével a vérnyomás nem csökkent eléggé, akkor 8 mg-ra kell váltani. Ha a perindoprilt olyan betegeknek írják fel, akik már diuretikumokat (vízhajtókat) szednek, kezdje 2 mg-mal, 1-2 hét után váltson 4 mg-ra, majd folytassa a kapott hatástól függően.

A perindopril ellenjavallt a következő esetekbenEgyéni intolerancia, terhesség és szoptatás (biztonságosságot nem vizsgálták), <18 éves kor (biztonságosságot nem vizsgálták), ismert súlyos allergia bármely ACE-gátlóval (kaptopril, enalapril, lisinopril stb.) szemben..), kétoldali veseartéria-szűkület (szűkület).

Lehetséges mellékhatások:száraz köhögés, szájszárazság, hasi fájdalom, hányinger, hányás, fejfájás, bőrkiütés, károsodott szexuális funkció.
Perindopril orvosi rendelvényre kapható.

Előnyök

 • Naponta egyszer vehető be;
 • Megakadályozza az emelkedett vérnyomás által okozott érfal- és szívizomelváltozásokat;
 • Javítja a krónikus szívelégtelenség állapotát.

Hátrányok

 • Csak egy hónapos folyamatos használat után ér el stabil eredményt
 • Akut epizódokban túl lassan hat a vérnyomásra.

Lozartan

Népszerűségi értékelés*: 4.4

Lorista

Kereskedelmi nevek: Lorista, Lozap, Vasotenz, Cozaar, Lozarel.

Az angiotenzin II receptor blokkolók, más néven angiotenzin II antagonisták gyógyszercsoportjába tartozik.

A lozartán az első és legjobban vizsgált gyógyszer ebben a csoportban. védi a szervezetet az angiotenzin II hormon hatásától. Tágítja a túlzottan szűkült ereket, csökkenti a tüdőkapillárisok nyomását, véd a nátrium-visszatartás és következésképpen a szervezet vízvisszatartása ellen. Csökkenti a bal kamrai hipertrófiát. Védi a veseereket a magas vérnyomás hatásaitól (antiszklerotikus hatása van a veseszövetre). Javítja a krónikus szívelégtelenség állapotát. Tanulmányok kimutatták, hogy 5 éven keresztül alkalmazva a lozartán 25%-kal csökkenti a stroke esélyét.

A gyógyszert naponta egyszer kell bevenni, szedésének megkezdése után a stabil hatás 3-6 hét után érhető el.

Ajánlott napi adag 50 mg. A diuretikumokat szedő vagy krónikus szívelégtelenségben szenvedőknek ajánlott 12,5 mg-mal (negyed tabletta) kezdeni, és hetente egyszer növelni az adagot.

A Lozartran ellenjavallt:Túlérzékenység, 18 év alattiak (a hatékonyságot és biztonságosságot nem vizsgálták), terhesség és szoptatás, kiszáradás, csökkent káliumszint a vérben.

Lehetséges mellékhatások:orrdugulás, fejfájás, fáradtság, hányinger, étvágycsökkenés, hasi fájdalom, hirtelen vérnyomáscsökkenés fekvés és ülés között.

Receptre kapható.

Előnyök

 • Naponta egyszer használatos;
 • Védi a veséket az artériás magas vérnyomás szövődményeitől;
 • segít megelőzni a bal kamrai hipertrófiát.

Hátrányok

 • Csak néhány hetes kezelés után lehet tartós hatást észlelni.

Carvedilol

Népszerűségi értékelés*: 4.3

Dilatrend

Kereskedelmi nevek: Dilatrand, Talliton, Carvidil, Acridilol.

Az alfa- és béta-adrenoblokkolók csoportjába tartozik. Blokkolja az adrenalin receptorokat, megakadályozza az érszűkületet és elősegíti az arterioláris tágulást.

A karvedilol megakadályozhatja a szívizom hipertrófiáját. Antianginás hatása van, azaz csökkenti az anginás rohamok gyakoriságát.Tanulmányok kimutatták, hogy a II. és III. fokú szívelégtelenségben szenvedő betegeknél 28%-kal csökkent a halálozás kockázata. Segít normalizálni a plazma lipidprofilját, csökkentve a “rossz” koleszterin mennyiségét. Serkenti más vérnyomáscsökkentők hatását.

Olvasson tovább  9 legjobb lábszag elleni szer

A karvedilolt szájon át, naponta 2-szer ajánlott bevenni. Kezdje 6,25 mg-os adaggal vagy fél tablettával (összesen 12 tabletta).5 mg/nap), 1-2 hét elteltével az adagot napi 25 mg-ra emeljük, ha ez hatástalan, további 2 hét elteltével az adagot 50 mg/napra növelhetjük.

A gyógymód kategorikusan ellenjavalltEgyéni intolerancia, 87 mm alatti szisztolés “felső” vérnyomás.rt. st.,Egyén: Súlyos szívelégtelenség, kifejezett lassú szívverés, kardiogén sokk, bronchiális asztma, súlyos májbetegség, ritmuszavarok: 2-3. fokú atrioventrikuláris blokk, sinoatrialis blokk, sinuscsomó-gyengeség szindróma.

Nem ajánlott a következő helyeken történő felhasználásVasospasztikus angina, cukorbetegség, perifériás érbetegség, diabetes mellitus, phaeochromocytoma, alacsony vércukorszint, hyperthyreosis, psoriasis, veseműködési zavar, 18 év alatti életkor, 65 év feletti életkor.

Lehetséges mellékhatások:Szédülés, gyengeség, hirtelen vérnyomásesés, ájulás, a végtagok keringési zavarai, vérzavarok (csökkent fehérvérsejtek, vérlemezkék száma), alvászavarok, szájszárazság, hányinger, hányás, orrdugulás, vizelési zavarok.

Csak vényköteles.

Előnyök

 • Csökkenti az anginás epizódok számát.

Hátrányok

 • Az adagolás fokozatos növelését igényli;
 • Számos felhasználási korlátozás.

A koszorúér-betegség kezelésére szolgáló termékek áttekintése

Az áttekintés ezen szakaszában megemlíthető gyógyszerek közül többről már részletesen beszámoltunk a fejezet más részeiben. A szívkoszorúér-betegség kezelésében a vér viszkozitását csökkentő szereket – antiaggregánsokat és véralvadásgátlókat – és vérnyomáscsökkentőket is széles körben alkalmazzák, amelyek hatásai között szerepel az iszkémiás rohamok megelőzésére való képesség is. A kiegészítő terápiák közé tartoznak a szív anyagcsere szerek, amelyeket az alábbiakban megemlítünk, sőt a táplálékkiegészítők is. Ezért ebben a szakaszban olyan gyógyszerekre szeretnénk összpontosítani, amelyek elsősorban a szívkoszorúér-betegség kezelésével kapcsolatosak: nitrátok, különösen nitroglicerin, és a plazma lipid-összetételének normalizálására szolgáló szerek, azaz a “rossz” koleszterin mennyiségének csökkentése.

Nitroglicerin

Népszerűségi besorolás*: 4.2

Nitroglicerin

Kereskedelmi nevek: Nitromint, Nitrospray, Nitrocor, Nitrong, Sustac Forte, Trinitrolong.

Ez valószínűleg a legismertebb “szív” gyógymód. A nitroglicerint hagyományosan a szegycsonti fájdalom enyhítésére vagy megelőzésére használják. Akut fájdalom a szívkoszorúér-betegség miatt a véráramlás és az oxigénhiány miatt. A szív ereit kitágítva a nitroglicerin helyreállítja a véráramlást és enyhíti a fájdalmat.

A már bekövetkezett támadás kezelésére a készítmény túladagolás formájában is beadható. Ezek lehetnek tabletták, amelyeket a nyelv alá helyeznek – így a májat megkerülve mindössze 1,5 perc alatt jutnak be a véráramba – vagy spray-k, amelyeket szintén a nyelv alá szórnak. A gyors hatású formák hatásának időtartama nem haladja meg a 30 percet.

A nitroglicerin lehet tabletta vagy kenőcs formájában, amely 30 perc után kezd hatni, és legfeljebb 6 órán át tart, vagy tapasz formájában, amely 18, 24 vagy akár 32 órán át tart. Az ilyen formájú nitroglicerin, sőt minden hosszú hatású nitrát gyakran függőséget okoz, ami csökkent hatékonyságot eredményez. Ezért a kenőcsök és tapaszok használatakor ajánlott éjszakára eltávolítani őket, hogy a gyógyszer ebben az időszakban ne legyen jelen a szervezetben, és az érzékenység helyreálljon. Ugyanezen okból a nitroglicerin általában nem ajánlott folyamatos használatra, de az esetleges fizikai vagy érzelmi megerőltetés előtt.

a nitroglicerin leggyakoribb mellékhatásai a fejfájás, az arc vérbősége és az ortosztatikus hipotenzió – a vérnyomás hirtelen csökkenése, amikor fekvésből felállásra váltunk.

A nitroglicerin ellenjavallt:Alacsony vérnyomás, szívinfarktus 90 mm alatti szisztolés vérnyomással. Hg. st.,50 ütés/perc alatti pulzusszám, agyvérzés, fokozott koponyaűri nyomás, toxikus tüdőödéma, terhesség, szoptatás.

Vény nélkül kapható.

Előnyök

 • ismert. A gyakorlatban régóta kipróbált és bevált,
 • Osztályon kívüli értékesítés,
 • alacsony ár.

Hátrányok

 • Drámaian csökkentheti a vérnyomást, ha kontrollálatlanul szedik,
 • a hatékonyság csökken a folyamatos használat során.

Rosuvastatin

Népszerűségi értékelés*: 4.1

Roxera

Kereskedelmi nevek: Roxera, Crestor, Rosucard, Rosulip, Mertenil, Tevastor.

A sztatinok csoportjába tartozik – olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a koleszterinszintézis máj általi aktivitását.

A közvetlen koleszterin prekurzorok szintézisében részt vevő enzim közvetlen blokkolása mellett a rosuvastatin növeli a koleszterin vérből való felvételét és a májsejtek általi koleszterinpusztulását. Így csökken a “rossz” koleszterin (alacsony sűrűségű és nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek, trigliceridek) tartalma, ami lassítja az ateroszklerózis progresszióját és ezáltal a koszorúér (és nem csak) edények szűkülését.

2003-as klinikai alkalmazása óta a rosuvastatin az egyik legjobban vizsgált sztatin lett, ami arra késztetett minket, hogy felvegyük a kardiovaszkuláris áttekintésünkbe.

A roszuvasztatin adható mind a már meglévő CHD-ben szenvedőknek, mind azoknak, akiknek emelkedett a plazma koleszterinszintje, de nincs az ateroszklerózis klinikai megnyilvánulása, például CHD vagy stroke. A gyógyszer cukorbetegeknek is ajánlott, mivel ezt az állapotot gyakran a koleszterinszint és az érelmeszesedés növekedése kíséri.

A vizsgálatok szerint a rosuvastatin rendszeres alkalmazása 40%-kal csökkenti a koleszterin plakkok számát a koszorúérben és más nagy artériákban, de ez a hatás csak 9 hónapos használat után jelentkezik.

Kezdje a Rozuvastatin alkalmazását napi 5 vagy 10 mg-os adagban, és 4 hét után az elért hatástól függően növelje a napi 20 mg-os ajánlott adagra. Súlyos esetekben az adag 40 mg-ra növelhető, de ez a mellékhatások növekedésével jár.

Meg kell jegyezni, hogy a Rosuvastatin számos gyógyszerkölcsönhatásban vesz részt. Például a klopidogrellel (amelyet, mint emlékszik, gyakran használnak IHD kezelésére) egyidejűleg alkalmazva a hatása csaknem 2-szeresére nő. A hormonális fogamzásgátlókkal egyidejűleg alkalmazva a rosuvastatin csaknem egyharmadával növeli az utóbbiak aktivitását. Mindezeket a szempontokat a használati utasítás részletezi, és a gyógyszer szedésekor figyelembe kell venni.

Nem mellékhatások nélkül.A rosuvastatin olyan állapotokat idézhet elő, mint:2-es típusú cukorbetegség, fejfájás, szédülés, hányinger, hasi fájdalom, székrekedés, izomfájdalom, fehérje a vizeletben.

A gyógyszer kategorikusan ellenjavallt:Terhesség, akut és akut krónikus májbetegség, myopathiák, súlyos veseelégtelenség, túlzott alkoholfogyasztás.

A rosuvastatint orvosnak kell felírnia, és vényköteles.

Előnyök

 • Bizonyítottan 40-50%-kal csökkenti a plazma koleszterinszintjét (a hatékonyság az adagtól függ);
 • Csökkenti az ateroszklerotikus plakkok számát.

Hátrányok

 • a hatékonyság megváltozik más gyógyszerekkel kombinálva,
 • A nemkívánatos események viszonylag magas előfordulási gyakorisága.

A szívizom anyagcseréjének javítására szolgáló jogorvoslatok áttekintése

A felülvizsgálat ezen szakaszában különböző farmakológiai csoportokba tartozó szereket vettünk fel, amelyeknek egy dolog közös – csökkentik a szívizom oxigénhiányra való érzékenységét és javítják az anyagcsere-folyamatokat.

Trimetazidin

Népszerűségi értékelés*: 4.0

Preduktal OD

Kereskedelmi nevek: Preductal, Predizym, Deprenorm, Rimecor.

Optimalizálja a szív izomsejtjeinek és az agy idegsejtjeinek anyagcseréjét és működését. Átállítja őket a beérkező oxigén racionálisabb felhasználására, és véd az iszkémiában fellépő oxidatív stressz ellen. Rendszeres (legalább 2 hetes) alkalmazás esetén csökkenti az anginás rohamok gyakoriságát, növeli az edzéstűrést és kiegyensúlyozza a vérnyomás-ingadozást.

A szívkoszorúér-betegség kezelésére vonatkozó klinikai iránymutatásokban említésre került.

A trimetazidint naponta 2-szer vagy 3-szor 1 tabletta (20 mg) formájában kell bevenni.

Elég biztonságos – lehetséges allergiás reakciókkal, alkalmi fejfájással, szívdobogással.

Terhesség, szoptatás és 18 év alatti gyermekek esetében ellenjavallt, mivel nyilvánvaló okokból nem végezhető hatékonysági és biztonsági vizsgálat ezekben a csoportokban.Ezenkívül nem ajánlott súlyos máj- vagy veseelégtelenség esetén alkalmazni.

Vényköteles

Előnyök

 • Csökkenti a szívroham gyakoriságát,
 • Csökkenti a nitrátok szükségességét a CHD-s betegeknél,
 • Pozitív hatással van a vérnyomásra.

Hátrányok

 • vényköteles gyógyszer.

Meldonium

Népszerűségi értékelés*: 3.9

Mildronate

Kereskedelmi nevek: Mildronate, Meldonium Organica, Idrinol

A doppingbotrány után, amikor ezt a gyógyszert “betiltották” a nagy sportágakban, sokan elfelejtették, hogy a meldoniumot (Oroszországban Mildronate néven ismert) eredetileg a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára fejlesztették ki: növeli a szívizom ellenállását az oxigénhiánnyal szemben. A meldonium javítja a szívizom anyagcseréjét (és más harántcsíkolt izmokét is), javítja az edzéstűrést, hozzájárul a stresszel szembeni jobb ellenálláshoz, növeli a hatékonyságot, csökkenti a fizikai és pszichológiai túlterhelés tüneteit.

Olvasson tovább  A 12 legjobb spray megfázás ellen

Ajánlható egészséges egyének számára profilaktikus intézkedésként és a szívkoszorúér-betegség, krónikus agyi keringési zavarok komplex kezelésének részeként.

Vegyen be naponta kétszer 500 mg-ot. 10-14 napos profilaktikus kúra, fokozott fizikai aktivitással akár 21 napra is meghosszabbítható, a komplex terápiában a kezelés időtartama 4-6 hét.

Nem ajánlott 18 év alatti gyermekek, terhes vagy szoptató nők számára, mivel a biztonságosságot nem vizsgálták.

Receptre kapható.

Előnyök

 • Széleskörű hatás – nem csak a szívre, hanem a teljesítmény javítására is alkalmazható.

Hátrányok

 • vényköteles gyógyszer.

Modern étrend-kiegészítők

Ezeket a termékeket úgy tervezték, hogy a szervezetet olyan anyagokkal lássák el. Ami pozitív hatással lehet az erek és a szív állapotára. Nem állnak rendelkezésre nagyon nagy mennyiségben vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre az élelmiszereken keresztül. Ezek lehetnek vitaminok, ásványi anyagok, vitaminszerű anyagok (a vitaminokkal ellentétben a szervezet képes szintetizálni, de nem olyan mennyiségben, hogy pótolni tudja a hiányt), koenzimek (enzimaktivitást szabályozó anyagok) stb.

Omega-3 1000 mg Evalar

népszerűségi besorolás*: 3.8

Omega-3 1000 mg Evalar

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat leggyakrabban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével összefüggésben említik. Ezeknek az anyagoknak olyan hatásai vannak, mint:

 1. hipokoleszterinémiás – segít csökkenteni a plazma koleszterinszintjét;
 2. Hipotrigliceridémiás – szabályozza a plazmazsírokat;
 3. antiatherogén – segít megelőzni az érelmeszesedést;
 4. Antithrombogén – normalizálja a véralvadást, megakadályozza a koleszterin plakkokban a vérrögök kialakulását és az erek eltömődését;
 5. Vazodilatatorikus (vérnyomáscsökkentő) – segít ellazítani az érfal simaizmait, tágítja az erek lumenét és csökkenti a vérnyomást;
 6. Gyulladáscsökkentő – ahhoz, hogy koleszterinplakk alakuljon ki, az érfal egy szakaszán helyi gyulladásos fókusznak kell lennie – csak ekkor tud a koleszterin az ér belső bélésén (endothelium) keresztül a mélyebb rétegekbe hatolni, hogy plakkot képezzen;
 7. antiaritmiás,
 8. kardioprotektív.

De ezen kívül az Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavaknak más hatásai is vannak. Részt vesznek az idegszöveti sejtek és a retina kialakulásában, növelik az alvás minőségét gyermekeknél és felnőtteknél, csökkentik a depresszió tüneteit, szabályozzák az immunrendszert. Egyes tanulmányok megerősítik az omega-3 PUFA-k pozitív hatását az autoimmun betegségekben, az atópiás dermatitiszben.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége azt javasolja, hogy az egészséges emberek naponta legalább 500 mg omega-3 PUFA-t fogyasszanak, míg a már meglévő szívkoszorúér-betegségben szenvedők számára az amerikai kardiológusok legalább 1000 mg omega-3 PUFA-t javasolnak naponta. Az orosz Rospotrebnadzor úgy véli, hogy egy egészséges embernek naponta 800-1600 mg omega-3-ra van szüksége.

Az Omega-3 termelés Evalar 1000 mg többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a nemzetközi és a hazai ajánlások szerinti napi szükségletet napi egy kapszulával elégítse ki. Azok, akik az amerikai kardiológusok tanácsát követik, és 500 mg omega-3 bevétele révén fenntartják a szív és az erek egészségét, minden második nap bevehetnek egy kapszulát.

Előnyök

 • kényelmes adagolás;
 • alacsony ár.

Hátrányok

 • nincs.

Capilar Cardio Q10 koenzimmel

Népszerűségi értékelés*: 3.7

Capilar Cardio Q10 koenzimmel

Alapja a dihidrokvercetin, egy növényi eredetű bioaktív anyag (bioflavonoid). Ubikinont (Q10 koenzim), C-vitamint és szelént is tartalmaz.

A dihidrokvercetin antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet. Javítja a mikrocirkulációt – a vér áramlását a hajszálerekben, hozzájárul a szívizom normál vérkeringéséhez. C-vitaminnal kombinálva növeli az érfal szilárdságát és rugalmasságát.

A szelén nemcsak a stresszel szemben védi a szervezetet, hanem antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Egyes tanulmányok szerint a szelénhiány 70%-kal növeli a szívkoszorúér-betegség kockázatát.

A Q10 koenzim részt vesz az energiasejtek termelésében, stabilizálja a sejtmembránokat, támogatja a szívizomsejtek normális működéséhez szükséges enzimek aktivitását. Antiaritmiás hatása van, lassítja az érelmeszesedés kialakulását.

Vegyen be 1 tablettát naponta 3-szor. A tanfolyam időtartama 1-2 hónap.

Nem ajánlott 14 év alatti gyermekek, terhes és szoptató nők számára, mivel ezeken a csoportokon nem végeztek biztonsági vizsgálatokat.

Előnyök

 • Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében lehet komplex intézkedéseket hozni. De a fizikai és érzelmi stresszel szembeni ellenálló képesség növelésére is.

Hátrányok

 • Napi 2 tablettát kell bevenni.

Doppelgerz VIP Cardio System 3

Népszerűségi értékelés*: 3.6

Doppelgerz VIP Cardio System 3

Biológiailag aktív anyagok komplexe: vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok. Annak érdekében, hogy összetevői optimálisan kölcsönhatásba lépjenek egymással, 3 féle kapszulára osztották őket: reggel, délután, este.

Nem fogjuk felsorolni mind a húsz összetevő funkcióit, amelyek az étrend-kiegészítőket alkotják, csak néhányra fogunk összpontosítani közülük:

 1. A magnézium egy “stresszellenes” ásványi anyag. Szabályozza a szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjét, a szívizom energiaellátását, és elősegíti az érrendszeri simaizomzat ellazulását (javítja a véráramlást). Befolyásolja a véralvadást, megakadályozza a trombózis fokozódását.

 2. A folsav – minden szerv és szövet növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges, különösen a vérsejtek képződéséhez.

 3. B1-vitamin – szinte minden anyagcsere-reakcióban részt vesz, szükséges az izmok, a szív normális működéséhez. A központi idegrendszer.

 4. B12-vitamin – befolyásolja a vérképződést, szabályozza a véralvadást

 5. Lecitin – a sejtmembránok és az idegszövet összetevője, segít normalizálni a lipidanyagcserét, javítja a szív- és érrendszeri állapotot.

 6. Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeknek a szervezetre gyakorolt pozitív hatásait fentebb részletesen leírtuk. Meg kell jegyezni, hogy a termék 450 mg omega-3-at tartalmaz, ami jó az egészséges embereknek, de nem elég azoknak, akik már szív- és érrendszeri betegségben szenvednek.

 7. Az E-vitamin, amely erős antioxidáns, lassítja az öregedést és védi a sejteket a reaktív oxigénfajoktól, amelyek a mérgezés (különösen a nehézfémek) és az iszkémiás vérellátás (elégtelen vérellátás) következtében keletkeznek.

 8. Az aszkorbinsav erősíti az erek falát.

 9. A szelén egy másik erős antioxidáns. Erősíti a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét is.

Összesen 84 kapszula a csomagban, minden típusból 3, azaz 28 napig. A tanfolyam ajánlott időtartama 2 hónap.

Előnyök

 • A magnézium, a szelén védelmet nyújt a stressz ellen;
 • A többkomponensű formula több fronton is támogatja a szervezetet.

Hátrányok

 • Az omega-3 szuboptimális adagolása;
 • A tablettákat naponta 3-szor kell bevenni;
 • magas ár.

Megelőzési tippek

A szív- és érrendszeri gyógyszerek felülvizsgálatának befejezéseként nem hagyhatjuk figyelmen kívül – a WHO szakértői szerint az emberi egészség csak 20% -a az orvostudomány fejlődésének, beleértve a gyógyszereket, amelyeket szed, és 80% – az életmód eredménye. Íme az ajánlásaik azoknak, akik hosszú ideig szeretnék megőrizni szívük és ereik egészségét.

A sóbevitel korlátozása 5 g-ra. egy nap. A felesleges só visszatartja a folyadékot, ami viszont magasabb vérnyomáshoz és szívterheléshez vezet. A felesleges só olyan élelmiszerekből kerülhet a szervezetbe, mint a konzervek, nyers ételek, kolbászok, savanyúságok és pácok.

Hetente legalább 150 perc testmozgás (valamivel több mint 20 perc naponta). Ne feltétlenül dolgozzanak a kimerültségig az edzőteremben – a “mozgás” fogalma magában foglalja a gyaloglást, a kerékpározást, a házimunkát, az aktív játékot a gyerekekkel.

Próbálja meg a testsúlyát a normális tartományon belül tartani. Ez azt jelenti, hogy a következő képlettel meghatározott érték: a kilogrammban kifejezett súly osztva a méterben kifejezett magasság négyzetével nem lehet alacsonyabb 18,5-nél és magasabb 24,99-nél. Mind az alul-, mind a túlsúly növeli a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát.

Figyelje a vérnyomását. 140/90 feletti vérnyomás – a szívkoszorúér-betegség kockázati tényezője. Ha a családjában nem fordult elő magas vérnyomás, legalább hathavonta egyszer mérje meg a vérnyomását. Ha szülei ebben az állapotban szenvednek, vigyen magával otthonra vérnyomásmérő készüléket, és rendszeresen méresse meg a vérnyomását. A mai modern vérnyomáscsökkentő gyógyszerek célja nem a már magas vérnyomás csökkentése, hanem annak növekedésének megelőzése. Ezért folyamatosan, minden nap, egy életen át szedik őket.

Ha a fenti tanácsokat betartja, de a szíve még mindig zavarja, ne próbálja egyedül kezelni!

*Népszerűségi rangsor a wordstat keresleti adatelemzés alapján..

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: